Lättbakad ananaspaj

 
paj, baka, ananaspaj, paj
Hej och välkommen torsdag! Jag känner alltid så, att har man tagit sig förbi onsdagen, då är det utförsbacke raka vägen mot helgen sen. Även om jag älskar vardagarna, så kan jag inte sticka under mattan med att det är skönt med helg. Skönt för barnen att slippa bli väckta tidiga morgnar. Skönt för oss vuxna att slippa väckas av väckarklockan. Även om jag faktiskt varit ovanligt pigg den här veckan. Jag tror kombinationen massor med sömn i helgen, mycket sömn i veckan och ljusa morgnar är receptet. Det är ju så mycket enklare att vakna till när det faktiskt är ljust ute. Och inte svart som i en säck.
Nu är som sagt helgen snart här, och då ska vi fika! Jag har nämligen bakat en ananaspaj. Om jag bara fick äta en enda slags paj eller bakverk under resten av mitt liv. Då skulle det bli den här ananaspajen. Mellan varven glömmer jag liksom bort hur god den är. Sen tar man en bit och så är man fast!
paj, baka, ananaspaj, paj
Det är inte första gången den här pajen får vara med på bloggen. Det är kanske tredje eller fjärde. Men det är den värd. Värd att få lite fina nya bilder och fräschas upp lite. Receptet kan jag absolut inte ta åt mig äran för. Det finns i otaliga varianter runt om på internet. Och med tanke på att huvudingrediensen är konserverad ananas kan jag bara tänka mig att receptet kom till under 80 eller kanske 90-talet? Någon som vet?
Jag har fått mitt recept av Helena, så hemma hos oss heter pajen Helenas ananaspaj <3
paj, baka, ananaspaj, paj
Förutom att det är en fin torsdag i mars, så råkar det också vara Pi-dagen. Alla som känner mig vet att det här med matte verkligen inte är min starka sida. Det kan vara så att min 7-åriga son snart är om mig. Jag har noll intresse och tycker kalkylator är den bästa uppfinning som finns. MEN, fira det som firas kan. Och Pi kan ju lätt tas för pie på engelska. Alltså firar vi med paj idag! Och ni som vill fira genom att lösa ett krångligt mattetal, gör gärna det! Jag firar hellre med en bit paj!
 
paj, baka, ananaspaj, paj
Jag har gjort illa mig så pass mycket att jag fått åka till sjukhuset och sy en enda gång i mitt liv. Och det var faktiskt när jag bakade den här pajen. Jag har då levt ett riktigt vilt liv jag!
Jag hade lovat att baka ett par ananaspajer till mamma. Och där stod jag, med hela köket fullt av pajdegar och ingredienser. När jag skulle öppna locket på en av konservburkarna slant jag och skar upp hela insidan av handen (ok, riktigt så illa var det inte.) Men en reva på 3 cm blev det i alla fall. Blodet sprutade och jag insåg att det nog inte skulle räcka med ett litet plåster eller två. Så det var bara att packa ihop sig och gå till sjukhuset. Ett par stygn senare var jag tillbaka i köket igen. Varje gång jag öppnar en konservburk ilar det faktiskt i ärret som blev!
paj, baka, ananaspaj, paj
Det här är ett sådant där perfekt recept att ha i bakfickan och ta fram när man inte riktigt har inspiration till något. Men ändå vill baka något riktigt gott. Och jag lovar att du kommer få dela med dig av receptet!
Helenas ananaspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas (á 230g)
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Servera med en riktigt god vaniljglass!
 
 

46
Kommentera

Mättande chokladsmoothie

chokladsmoothie
Idag måste jag få tipsa om min senaste kärlek när det kommer till frukost. Nämligen en mättande och god chokladsmoothie. För kan ni tänka er, det är faktiskt samma bas i min smoothie som jag har när jag gör min frukostgröt. Så här mumsigt kan alltså havregrynsgröt se ut. Ja om man mixar allt och gör en smoothie av det.
Ett stort plus är att den håller sig fin i färg och smak även om den får stå en stund. Det gillar jag som alltid äter sen frukost. Men då kan jag ändå göra iordning min smoothie tidigt på morgonen när barnen äter.chokladsmoothie
Jag har ju den senaste tiden valt bort det mesta ur köttväg, jag äter fisk, men gärna inte ägg. Detta har gjort att jag vissa dagar har lite svårt att få i mig tillräckligt med protein. Därför brukar jag tillsätta en skopa proteinpulver i frukostgröten eller min smoothie.
Har man inget proteinpulver hemma så går det såklart bra att smaksätta din chokladmoothie med kakao.chokladsmoothie
Inatt blev det rena rama snöstormen här. Jag var upp med hunden i 5-tiden i morse och det blåste så jag knappt fick upp dörren. Och snön bara vräker ner. Som om det inte finns något slut på det hela. Nu när jag kollar ut genom fönstret ser det ut som om det blåser åt 4 håll samtidigt. Helt galet. Våren får visst vänta på sig ett par dagar till verkar det som.
chokladsmoothie
Jag är ju som sagt en riktig grötmänniska. Men ibland kan det vara fint att variera sig. Jag brukar även passa på att göra smoothies till frukosten på helgen. Vi äter ofta rätt sen frukost, så då är det bra om man äter sig riktigt mätt eftersom lunchen då kanske blir lite lättare.
En smoothie kan även vara ett perfekt kvällsmål för barnen innan läggdags eller varför inte göra i ordning och ha med som mellanmål på jobbet!
Mättande chokladsmoothie 2 glas:
2 dl havregryn
ca 4 dl havremjölk
2 skopor proteinpulver med choklad (eller ca 3 tsk kakao, smaka dig fram)
1 banan
topping:
frysta blåbär
hackad mandel
cacao nibs
Ha i havregryn, mjölk och proteinpulver i en blender. Mixa helt slätt. Tillsätt bananen och fortsätt mixa. Tycker du konsistensen blir för tjock på din smoothie, ha i lite mer mjölk.
Ha upp i glas och toppa med frysta blåbär, hackad mandel och cacao nibs.
 

12
Kommentera
ANNONS

Chokladtårta

inlägget är ett annonsamarbete med Kockens Kryddor
kockens kryddor, choklad, tårta

Det finns en efterrätt som passar helt perfekt i alla lägen. Och det är chokladtårta. Det blir aldrig fel om man bjuder på chokladtårta helt enkelt. Faktum är att jag nog aldrig hört någon säga: Nej tack, jag tycker inte om chokladtårta. Har du? Jag valde att göra den här chokladtårtan till en blandning mellan tårta och brownie kan man säga. Tårtan är precis gräddad så att kanterna är fasta och håller ihop, men innehållet är krämigt, chokladigt och helt ljuvligt! Dessutom blir det här en rejäl tårta, som räcker till många!
kockens kryddor, choklad, tårta
Choklad är väldigt gott som det är. Jag menar det är ju choklad. Men. Det finns faktiskt ett par saker man kan addera till chokladen för att lyfta chokladsmaken lite extra. Som tar smaken till nya nivåer.
En sak är kaffe. Alltså choklad och kaffe, vilken smakkombination det är ändå.
Men, två kryddor som också går riktigt fint ihop med choklad är Kockens kardemumma och Kockens kanel. Utan att det alls för den sakens skull tar över. Chokladtårtan smakar inte jul, som man kanske kan tro när man har i kanel. Istället blir smaken av choklad, kaffe, kardemumma och kanel bara djup och helt underbar.
Jag använder helst Kockens kryddor när jag bakar och lagar mat. Jag gillar det stora utbudet av kryddor och deras smarta burkar med snäpplock!
kockens kryddor, choklad, tårta
Eftersom den här chokladtårtan är så kladdig och härlig är den svår att dela på. Den gör sig faktiskt allra bäst om man håller den hel, men brer ut ett fluffigt lager grädde ovanpå. Och toppar med hyvlad choklad. MUMS!
Precis som alla kladdiga chokladkakor blir den här allra bäst om man gör den en dag i förväg. Och låter den stelna i kylen över natten. Då kan du göra kakan riktigt kladdig, men tack vare att den får sätta sig i kylen så håller den ihop fint när man skär den i bitar.
kockens kryddor, choklad, tårta
Baka dig en chokladtårta, bjud in vänner och familj, sätt på en stor kanna kaffe och njut av en härlig stund tillsammans!
 
Chokladtårta:
 
250 g smör
150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
3 msk starkt kaffe
2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
4 ägg
1/2 dl kakao
1 tsk Kockens kardemumma
1 tsk Kockens kanel
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 msk florsocker
50 g mörk choklad
 
Smält smöret i en kastrull, hacka chokladen och låt den smälta ner i smöret. Ha i kaffet. Låt svalna något.
Blanda socker, muscovado och ägg. Vispa vitt och pösigt. Rör samman kakao, kardemumma, kanel, salt, bakpulver och vetemjöl.
Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Vänd sist smör och choklad. Rör försiktigt ihop till en slät smet.
Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen 200°C i cirka 30 minuter eller tills kanterna blivit bakade men mitten fortfarande är  riktigt kladdig. Låt svalna helt, gärna i kylskåp över natten.
Vispa grädden fluffig, smaksätt med florsocker.
Bred ett tjockt lager grädde över den kalla kakan. Hyvla choklad med en potatisskalare eller osthyvel över grädden.
 
Vilken är din favorittårta?

11
Kommentera

5 riktigt goda recept med fetaost

gratäng med rödbetor
Måndag och veckan börja här med strålande sol. Det är känns helt ok ändå.
Helgen liksom swishade förbi, precis som vanligt. Jag har börjat förlika mig med det nu. Oavsett om man har massor eller inget inbokat, så sveper helgen in och är förbi i ett ögonblick. Men vi fick avsluta helgen med en riktigt finfin söndags tillsammans. Så härligt!
Nu har vi en helt ny och oskriven vecka framför oss. Vilket ändå känns bra.
Idag tipsar jag om 5 goda recept med fetaost. Det är en sak jag nästan alltid har hemma i kylen. För det piffar liksom upp vilken middag som helst. Det tillför sälta, lite struktur och smak. Som den här rödbetsgratängen. Perfekt att göra istället för klassisk potatisgratäng. Servera med vegobiffar, korv eller varför inte tillsammans med en fräsch bönsallad.
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
De här lätta, fräscha och goda zucchiniplättarna får mig att längta efter långa, varma, lata sommardagar. Där man sitter i skuggan på altanen och njuter av lite enkel mat. Som jag längtar. Men tills dess, ja då får jag nöja mig med med zucchiniplättarna, som självklart är smaksatta med fetaost!
pasta med ajvar och fetaost
Hur många gånger har inte en pastamiddag räddat vardagen? När man inte har en aning om vad man ska laga. Då fungerar alltid pasta. Här har jag använt sådant som jag ofta har hemma. Och som fungerar fint ihop smakmässigt. Ajvar, citron och fetaost, det är en riktig toppenkombo det!
lax i ugn med fetaost pesto
Ett av de mest uppskattade och enkla fiskrecepten på Linnéas Skafferi är det här. Lax i ugn med fetaost och pesto. Så lättlagat och rysligt gott!
Paj med räkor och fetaost
Något min familj börjat uppskatta (och med familj menar jag såklart barnen) är paj. Min mamma har gjort ost och skinkpaj flera gånger nu och barnen är stormförtjusta. Kul att kunna variera den klassiska fredagstacosen med något annat som ändå har lite helgkänsla. Så till den här helgen kanske jag ska bjuda på min favoritpaj. Nämligen kräft och fetaostpaj. Sjukt god exakt som den är. Men passar himla bra på en buffé eller som förrätt också!
grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad, grilla vegetariskt
Det här är ingen hel middag. Men när man har tema fetaost- ja då måste man ändå ta med det här receptet. För grillad fetaost kan vara bland det godaste jag ätit! Perfekt att ställa fram som en aptitretare tillsammans med lite goda kex innan middagen. Eller till maten. Har man inte dragit igång grillsäsongen än går det såklart bra att göra grillad fetaost i ugnen också!
 
Vad gör ni helst med fetaost?

2
Kommentera

Punchrulle i långpanna

dammsugare
Igår var det ju åter igen en sådan där fin temadag. Det var nämligen punchrullens dag! Men eftersom jag verkligen inte kände för att stå och rulla små fina punchrullar så tänkte jag att man måste ju kunna göra punchrullar i långpanna istället. Precis som allt som bakas i långpanna är ju detta så himla smidigt. Och självklart gick det bra!
Tanken var såklart att jag skulle hunnit publicera detta igår morse. Men, ni vet. Ibland kommer liksom livet lite emellan. Jag spenderade faktiskt hela gårdagen på min äldsta sons skola. Så mysigt att få vara med en dag och se hur dom har det i skolan och vad dom gör. Alltså all heder åt alla ni som viger era liv åt våra barn! Som ger av er tid, ork och engagemang. Oavsett om det är i skolan eller förskolan. Ni är helt enkelt guld värda <3
dammsugare
Just punchrullar eller dammsugare är ju väldigt enkelt att baka, speciellt eftersom det inte kräver någon ugn. Jag gjorde mina som små munsbitar, istället för stora kakor. Det passar perfekt med en liten bit till kaffet. Och som min man alltid säger, är dom små då tar man två! Vilket självklart även gäller här!
På äkta punchrullar doppar man ju ändarna i choklad. Vilket kan vara lite pillrigt och ibland svårt att få snyggt. Jag la ett tunt lager choklad under marsipanen, vilket liksom klistrade ihop kakdegen och marsipanen bra. Jag ringlade även lite av den smälta chokladen ovanpå marsipanen, vilket blev himla fint.
Jag färgade min marsipan själv, eftersom jag inte hittade just den färgen jag var ute efter i butiken.
dammsugare
Eftersom jag bara ville ha små bitar gjorde jag halv sats och använde en avlång brödform. Vill man göra större och flera gör man efter receptet men använder en form som är ca 35×25 cm.
Jag tycker det bir allra godast av att använda sockerkaka som bas. Och sedan ha i digestivekex (eller andra hårda kex) mot slutet. Så man får lite struktur i kakdegen.
Punchrulle i långpanna:

250 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
6 rågade msk kakao
1 L kaksmulor, jag tycker smulor från sockerkaka och digestivekex eller liknande fungerar bäst
ca 1 msk arraksessens (smaka av efter hand hur mycket smak du vill ha)

florsocker
200 g marsipan
100 g choklad
lite kokosolja
Vispa smör, florsocker och vanilj vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt kakao, kaksmulor och arrak. Fortsätt vispa med elvispen tills du har en deg. Det kan ta en liten stund.
Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen med hjälp av fingrarna. Fukta gärna händerna med kallt vatten innan, då blir det mindre kladdigt. Släta ut så du får en jämn och fin yta.
Ställ kallt.
Kavla ut marsipanen till en platta som passar den form du valt. Pudra florsocker under för att den inte ska fastna.
Smält choklad och kokosolja. Bred ut nästan allt på kakdegen (spar lite till dekoration)
Lägg på marsipanlocket. Ringla resterande choklad över marsipanen i ett fint mönster. Låt stelna och skär sedan kakan i rutor. Pudra gärna lite extra florsocker över. Förvara i kylen men ta fram och låt kakorna bli rumstempererade innan du äter dom.
Nu hoppas jag att ni alla njuter av att det är fredag och önskar er alla en härlig start på helgen!

12
Kommentera