5 recept på lättlagad vardagsmat

quorngryta, curry, vegan, vego
Alltså jag blev nästan lite choklad när Axel kom hem och sa att det bara är 9 skoldagar kvar tills skolan slutar! 9 DAGAR! Nog måste det vara en månad kvar eller så.. Minst? Eller. Tydligen inte. Sommaren står verkligen för dörren. Men först har vi faktiskt ett par veckor av vardag kvar. Därför tyckte jag det kunde passa bra med ett inlägg om 5 recept på lättlagad vardagsmat. För även om vi nästan kan känna sommarlovet, så är det inte här än.
Jag har försökt planera upp de kommande två veckorna och inser att dygnet har för få timmar och att jobba 3-dagarsvecka låter skönt. Men blir sjukt stressigt. Både den här och nästa vecka är barnen lediga torsdag och fredag på grund av röda dagar och klämdagar. Tror dock att den här mamman kommer behöva jobba lite ändå. Fast barnen är lediga. Som vanligt hopar det sig lite så här innan semestern och det är mycket som ska bli klart.
Därför passar det mig bra att bli påmind om enkel vardagsmat. Sådant som går enkelt att göra och som familjen uppskattar. Som en god currygryta. Jag har gjort min på quorn, men du kan använda vilket protein du vill.
lax i citronsås, fisk i ugn
En annan storfavorit sedan länge är min lax i citronsås. Lättlagat, gott och fin vardagsmat!
vego, middag, mat , recept
Alltså jag blir ju hungrig här igen när jag sitter med alla recept. För hur gott är det inte med vegetarisk lasagne med keso? Ett recept vi lagat om och om igen hemma hos oss!
tortillapizza med kyckling
Ett snabbt och enkelt alternativ när man ska få fram middag är tortillapizza. Låt alla i familjen själva får välja vad dom vill ha på, så blir alla glada och nöjda!
kyckling med pesto och fetaost
Gillar man kyckling är det här ett recept för dig! Kyckling med pesto och fetaost. Lättlagat och gott. Precis som vardagsmat ska vara!
Nu ska jag skriva lite listor inför handling senare ikväll. Sedan bär det av mot förskolan och utvecklingssamtal för Isac. Jag hoppas du haft en riktigt fin start på veckan!
 

0
Kommentera

6 goda recept att baka till mors dag

Pots de Crème chokladpudding
På söndag är det en sådan där fin och speciell dag. Det är nämligen mors dag då! Man behöver inte fira med massa presenter och grejer om man inte vill, men nog är det fint att uppmärksamma mamma lite extra? Kanske genom att baka något gott och bjuda på? Idag tipsar jag om 6 goda recept att baka till mors dag.
En riktig favorit som jag gjorde tidigare i vintras är pots de creme. Chokladigt, lyxigt och bara så gott!
recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
Hemma hos oss står rulltårta riktigt högt upp på listan av fikabröd som älskas. Och det gillar jag då det är ruskigt enkelt att baka just rulltårta!
dessert, efterrätt, sommardessert
En av försommarens favoriter är helt klart pocherade rabarber med nötcrumble och vit choklad. Har du inte testat detta än har du något riktigt gott att se fram emot!
paj, baka, ananaspaj, paj
En klassiker som alltid går hem är ananaspaj. Jag vet inte hur många gånger jag bakat den här pajen och varje gång slås jag av hur god den är!
cheesecake i glas, lemon curd, efterrätt
Så genialt, så enkelt! Vill man inte göra egen mango curd går det bra att köpa lemon curd, eller bara använda annan fruktpuré. Dessert i glas är helt klart en favorit hos mig!
kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt
Fast allra godast är kanske min tiramisu med jordgubbar och kardemumma. Jag kunde bara inte sluta äta av den här! Så himla god!
Jag hoppas ni alla uppmärksammar era mammor lite på söndag, det är dom värda <3
Själv ska jag fira mamma lite ikväll. Hon fyller på tisdag, så brukar alltid bli dubbelt firande av henne. God mat, lite gott fika och bara umgås, mer än så behöver det inte vara!

0
Kommentera

Klassiskt recept på sangria

drink, bål, fördrink, sommardrink
Hej FREDAG! Efter en lite annorlunda vecka då vi började den med att åka till Toscana ett par dagar känns det ändå skönt med fredag idag. Även om jag åker bort på jobb finns det ju ingen här hemma som sköter allt det andra. Så hur härligt det än var att jobba från Toscana ett par dagar kommer man sen hem till både en stor hög med arbete och tvätt liksom. Men nu laddar vi upp för fredag. Solen skiner än så länge men det ser ut som om helgen kan bli lite grå. Då livar vi upp den med en stor kanna sangria va?
drink, bål, fördrink, sommardrink
I helgen står avslutning på Axels springtävling och ett besök på Gröna Lund och Childhood-dagen på schemat. Och lite fixande i trädgården. Det är ju så makalöst vackert ute nu, när syrenen blommar och pionerna växer så man nästan kan se det med blotta ögat. Underbart!
drink, bål, fördrink, sommardrink
Men först väntar en del jobb idag, en sväng till stan och sen lite fredagsmys hos vänner. Kanske bakar jag en rabarberkaka och tar med? Har ett nytt recept jag skulle behöva testa nämligen.
drink, bål, fördrink, sommardrink
Sangria är en sådan där himla bra bål eller drink eller vad man nu ska kalla det. Jag gillar konceptet, för det blir ändå att man kan ta av vad som finns hemma i fruktväg och blanda i. Jag hade apelsin, vindruvor, apelsin, äpple och blåbär. Ett tips är att istället för att använda is som spär ut drinken och gör den blaskig så frys in frukten och kyl med.
Frys in skivor av apelsin eller vindruvor. Det blir perfekt att använda i både drinkar och att smaksätta vatten med i sommar!
Jag använder alltid ekologisk frukt.
drink, bål, fördrink, sommardrink
Det finns säkert lika många varianter på sangria som det finns sangriadrickare. Men jag gillar att göra min inte allt för stark och brukar därför inte ha i någon starksprit. Men det gör man ju som man vill med. Ska man ha starksprit i tycker jag det kan vara gott att ha i mörk rom eller konjak.
Sangria:
1 flaska rött, spanskt vin (ta ett alkoholfritt rött vin eller tranbärsjuice för en alkoholfri variant)
1 apelsin
vindruvor
2 äpplen
färska blåbär
2 kanelstänger
2 dl apelsinjuice
1/2 L fruktosda eller mineralvatten
färsk citronmeliss eller mynta
Lägg in vindruvorna i frysen ett par timmar i förväg.
Blanda samman rött vin, skivor av apelsin och äpple i två kannor. Ha i blåbär och kanelstänger och juice. Låt stå i kylen i cirka en timme. Gärna längre om du har möjlighet.
Fördela fruktsodan i tillbringarna och ha i de frysta vindruvorna. Dekorera med citronmeliss eller mynta. Servera direkt!
En perfekt svalkande drink som passar till sommarens alla fester!

4
Kommentera
ANNONS

Kryddiga blomkålsbollar med paprikahummus

I samarbete med Kockens Kryddor
kockens kryddor, blomkål, hummus

Det finns ett par saker jag verkligen älskar. En av de sakerna är när jag har en receptidé som jag omvandlar till verklighet, och det blir sådär helt fantastiskt bra. Konsistens, smak- ja allt faller bara på plats. Precis så blev det när jag lagade de här blomkålsbollarna för första gången. Allt bara klaffade! Då blir jag lycklig. Och så jäkla nöjd med mig själv. Att de dessutom var riktigt enkla att laga gör ju inte saken sämre!
Dom var goda varma, ljumma och kalla, vilket gör dom till perfekta små munsbitar att ta med på våren och sommarens picknickar. Tillsammans med en stor, härlig sallad, bröd och en god paprikahummus!
kockens kryddor, blomkål, hummus
Jag är så himla glad för mitt fortsatta samarbete med Kockens Kryddor. Då jag verkligen gillar både designen, den smarta snäpp-funktionen på locket men framförallt smaken på kryddorna. Och då speciellt de ekologiska. Jag tycker de smakar lite mer, Lite bättre liksom.
kockens kryddor, blomkål, hummus
I de här kryddiga små blomkålsbollarna har jag haft både Kockens ekologiska spiskummin, Kockens ekologiska paprika och Kockens ekologiska chiliflakes. En himla god kombination om man är ute efter mycket smak. För just blomkål i sig smakar inte speciellt mycket. Så här får kryddorna verkligen chansen att inneha huvudrollen. Och dessa tre kryddor passar så himla bra ihop tycker jag.kockens kryddor, blomkål, hummus
Till mina blomkålsbollar gjorde jag en riktigt somrig sallad. Med både blåbär, vattenmelon, jordgubbar och en bas på blandade salladsblad. Enkelt, fräscht och gott!kockens kryddor, blomkål, hummus
Alla middagar som har någon form av värdighet serveras tillsammans med sås eller en röra. Visst är det så? Jag gillar att ha en burk hummus stå i kylen. Det passar liksom till det mesta. Här har jag valt att smaksätta hummusen med både Kockens ekologiska spiskummin ochKockens ekologiska paprikapulver. Det blir en krämig, len och väldigt god röra som passar utmärkt att plocka med på utflykten.kockens kryddor, blomkål, hummus
Alltså hur vackra är inte chiliflakes? Eftersom vi har barn som inte alltid uppskattar väldigt stark mat brukar jag bara ha lite grann i själva maten. Sen ha upp mer på ett litet fat och låta var och en krydda själv om man vill ha mera hetta i maten.
kockens kryddor, blomkål, hummus
För att blomkålsbollarna bättre ska hålla formen har jag rullat dom i lite ströbröd. Och för att det är så otroligt vackert blandade jag även i Kockens svarta sesamfrön. Visst blev det vackert!?kockens kryddor, blomkål, hummus
Blomkålsbollarna gjorde jag något mindre än en vanlig pingisboll. Ju mindre man gör dom, ju bättre håller de ihop. För enkelhetens skull plattade jag till dom något när dom stektes, de är så mycket lättare att vända då! Den här smeten gav cirka 20 st blomkålsbollar.

Kryddiga blomkålsbollar med paprikahummus:

ca 2 kg färsk blomkål
salt
1 dl ost
1/2 dl kikärtsmjöl
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1 msk Kockens ekologiska paprikapulver
2 msk Kockens ekologiska spiskummin
Kockens ekologiska chiliflakes

1 1/2 dl ströbröd
1/2 dl Kockens svarta sesamfrön
olja att steka i
Ansa blomkålen och skär bort allt det gröna. Riv blomkålen på ett rivjärn. Strö över lite salt och låt stå en stund. (passa tillexempel på att göra hummusen nu!)
Pressa så mycket vätska som du bara kan ur blomkålen. Detta för att de ska hålla ihop bättre.
Riv osten och blanda i den tillsammans med kikärtsmjöl och ägg. Finriv vitlöken och blanda i tillsammans med Kockens ekologiska paprikapulver, Kockens ekologiska spiskummin och Kockens ekologiska chiliflakes.
Värm en stekpanna med olja i. Rulla smeten till bollar. Blanda ströbröd och sesamfrön i en skål. Rulla blomkålsbollarna så de täcks helt. Stek gyllene på båda sidor. Lägg ut på ett dubbelvikt hushållspapper.
 
Paprikahummus:
4 msk tahini
1 vitlösklyfta
2 msk citronsaft
kokta kikärtor (2 fp a 380g)
olivolja
2-3 msk vatten
1 tsk Kockens ekologiska spiskummin
3 tsk Kockens ekologiska paprikapulver
salt
Mixa tahini, skalad vitlök och citron i en matberedare tills det blir krämigt. Tillsätt 1 matsked vatten och fortsätt mixa en stund till. Skölj kikärtorna noga och ha i dom. Mixa ett par minuter, Ha i en skvätt olja och späd sedan din hummus med vatten tills du får önskad konsistens. Smaka av med spiskummin, paprika och salt

 

Gör en blandad sallad på vattenmelon, jordgubbar, blåbär och blandad bladsallad att servera till.

1
Kommentera

Potatissallad med salsa verde

salsa verde, buffé, student, midsommar
 
Nu stundar tider då det står många fester för dörren. Allt från student till sommaravslutningar och midsommar. Då kan det vara bra att ha ett recept eller två i rockärmen som man kan göra till många. När Sebastian fyllde år hade jag gjort en potatissallad med salsa verde till kvällen. Den serverades tillsammans med kallskuret, hel laxsida, oliver, goda ostar, grillad fetaost bröd, vitlökssås och min paprikasås. Det blev precis lagom och hur gott som helst!
 
Salsa verde, som betyder grön sås, vilket precis är vad det är passar perfekt till det mesta och kan göras på många olika vis. Jag brukar ha en bas av färska örter, vitlök, olja, citron och salt. Men villl man kan man mixa i tomater, kapris, sardeller- ja allt som sätter lite smak!salsa verde, buffé, student, midsommar
Just potatissallad passar utmärkt att servera om du ska bjuda på buffé, eller om du bara är ute efter något lättlagad. För potatissalladen blir allra bäst om du gör den en dag i förväg. Sen brukar jag ta fram den i god tid så potatisen hinner bli rumstempererad och inte är kylskåpskall. Då smakar allt mycket mer.
Om det inte är tid för färskpotatis brukar jag köpa någon sorts delikatesspotatis och göra potatissallad på. Det blir så otroligt mycket godare än vintertrött potatis från förra året!
salsa verde, buffé, student, midsommar
 
Potatissallad med salsa verde, 6 portioner
1 kg färsk eller delikatesspotatis
4 dl blandade örter (jag föredrar persilja och basilika)
1 vitlöksklyfta
saft från 1/2 citron
salt
ca 1 1/2 dl olivolja
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
Mixa undertiden ihop färska örter, vitlök, citron, salt och olja. Dela den varma potatisen i bitar. Häll över salsan och blanda väl. Var försiktig så du inte mosar potatisen. Låt gärna potatissalladen stå i kylen över natten. Men tag fram så den hinner bli rumstempererad innan den serveras.
Jag strödde krasse och fetaost över den potatissallad som blev kvar efter kalaset. Hur gott som helst!

1
Kommentera