Best of 2018

recept, baka, blåbär, bullar
Hej och god fortsättning på julen. Hä blev det en liten paus från allt. Efter en rätt intensiv höst och vinter var det ganska fint att få logga ut från allt vad sociala medier heter ett par dagar. Och bara ägna sig åt familj och julfirande.
Vi har förberett och sedan firat jul i dagarna tre här. Men idag har vi bara tagit det lugnt. Kollat på film, gått långpromenad med hunden och sedan ätit julmatsrester med mina föräldrar och syster. Nu har vi alla bäddat ned oss i soffan och kollar på sista Narnia-filmen. Hur skönt som helst! Men i morgon ska vi till Gustavsvik i Örebro och bada, så då blir dt full fart hela dagen!
Idag tänkte jag passa på att lyfta några av de mest populära recepten här på Linneas Skafferi under 2018. Och sommarens absolut mest populära recept är mina blåbärsbullar med vaniljkräm. Jag bakade dom till Axels kalas i juni och dom har varit bland de mest sökta recepten efter det!
lax i citronsås, fisk i ugn
Precis innan påsk la jag upp det här receptet på lax i citronsås och det blev en succé. För oss här hemma men ni är så många som lagat det här receptet efter det. Passar utmärkt till både vardags och fest!
mjukt tunnbröd i stekpanna
Ett annat recept som trendat under året är mjukt tunnbröd i stekpanna. Perfekt att göra så här på jullovet om man är trött på allt julbröd. Gott till frukost eller mellanmål!
recept på tunna pannkakor
Tunna pannkakor är också något ni sökt efter här på bloggen under året. Jag tycker pannkakor kvalar in som fika, men barnen älskar verkligen det och äter det gärna till lunch!
linneas skafferi linnea seidel
 
instagram ser ni här de 9 mest populära bilderna. Även här så har ni gillat blåbärsbullar. Men även min juldessert, bilder från brölllopet, julgodis, bröd, somrig drink, risgrynsgröt och kanelbullens dag var sådant ni gillade lite extra mycket under 2018!
Vad har ni tyckt varit allra bäst här på bloggen under året? Och vad ser ni fram emot under 2019?
 

2
Kommentera

Mozartkulor

mozartkulor, julgodis, godis, jul
Ett julgodis jag inte gjort på bra många år är mozartkulor. Vilket är lite konstigt, för det är ju ett ganska lättgjort julgodis som passar både stora och små att göra! Så i år tog jag tag i det hela och rullade mig ett gäng mozartkulor. Jag gör dom helst ganska små, för de blir rätt mastiga, Men det är ju helt en smaksak.
Idag firar vi in första dagen på jullovet för barnen. Dom tog sovmorgon, vi åt frukost framför julkalendern och nu spelar dom tv-spel en stund medan jag jobbar. Men strax ska jag börja koka varm choklad, för idag ska vi till skogen och grilla korv med några vänner. Hur mysigt som helst. Och en perfekt aktivitet att göra denna årets mörkaste dag. Här snöar det lite lätt, himlen är jämngrå och jag är tveksam till om det ens blir ljust idag
mozartkulor, julgodis, godis, jul
Vill man går det bra att ta mörk choklad istället för vanlig mjölkchoklad till mozartkulorna, då blir de mindre söta. Jag gjorde vissa helt släta, en del fick lite frystorkade hallon på sig, några lite snöflingsströssel och vissa gjorde jag mönster i med en gaffel. Låt fantasin flöda här!
Ett tips är att lägga någon krona extra på att köpa en lite bättre marsipan. Det gör verkligen hela skillnaden!
Mozartkulor, ca 30 st små
250 g nougat
400 g marsipan
300 g choklad
strössel, frystorkade bär eller annat till dekoration
Dela nougaten i 30 st bitar och rulla till kulor. Lägg på ett fat och ställ in i kylen.
Dela marsipanen i 30 bitar och platta ut till rundlar. Lägg en kyld nougatbit på varje platta av marsipanen och nyp runt, så all nougat täcks av marsipan. Rulla till en slät boll och ställ kallt medan du smälter chokladen. Jag föredrar att smälta chokladen i en kopp med högre kanter, som ni ser på bilden. Doppa kulorna med hjälp av två mindre gallfar. Låt överflödig choklad rinna av. Toppa varje mozartkula med lite strössel eller annat fint. Du kan också lägga mozartkulorna i små pappersformar.
Låt godiset stelna i rumstemperatur. Förvaras sedan svalt.
 
Ett perfekt julgodis att göra till helgen <3

0
Kommentera

Ris á la malta

apelsinris. juldessert
 
Ok kära läsare. Vad säger vi om ris á la malta? Jag tycker så här:
Man kan hålla på och göra hundra olika juldesserter, men den enda jag vill ha, det är ris á la malta. En liten skål, med mängder av apelsin till. Det är allt jag vill ha till efterrätt på jul. För det här är bara gott en eller ett par gånger om året. Och om jag får bestämma, då serveras apelsinerna på sidan om, så de håller sig fräscha och goda. Jag gillar inte riktigt när de blandas med gröten, de tappar liksom lite av sin spänst då och påminner mer om inlagd frukt. Ingen saftsås, inga andra konstigheter.
Vi kallar det för ris á la malta, men i min mans familj säger dom apelsinris. Vad säger ni?
apelsinris, ris á la malta, juldessert
Jag sötar alltid med florsocker, det tycket jag blir godast. Men jag gillar inte när den blir för söt, därför ställer jag alltid fram lite florsocker, för det finns alltid dom (typ min morbror) som alltid frågar om jag inte haft i något socker i ris á la maltan. Hur mycket jag än tycker jag har haft i. Då blir alla nöjda 🙂
Idag går barnen sista dagen på skola och förskola. Sedan väntar ett nästan 3 veckor långt jullov för dom. Så skönt! Igår storhandlade vi all julmat och idag ska de sista julkapparna fixas. Axel hade avslutning på friidrotten igår och Isac har sista simskolan ikväll. Sedan kan liksom det få bli jul här. Det känns rätt bra. Helgen får gå åt till att städa lite, laga julmat och fixa julgodis. Men ändå försöka ta det lite lugnt.
 
Jag gör orimliga mängder risgrynsgröt varje jul. Det ska finnas till ett par frukostar (här pratar vi kanske 10 portioner), sedan står jag för ris á la malta på julbordet vi har hemma, där är vi runt 16 personer. Och sedan tar jag nästan alltid med det till svärmor också, där vi får räkna med drygt 10 personer. Det blir en hel del risgrynsgröt som ska kokas det! Jag kokar alltid i min Crock Pot eller i ugn. För då kan jag göra mycket utan risk för att det bränns fast och blir tokigt.
Ris á la malta, ca 10 port:
8 portioner kall risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
florsocker
1 tsk vanilj
apelsiner
Vispa grädden fluffig och blanda ner den kalla risgrynsgröten. Smaksätt med florsocker och vaniljpulver. Jag brukar ha i cirka 1/2 dl florsocker från början. Och sedan smaka av.
Servera apelsiner skurna i bitar till.

3
Kommentera

Recept på hemgjord trillingnöt

trillingnötter, trillingnöt, hemgjord, recept
Alltså trillingnöten,vad säger ni om den? Hiss eller diss? Personligen förstår jag fortfarande inte varför man valde att ta bort den ur chokladaskarna. Medan likörtryfflarna får vara kvar. Vem äter ens dom?
Men antagligen så finns det människor som inte  tycker om trillingöt. Som röstade bort den. Så märkliga saker som händer i vår värld.  Som tur är kan man faktiskt enkelt göra sin egna trillingnöt. Att göra hemgjord trillingnöt är faktiskt riktigt lätt!
trillingnötter, trillingnöt, hemgjord, recept
Nu har jag tagit den sista bilden så här innan jul. Det känns alltid lite märkligt. Att jag inte kommer vända upp och ner på hela köket på minst en vecka. Kameran får vila och ladda upp batterierna, precis som jag. Jag tror vi behöver det båda två faktiskt.
Strax ska jag skriva handlingslista, hämta barnen, ta ett djupt andetag och åka mot mataffären och julhandla. Så otroligt skönt att ha det gjort redan idag. För jag antar att det kommer vara kaos under helgen. Och det undviker jag allra helst.trillingnötter, trillingnöt, hemgjord, recept
Av alla olika sorter i chokladasken har jag alltid gillat trillingnöten bäst. Kanske är det enkelheten. Hasselnötter och choklad. Inget mer behövs liksom. Vill man går det ju såklart superbra att doppa dom i mörk choklad. Om man hellre föredrar det.
trillingnötter, trillingnöt, hemgjord, recept
Jag förvarar trillingnötterna i en burk i kylen. Ska dom förvaras i rumstemperatur bör man temperera chokladen innan. Och vet ni, det orkar jag faktiskt inte. Dom kommer ätas upp i ett enda nafs. Men det är såklart upp till var och en hur man gör med det.
Hemgjorda trillingnötter:
150 g hasselnötter
200 g mjölkchoklad
Rosta nötterna i 225°C i cirka 10 minuter. Gnugga bort skalet från de rostade nötterna med hjälp av en handduk
Smält chokladen, över vattenbad eller i micron. Ha i alla hasselnötskärnorna och täck dom med choklad. Plocka upp tre och tre, låt överflödig choklad rinna av.  Lägg upp dem på ett bakplåtspapper och låt stelna helt. Ringla gärna lite av den överblivna chokladen över nötterna.
Ett fint och enkelt julgodis att göra nu inför jul <3
Vilket julgodis är din favorit?

1
Kommentera

9 goda desserter till jul

jultapas, glöggmingel, friterade saffransbollar, cervera’Igår skrev jag stora inlägget om julmat. Idag tar vi efterrätterna va? Jag tänkte att jag tipsar om 9 härliga efterrätter och desserter till jul. Det finns ju verkligen så mycket gott man kan göra!
Som friterade saffransmunkar. Dessa är nya här hemma för i år. Men oj så gott det var! Och inte alls speciellt svårt att göra!sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka
Ett av de mest populära recepten denna jul har varit min saftiga saffranskaka. Ni är så många som har bakat och älskat den. Vilket är otroligt kul att höra! Passar perfekt som avrundning av julmiddagen. Kanske med lite lättvispad grädde och rårörda lingon?
adventsmingel, dessert, efterrätt jul
Ett annat otroligt populärt recept i år är min enkla juldessert. Den lagade jag på Sthlm Food & WIne tidigare i höstas och ni var så många som kom fram, smakade och tyckte det var supergott!! Perfekt att bjuda på till helgen eller som dessert på julafton!saffransbullar med vit choklad, saffransbröd, lussekatt
Ett måste hemma hos oss är saffransbullar fyllda med vit choklad. Jag tipsar här om hur du kan göra för att äta helt nygräddade saffransbullar till jul, utan att behöva baka som samma dag!
glöggkokta päron
Ett annat måste här hemma till julafton är glöggkokta päron. Dom är perfekta att göra i ordning i förväg och bara ta fram och servera till dessert.
budapestrulle saffran
Budapestrulle med saffran, en riktigt enkel dessert som passar såväl på självaste julafton som till 4:e adventsfikat på söndag!
recept klassisk mjuk pepparkaka
 
Mjuk pepparkaka är mångas favorit. Saftig, smakrik och bara så god. Servera den med eller utan glasyr till julens fikastunder!
Att smaksätta en helt vanlig, klassisk chokladmousse med lite juliga smaker. Det är så enkelt. Och blir så gott! Har ni inte testat, gör det till jul! Chokladmousse med pepparkakssmak!
 
krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glass
Glass till jul? Ja men absolut! Speciellt om vi pratar om pepparkaksglass. Den här gör du enkelt utan glassmaskin och den blir riktigt krämig och god!
Vad gillar ni bäst på dessertbordet till jul?

1
Kommentera