Äppelmos med bitar i

äppelmos, äppelkompott

Äppelmos med bitar i. Fint att använda överallt där man brukar använda äppelmos. Men också himla gott att äta till efterrätt efter söndagsmiddagen eller som ett enkelt kvälls eller mellanmål.
Med iskall mjölk, cornflakes och kanel om du äter det som mellanmål.

Med hackade nötter, lite sirap, kanel och gräddmjölk om du äter det till efterrätt.äppelmos, äppelkompott

Själva äppelmoset består av en enda ingrediens. Nämligen äpplen.
Jag tillsätter bara lite vatten i botten så äpplena inte bränner fast. Sen kokar jag bitarna mjuka och mosar dom lätt med en potatisstomp till önskad konsistens.
Självklart kan du koka det lite längre och sen mosa det helt slätt. Men jag föredrar verkligen den här varianten med bitar i om jag ska äta det som efterrätt/mellanmål.
äppelmos, äppelkompott

Jag skalar äpplena här för jag vill inte ha bitar av skal i moset. Men det är ju helt en smaksak hur man gör med den saken.
Moset kan du förvara i en ren burk i kylen i upp till 7 dagar. Ska det inte ätas upp inom en vecka fryser jag in det i påsar.
Enkelt att bara ta fram och tina när man vill ha något gott!
äppelmos, äppelkompott

Äppelmos med bitar i, ca 2 L:

ca 3 L tärnade äpplen
1/2 dl vatten
kanelstång

Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i bitar.
Ha upp i en kastrull och slå på vattnet. Lägg i kanelstången och sätt på ett lock på kastrullen.
Koka på medelvärme. Rör om då och då för att undvika att äpplena bränner fast i botten. När äpplena mjuknat så pass mycket att de enkelt går att mosa tar du av det från värmen och mosar till önskad konsistens med hjälp av en potatisstomp. Ha upp på väl rengjord burk eller i plastpåsar som du fryser in.

 

15
Kommentera

Äppeltosca med brynt smör

Äppeltosca med brynt smör, toscakaka, äppelkaka

Äppeltosca med brynt smör!
Som jag älskar denna mjuka kaka, med härlig äppelfyllning och seg-knäckig topping. MUMS!

Vår trädgård SVÄMMAR ÖVER av äpplen just nu, så jag måste hitta på alla recept jag kan där det går åt äpplen. Även om det bara går åt 2-3 äpplen här. Så är det iaf något känner jag.

Äppeltosca med brynt smör, toscakaka, äppelkaka

Idag skiner solen från en septemberblå himmel och det är 18 soliga grader i skuggan. Det höstvädret får man inte klaga på inte!

Äppeltosca med brynt smör, toscakaka, äppelkaka

Jag brynte smöret till kakan. På grund av att brynt smör i en kaka alltid är en god idé. Hade jag haft ljust muscovadosocker hemma hade jag använt det istället för vanligt strösocker. Men nu hade jag inte det. Brynt smör och ljust muscovadosocker är nämligen bästa smakkompisar och ger en fantastiskt god kolaton till det du bakar!

Äppeltosca med brynt smör ca 8 bitar:

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker (strösocker eller ljust muscovadosocker)
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl grädde eller mjölk
2-3 äpplen

150 g smör
1 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk grädde
1 dl sirap
100 g mandelspån

Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna.
Vispa undertiden ägg och socker riktigt flufftigt.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vanilj. Vänd i det tillsammans med smör och grädde i äggsmeten. Rör till ens lät smet.
Kärna ur och skiva äpplena.

Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Smöra kanterna.
Ha i smeten, fördela äppelskivorna över smeten och grädda i 175°C i cirka 20 minuter.

Blanda undertiden ihop smör, socker, mjöl, grädde och sirap i en kastrull. Låt allt koka upp och sjuda i ett par minuter tills såsen tjocknar. Ha i mandelspånen.

Tag ut kakan ur ugnen efter ca 20 minuter. Klicka över toscatoppingen och bred ut den något.
Grädda kakan i ytterligare 15 minuter eller tills toscasmeten fått en gyllene färg.

 

Servera till lättvispad grädde, glass eller ät precis som den är till en kopp kaffe.

16
Kommentera

Lättlagad lasagnesoppa

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Varianter på detta recept har fladdrat förbi på nätet under flera månader. När Isac önskade sig spagetti med köttfärssås tänkte jag att kanske kan lika gärna göra en lättlagat lasagnesoppa?

Sagt och gjort. Jag gjorde en stor kastrull och serverade mig själv en skål till lunch. Holy Moly så gott det blev! Smakrik soppa, toppad med crème fraîche och riven ost. Och till detta ett frasigt vitlöksbröd.lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Jag hade en öppnad förpackning lasagneplattor hemma. Så jag bröt dom i bitar. Först var jag lite orolig över att de skulle bli för stora och svåra att äta med sked. Men det blev inga problem alls! Du kan ju såklart ta vilken pasta du vill här. Men för lasagnekänslan passar lasagneplattor väldigt bra.

Jag slevade upp två stora skålar till Isac och Hugo som skulle äta innan jag körde dom till hockeyn.
Isac körde sitt vanliga race om att morötter i mat inte går att äta osv osv. Men när jag kom tillbaka var skålarna tomma. Isac gav den 3/10 medan Hugo gav 10/10. Efter en stund ändrade sig Isac och sa 5/10, men morötterna drog ner betyget. Eftersom jag känt detta lilla barn sen innan han ens tog sitt första andetag vet jag att han aldrig äter mat han inte gillar.
Så en 5/10 är antagligen en 10:a.

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Den här soppan kan du göra en stor kastrull av och sedan frysa in matlådorna som blir över. Vi fick utan problem ut 7 portioner av denna omgång. Perfekt mat att laga på söndagen och sedan bara ta fram och värma på under veckan.

Dock fick namnet lasagnesoppa sämsta betyget från barnen. Eftersom ”dom inte gillar soppa”. Så om ni också har barn som lider av den åkomman, säg inte att det är soppa så går det nog bra.

Lasagnesoppa ca 7 port:

1 lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
olja att steka i
1 kg nötfärs/vegofärs
3 msk paprika
3 msk tomatpuré
2 msk torkad oregano
500 g passerade tomater
vatten
2 köttbuljongstärningar
örtsalt
1-2 dl rött vin
ca 1 dl balsamvinäger
ca 6 lasagneplattor eller annan pasta

crème fraîche
riven ost
färsk persilja

Skala och finhacka lök, vitlök och morötter. Stek mjuka i olja. Tillsätt nötfärsen och bryn tills all färs är genomstekt. Krydda med paprika, tomatpuré och oregano. Tillsätt passerade tomater och vatten. Jag tog dubbelt så mycket vatten som passerade tomater. Men justera mängden vatten så det blir lagom för dig.
Ha i buljongtärningar, örtsalt och rött vin. Låt allt puttra på spisen till en härlig, köttfärssås.

Bryt torkade lasagneplattor i bitar och ha i. Koka tills de mjuknat.
Smaka av med balsamvinäger och eventuellt mer salt.

Ha upp i skålar. Toppa varje skål med crème fraîche, riven ost och färsk persilja.

Servera ett nygräddat vitlöksbröd till.

-Jag hittade ett par gamla hamburgerbröd i frysen som jag hade smör, massor med riven vitlök, ost och örtsalt på. Sen in i ugnen tills osten smält och brödet börjat få färg. Svårare än så behöver det inte vara ☺️

Lättlagad mat som mättar många eller räcker till flera måltider. Frys in eller spar i matlådor till senare i veckan.

23
Kommentera

Mat i säsong- 6 recept med rotfrukter

ugnsbakad kyckling med rotfrukter, kyckling i ugn, allt i ett kyckling,

Mat som är i säsong just nu- ROTFRUKTER!

Såg att ICA kör rotfrukter i lösvikt till bra pris denna vecka. Då är det bara att leta upp alla goda recept man har ur gömmorna och laga mat på det som faktiskt både är billigt och i säsong just nu.

Som kyckling med ugnsrostade grönsaker– här tar du såklart de rotfrukter du gillar bäst: potatis, rödbeta, morot, palsternacka, rotselleri. Det du gillar och som är på bra pris!

köttfärslåda, köttfärsgratäng, engels mat, middag, vardagsmat

Cottage pie- En stor bit brittisk mat som omfamnar, värmer och räcker till många personer eller många mål! Här har jag haft morötter i. Men ta lite mindre köttfärs och öka på mängden morötter, tillsätt palsternacka och kanske riven rödbeta?

Stekta rotfrukter

Stekta rotfrukter. Gott som en bas i en sallad. Till korv, till kyckling eller till en bit kött. Ett billigt och gott tillbehör och precis som i tidigare recept tar du de rotfrukter du gillar bäst!

vegetariska biffar

Grönsaksbiffar med ost. Även det en riktig favorit. Jag älskar osten i kombination med zucchini och morötter. SÅ gott!

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat

Mormor Åsas grönsakssoppa. Den tål att lagas om och om igen! Vill du göra en mer krämig variant på soppa föreslår jag denna: krämig grönsakssoppa.

Treveckorssallad

En klassiker som jag gör om och om igen är denna treveckorssallad. Här har jag gjort med två sorters kål och morötter. Men det blir så gott om du även har i palsternacka. Du  måste testa!

Lagar du mat som är i säsong? Eller äter ni det ni blir sugna på, oavsett tid på året?

11
Kommentera

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås

appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås. Ett måste att baka så här års- eller hur?

Jag gillar när smulpajen består av både havregryn och vetemjöl. Den blir som allra godast då tycker jag. Men föredrar man att den är gjord på enbart vetemjöl tar man såklart det. appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Jag låter smulpajen få härlig smak av brynt smör och sedan kryddar jag äpplena med kanel, vanilj och ingefära. Det blir sådär löjligt gott och man kan liksom inte sluta äta! En perfekt dessert efter en god höstmiddag eller till fikat. Bara för att det är så gott!

Här står det fredag i almanackan och jag ska snart åka in till Sala för att möta upp vår yngsta son. Lite ärenden på stan ska fixas, kanske ett besök hos min mormor och så det viktigaste: köpa fredagsgodis!appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm,

Till min äppelpaj serverar jag rårörd vaniljsås, eller vaniljkräm som vissa säger. Det tar bara några minuter att vispa ihop men blir så makalöst gott. Så har du tiden och möjligheten, gör egen vaniljsås! Den här behöver inte kokas eller något. Man bara vispar ihop den.appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Jag plockade äpplena direkt från vår trädgård. Därför behöll jag skalet på. Om jag köpt äpplena i butik hade jag nog skalat dom. Men de här har så tunt skal att det inte spelar någon roll att skalet är kvar.

Jag älskar att baka allt i en och samma kastrull. Själva pajdegen gör jag alltså i kastrullen jag smält smöret i. Så skönt med mindre disk!

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås:

200 g smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
flingsalt
3 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljpulver

4-5 mindre, svenska äpplen

3 äggulor
3 msk florsocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Börja med att bryna smöret till pajen. När smöret fått en gyllene färg och en kolaaktig ton, tag av från värmen och blanda i muscovadosocker och sirap. Tillsätt sedan vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt. Rör allt till en deg.

Dela och kärna ur äpplena. Skiva dom tunt. Fördela ut dom i en pajform. Strö över kryddorna.
Toppa med smuldegen i ett jämnt täcke över äpplena.
Baka i 225°C i cirka 30 minuter långt ner i ugnen.

Vispa upp äggulor, florsocker och vanilj vitt och pösigt. Vispa grädden i en separat skål. Vänd sedan ner grädden i äggvispet och rör om tills allt är blandat. Låt stå kallt om den inte serveras direkt.

Servera ljummen äppelpaj med vaniljsåsen.

14
Kommentera