6 goda frukostar till helgen

jäsa över natten
Hej FREDAG! Så märkligt att det redan är fredag liksom. Det var ju nyss helg? Men det är väl så det går när det är nyårsafton på en måndag. Veckan bestod ju liksom bara av onsdag-fredag. Så här till årets första helg tänkte jag passa på att tipsa om lite goda frukostar att göra till helgen. Allt från hembakat bröd till smoothies, gör och bananpannkakor.
Idag känner jag mig lite halvlåg. Har någon körtel som svullnat upp under hakan och har liksom ont upp i munnen och mot öronen. Och lite feber. Har försökt ringa vårdcentralen men fick inte samtalstid där förrän kl 13.30. Så funderar på att ringa min tandläkare också. Kan säkert vara något i munnen som spökar. Men är i alla fall mindre öm och så idag mot hur jag kände mig igår!
Om en stund kommer en av mina äldsta vänner Emma hit med hennes barn. Tänk att vi har känt varandra i typ 30 år snart. Och nu leker våra barn. Så ska bli skönt med lite sällskap, åt både mig och barnen.
Först ut är ett bröd jag skrev om igår på instagram och som många av er testat att baka och verkligen gillade! Det är mina kalljästa frallor. Så lätta att göra och blir riktigt goda!
gurkmeja, ingefära, smoothie, förkylning
Vi har klarat oss utan förkylningar hela hösten. Så jag ser inte direkt fram emot skolstarten och alla baciller som kommer att frodas. Vi proppar i oss zink här hemma och dricker min förkylningssmoothie då och då. Så hoppas jag vi klarar oss!
gröt, frukost, banan, nyttig
Som ni alla vet är jag ju en älskare av gröt. I alla former. Och bland det godaste jag vet att toppa gröten med är stekt banan. Speciellt till helgen, för då känns det extra lyxigt! Axel tyckte det kändes som om vi åt efterrätt till frukost sist jag serverade detta 🙂bananplättar
Barnens favorit nr 1 när det kommer till mellanmål eller helgrukost, det är utan tvekan bananplättar. Lätta att göra med få ingredienser kvalar de in som mina favoriter också.
mellanmål
En smoothie som alltid går hem hos mina barn är den här. Eftersom det ibland kan vara lite si och så med att få i det yngsta barnet frukost brukar jag ofta servera just smoothie till helgerna. För där kan jag ha i lite extra energi så han ändå håller sig mätt länge, fast han bara drack en smoothie!
bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
I helgen ska jag baka ett par limpor av det här brödet. Det blev så gott och riktigt uppskattat av hela familjen. Ett lättbakat bröd som varken behöver jäst eller jäsa. Det är av typen filmjölkslimpa, så det är otroligt lättbakat!
Nu ska jag ta en kopp kaffe och förbereda dagen lunch. Det får bli soppa och våfflor. Något mer avancerat än så orkas inte med en dag som denna!
Jag hoppas att ni alla får en fin första helg på 2019 <3

1
Kommentera

Vegetariska biffar med stekt kål

biffar med kål
Hej och välkommen 2019! Precis som över jul tog jag ett par dagar off. Det känns liksom lite mer närvarande att fira in både jul och det nya året utan sociala medier. Jag vet att ni klarar er bra ändå. Men nu är januari 2019 här och  vi har ett helt nytt år framför oss. Hur härligt som helst!
Här hemma har vi fortfarande jullov. Men nu börjar vi allt gå varandra lite på nerverna. Ja eller det är nog mest lillebror här hemma som går alla på nerverna. Som tur var hörde Axels en klasskompis av sig idag på dagen så han fick åka iväg och leka lite utan lillebror. Det kan man behöva efter intensiva jullovsdagar med familj och släkten. En annan sak som verkligen gör sig påmind så här när det ändå börjar bli någon slags vardag igen är det här med maten. Mellan jul och nyår kan man alltid skrapa ihop lite rester, göra nya rätter av det som finns eller helt enkelt bjuda bort sig till någon annan och äta. Men nu. Nu är det liksom vardagsmat som gäller igen!  Jag har tidigare skrivit om att jag inte riktigt gillar köttsubstitut. MEN, efter att ha testat Anammas färs och formbara färs så är det faktiskt något vi äter då och då här hemma. Jag behöver inte uppfinna hjulet, utan kan bara byta ut köttfärs mot antingen deras vanliga sojafärs eller den formbara färsen. Hur smidigt som helst!
Känner man att man lika gärna ätter köttfärs, ja då går det precis lika bra att ta det.
biffar med kål
Så här efter jul och nyår känns det  skönt att laga av sådant man redan har hemma i kylen. Därför stekte jag på några olika sorters kål som jag toppade med hackade mandlar och salt. Vill man kan man såklart även slå på lite grädde. För att få mer av en sås till.
Biffarna smaksatte jag med lite av julens senap och så torkade trattkantareller. Det är en sådan god kombination.
För att få lite mer smak i vegofärsen har jag alltid i lita tamarisoja, det blir verkligen gott!
Biffar med stekt kål:
500 g formbar  vegofärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk valfri senap
2 tsk tamarisoja
1 msk grönsaksfond
1 dl smulade, torkade trattkantareller
salt & svartpeppar
 
Låt färsen tina helt. Skala och finhacka sedan lök och vitlök. Blanda i detta i färsen tillsammans med senap, soja, grönsaksfond, trattkantareller, salt och peppar. Rör om väl. Forma till biffar och stek gyllene i lite olja.
olika sorters kål (jag hade grönkål och svartkål)
olja
mandlar
salt
lingonsylt
Repa kålen och skölj den. Stek den i lite olja tills den blivit mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Hacka mandlarna och blanda i dom i kålen. Smaka av med lite flingsalt.
Servera biffarna med stekt kål, lingonsylt och eventuellt lite kokt potatis om du gillar det.
 
Enkel vardagsmat när den är som bäst!
Nu ska jag fly fältet en stund här hemma och åka mot gymmet. Det är väl jag och alla andra så här i början av januari kan jag tänka mig..
Jag hoppas ni alla haft en fantastisk start på det nya året <3
 

1
Kommentera

Nyårslista 2018/2019


Istället för att göra en årsresumé, eller skriva långa listor om vad som varit bra eller dåligt med 2018, så har jag gjort så här i år. 6 listor, 3 för 2018 och 3 för 2019. Jag tänker att det blir enkelt att gå tillbaka och se vad jag vill att 2019 ska innehålla. Men också saker jag inte vill ta mig med in i 2019. Och sen om ett år se hur det gick med den saken..
Listorna hittar ni på min instagram, om ni också vill använda er av dom 🙂

  
 

0
Kommentera

Halloumisnittar med päron

halloumisnittar med päron nyår, förrätt snittar
Nyår närmar sig med stormsteg. Idag var jag och resten av Sala och handlade inför nyår tror jag. Jag hade fint sällskap på Ica så att säga. Men det var bara att ta ett djupt andetag och ge sig in i folkmassan, ta fram listan och arbeta sig igenom den.
Men för er som inte riktigt satt nyårsmenyn än så kommer här ett litet sista minuten-tips till tilltugg eller snittar. Nämligen halloumisnittar med päron och björnbärsmarmelad. Så enkelt men gott!
halloumisnittar med päron nyår förrätt snittar
Här hemma njuter vi av ledigheten. Både Sebastian och jag hade tänkt att jobba undan lite i mellandagarna. Men det har bara vart så skönt att vara ledig. Äntligen har våra barn fattat det här med sovmorgon. Så det har vi tagit, varenda morgon, förutom i torsdags då vi åkte till Gustavsvik i Örebro och badade. Men annars har även väckarklockan fått vila. Kanske att jag ställer den imorgon för att åka in och träna. Men alltså sängen är ju bra skön på morgonen alltså! Så vi får se hur det blir med det.
Isac har i stort sett inte ätit något alls sedan vi gick på jullov. Så ikväll blev det köttbullar med mos och svampsås här hemma till middag. Eller Isac åt köttbullar och vi andra vegobiffar. Och äntligen åt han lite. Det var välbehövligt, för de senaste dagarna har humöret varit riktigt hemskt på detta lilla barn. Men med lite energi i kroppen har vi fått en fin lördag tillsammans hela familjen och nu är det Djungelboken som gäller på tv. En riktigt skön jullovsdag.
 
Snittarna är som sagt busenkla att göra. Och kombinationen salt halloumi och söt björnbärsmarmelad är grymt god!
Det här receptet tog jag fram tidigare i höst till siten folk o folk, där jag varje vecka tar fram nya recept som passar ihop med deras drycker.

Päronsnittar med halloumi:

1 fp (200 g) halloumi
2 stora fasta päron
1 dl björnbärsmarmelad
färsk basilika
cocktailpinnar

Skär halloumi i stavar och stek tills de blir gyllene i lite olja. Skär päronen i skivor och dela på mitten. Skär bort ev kärnor. Lägg ut päronskivorna på ett fat. Lägg på en bit halloumi på varje päron. Klicka på marmelad och lägg på lite färsk basilika på varje snitt och stick igenom en cocktailpinne.

1
Kommentera

11 desserter till nyår

pollytårta, tårta, cake, polly
Nyår närmar sig med stormsteg. Har ni satt menyn än? Det har inte vi. Jag tycker alltid nyårsafton kommer så fort inpå. Man har knappt hunnit knapra i sig den sista knäcken och andats ut efter all julhets, så ska man börja planera en storslagen nyårsmiddag. Jag önskar att det i alla fall vore 2 veckor mellan jul och nyår. Det skulle passa mig bättre! Men nu är ju inte så fallet. Därför är det bäst att sätta igång. Och vi börjar väl med det viktigaste, desserten. Vad ska vi äta till efterrätt på nyår? Här kommer en hel radda med tips och inspiration!
Först ut är tårtan för alla er som älskar choklad, närmare bestämt POLLY! Här hittar ni nämligen en Pollytårta!
pavlova med aftereight-
Pavlova är en riktig favorit här hemma. Lätt att göra i förväg och kul att variera. Kanske har ni lite after eight kvar efter julfirandet? Då passar den här desserten utmärkt att göra! Pavlova med after eight!

För en hel massa år sedan gjorde jag den här enkla, men ack så goda efterrätten. En cheesecake med vit choklad, som bäst serveras tillsammans med färska bär. Gott och enkelt!
marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
Ok, jag vet. Marängtårta är en riktig sommardessert. MEN, den passar faktiskt precis lika bra att göra till nyår! Frasiga maränger tillsammans med bär och en härlig mascarponekräm.
portionspavlova minipavlova
Mer pavlova åt folket! Det här är faktiskt också en av tidigare års nyårsdeserter. Jag brukar göra små portionspavlovor, lägga upp en per tallrik och dekorera fint. Sätt gärna i ett tomtebloss eller två. Det blir en perfekt efterrätt till nyår!
vit chokladmousse med lemon curd
Silkeslen chokladmousse med vit choklad i kombination med syrlig lemon curd. Det blir hur gott som helst. Jag lovar!
chokladfluff med geisha chokladmousse
Vill du göra något otroligt enkelt, gör då chokladfluff. Den här har jag gjort på bara två ingredienser. Du kan enkelt variera genom att ta den choklad du gillar allra bäst!
fryst cheesecake med daim
Jag gillar ju som bekant sådant du kan göra i förväg. Som en fryst cheesecake. Här har jag gjort en smarrig daimcheesecake. Servera med färska bär!
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
Som alltid är min snabba cheesecake i glas ett populärt recept här på bloggen. Och den passar såklart precis lika bra att göra till nyår!
glasstårta på tre ingredienser
Visst, bilden ser lite somrig ut, Det kan jag hålla med om. MEN, hemgjord glasstårta, det är bara för gott för att inte tipsa om även till nyår! Vill man inte ha i jordgubbar eller annan frukt fungerar det bra att ha i choklad istället!

Små frasiga hjärtan, fyllda med nutella och jordgubbar. Och kanske en liten klick vispad grädde om man så önskar? Enklare än så kan det knappast bli när man gör nyårsdesserten!
 
Så, det var lite tips från mig när det kommer till nyårsdesserter. Vad har ni tänkt att göra?

11
Kommentera