Så är den här, chokladbollens dag. Dagen då hela Instagram exploderar av denna söta, älskade lilla boll. Men jag förstår. Chokladbollar är enkla att älska. Funderar på om jag någonsin träffat någon som inte gillar chokladbollar? Jag tror faktiskt inte det.
Men dagen till ära har jag listat 6 recept på chokladbollar till chokladbollens dag.
Först ut en av mina favoriter, veganska chokladbollar utan tillsatt socker. Jag gillar verkligen dom här. Och har bjudit även min allra mest kräsna publik (barnen) på dom och chokladbollarna fick tummen upp!
Ok, jag ljög. De här chokladbollarna är också mina favoriter. För vem älskar inte fyllda chokladbollar? Gjorde dessa till alla hjärtans dag i år och det blev en given succé!
Vill man inte äta chokladbollar som chokladbollar, då föreslår jaga tt du gör chokladbollsglass. Ljuvligt gott och riktigt enkelt. Jag lovar!
Är du riktigt sugen på chokladbollar. Sådär så du liksom inte riktigt vet vad du ska göra? Då är chokladbollstårtan given för dig! Helt makalöst mäktig och himmelskt god!
Men ibland vill man faktiskt ha helt vanliga, klassiska chokladbollar. Som smakar som dom alltid har gjort. Tur att man kan göra sådana också! En favorit som barnen brukar gilla är O´boybollar! Lite snällare i smaken, men väldigt goda 🙂
Själv ska jag sätta fart i köket, Sebastian har fyllt år och vi ska fira det lite under dagen. Eller lite och lite, tror det blir fullt hus från kl 13 och framåt. Tur man ändå tycker det är ganska kul att fixa med saker och ting i köket!
Jag hoppas ni får en himla fin lördag! Nu ska jag ta tag i bulldegen och baka ut dom!
KRAM!
Hej och glad fredag!
För några veckor sedan hade jag lätt fredagsångest och kunde för mitt liv inte komma på vad vi skulle äta till middag. Jag tycker att det är så mycket svårare att hitta på lite mer speciell fredags eller lördagsmat än en helt vanlig vardagsmiddag. Men jag tog hjälp av alla mina fina följare på instagram (som för övrigt blev 22 000 st igår!! Helt galet!). Axel ville äta frisk, Isac hamburgare. Och ungefär 99% av er såg det självklare i situationen. GÖR FISKBURGARE!!! Jag kände mig lite dum faktiskt som inte själv tänkt den tanken. Men sagt och gjort. Det blev fiskburgare till middag.
Jag gillar saker som inte har en allt för lång ingredienslista. Jag gillar även saker jag lätt kan mixa ihop i min mixer. Och det här är verkligen ett sådant recept. Baserat på ett par, bra råvaror. Inga massa konstiga saker eller smaker. Mina fiskburgare består av lök, torsk, lax, citron, ägg, dill eller gräslök, salt och peppar. Krångligare än så är det inte. Dom håller ihop fint utan både mjöl och mejerier.
Men jag upptäckte en sak. De blir ungefär 1000 gånger godare om man steker dom i smör istället för olja. Så ni behöver inte ens fundera på att testa det. Smöret gav en helt annan smak till fiksburgarna.
I vanliga fall har jag alltid dill i. Men av någon konstig anledning var den tvärslut här hemma. Så jag tog gräslök istället. Det gick bra det med. Man ska inte haka upp sig på sådana saker. Kommer det smaka exakt som det brukar? Nej. Kommer det smaka gott ändå? Ja. Fiskburgare, 8 stora eller 16 små:
1 gul lök
2 msk dill/gräslök/persilja
1 ägg
400 g torsk
ca 250 g lax
1/2 citron
salt & peppar
Skala och lägg i en lök i din mixer. Tillsätt dill/gräslök/persilja. Mixa fint. Ha sedan i ägget och fortsätt mixa en stund. Tillsätt sedan fisken, saft från 1/2 citron, salt och peppar. Mixa ihop till en slät massa.
Forma till biffar med lätt fuktade händer. Stek i smör tills de fått fin färg på båda sidor och är helt genomstekta. Hur lång tid det tar beror helt på hur stora fiskburgare du gör.
Servera med hamburgerbröd, aioli, grönsaker och klyftpotatis.
En perfekt fredagsmiddag är serverad!
Äntligen är grillsäsongen här igen! Men även jag som arbetar med mat kan ibland tröttna på att det är ungefär samma sak man grillar vecka efter vecka, sommar efter sommar. Därför känns det extra kul att idag få dela med mig av ett urgott recept på grillade kycklingspett, soltorkad tomat och Västerbottensost-dip och grillade grönsaker.
Under förra veckan var jag på ett event tillsammans med Svensk Fågel. Där de bland annat presenterade ett mycket spännande projekt de arbetat med. Nämligen SMAK-projektet där de tagit fram kycklingens bästa smakkompisar. Hur olika råvaror, olika styckningsdetaljer och olika tillagningsmetoder ger olika smak. Och vilka som faktiskt passar allra bäst ihop.
En otroligt spännande studie där de arbetat för att utveckla språket. För visst påverkas vi väldigt mycket beroende på vilka ord vi använder när vi beskriver mat. När jag skriver mina recept tänker jag mycket på att titeln ska vara tilltalande, att det ska vara något ni läsare lockas av att läsa och att sedan testa på. Och det var precis detta denna studie handlar om. Hur våra ordval när det kommer till mat gör att vi väljer olika. Att tillexempel lättlagade, saftiga rödbetsbiffar låter mer lockande, än kort och gott rödbetsbiffar.
Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk matfågelproduktion och uppfödning. All kyckling som är märkt med den gula pippin-symbolen är garanterad svensk kyckling, uppfödd hos Svensk Fågels medlemmar. Svensk Fågel är med och kontrollerar hela kedjan, allt från avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare och slakterier. Vilket gör att du alltid vet att den kyckling du köper hem som har den gula pippin som märke kommer från djur som haft det bra.
Jag är väldigt noga med vilket slags kött jag äter och då känns det bra att veta att Svensk fågel är med och kontrollerar allt.
Under eventet vi var på blev vi bjudna på lunch signerad David Lundqvist, Årets Kock 2018. Jag älskar människor som verkligen brinner för sin sak och sin passion. Och här har vi ett lysande exempel på just det. Så mycket energi och matglädje i en enda person. Helt underbart.
Vi fick med oss lite fin kunskap (vem vill inte suga åt sig av tips som Årets Kock ger liksom) som jag tog tillvara på. Tillexempel tipsade han om att lägga kycklingen i saltlag 20 minuter innan den ska tillagas. Och det blev verkligen kanongott! Ett annat tips är att alltid använda termometer när du tillagar kyckling.
Nu kanske ni undrar hur det gick i SMAK-projektet? Vilka är kycklingens bästa smakkompisar? Här kommer top 3, men vill ni läsa listan med de 10 godaste smakkompisarna hittar ni den här.
Stekt innerfilé tillsammans med stekt bacon
Grillad innerfilé med stekt aubergine
Ugnsbakad bröstfilé med Västerbottensost
Jag blev riktigt inspirerad av hela listan och tog tillvara på ett par ihopparningar. Därför gjorde jag grillspett på innerfilé som jag serverade tillsammans med en sallad på grillad aubergine, vattenmelon och tomater. Till det en härlig dip på creme fraiche, soltorkade tomater, finriven Västerbottensost och basilika. Och det är precis detta Svensk Fågel vill med detta, att man ska våga testa nya smakkompisar som passar otroligt bra ihop! Grillade kycklingspett med auberginesallad, soltorkad tomat och Västerbottensost-dipp 4 port:
800 g innerfilé
2 msk paprikapulver
salt & svartpeppar
135 g soltorkade tomater i olja (gärna eko)
2 dl creme fraiche
1/2 dl finriven Västerbottensost
2 msk finhackad basilika
salt & svartpeppar
1 aubergine
200 g små tomater
olivolja
salt & svartpeppar
1 dl färsk basilika
4 skivor vattenmelon
olja
Lägg gärna kycklingen i saltlag i 20 minuter. Torka av och skär i bitar. Lägg i en bunke och pudra över paprikapulver, salt och svartpeppar. Blanda om tills kycklingen är helt täckt av kryddorna. Trä upp kycklingen på spett (använder du träspett, se till att lägga dom i blöt minst 30 minuter innan).
Grilla på indirekt värme i cirka 14 minuter. Vänd efter halva tiden.
Häll av all olja från de soltorkade tomaterna. Finhacka tomaterna och blanda med creme fraiche, riven ost och finhackad basilika. Smaka av med salt och peppar. Låt dippen stå i minst 30 minuter innan servering.
Skär auberginen i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Ringla över olja och strö över salt. Grilla tills de är helt mjuka och fått fin yta. Dela tomaterna i halvor. Blanda samman grillad aubergine, tomater, olja, salt, peppar och hackad basilika.
Pensla vattenmelonen med olja och grilla tills den fåt fina ränder från grillgallret. En helt fantastiskt kombination av smaker!
Alltså att jag inte bloggat om den här lasagnen än, det är otroligt märkligt. För det är ett av få recept jag faktiskt gör om och om igen. Receptet på denna vegetariska lasagne med Keso har jag fått från min mamma. Och om jag inte mins helt galet, så är det från början ett ViktVäktar-recept. Men jag är inte helt säker. Kanske är det någon gammal ViktVäktare här som känner igen grunden på receptet?
Självklart har det förekommit en och annan ändring av recepten under åren. Men det jag gillar med det här receptet är att man slipper göra någon form av sås. Istället har man i Keso. Lätt som en plätt och den uppskattas alltid av familjen. Ja förutom Isac som sällan äter. Om det inte är korv. Eller hamburgare. Men han åt iallafall morotsstavar till middag idag. Alltid något känner jag.
Idag har vi varit och frusit oss igenom Axels första fotbollsträning för säsongen. BURR så kallt tyckte vi som stod på sidan och såg på. Jag hade planerat en långpromenad med hunden nu när vi kom hem. Men det är sådant otroligt aprilväder här. Ena stunden skiner solen och det är vindstilla. Sedan kommer en skur med hagel, blåst och spöregn. Så har det varit exakt hela dagen. Efter att ha stått och frusit till en isbit vid fotbollsplanen känner jag inte alls för att gå ut igen. Så jag tar och jobbar en stund här i soffan istället. Långpromenaden tar vi i morgon bitti istället. Då ser det iallafall inte ut som om det ska regna och hagla.
Jag tycker lasagne är himla bra mat. Speciellt om du försöker få in fler vegetariska alternativ på matsedeln. Lasagne är nämligen himla lätt att göra just vegetarisk utan att det liksom märks. Lägg bara några extra minuter på att koka tomatsåsen så den blir fyllig och god. Sen sköter sig resten av sig själv. Gillar man inte vanlig pasta går det bra att använda lasagneplattor av linser istället. Det går bra det med.
Vill man kan man även riva i lite morötter och ha i tomatsåsen. Och se till att använda en ost med mycket smak. Det gör hela skillnaden. Jag lovar!
Vegetarisk lasagne med Keso:
15 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 msk tomatpuré
1/2 dl rött vin
2 fp á 390 g krossade tomater
2 tsk grönsaksbuljongpulver
ca 1 dl vatten
salt & svartpeppar
färsk persilja och basilika
lasagneplattor
500 g keso
ca 2 dl riven, lagrad ost
Finhacka och skölj purjolöken. Finriv vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i lite olja på medelvärme tills den mjuknat helt. Tillsätt tomatpuré och vin. Låt allt fräsa en liten stund. Ha sedan i krossade tomater, buljong och vatten. Låt allt puttra utan lock tills tomatsåsen tjocknat, Smaka av med salt och peppar. Finhacka färska örter och låt de koka med under ett par minuter.
Varva tomatsås, keso och lasagneplattor i en form. Avsluta med att strö ett lager riven ost över lasagnen.
Gratinera i 225°C i cirka 25 minuter eller tills lasagneplattorna är helt mjuka och osten fått fin färg.
Hej måndag! Idag tänkte jag tipsa om 5 lättlagade recept med bönor och linser. Jag ser att många ofta efterfrågar recept på just det. Många vill äta mer vegetariskt utan att öka mängden hel eller halvfabrikat. Vilket är lätt hänt när man ersätter kött, fågel och fisk med vegetariska alternativ. Men det finns faktiskt mycket gott man kan göra. Utan att man ens tänker på att det är bönor eller linser man äter. Både olika sorters grytor och vegetariska biffar är tacksamma att laga. Som den här sötpotatisgrytan med kikärtor. Den blir det ofta om jag behöver rensa ur kylen och äta upp rotfrukter som börjat bli lite trötta.
Familjens senaste favorit är de här lättlagade rödbetsbiffarna. Vi har ätit dom i så många olika varianter. Som burgare, till sallad, ihop med klyftpotatis och i pitabröd. Väldigt mångsidiga och så goda!
Min variant av Tikka Masala, även om det är vår nu så fungerar det fint att göra grytor. Med tanke på den väldigt frånvarande värmen ute.. Lättlagat och gott, perfekt vardagsmat! Mer grönsaksbiffar. Här har jag använt kikärtor och sötpotatis, som är en väldigt god kombination tycker jag. Sen kan man smaksätta lite som man vill. Efter tycke och smak sådär.
Men man kan ju göra annat än grytor och biffar av sina bönor och linser. Man kan tillexempel göra mina vegetariska köttbullar i ajvarsås. Hur gott som helst! Vegobullarna går såklart bra att göra i förväg och sedan bara värma på i såsen. Perfekt om man har ont om tid en vanlig vardag!
Nu ska jag göra upp en plan för veckan. Med tanke på att Isacs förskola är stängd torsdag och fredag krävs det lite omstrukturering och planering för att få ihop veckan. Men det brukar alltid gå på något vis!
Jag hoppas ni alla får en fin start på veckan och att ni kikar in här under veckan för mer goda recepttips!