4 sorters semlor du hinner baka på semmeldagen

semmelmunkar
Så var den här, dagen som så många gått och väntat på. Fettisdagen, semmeldagen. Men, vill man inte gå och köpa sig en semla, så kan det vara svårt att hinna med att baka egna. Som tur är har ju Sverige invaderats av olika varianter på denna härliga lilla bakelse de senaste åren. Vilket gör att det finns mängder av varianter att välja på, som faktiskt inte alls tar speciellt lång tid att göra! Så idag tipsar jag om 4 sorters semlor du hinner baka på semmeldagen!
Först ut är en favorit. Och kanske den allra enklaste. För du behöver inte ens en ugn! Köp med dig några goda munkar, mandelmassa och lite grädde hem. Så kan ni pyssla ihop egna semmelmunkar efter jobbet idag!
semmelkladdkaka
Den här bakar jag till oss i år. Semmelkladdkaka. Har ni inte testat, ja då måste ni. Helt omöjligt att bara ta en liten bit, jag lovar! En silkeslen kladdkaka som faktiskt smakar som semla tack vare mandelmassan!
semmelmuffins, mufflor, muffins
Det är kanske lite som att svära i kyrkan att skriva detta. Men jag tycker faktiskt  semmelmuffins är godare än vanliga semlor. Brödet är liksom mjukare och inte alls lika torrt som en vanlig vetebulle. Och sedan blir dom lite mer lagom i storlek mot en stor semla!
rulltårta
Semmelrulltårtan, det är faktiskt min helt egna uppfinning. Eller ja, när jag kom på idéen googlade jag. Och fick ingen träff alls. Finns det inte på internet, ja då finns det inte över huvud taget va? Visst är det så?
 
Hur blir det hos er idag? Äter ni en klassisk semla eller väljer ni något alternativ? Här blir det som sagt semmelkladdkaka till efterrätt. Så gott tycker jag!

5
Kommentera

5 lättlagade middagar

ångad lax i ugn
Måndag morgon och vi är tillbaka efter sportlovet.
Axel var fundersam på om han ens kom ihåg hur hans klasskompisar såg ut efter en veckas lov. Och gick nog till skolan med ett litet pirr i magen ändå. I morse var första dagen vi åkt till skolan och det var helt ljust ute, så det kändes nästan som om vi försovit oss! Men nu får man vänja sig vid ljusare dagar här. Så underbart ändå! Och för att riktigt kunna njuta av de här härliga, lite ljusare dagarna passar jag på att bjuda på 5 lättlagade middagar. För om jag är riktigt snabb med maten nu, så hinner jag ut och gå efter middagen utan att det har blivit helt mörkt ute. Så skönt!
En riktigt lättlagad middag är ångad lax i ugn. Så enkelt att göra och riktigt gott!
vegetarisk lasagne. vego
En annan lättlagad favorit är ju lasagne. Dessutom är det något jag vet att hela familjen uppskattar när jag lagar. Vilket alltid är kul. Gör gärna iordning kvällen innan och värm bara på när ni ska äta. Då är den nästan som allra godast!
kikärtsbiffar med zucchini vegan veganska
Jag gillar alla sorters grönsaksbiffar. Det är enkelt att variera och lättlagat. Två kriterier jag gillar när det kommer till matlagning! Den här varianten av kikärtsbiffar med zucchini är verkligen goda och kommer antagligen lagas hemma hos oss i veckan!
quorngryta, curry, vegan, vego
Vem älskar inte en riktigt god currygryta? När den dessutom tar mindre än 30 minuter att laga, ja då finns det inte så mycket att fundera på. Jag gjorde min på quorn, för jag gillar det bäst. Men man kan såklart ta kyckling istället om man känner för det.
morot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor
Min senaste favorit här i matvärlden är nog ändå soppa på blomkål. Så enkelt. Och såå gott! Man kan krydda på med vad för slags kryddor och örter man har hemma. Men basen gör jag alltid samma som i den här soppan. Morötter och blomkål som först får koka ihop. På med buljong och de kryddor du önskar. Mixa allt och tillsätt en liten skvätt kokosgrädde. Klart! Enkel och billig vardagsmat!
Nu är det dags att planera upp veckan ordentligt här. Har ett samarbete som ska fotograferas, göra upp planer inför all påskmat (vi är där fortare än du anar), jag ska vara med Axel en stund i skolan på torsdag och så ska jag hinna med att försöka göra en grovplanering av hela mars.
Jag hoppas ni alla har en riktigt fin start på veckan <3
 

2
Kommentera

Barn som inte äter

bananplättar
Under veckan har det varit som en lite följetong på mina instastories. Angående Isac och hans ätande. Och ni var verkligen så många, med massor av tankar kring det här med barn och mat. För hur gör man med barn som inte äter?
Jag ställde frågan: Hur hanterar ni att era barn inte äter?
Och jisses så många som är i samma sits. För precis som det mesta i föräldraskapet är det så lätt att man känner helt ensam. Att man är den enda familjen i hela världen som sitter där vid köksbordet och har en 4-åring som vägrar smaka på det man lagt ner sin själ i att laga. Fler av er kom med fina tips, så jag tänkte jag kunde dela dom här.

  • Gör ingen grej av det. Barnen äter när dom är hungriga.
  • Låt barnen önska mat och bjud in dom att vara med i matlagningen.
  • Servera säkra kort
  • Försöker alltid laga ett säkert kort jag vet att han äter. Typ pasta, potatis, korv osv
  • Barnen behöver inte äta upp, men ändå smaka på maten

99% av alla som skrev något svarade att ni helt enkelt inte gör någon stor sak av det. Att barn äter när dom är hungriga. Och det är så vi försöker hantera det också här hemma Med vår äldsta som har vi nog tagit mer fighter, mutat och trugat. Med yngsta är det ingen idé. Vill han inte äta, så vill han inte.
Ofta serverar vi mat som Isac faktiskt tycker om. Men han VILL INTE äta, inte ens smaka. Ibland händer det att vi får honom att smaka och han sedan äter en portion och tycker det är jättegott. Men 9 gånger av 10 tvärvägrar han att äta om han inte är med på det från början. Så hos oss fungerar inte regeln att man måste smaka. Det skulle bara ge onödigt med bråk här hemma.
Min filosofi kring mat är att det ska vara lustfyllt och utan pekpinnar. För både vuxna och barn. Men självklart uppmuntrar vi barnen att våga testa nytt. Och att testa nya saker flera gånger. För rätt som det är har man lärt sig att tycka om det. Så kring matbordet har vi bara en regel hemma hos oss.

  • Alla ska sitta med runt bordet. Även om man inte vill äta. Man får inte byta bort stunden vid matbordet mot tv-spel, tv eller annat. Trots att man inte tänkt äta.

Jag tycker det är viktigt att man ändå sitter ner tillsammans och äter. Delar med sig av hur dagen varit. Det hamnar mer på det sociala än att man faktiskt ska äta.
 
Men visst är det frustrerande. Att man som förälder lägger ner tid, energi och pengar på att laga mat man vet att barnen tycker om. Och så smakar dom inte ens. Men jag är helt övertygad om att man bara gör barnet en björntjänst att bråka och truga.
Mina tips är att:

  • Ha en period då du lagar säkra kort. Det fungerade på vår äldsta. Då kom han liksom på att han tyckte det var gott att äta. Och så kom han in i det igen.
  • Servera morotsstavar eller andra goda grönsaker som dom kan sitta och plocka med själva. Utan att äta med kniv och gaffel. Ställ gärna fram det innan maten och låt barnen äta av det medan du lagar mat. Kanske känner barnet att det är hungrigt när de väl börjat äta.
  • Älskar barnet mormors pannkakor? Bjud in er till henne och gör en mysig stund av maten. Då hamnar alla på plussidan.
  • Se till att barnet faktiskt är hungrigt när det är dags för middag. Mellis är bra, men äter man för mycket mellan måltiderna är man kanske inte hungrig när det väl är middag.
  • Gillar ditt barn smoothie? Perfekt! Släng i lite extra energi i form av avokado eller neutral kokosolja. Gott att antingen starta eller avsluta dagen med. Och du som förälder vet att barnet iaf fått i sig något.
  • Mina barn älskar alla former av pannkakor, plättar och våfflor. Så jag försöker servera varianter av det. Bananplättar är något vi ofta kan göra till lunch. Enkelt och gott!
  • Gör ingen stor grej av maten. Det är en naturlig del av våra liv. Pratar du alltid om hur jobbigt det är med matlagning, hur svårt det är att hitta på nya idéer och hur tråkigt det är att ingen äter blir det en negativ stämning runt själva ätandet.

mellanmål

En perfekt smoothie att börja dagen med.

Sitter ni inte med fler fina tips på hur ni får era barn att äta? Dela gärna med er!

0
Kommentera

Pots de Crème

Pots de Crème chokladpudding
Hej sista torsdagen i februari. I morgon välkomnar vi mars med öppna armar va? Mars räknas ju som en av vårmånaderna, men råkade snegla på vädret inför kommande vecka. Och där pratades det om -13 grader här igen. Så våren får visst vänta lite på sig ändå.
Nog om vädret. Idag tänkte jag tipsa er om om sådan där ruskigt enkelt och fantastiskt god efterrätt. Som går på ett litet kick att göra, men smakar gudomligt! Nämligen Pots de Crème. Man kan säga att det är en lite snyggare och mer världsvan kusin till den klassiska chokladpuddingen. Så långt ifrån färdigt pulver i påse som vispas i mjölk som du kan komma. Och så otroligt mycket godare.
Pots de Crème chokladpudding
Idag har vi tillbringat denna härliga sportlovsdag på Kokpunkten. Vi tog det tidiga passet och var där redan 8.30. För er som inte varit på Kokpunkten kan jag berätta att det är Sveriges första actionbad och det ligger i Västerås. Gillar man bad och full fart kan jag varmt rekommendera det. Själva badet är toppen, men på minussidan är att man inte får ta med sig eget fika/matsäck in. Och att det tog evigheters evighet att beställa lunch idag. Så mitt tips är att försöka äta lunch innan, eller efter att alla andra gör det! Barnen smet upp till sina rum nu när vi kom hem, Sebastian intog soffan och jag passar på att jobba lite innan jag ska in och träna en sväng. Alla rätt nöjda med dagens aktivitet tror jag!
Har ni testat på Kokpunkten någon gång? Vad tyckte ni?
Pots de Crème chokladpudding
Ska ni bjuda på något mumsigt i helgen, då tycker jag ni ska testa dessa. Pots de Crème går att smaksätta precis hur man vill. Med kaffe, med apelsin, lakrits eller varför inte lite härlig ingefära. Ta det ni gillar bäst, eller gör dom helt naturella med bara härlig chokladsmak! De behöver sin lilla stund i kylen för att bli riktigt bra, minst två timmar. Men gärna ännu längre om möjlighet finns. Så detta är en dessert som du gärna kan göra en hel dag i förväg.
Jag fyllde upp min chokladkräm i små, fina kaffekoppar. Då räckte det precis till 6 koppar. Receptet går självklart bra att dubblera om man vill ha till flera!
 

Pots de Crème, 6 små koppar:
2 dl mjölk
2 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
3/4 dl socker
3 äggulor
150 g choklad (jag tog hälften mjölkchoklad och hälften 70% choklad)
Blanda mjölk, grädde och vanilj i en kastrull. Låt sjuda upp.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt cirka 1 dl av den varma grädd-och mjölkblandningen i äggen. Rör om ordentligt. Häll sedan äggblandningen ner i kastrullen. Sätt tillbaka på värmen. Rör om konstant med en träslev tills såsen tjocknar något. Det tar cirka 3-5 minuter.
Sila såsen genom en finmaskig sil . Hacka chokladen och blanda i den. Blanda samman allt med en ballongvisp till en glansig, tjock smet. Fördela i 6 små kaffekoppar. Slå varje kopp i bordet så att alla luftbubblor försvinner ur chokladkrämen.
Ställ in i kylen i minst 2 timmar, men gärna över natten. Tag fram i rumstemperatur cirka 30 minuter innan servering. Toppa med lättvispad grädde, färska bär, maränger, hackade nötter eller annat gott!
En perfekt liten dessert som passar gott efter maten!
8
Kommentera

Vaniljgröt med nötsmör

frukostgröt, gröt, mellanmål
Hej tisdag! Vilken helt fantastisk dag det varit idag. Årets varmaste dag om jag hörde rätt! Ja alltså vi är ju i slutet på februari bara, så det är ju inga supertemperaturer vi pratar om. Men strålande sol och 10°C ute är ju inte helt fel.
I morse började vi dagen med vaniljgröt här hemma. Det är familjens nya favorit. Och med familjen menar jag Isacas.  Han har haft som utgångsläge att han bara tycker om risgrynsgröt och mannagrynsgröt. Tyvärr (för Isacs skull) är det grötsorter jag inte tycker vi behöver äta allt för ofta här hemma. Men så kom han ner i köket en dag och sa att han ville ha gröt. Så då provade jag att koka vaniljgröt. Tänka sig, han åt och tyckte det var godare än mannagrynsgröt till och med!
frukostgröt, gröt, mellanmål
Nu är ju inte vaniljgröt något revolutionerande på något vis alls. Men precis som mannagrynsgröt kokas den på mjölk, vilket gör den mycket krämigare. Tack vara vaniljen får den även en söt och fin ton. Som verkligen passade min lilla herre i smaken.
Jag brukar antingen koka gröten på enbart havregryn eller så blandar jag i lite steel cut oats.
frukostgröt, gröt, mellanmål
Vi fortsätter att mysa på här hemma under veckans sportlov. Barnen var hos min mamma en stund mitt på dagen där dom både bakade chokladbollar, var ute i solen och fick tid att ta det lugnt en stund inne framför tv’n.
Planen var att åka till Romme på torsdag, men barnen ville hellre åkta till Kokpunkten. Och vi lät faktiskt dom bestämma. Så på torsdag får vi antagligen brottas med alla andra sportlovsfirare i Västerås, men hoppas vi får en fin dag ändå.
frukostgröt, gröt, mellanmål
Gröten går såklart fint att smaksätta med annat än just vanilj. Både kardemumma och ingefära kan vara gott. Vill man göra gröten extra lyxig så låter man grynen ligga i blöt i kastrullen över natten. Då blir den ännu mer krämig och mycket godare tycker jag. Vill du tillföra ännu mer krämighet i gröten är det gott att mosa i en banan när du kokat klart den.
Jag burkar som sagt blanda i lite steel cut oats ibland. För jag gillar texturen av det. Men det går jättebra att bara koka på havregryn. Vi använder bara havremjölk här hemma, för jag tycker det är allra godast!
Vaniljgröt 2 portioner:
2 dl havregryn (byt gärna ut ca 1 dl mot steel cut oats)
ca 5 dl valfri mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
nötsmör, blåbär, mjölk och solroskärnor att toppa med
 
Lägg gärna grynen i en kastrull och slå på vatten. Låt stå över natten. Häll sedan av vattnet och koka gröten enligt nedan.
Blanda havregryn och ev steel cut oats i en kastrull, slå på ca 4 dl valfri mjölk. Rör i vanilj och salt. Låt allt koka upp. Rör om ordentligt, sänk värmen och låt gröten sjuda under lock i cirka 7 minuter. Späd eventuellt med mer mjölk och gröten känns för tjock.
Toppa med valfritt nötsmör, färska bär, solroskärnor och kall mjölk.

1
Kommentera