7 goda sportlovsrecept

tunna pannkakor
Skulle mina barn få bestämma, ja då skulle deras sportlov se ut ungefär så här i matväg. Igår när jag skulle åka och handla frågade jag vad som önskades till mat under den kommande sportlovsveckan. Jag fick bara ett enda svar. Pannkaka Så självklart blir det pannkaka, eller kanske plättar till lunch någon dag under veckan. Jag är som jag skrivit tidigare inte superförtjust i just pannkaka. Men om jag ska äta det, då ska dom vara sådär lövtunna pannkakor som mormor alltid gör dom. Annars kan det vara.
sockerfri nyponsoppa
Till sportlovet passar all slags varm dryck fint. Så varför inte göra hemgjord nyponsoppa. Gott, enkelt och fint att ha med sig ut!
mjukt tunnbröd i stekpanna
Ett perfekt bröd att baka till mellanmål i veckan är ju hemgjort, mjukt tunnbröd.  Ett bröd som du enkelt steker i stekpanna. Brödet behöver inte jäsa utan bakas ut direkt!
blåbärssoppa, osötad, sockerfri
En annan storfavorit här hemma är blåbärssoppa. Varje gång jag kokar detta får jag alltid göra mer, för barnen älskar det!
bananplättar
Gillar man inte vanliga plättar eller pannkakor kanske dessa bananplättar kan passa? Eftersom de  bara innehåller 3 ingredienser är de enkla att slänga ihop. Kanske får det till och med bli dagens lunch här hemma denna måndag på sportlovet..
smoothie, mellanmål, barn
Ett perfekt mellis så här på sportlovet är ju smoothie. När man behöver fylla på med lite extra energi sådär ni vet. Jag brukar lägga i lite avokado för att få den riktigt mättande och bra!
vegansk, nyttig, utan socker
Barnen har önskat att vi bakar något i veckan. Det kom en hel del förslag från båda barnen. Men som vanligt blir det kanske chokladbollar. Jag röstar på den här varianten, utan tillsatt vitt socker. Men vi får se vad vi bestämmer oss för!
 
Nu ska jag ta och hänga en tvätt, sen fixa fram lunch åt mig och barnen. Efter lunch ska vi åka till några vänner och leka (ja barnen får stå för lekandet, jag planerar att dricka kaffe och få prata bort några timmar..) En lugn och fin start på detta sportlov helt enkelt!
 
 
 

1
Kommentera

Hemgjord nyponsoppa

sockerfri nyponsoppa
Hej söndag,
Idag har solen strålat från en härligt blå himmel och vi har varit ute större delen av dagen. Så härligt! Vår-vinterdagar som dess finns det nästan inget härligare än att göra sig en kopp hemgjord nyponsoppa. Jag tycker den man köper färdig på tetra eller att blanda själv på pulver är i sötaste laget. Men hemgjord nyponsoppa känns gott, fräscht och nyttigt tycker jag! Sen är det ju upp till var och en hur mycket man väljer att söta 🙂
sockerfri nyponsoppa
Vi har gått på sportlov här hos oss, vilket gör att det inte riktigt känns som måndag imorgon. För varken jag eller barnen behöver ställa väckarklockan. Ja Axel sover faktiskt inte ens hemma inatt. Han passade på att sova hos sin kompis Matias. Mysig start på lovet!
Vi har grejat på ute hela dagen. Jag har putsat lite fönster och städat undan massa skräp som tinat fram under snön. Sedan tog jag och Axel en paus i allt fixande och åkte in till hans träning. Då passade jag på att storhandla. Det finns inget mer tillfredställande än att veta att kyl och frys är full med mat inför veckan när jag och barnen ska vara hemma! Jag älskar verkligen den känslan!
sockerfri nyponsoppa
Imorgon  har vi inga planer alls. Axel kommer hem på förmiddagen. Så jag tänkte passa på att jobba lite imorgon bitti när jag bara har ett barn hemma. Sen får vi se. Skönt att ha veckan lite oplanerad sådär ändå.
Till min hemgjorda nyponsoppa behöver du egentligen bara tre ingredienser. Nypon, potatismjöl och vatten. Sedan tycker jag det är gott att söta med något. Honung eller agavesirap tycker jag bäst om. Men det är ju helt en smaksak. Vill man går det även fint att sätta lite extra smak på din nyponsoppa med hjälp av citron, apelsin, kardemumma, kanel eller lite vanilj.
Nyponsoppa 4 muggar:
3/4 dl nyponmjöl
1 msk potatismjöl
vanilj (eller annan smaksättning)
8 dl vatten
honung/agavesirap
Blanda samman nyponmjöl, potatismjöl och vanilj. Mät upp vatten i en kastrull och rör sedan ner nyponblandningen. Rör om väl och låt allt koka upp. Sjud sedan nyponsoppan till den tjocknat något. Smaka av med valfri sötning.
 
Toppa  din nyponsoppa med lite grädde eller varför inte en klick vaniljglass och mandelbiskvier!
Har ni sportlov den här veckan eller hur ser det ut för er?

4
Kommentera

Lättbakade syltrutor

syltrutor baka fika
Hej torsdag!
I veckan har jag gjort något som var ganska länge sedan jag gjorde.  Sist det hände fick jag exakt samma tillfredställande känsla. Jag bakade utan att det hade med mitt arbete att göra. Det var inget samarbete eller något jag tänkt ut som skulle fungera bra på bloggen. Nej jag bakade för att det var kul. Och för att min mormor fyllde år i onsdags och jag hade lovat att fixa någon mjuk kaka till henne. Hon tyckte muffins var smidigt. Jag tyckte muffins lät tråkigt. Så istället bakade jag en favorit från barndomen. Nämligen syltrutor.
syltrutor baka fika
Bakning var för mig ren och skär avkoppling förut. Nu är det så starkt förknippat med arbete att jag har lite svårt att njuta av det. Jag bakar gärna, men det är liksom ofta så prestationsinriktat. Det ska vara något med en ny liten twist. Eller ännu hellre, man ska hitta på något helt nytt. Ibland griper liksom prestationsångesten tag i mig. Och jag vill bara inte. Men så kommer ja på att vi ju faktiskt har en skatt av bakverk som redan är uppfunna. Som vi under större delen av 1900-talet bakat och älskat. Så då dammar jag av någon kär gammal favorit och hoppas att ni ska gilla det lika mycket som jag gör.
De här syltrutorna brukade min mammas moster Elisabeth baka när jag var barn. Jag mins varma, evighetslånga sommarlovsdagar på deras altan. Med de här syltrutorna, småkakor och saft. Så härligt barndomsminne att plocka fram och njuta av ibland.
Efter mormors kalas i onsdags fick jag ett sms av Elisabeth som tackade för allt det goda fikabrödet. Det kändes liksom fint.syltrutor baka fika
Förutom syltrutor gav jag mig på att baka jitterbugg. Något min mormor förr var grym på att baka. Själv har jag aldrig bakat dom tidigare och det var säkert 20 år sedan jag åt en. Men jag kastade mig ut i den okända jitterbuggsvärlden och jag tror faktiskt de blev helt ok för att vara första gången. Men jag ska absolut prova att baka dom igen, så jag kan dela med mig av receptet här också!
Just nu sitter jag på Loppikontoret och inväntar dagens andra kundmöte. Det känns som om 2019 kommer vara fyllt med härliga och roliga samarbeten!
De här syltrutorna tycker jag blir allra godast om dom bakas på lingonsylt. Jag gillar den lite syrliga tonen mot allt det söta. men det går såklart bra att använda vilken sylt man vill!
Syltrutor ca 25 stycken:
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
3 dl sylt
Strössel:
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i små kuber och finfördela det i de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och blanda allt till en smulig deg. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (20×30 cm). Fördela sylten över degen
Smält smöret och blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Rör om väl och strö detta över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter i 225 °C. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor.
 
Servera som en kaka till kaffet, eller varför inte lyxa till det genom att servera en stor klick vaniljglass till?

2
Kommentera

Rödbetshummus

plåtmat. hummus, vego
Det finns ett par saker jag alltid har haft svårt för här i livet. Rödbetshummus är en sådan sak. Tyvärr. Jag har ätit någon god på restaurang sådär, men varje gång jag försökt laga min egna hemma har jag blivit lika besviken. För det blir liksom inte gott. Så i förra veckan åt jag kanske den godaste rödbetshummus jag någonsin testat. Och tänkte: det här måste jag ju faktiskt fixa själv. Så det var bara att ställa sig i köket och börja experimentera.
Rödbetshummus passar ju till väldigt många olika saker. Jag valde att bli inspirerad av min kära bloggkollega Julia och gjorde iordning en plåt med grönsaker som jag sedan körde in i ugnen. Jag tog helt enkelt av det som fanns hemma, och just idag behövde både morötter och broccoli ätas upp. Till det serverade jag en marinerad portabellosvamp som jag stekte på lite snabbt. Lätt som en plätt och riktigt gott.
plåtmat. hummus. vego
Nu kanske ni funderar på om mina barn verkligen köpte det här. Svaret är delvis. Axel åt av grönsakerna, men inte svampen. Så jag stekte faktiskt på lite korv av bra kvalité till dom. Det är liksom också ett sätt att få till den här vardagsmaten. Man utgår från samma grund, men så kanske man väljer att ha olika tillbehör till.
Idag är jag i Stockholm på ett uppstartsmöte och första träff för ett kul samarbete ni kommer se här under mars på bloggen. Att det liksom skulle ta mig 30 år att lära mig borsta tänderna ordentligt. Det är ju helt galet! Men full av massa ny kunskap och energi ska jag strax sätta mig på tåget och åka hem till familjen.
plåtmat. hummus. vego
Rödbetshummusen då undrar kanske ni. Jag kan säga att den blev magiskt god. Jag brukar alltid ha tahini i min hummus, men valde nu att inte ha i det. Och jag tror att det kanske är den som strulat till det tidigare. Tahini tillsammans med rödbetor är kanske inte bästa kombinationen helt enkelt.  Eller vad säger ni?
Det här blev fräscht och gott, till och med Sebastian som brukar ha lite svårt för vanlig hummus tyckte det här var gott!
 
Rödbetshummus:
1 dl solroskärnor
1 vitlöksklyfta
ca 3 msk olja
2 stora, kokta rödbetor
200 g kokta kikärtor
saft från 1/2 citron
salt
Lägg solroskärnor, vitlök och olja i en matberedare och mixa sönder solroskärnorna helt. Tillsätt olja, rödbetor och kikärtor. Fortsätt mixa tills du har en slät massa. Smaka av med citron och salt. Låt stå svalt till servering.
Marinerad portabello:
2 stora portabello
1 msk olja
2 msk tamarisoja
Skiva svampen och lägg i en skål. Slå över olja och soja. Blanda allt väl så svampen suger i sig av marinaden. Stek på medelvärme tills svampen har fått fin färg på båda sidor.
I ugnen rostade jag morötter och broccoli, som jag sedan blandade ihop med en påse salladsmix och solroskärnor. Salladen toppades sedan med lite rödbetshummus och skivad avokado

6
Kommentera

10 tips för att bli mer miljösmart i köket

Allt fler börjar tänka på vad man kan göra för att bli mer miljövänlig. Här passar det gamla goda uttrycket ingen kan göra allt, men alla kan göra något väldigt fint tycker jag. För det finns faktiskt ett par, enkla saker du kan börja göra redan idag för att bli lite mer miljösmart i köket. Här tipsar jag om 10 av de saker jag tycker är viktigast:

  • Släng ingen mat i onödan. Kanske det viktigaste tipset av alla.
    Enligt WWF slänger vi i snitt 134 kilo mat per person och år. Det är ju helt galet!! Använd dina sinnen. Lukta och smaka. Även om mjölken har gått ut, kan den vara helt tjänlig. Konserver och kryddor håller långt efter bäst före-datum. Det som kan hända är att de tappar lite i smak.
  • Ät i säsong! Kolla vad som är i säsong just nu. Och planera dina matinköp efter det. Välj gärna svenskproducerat i den mån det går. Frossa i svenska äpplen så länge de finns i butikerna. Och skippa kanske att köpa de där första jordgubbarna från sydligare breddgrader som faktiskt inte smakar något alls.gratinerad kål boxholms
  • Får ni rester över efter middagen, men som kanske inte räcker till en hel måltid? Servera det tillsammans med morgondagens middag. Eller gör en dag i veckan (torsdagar förslagsvis) till en dag då ni äter de rester som finns i kyl/frys. Efter att vi har börjat göra så slänger vi nästan ingen mat alls längre.
  • Börjar dina plastmatlådor och plastredskap ha gjort sitt? Köp matlådor av glas, eller klassiska matlådor i metall när du köper nytt. Och byt gärna ut all svart plast i köket mot giftfria varianter eller allra helst redskap i trä.
  • Byt ut alla rengöringsmedel mot helt vanlig gul såpa. Det fungerar precis lika bra att städa med som andra rengöringsmedel, men är otroligt mycket snällare mot miljön. Enligt Råd & Rön köper vi svenskar ca 20 000 ton rengöringsmedel varje år. Men faktum är att Såpa fungerar precis lika bra att städa badrum, som som köksbänkar och ugnen med.
  • Är det dags att köpa en ny stekpanna? Köp en gjutjärnspanna, den kommer hålla livet ut och är därför en otroligt bra investering.
  • Återanvänd kassar & påsar när du är på mataffären och handlar. Du spar inte bara pengar, utan även på miljön eftersom du inte behöver köpa nya kassar varje gång. Men tänkt på att använda de där tygkassarna du har hemma också. Största problemet med plastkassar är inte att de är dåliga för miljön att producera (alla bomullskassar gör större åverkan på naturen när det kommer till tillverkningen av kassarna) Däremot skräpar alla de plastpåsar vi använder ner miljön och hamnar på ställen de absolut inte ska vara. Målet är att vi 2025 ska använda 40 plastpåsar per person och år, istället för de 200 som är EU-snittet idag.de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna
  • Välj EKO. Börja med att byta ut bananer, kaffe, vindruvor, mejeriprodukter och kött till EKO-varianter. Dessa 5 livsmedel gör störst skillnad för både människa och miljö.
  • Byt ut konserver mot kartong.  I konservburkar av metall finns ämnet bisfenol A. Vilket kan störa kroppens hormonsystem. Köp därför hem dina bönor, krossade tomater och andra konserver i kartongförpackningar istället.
  • Använder du mikro när du värmer upp din lunch? Gör det i något annat än din plastmatlåda. Lägg över maten på en tallrik, eller ännu hellre, byt ut din plastmatlåda mot en i glas eller metall.

 
Dessa 10 saker är ett jättebra första steg att ta mot att bli mer miljösmart i köket! Tänker du på att dina små val faktiskt kan bidra till en bättre miljö. Utan att du för den sakens skull måste göra stora uppoffringar?
Har du några bra tips på hur man blir mer miljösmart i köket?

 

0
Kommentera