God morgon söndag!
här har snön vräkt ner hels natten och ska visst fortsätta ett tag till. Vid 9 nu kommer grabbarnas kusin som ska vara här över dagen, så måste nog gå ut och skotta om en stund för att dom ska ha en chans att komma in!
Men kära vänner, vet ni vad det är för dag idag? Det är ju morotskakans dag! Perfekt så här en söndag då man kanske faktiskt har tid att baka. Morotskaka är en av mina favoriter. Av fler anledningar. Främst för att det är så rackarns gott, såklart. Men också för att det ändå är svårt att misslyckas med.
Så för att få lite inspiration till dagens bakning tycker jag ni kan kolla in min morotskaka. Den är i flera lager och sjukt god!
Vill man baka något lite enklare, kolla in dessa. Det är ett recept på cupcakes med rödbetor, men du byter enkelt ut rödbetorna mot rivna morötter istället. Otroligt saftiga och så makalöst goda!
Firar ni denna morotskakans dag på något vis? Eller hur ser det ut hemma hos er?
Nej nu måste jag ta mig ut och iallafall få undan så pass mycket snö att man tar sig in på gården och upp för trappen här! Nu behöver det inte komma mer snö. Det här räcker precis lagom det..
Ha en riktigt fin söndag. Så hörs vi i morgon. Då dyker veckans mat upp, precis som vanligt på måndagar.
Äntligen fredag, eller vad säger ni?
Även denna helg tänker vi ta det lugnt. Umgås med vänner och familj, gå på bio och så ett par träningspass är inbokade. Jag har även planer på att somna tidigt och sova länge. Och självklart, äta långfrukost. Antagligen blir det någon härlig gröt och så en smoothie. Tidigare i veckan gjorde jag den här blåbärssmoothien med kokosswirl. Alltså det blev så gott. Vill man kan man ju såklart bara mixa allt till en och samma smoothie. Men jag tyckte det blev lite extra fint så här! Fräscht, mättande och gott!
Jag har precis anlänt till Loppikontoret för en härlig lunch med lite andra influencers och kunder. Det ska bli riktigt kul. Men Stockholm bjöd inte på något roligt väder idag inte. Grått och småkallt. Inte alls mitt slags väder faktiskt. Men tur det är varmt och härligt här på kontoret. Sen tar jag tåget hem till familjen som skulle förbereda kvällens fredagsmys. Så härligt!
Vad har ni för planer inför helgen? Är det fullt ös eller ska ni också ta det lite lugnt?
Blåbärssmoothie med kokosswirl, 2 glas:
250 g frysta blåbär & björnbär
mald ingefära efter smak
färskpressad citron swirl: 1 mogen banan
ca 1 dl kokosgrädde
1 msk chiafrön
2 krm vaniljpulver
Mixa de frysta bären helt slätt. Tillsätt ingefära och citron efter smak. Häll upp i en kanna och ställ åt sidan.
Mixa sedan en banan med kokosgrädde, chiafrön och vaniljpulver.
Varva sedan de olika smoothiesorterna i ett fint glas. Stick ner en ätpinne eller liknande och rör om så du får fina mönster.
Toppa med färska bär och hackade nötter. Servera direkt.
Vill man kan man också servera smoothien i en skål och äta med sked, då det blir en ganska fast smoothie.
Vill man så kan man såklart blanda allt i en och samma mixer från början.
Ska man mixa bären helt frysta bör ham ha en stark mixer som klarar av det. Annars brukar jag låta bären tina något först. Nu önskar jag en riktigt härlig helg!
Jag har sagt det förr, men jag säger det igen: Varför äter jag inte soppa oftare? Det är ofta billigt att laga, du kan göra mycket av det, det är lättlagat och du har en finfin anledning att äta bröd till maten. Så många fördelar! Kanske blir år 2019 året då jag inför soppa en gång i veckan här hemma? Vem vet? Idag har jag kokat en helt underbart god morot och blomkålssoppa som jag kryddat upp med massa härliga superkryddor från Kockens kryddor.
Många får för sig att kanel endast hör hemma i bakverk eller på risgrynsgröten. Men faktum är att jag använder nog kanel oftare i maten än när jag bakar. Det piffar upp vilken tråkig köttfärssås som helst! Eller vegosås med för den delen! Så självklart hade jag lite av Kockens ekologiska kanel även i min soppa. Förutom kanel har jag även haft i Kockens cayennepeppar, gurkmeja och ingefära. Alla de här kryddorna räknas som superkryddor, vilka är perfekt att boosta maten med!
Jag gillar att Kockens kryddor har etikett även på locket som talar om vad som finns i burken. Det underlättar verkligen i kryddskåpet!
Förutom finfina kryddor hittade jag även sesamfrön i Kockens sortiment. Och självklart var jag tvungen att baka bagels till min soppa. Jag gjorde en stor omgång som jag frös in. Jag frös även in soppan som blev över efter dagens middag. Vilket innebär att jag när som kan plocka fram bagels och soppa ur frysen till lunch eller middag här framöver. Vilken lyx!
Det här blir ingen rinnig och tunn grönsakssoppa. Nej det här blir en krämig och härlig soppa som håller dig mätt, tack vare kokosmjölken. Morot och blomkålssoppa, 6 port:
1 kg morötter
1 gul lök
olja att steka i
1 blomkålshuvud
3 tsk Kockens ekologiska kanel
1/2 tsk Kockens ekologiska cayennepeppar
2 tsk Kockens gurkmeja
1 tsk Kockens ekologiska ingefära
1 grönsaksbuljongtärning
vatten
400 ml krämig kokosmjölk
citron
salt
Skär ner morötterna i slantar. Skala och hacka löken. Fräs lök och morötter i lite olja. Skär ner blomkålen i mindre buketter och låt steka med morötterna tillsammans med alla kryddor. Tillsätt buljong och vatten så att det precis täcker grönsakerna. Låt koka i cirka 10 minuter eller tills morötterna mjuknat.
Häll upp soppan i en blender och mixa helt sätt. Tillsätt kokosmjölken och blanda. Smaka av med saft från citron och salt.
Bagels, ca 12 st:
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk honung
14 dl vetemjöl special
vatten till kokning
äggvita till pensling
sesamfrön till dekoration
Värm vattnet till fingervarmt, ca37 grader. Smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen i ca 5 minuter i maskin. Degan ska bli ganska kompakt. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 12 bitar. Rulla antingen ut varje degbit och nyp ihop dem till ringar, eller forma degbitarna till platta bullar och stick fingret igenom. Svinga degen sedan runt fingret tills en bagel har formats. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter på en plåt.
Koka upp minst 3 l vatten i en kastrull och säng ner ett par degringar i taget i vattnet. Låt dom koka i cirka 2 minuter per sida. Låt sedan degringarna torka på en kökshandduk. När alla bagels kokat, lägg upp dom på en plåt och pensla med uppvispad äggvita. Strö över sesamfrön. Grädda i 25 minuter i 225°C
Gillar du soppa? Eller äter du det endast om du också får pannkaka till?
Hello onsdag!
Jag sitter här i köket och ska precis till att svänga ihop ett sjukt gott nötsmör. Receptet kommer upp här på bloggen senare under veckan, jag lovar! Men först tänkte jag att vi skulle prata om det här: currygryta med quorn.
När jag valde att sluta äta kött började jag utesluta kött från nöt och fläsk. Men åt fisk och kyckling. Under året som gått har jag valt att även sluta äta kyckling. Jag tycker för det mesta att det inte smakar gott. Eller det kanske snarare är tanken på att det är kyckling som jag äter, som gör att det inte smakar gott.
Anledningen till att jag från början valde att sluta med nöt och fläsk var att jag inte gillade smaken. Smaken av kött liksom. Så under det senaste året har jag valt att inte heller äta produkter som vegofärs eller quorn. Just för att det ska efterlikna smaken av kött. Men efter att ha levt på kikärtor, linser och fisk under ett år ungefär känns det nu ok att börja stoppa in lite sådana produkter. Dels för att underlätta lagningen av vardagsmat till familjen. Men också för att jag tycker att det smakar bra nu. Som om jag behövde starta om mina smaklökar lite det här senaste året.
Sen vill jag också slå ett slag för att det faktiskt kan underlätta för dig som vill få både dig och familjen att äta mer vego. En currygryta med quorn skiljer sig väldigt lite från en currygryta med kyckling. Förutom det uppenbara då. Men hade jag inte sagt något här hemma är jag tveksam till om någon märkt speciellt stor skillnad faktiskt.
Jag kryddade min currygryta med massor av härliga kryddor. Jag brukar köpa en fin ekologiskt curryblanding och ha som bas. Sedan tillsätter jag lite annat beroende på. Vill man ha mer hetta- ja då åker det i lite chili. Men vill man ha det mer kryddigt, då har jag i lite ingefära.
För att mildra alla kryddiga toner brukar jag ha i en skvätt kokosgrädde. Nu pratar vi inga stora mängder. 1 dl räcker fint. Bara så att du får en härligt krämig känsla.
Det här är en enkel och lättlagad middag som du har klar på mindre än 30 minuter. Hur bra som helst! Currygryta med quorn, 4 port:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk tomatpuré
2 msk curry
1 tsk ingefära
1 fp Quorn i bitar (300 g)
2 tsk grönsaksbuljong
vatten
ca 1 dl kokosgrädde
salt & svartpeppar
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär ner morötterna i små bitar (ju mindre bitar, ju fortare går middagen att laga). Stek på medelvärme i lite olja tills löken och morötterna mjuknat något. Tillsätt tomatpuré, curry, ingefära och quorn. Fortsätt steka på medelvärme ett par minuter. Slå på vatten så att det knappt täcker quorn och morötter. Lägg i buljongen Låt allt koka utan lock i cirka 5 minuter eller tills morötterna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Tillsätt kokosgrädde och smaka av med salt & svartpeppar.
Vi toppade grytan med hackade jordnötter, persilja och serverade kokt råris, rödkål och grönkålsblad till.
Lättlagad och god vardagsmat, precis som jag gillar det! Vill man i all fall äta kyckling, så går det självklart bra att byta ut quorn mot kyckling. Se bara till att kycklingen blir ordentligt genomstekt!
Hej och glad måndag på er!
Känner ni måndagspeppen? Jag ska ärligt erkänna att det hade varit fint med en dag helg till. Det hade inte gjort något, även om jag längtat till jobbet. Den här veckan tycker jag vi kickar igång med 5 recept som passar i matlådan. Nu har vi snart tagit oss igenom hela januari. Jag har köpt lunch 3 gånger. Resten av dagarna har jag ätit matlåda. Det känns fint för plånboken ändå.
Det finns ju mat som passar bättre i matlådan än annan mat. Som de flesta grytor, gratänger och soppor. Det brukar bli fin matlådemat. Och såklart klassikern köttfärssås. Den blir oftast så mycket godare om den fått stå till sig över natten. Men jag tycker att även vegetariska varianter mår fint av att ätas dagen efter. Som min sötpotatis och pumpagryta. Perfekt att ha med i matlådan!
Som jag skrev tidigare, gratänger. Det är finfint mat att ha i matlådan. Här har jag min vegetariska lasagne som gör sig otroligt bra i matlådan. Just lasagne fungerar fint att frysa in också. Därför gillar jag att laga extra mycket och lägga ett par lådor i frysen. Det är så fint att kunna ta fram när tiden är knapp!
En storfavorit hemma hos oss är min stroganoff med halloumi och morot. När jag lagar den vet jag att barnen alltid äter bra! Och blir det något över- ja då blir det fint i lunchlådan!
En av mina favoriträtter är utan tvekan den här marockanska grytan. Den har jag bjudit på både till vardags och fest. Perfekt om man ska bjuda många på mat då den är enkel att laga till många!
Jag var ensam med grabbarna från torsdag till söndag då Sebastian var i Sälen. Så på lördagen åkte jag, barnen och några vänner till oss till Avesta och badade. När vi kom ut från badhuset hade mamma skickat meddelande och frågade om vi ville att hon skulle laga en paj till oss som vi bara kunde hämta upp och äta hemma. Vilken lyx alltså!!
Barnen åt hur mycket paj som helt. Det lilla som blev kvar åts upp till kvällsmat igår. För även paj är en sådan där perfekt maträtt som passar att äta i matlåda tycker jag. Och har man inte möjlighet att värma pajen passar många pajer att äta kalla också.
Den här pajen har jag gjort på tomater och västerbottenost. Så otroligt god! Hur tänker ni kring lunch och matlådor? Är det något ni är för eller gillar ni bättre att köpa lunch?