5 goda frukostrecept till helgen

frukostgröt, gröt, mellanmål
Hej härliga lördag.
Vi startade dagen på Yoump med några vänner, efter en timmes hoppande blev det långlunch på MAX. Men barnen hade såklart inte lekt klart. Så Axel åkte med sin kompis hem och till Isacs förtjusning åkte lillasystern med hem till oss. Första gången man får ha en kompis med sig hem är ju ändå rätt stort. Så nu har dom hoppat studsmatta, lekt, målat, hoppat lite mer studsmatta och nu sprang dom precis in igen. Som Isac har längtat efter att han också ska få börja leka med kompisar utan att föräldrar behöver vara med. Dessutom fick dom ju leka helt utan sina storebrosrsor idag. Lyxigt, som han själv skulle ha sagt!
I morgon står freerunning och springtävling på schemat. Men först ska vi avnjuta en lugn och skön morgon här hemma. Med tid för frukost som inte behöver stressas i. Jag älskar när vi kan sitta länge och äta utan att behöva iväg till något speciellt. Det är fint!
Jag är ju en riktig frukostmänniska och älskar att plocka fram massor med gott. Kanske kokar jag en kastrull vaniljgröt med nötsmör. Så makalöst gott och det tycker även barnen.
chokladsmoothie
Jag älskar att göra smoothies på helgerna. Barnen föredrar den här, men jag gillar min chokladsmoothie. Den är bara så god. Och dessutom riktigt mättande!
smoothie blåbär swirl
Vill man lyxa till det riktigt, ja då gör man en frukostsmoothie med bär. Hur fin är inte den här egentligen? Och framförallt, den är sjukt god!
bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
Nu var det riktigt längesedan jag bakade bröd. Det här brödet utan jäst blev en riktig favorit hos alla i familjen. Så kanske är det dags att baka det igen!
bananplättar
Men kanske blir det ändå barnens stora favorit i morgon. Jag har ett gäng bananer som behöver ätas upp. Så då passar det ju riktigt bra att steka bananplättar till frukost! En bättre start än så på dagen kan man ju knappast få. Eller hur?
Vad äter ni helst till frukost på helgen? Har ni något ni inte vill vara utan?

1
Kommentera
ANNONS

Tiramisu med jordgubbar, rabarber och kardemumma

I samarbete med Kockens kryddor

kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Som jag längtat efter den här årstiden. När dagarna blir varmare och kvällarna ljusare. När man kan gå ut i trädgården och kika efter de där första, riktigt späda och fina rabarberna. I vanliga fall brukar jag använda våra rabarber till rabarberpaj, rabarberkaka och ibland kan det bli jordgubbs och rabarbersaft. Om jag känner mig extra huslig. Men idag var jag sugen att göra något annat av rabarbern. Ta den ur sitt paj-samanhang. Där den liksom lätt hamnar. Så idag gjorde jag en tiramisu med jordgubbar, rabarber och kardemumma.
Det är faktiskt helt omöjligt att förklara hur gott det här var, det måste upplevas! Och jag vet att jag kommer att göra den här flera gånger i sommar.

kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Jag är så glad över att mitt samarbete med Kockens kryddor fortsätter! För jag gillar verkligen deras kryddor. När man gör en klassisk tiramisu smaksätts den med kaffe och någon form av likör. Här har jag istället låtit kardemumman få vara i fokus. För är det något som passar utmärkt med jordgubbar och rabarber så är det just kardemumma. Det blir en otroligt bra kombination och i den här efterrätten hjälper kardemumman till att ta allt till en helt ny nivå, rent smakmässigt.

Jkockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Det här är en sådan där löjligt enkel dessert att göra, som inte kräver någon ugn. Sådant gillar jag!
I en klassisk tiramisu ska savoiardikexen doppas försiktigt i kaffe och likör. Får du på för mycket vätska blir allt väldigt geggigt. Det slipper man här. Istället mjukas kexen upp av jordgubbs och rabarberkompotten. Men precis så mycket att de blir lagom mjuka och goda. Hur bra som helst! Och framförallt gott!
Den kryddiga, smakrika kompotten med en hint av syra passar perfekt till den lena mascarponekrämen med smak av vanilj. Som en bit av himlen till efterrätt kan man säga.

kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Jag har under det senaste året bytt ut mina kryddor mot ekologiska. Det känns liksom bäst så. Både för mig själv och för miljön. Och jag gillar verkligen att Kockens kryddor har ett sådant stort utbud av just ekologiska kryddor. En annan grej jag verkligen gillar är deras enkla snäpplock som du utan problem får upp med en hand. För jag antar att det är fler än jag som står där och lagar mat eller bakar med händerna fulla ibland. Då är det bra att kryddburkarna är enkla att öppna. Och dessutom lätta att hälla ifrån!

kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Du får mer jordgubbs och rabarberkompott än vad du behöver. Men använd det extra till att ha till ost och kex, i bakverk eller där du annars skulle använt sylt. Så gott!
Tiramisu med jordgubbar, rabarber och kardemumma 4 portioner:

250 g jordgubbar
300 g rabarber
2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
2 tsk balsamvinäger eller citron

1 1/2 dl grädde
250 g mascarpone
1/2 tsk vanilj
1/2 dl florsocker

1 fp savoiardikex
färska jordgubbar
citronmeliss
Dela jordgubbar och rabarber i bitar och lägg i en kastrull. Slå över socker och kardemumma. Låt allt koka tills rabarbern mjuknat helt och går sönder när du rör i kompotten.
Tillsätt balsamvinäger eller citron. Ha upp på väl rengjord burk och låt svalna helt.
Blanda grädde, mascarpone, vanilj och florsocker i en bunke. Vispa tills smeten är helt klumpfri och fluffig.
Ha ut en klick mascarponekräm i varje glas. Ha sedan i en klick kompott. Lägg på två kex (jag fick dela mina på mitten så de skulle få plats i glaset), en klick kompott och sedan mer mascarponekräm. Toppa med en jordgubbe, citronmeliss och lite kardemumma. Låt gärna stå en timme innan servering så kexen mjuknar något.
Det här kommer jag garanterat göra tills vi föräter oss på det i sommar!
 
Vilken krydda använder du helst i efterrätter eller när du bakar?

1
Kommentera

Pocherad rabarber med nötcrumble och vit choklad

dessert, efterrätt, sommardessert
Är det någon mer som känner sig helt förvirrad idag? Att det är torsdag, men känns som måndag. Eftersom det var första maj igår..  Jag tänkte precis skriva att i förra veckan hade jag P4 Västmanland på besök i mitt kök. Men så var det ju inte alls. Det var i tisdags. På självaste Valborg. Men det känns som om förra veckan. Hur som är det redan fredag i morgon. Vilket känns lite lyxigt eftersom jag tror att det är måndag idag. Och till helgen tycker jag ni ska göra den här härliga sommardesserten jag bakade i tisdags. Tanken var att eftersom det var Valborg mitt i veckan ville jag hitta på något som var enkelt och gick fort att göra efter jobbet. Så det blev pocherade rabarber med crumble, vit choklad och vaniljglass.
dessert, efterrätt, sommardessert
Att pochera något är bara ett finare ord för att koka. Men visst låter det lite finare med pocherade rabarber än kokta rabarber? Det tycker jag iallafall.
Själva rabarbern behöver bara koka någon minut, tills den blivit mjuk. Sedan tas den ur så sockerlagen får reduceras till hälften. Den varma sockerlagen hälls sedan över glass, rabarber och vit choklad, då smälter chokladen något och du får en helt oemotståndlig blandning av kallt, varmt, mjukt och lite knaprigt. Det här är verkligen en dessert som inte kräver mycket arbete, men känns riktigt lyxig!
dessert, efterrätt, sommardessert
Idag har det kommit lite regn här på förmiddagen. Så efterlängtat men på tok för lite. Även om jag känner att det lilla alltid är något. Det minskar iallafall risken för bränder. Men våra stackars bönder hjälpte det nog inte speciellt mycket. Just nu skiner solen igen. Men vi hoppas på lite mer regn till kvällen och natten. Försökte förklara för Isac i bilen på väg mot förskolan idag. Att just nu får vi inte klaga på det regn som kommer. Utan vara glada och önska mer regn. För kommer det inget regn, blir det inte kul för våra bönder i år heller. Stora, allvarliga 4-åringsögon tittade på mig i backspegeln och sa:
-Nej, då kommer det kanske inte ens finnas havregryn så vi kan göra chokladbollar!
I en 4-årings värld, bland det värsta som kan hända ändå. Och han var helt med på det allvarliga i situationen.
Så idag får vi ut och dansa regndanser. Och till helgen mumsa på pocherad rabarber!
 
 

Pocherad rabarber med nötcrumble, vit choklad och vaniljglass:

ca 200 g rabarber
1 tsk vanilj
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
ingefära
kardemumma

Crumble:

1/2 dl hackade nötter
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
75 g smör

vaniljglass

50 g vit choklad

citronmeliss

Skölj rabarbern noga och skär den i cirka 2 cm breda, sneda bitar. Blanda samman vanilj, vatten, socker, ingefära och kardemumma i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt sedan koka på medelvärme tills rabarbern mjuknat. Cirka 5 minuter. Tag ur rabarbern och ställ åt sidan. Reducera lagen till cirka hälften

Blanda samman nötter, mjöl, socker och smör till en smulig deg. Fördela i en form med bakplåtspapper. Grädda tills det börjar få lite färg i 225°C i cirka 10 minuter. Tag ut ur ugnen och fördela till lagom stora bitar med hjälp av en gaffel eller sked. Låt svalna helt på plåten.

Ha upp en kula vaniljglass i en portionsform. Lägg på rabarber. Riv över vit choklad. Slå på den varma lagen. Toppa med crumble och ett par blad citronmeliss.

En perfekt liten vårdessert så här till helgen!

3
Kommentera

5 snabba desserter till valborg

rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Så var Valborg här. Som vanligt kommer det liksom lite överraskande. Jag blir alltid lite förvånad när april blir till maj. För april är ofta en månad som går raketsnabbt. Så man hinner inte helt med. Men för ovanlighetens skull vaknar vi upp till ett soligt och ganska varmt sista april. Annars är det ju mer regel än undantag att det är grått, trist och isande kallt denna dag. Men kanske skulle det hinna ändras under dagen. Här är det så torrt att det inte kommer tändas någon brasa. Men varje år är det stor bilcruising i Sala. Halva stan är avstängd och det brukar vara riktigt mycket folk. Vi har gjort som en ny tradition (tredje året på raken, då är det väl en tradition va?) att gå ut och äta på Valborg. Hur mysigt som helst. Så jag kommer inte stå hemma och laga någon mat ikväll. Men för er som ska det, då tänkte jag tipsa om 5 snabba desserter till Valborg!
Först ut vårens okrönte drottning. Nämligen rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp. Så otroligt gott!!
våfflor
Gör barnen riktigt lyckliga och bjud på våfflor med glass och chokladsås till dessert. Vill du inte göra egen glass går det såklart bra att köpa i affären!
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
Snabbaste desserten på bloggen är nog min snabba cheesecake i glas. Och kanske den mest uppskattade. God i all sin enkelhet!
fruktfat med nutelladipp
Eller varför inte duka upp ett härligt fat med frukt, kex, nötter och nutelladip! MUMS; MUMS; MUMS säger jag bara!

Har man lite smördeg i frysen kan man alltid trolla fram en gudomligt god dessert på ingen tid alls! Äppelrutor med glass och kolasås är en riktig favorit! Vill man inte använda sig av äpple går det bra med andra frukter och bär också. Snabbt och enkelt. perfekt en sådan här dag då man vill bjuda på något gott men inte har all tid kanske.
Eller så tar ni och bjuder in till första maj-fika i morgon. Det är ju inte helt fel det heller….
 

1
Kommentera

Lättlagade rödbetsbiffar

veganska, middag, mat recept
I veckan svängde jag ihop en omgång enkla och lättlagade rödbetsbiffar. Jag har testat massa olika recept men inte riktigt hittat något som passar. Aningen håller dom inte ihop, eller så består dom av väldigt mycket ströbröd. Jag ville att receptet skulle vara så enkelt och rent som möjligt, utan massa konstigheter i. Och jag tror nog att jag äntligen fått till det! De här rödbetsbiffarna är veganska och glutenfria.
Rödbetsbiffarna blev väldigt saftiga och höll ihop bra. Men det är viktigt att man kramar ur så mycket vätska man bara kan ur biffarna.
veganska, middag, mat recept
Planen är att frysa in en del av dom och se om det funkar. Isåfall är dom perfekta att ha i frysen och ta fram nä det ska grillas. För det gör man ju en del den här tiden på året. Resten av familjen tar fram vanliga hamburgare ur frysen och jag brukar köpa några ledsna, färdiga grönsaksbiffar. Vilket inte alls är samma sak som att äta hemgjorda. Men oftast när vi grillar hamburgare är det för att det går snabbt och smidigt. Det förtas lite om jag ändå måste stå och laga annat till mig. Men återkommer om dom funkade bra att frysa in!veganska, middag, mat recept
Under påsken har jag kört igång och groddat lite igen. Det är ju så himla enkelt att göra själv! Och jag älskar groddar! Har det antingen precis bara som dom är till maten, eller i en sallad, eller på en smörgås eller majskaka. MUMS är ordet!
 
Har ni några tips på kul fröer att grodda? Gärna som får lite olika färg och så!veganska, middag, mat recept
Behöver inte biffarna vara veganska skulle man kunna ha i ost av någon form. Riven parmesan eller fetaost. Det skulle bli hur gott som helst och det ska jag testa nästa gång. Just rödbetor och ost är väldigt gott ihop!
Enkla rödbetsbiffar, ca 16 st
800 g okokta rödbetor
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 fp bönor ( jag hade en fp kidneybönor och en fp vita bönor hemma, så jag tog det)
färsk persilja
4 msk potatismjöl
salt & svartpeppar
citron
Skala rödbetorna och riv dom i en matberedare (eller för hand, men det blir väldigt kladdigt tycker jag.) Pressa så mycket vätska du bara kan ur de rivna rödbetorna. Skala lök och vitlök, lägg ner det i matberedaren där du har knivarna monterade. Mixa. Skölj bönorna och ha i dom i matberedaren. Mixa helt slätt. Blanda de rivna rödbetorna med mixade bönor, potatismjöl, salt och svartpeppar. Pressa över lite citronsaft. Låt gärna stå en liten stund. Forma sedan till biffar och stek i olja på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor och är genomvarma.
Till biffarna är det gott med olika slags röror. Jag kan tänka mig att fetaoströra är gudomligt gott till. Men jag hade paprikaröra kvar efter påsken som också blev riktigt god att ha till!
 

17
Kommentera