10 tips för att bli mer miljösmart i köket

Allt fler börjar tänka på vad man kan göra för att bli mer miljövänlig. Här passar det gamla goda uttrycket ingen kan göra allt, men alla kan göra något väldigt fint tycker jag. För det finns faktiskt ett par, enkla saker du kan börja göra redan idag för att bli lite mer miljösmart i köket. Här tipsar jag om 10 av de saker jag tycker är viktigast:

  • Släng ingen mat i onödan. Kanske det viktigaste tipset av alla.
    Enligt WWF slänger vi i snitt 134 kilo mat per person och år. Det är ju helt galet!! Använd dina sinnen. Lukta och smaka. Även om mjölken har gått ut, kan den vara helt tjänlig. Konserver och kryddor håller långt efter bäst före-datum. Det som kan hända är att de tappar lite i smak.
  • Ät i säsong! Kolla vad som är i säsong just nu. Och planera dina matinköp efter det. Välj gärna svenskproducerat i den mån det går. Frossa i svenska äpplen så länge de finns i butikerna. Och skippa kanske att köpa de där första jordgubbarna från sydligare breddgrader som faktiskt inte smakar något alls.gratinerad kål boxholms
  • Får ni rester över efter middagen, men som kanske inte räcker till en hel måltid? Servera det tillsammans med morgondagens middag. Eller gör en dag i veckan (torsdagar förslagsvis) till en dag då ni äter de rester som finns i kyl/frys. Efter att vi har börjat göra så slänger vi nästan ingen mat alls längre.
  • Börjar dina plastmatlådor och plastredskap ha gjort sitt? Köp matlådor av glas, eller klassiska matlådor i metall när du köper nytt. Och byt gärna ut all svart plast i köket mot giftfria varianter eller allra helst redskap i trä.
  • Byt ut alla rengöringsmedel mot helt vanlig gul såpa. Det fungerar precis lika bra att städa med som andra rengöringsmedel, men är otroligt mycket snällare mot miljön. Enligt Råd & Rön köper vi svenskar ca 20 000 ton rengöringsmedel varje år. Men faktum är att Såpa fungerar precis lika bra att städa badrum, som som köksbänkar och ugnen med.
  • Är det dags att köpa en ny stekpanna? Köp en gjutjärnspanna, den kommer hålla livet ut och är därför en otroligt bra investering.
  • Återanvänd kassar & påsar när du är på mataffären och handlar. Du spar inte bara pengar, utan även på miljön eftersom du inte behöver köpa nya kassar varje gång. Men tänkt på att använda de där tygkassarna du har hemma också. Största problemet med plastkassar är inte att de är dåliga för miljön att producera (alla bomullskassar gör större åverkan på naturen när det kommer till tillverkningen av kassarna) Däremot skräpar alla de plastpåsar vi använder ner miljön och hamnar på ställen de absolut inte ska vara. Målet är att vi 2025 ska använda 40 plastpåsar per person och år, istället för de 200 som är EU-snittet idag.de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna
  • Välj EKO. Börja med att byta ut bananer, kaffe, vindruvor, mejeriprodukter och kött till EKO-varianter. Dessa 5 livsmedel gör störst skillnad för både människa och miljö.
  • Byt ut konserver mot kartong.  I konservburkar av metall finns ämnet bisfenol A. Vilket kan störa kroppens hormonsystem. Köp därför hem dina bönor, krossade tomater och andra konserver i kartongförpackningar istället.
  • Använder du mikro när du värmer upp din lunch? Gör det i något annat än din plastmatlåda. Lägg över maten på en tallrik, eller ännu hellre, byt ut din plastmatlåda mot en i glas eller metall.

 
Dessa 10 saker är ett jättebra första steg att ta mot att bli mer miljösmart i köket! Tänker du på att dina små val faktiskt kan bidra till en bättre miljö. Utan att du för den sakens skull måste göra stora uppoffringar?
Har du några bra tips på hur man blir mer miljösmart i köket?

 

0
Kommentera

Sportlovsmat – 5 recept som barnen älskar

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Runt om i Sverige börjar vi få sportlov, en del kommuner har till och med redan hunnit avverka sin sportlovsvecka. Vi här i Sala får sportlov v 9, alltså nästa vecka. Och precis som vanligt känns dessa lov som om de kommer så fort inpå. Fast vi alltid har sportlov v 9. Efter jullovet kändes det som en evighet till detta lov. Och knappt har terminen börjat på riktigt innan det är dags att vara lite ledig. Men jag märker på barnen att det kommer sitta fint med lite ledighet. Att inte behöva ställa klockan varje morgon.  Och passande nog till denna vecka bjuder jag på sportlovsmat – 5 recept som barnen älskar. För det är väl nackdelen med att ha barnen hemma. Helt plötsligt måste det lagas så otroligt mycket mat!
Det finns viss mat jag aldrig skulle få för mig att köpa. Och en av de sakerna är fiskpinnar. Det är ju så otroligt enkelt att göra själv. Då vet du dessutom exakt vad som är i maten. Jag brukar göra mina fiskpinnar i ugn, hur lätt som helst!
Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Biffar och burgare av olika slag går alltid hem hos mina barn. Här här har jag gjort halloumibiffar med morot. Perfekta att äta precis som dom är till lite bulgursallad, i ett pitabröd eller som en hamburgare. De är väldigt milda i smaken och mina barn gillar dom verkligen!
ägg och mjölkfria våfflor, vegansk våfflor
En sak mina barn älskar, det är våfflor och pannkakor. Det är ingen favorit hos mig. Över huvudtaget. Men ibland så. Speciellt såhär när det blir flera dagar på raken ledigt och det börjar bli slut på ingredienser (eller idéer). Då åker våffeljärnet fram. Och barnen blir lyckliga. De här receptet är utan både laktos och ägg, perfekt om man har allergiker hemma!
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
Pasta är en sådan sak som i fe flesta fall går hem hos barn. Ja, hos de flesta vuxna också. Passa på att göra ett storkok lasagne till lovet, så räcker det både till lunch och middag!
 
crock pot kyckling nachos
Har ni hört att dom börjat köra den gamla ”kyckling på fredag” melodin som reklam igen. Fast med annan text? Sjukt irriterande, den gamla goda från min barndom var då så mycket bättre 😉
Men till receptet. Har ni testat ostgratinerade kycklingnachos någon gång? Om inte, passa på att göra det nu! Så gott Äter man inte kyckling går det såklart bra att byta ut det mot tex oumph eller något annat.
 
Under veckan kommer recept på hemgjord nyponsoppa och det enklaste brödet du kan göra, perfekt så här i sportlovstider!
 
Har ni gått på sportlov än? Eller har ni kanske redan haft ledigt?

1
Kommentera
ANNONS

Knäckebrödets dag 19/2

i betalt samarbete med Wasabröd

wasa din stund chia & havssalt
Hej, Jag hoppas ni alla har en strålande fin dag.
Jag startade min dag med en kopp kaffe och en skiva Din Stund chia & havssalt. Det är verkligen mitt nya favoritbröd. Jag är så svag för allt med lite extra salt. Spelar ingen roll vad det är egentligen, men jag uppskattar verkligen smaken av salt. Så det här är ett bröd som föll mig i smaken.
Knäckebröd av alla former har alltid funnits naturligt i mitt liv. Mormor och morfars stora runda, gröna brödfat. Som alltid står framme på köksbordet när det är dags för mat. Jag mins som barn hur morfar aldrig använde kniven för att putta på mat på gaffeln, utan han hade alltid en bit knäckebröd i den handen och hjälpte liksom maten på gaffeln med hjälp av den. Eller sommarens första jordgubbar. Som man la i en skål, skar i småbitar, sockrade lätt, hällde över mjölk och toppade med bitar av knäckebröd. Eller som vi säger, man bettar i bröd.
Fina minnen, från en fin barndom.
wasa knäckebrödets dag
Visste ni att vi har en Knäckebrödsakademi i Sverige?  Den har funnits sedan 2017 och har som uppgift ”att söka rätt på och stimulera småbagerier som bevarar gamla traditioner och sådana som utvecklar knäckebrödet.”  Knäckebrödsakademin består av en skara personer med brinnande intresse för att värna, främja och vidareutveckla den svenska knäckebrödskulturen, dess gastronomiska och hälsomässiga kvaliteter samt den kunskapstillväxt som gör detta möjligt.
Och i år har de utlyst en tävling, där man bjudit in stora namn som bland annat Roy Fares, My Feldt och Sebastien Boudet att delta. Tävlingen går ut på att skapa ett nytt bröd, som i samarbete med bagaren ska säljas i butik. Tävlingens vinnare utses 19 februari, på Knäckebrödets dag.
wasa din stund chia & havssalt
Jag är ju som ni vet, en älskare av temadagar och omfamnar gärna även knäckebrödets dag. En lite lyxigare knäckesmörgås får man om man gör som jag. Brer en skiva chia & havssalt med ett lager färskost. Toppa sedan med lite jordgubbssylt, krasse och groddar. Sältan i brödet går otroligt fint ihop med sötman i sylten. Och så här års skriker min kropp efter fräscha grönsaker, så det passar därför otroligt bra att strö lite groddar och krasse på toppen. Tag med en kopp kaffe och ditt knäckebröd, sätt dig i solen en stund och njut av vårvinterns första, riktigt sköna solstrålar. Ett mellanmål helt i min smak! Så vill jag fira knäckebrödets dag i år!
 

0
Kommentera

Fyllda chokladbollar

alla hjärtans dag
Hej härliga onsdag. Här har det nästan känts som vår i luften idag! Med 7 varma grader och en sol från en klarblå himmel. Men än har vi en hel massa snö kvar, som garanterat inte försvinner i första taget. Men jag har ingen brådska med våren. Jag tycker det här är fint. Jag gillar vintern.
I morgon är det ju alla hjärtans dag. Och jag kunde inte låta bli att bjuda på ännu ett recept som passar denna högtid. Det här är så lättfixat att ni hinner göra det i morgon, utan problem. För jag pratar fyllda chokladbollar, mina vänner. Chokladbollar hinner man alltid göra! Och dagen till ära har jag fyllt dom med nougathjärtan. Fint va?
Ett perfekt pyssel att göra tillsammans med barnen, eller sin älskling i morgon!
alla hjärtans dag
Nu är det superduper-dags att åka och hämta upp barnen efter fritids och förskola. Axel har träning på onsdagar, så då behöver vi komma hem i skaplig tid så han hinner äta kvällsmat i lugn och ro innan det är dags att åka. Själv ska jag på styrelsemöte i föräldraföreningen ikväll, sen tänkte jag åka till gymmet och dra av ett intervallpass. Så tur att förmiddagen varit ganska lugn här hemma, för eftermiddagen och kvällen blir fullspäckad känner jag.
alla hjärtans dag
Jag utgår alltid efter mitt klassiska recept på chokladbollar. Sedan tillsätter jag olika smaker efter vad för recept jag vill skapa. Idag valde jag som sagt att fylla dom med nougathjärtan (ni vet sådana som man kan köpa i en hjärtformad ask..) Men du kan såklart fylla med vilken choklad du helst föredrar.
 
Fyllda chokladbollar:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
3 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
2 msk kallt kaffe
nougathjärtan
Vispa smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt sedan kakao, vanilj, havregryn och kaffe. Fortsätt vispa tills smeten går ihop helt.
Tag en klick chokladbollssmet och lägg ut i handen, platta till. Lägg i ett hjärta och forma smeten runt chokladbiten. Upprepa med resterande chokladbollssmet.
Rulla i pärlsocker, kokos, strössel eller frystorkad frukt.
Förvara i kylen.
 
Har ni också börjat få vårkänslor hos er? Eller är det fortfarande vinter?

3
Kommentera

Alla hjärtans dag-tårta


Hej tisdag. Här bjuder denna härliga februaridag på strålande sol! Helt fantastiskt! Jag ska jobba undan det som absolut måste göras nu, sen tänkte jag ta med mig Axel och hunden ut på en promenad. Det är liksom för fint väder för att sitta inne en dag som denna! I början av januari gjorde jag en planering av vårvinterns alla temadagar. Och då kändes alla hjärtans dag så otroligt långt bort. Men vet ni, det är ju redan på torsdag!! Hur galet är inte det! Så idag tycker jag det är på sin plats med ett litet tips, nämligen en superenkel och god alla hjärtans dag-tårta.
Inspirerad av de hundratals number cakes jag sett på sociala medier de senaste åren, tog jag och gjorde en fin, hjärtformad kaka. Och av de spillbitar som blev gjorde jag den här lilla hjärtbakelsen. Så vill man inte göra en stor, kan man såklart göra fler små!

Som vanligt har jag gjort min egna lilla variant. Jag valde att göra en helt vanlig rulltårtsbotten och stansa ut mina hjärtan ur. Det är snabbbakat och går enkelt att göra så här när alla hjärtans dag ligger mitt i veckan. Fyllningen, som består av en hallonfrosting kan ni utan problem göra i morgon och bara förvara i en spritspåse i  kylen.
Vi kopplar ofta ihop alla hjärtans dag med rosor. Men jisses vilket överpris det är på dom just nu. Köp hem något annat vackert istället, som tillexempel ranunklar. Så mycket vackrare än rosor, om ni frågar mig

Som ni kanske vet vid det här laget, så gillar jag temadagar. Jag tycker om att man får en anledning att fira lite extra. Mitt i vardagen. Jag kommer från en familj där vi alltid firar namnsdagar tillexempel. Har man möjlighet, då tar man en namnsdagsfika tillexempel. Livet består av så otroligt många många vardagar, så varför inte sätta lite guldkant på den liksom?

Den härliga hallonfrostingen till min alla hjärtans dag-tårta, den hittade jag recept på hos Camilla., från hennes recept på siffertårta. Och varför ändra på ett vinnande koncept då jag vet att hon gör grymt goda grejer!
 
Alla hjärtans dag-tårta med hallonfrosting:
3 ägg
1 1/1 dl strösocker
1 1/2  dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1/2 dl mjölk
 

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dom med hjälp av en slickepott. Tillsätt mjölken och rör till en jämn, klumpfri smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i 250°C i 5-7 minuter.
Lägg ett nytt bakplåtspapper på köksbänken. Strö lite socker över. Stjälp upp kakan på bakplåtspappret med ovansidan ned.
Lossa försiktigt bakplåtspappret som kakan gräddats på. Lägg plåten upp och ner över kakan och låt svalna något.
Skär ut två hjärtan ur bottnen. Gör antingen en mall av bakplåtspapper eller om du har något annat hjärtformat att utgå ifrån. Skär ut ett mindre hjärta ur det stora, så du får som ett ihåligt hjärta.
Hallonfrosting:
150 g frysta hallon
1 msk vatten
300 g färskost
100 g mjukt, rumstempererat smör
2 dl florsocker

Koka upp hallon och vatten. Passera de kokta hallonen genom en finmaskig sil. Låt svalna helt.
Vispa samman färskost och smör. Tillsätt sedan hallonmoset och rör tills allt blandat sig väl. Ha sist i florsockret och rör snabbt ihop allt med en slickepott. Ha upp i en spritspåse med valfri tyll.
Spritsa ut frostingen på ena bottnen. Lägg på den andra och spritsa ut mer frosting i fina mönster.
Dekorera med maränger, strössel, sockerkulor, vackra blommor, färsk frukt och godis.
Av de spillbitar som blev stansade jag ut hjärtan med hjälp av en pepparkaksform och gjorde små bakelser.
 
Kommer ni fira alla hjärtans dag på torsdag?

2
Kommentera