Recept på klassisk knäck


Hej i stugorna. Hela dagen idag har jag haft onsdag. Och lätt panik. Men flera gånger har jag fått påminna mig om att det bara är tisdag. Det är inte onsdag. Men det verkar bara inte gå in idag. Så kom Sebastian hem och han hade också haft onsdag hela dagen. Jag tror vi är två som behöver lite ledigt nu 🙂 Idag har jag julstökat runt i köket för fullt, Kokat knäck och kola och bara lyssnat på julmusik. Hur härligt som helst faktiskt! För jag har kommit på att även om jag haft min blogg i över 10 år nu, så finns det inte ett enda recept på klassisk knäck!? Och jag som älskar julgodis. Så det var bara att ta fram grytan och kavla upp ärmarna!
 
klassisk knäck, recept, jul
 
Sen måste vi faktiskt fira lite också. Mitt i allt julstök. Det är nämligen så att jag nått 20 000 följare på Instagram. Om man tänker sig 20 000 personer framför sig. Så är det rätt mycket. Fast bland alla miljoner instagramföljare som finns, så är ju inte 20 000 mycket. Men i kommunen där jag bor, där är vi cirka 23 000.. Så snart har jag alltså fler följare än vad det är invånare i min kommun. DET känns rätt märkligt faktiskt.  Om ni inte redan följer mig, så klicka er in på Instagram och gör det på stört! linneasskafferi heter jag där!klassisk knäck, recept, jul
Den här gången blev knäcken P E R F E K T. Inte stenhård. Inte mjuk. Den lossnade lätt från pappret och liksom smälte i munnen. Knepet? Jo det är att införskaffa sig en kökstermometer. Kulprov i all ära, men det blir mer exakt med en termometer. Och med det ett bättre resultat. Om man nu inte är en riktig fena på att koka knäck och liksom ser och känner på sig när den är klar.
Men mitt bästa tips är att använda sig av en termometer! När har knäck då rätt temperatur? Ja det är en smaksak. Men jag tycket knäcken blir allra bäst om den får bli 127 °C. Då är den inte så hård att man bryter sänder tänderna. Men heller inte en seg kola. Jag tycker hellre att knäcken får bli lite åt det hårda hållet än det sega.
Jag valde att strö lite av mandeln på toppen av knäcken. Det blir så fint! Och vissa knäckformar toppade jag med flingsalt, det blir otroligt gott! Testa gärna det!
Klassiskt recept på knäck:
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
1 dl hackade mandlar
2 msk smör
knäckformar
 
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Blanda om väl och låt koka upp. Koka sedan utan lock tills knäcken kommer upp i cirka 127°C. Ha i finhackade mandlar och smör. Rör om väl och fördela i knäckformar. Låt stå framme i rumstemperatur och svalna.
 
Har ni börjat fixa med julgodiset än för i år? Vad har ni isåfall gjort?

2
Kommentera

5 vardagsfavoriter

vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
Hej härliga måndag!
I morse var det riktigt svårt att få upp barnen. Vi fick räkna ut att det bara är 7 skoldagar kvar nu till jullovet. 7 morgnar att ställa klockan och gå upp tidigt. Sedan väntar ett långt och välbehövligt lov. Det blir fint för oss alla. Och sedan blir det precis lika skönt igen när vardagen drar igång där i januari. Märkligt det där. Idag snöade det hela eftermiddagen, så när vi kom hem var barnen ute och lekte i över en timme. Tänk vad lite snö kan göra. Annars är det rätt omöjligt att få ut dom i mörkret och leka. Men nu har jag hört regnet smattra mot fönstret. Så redan nu är nog all snö borta. Jag hoppas så att vi får lite kallt och snö snart. Det vore så mysigt!
Jag fortsätter att tipsa om lite härlig vardagsmat här på måndagar. Idag blir det 5 vardagsfavoriter. Mat som hela familjen gillar. Och inte är allt för krånglig. En rätt som passar både till vardag och fest är den här vegetariska lasagnen med halloumi.
fiskgratäng med blomkålsmos
Fiskgratäng, det är en riktig vardagsklassiker. Varje gång jag gör det känner jag mig liksom lite sådär husmoderlig. Det känns som rejäl och ordentlig mat på något vis.
kyckling med pesto och fetaost
Har jag sagt att jag älskar lättlagade recept? Det här är verkligen ett sådant. Enkelt och lättlagad vardagsmat. En kycklinggryta med pesto.
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Något jag lagat ett par gånger den sista tiden faktiskt är fyllda paprikor. Känns så otroligt retro, men det funkar liksom. Med lite annan fyllning kanske än när det var populärt senast… Och barnen gillar att maten serveras i paprikorna!
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
En av mina personliga favoriter, det är marockans gryta. Den här har jag gjort massor av gånger och det blir lika gott varje gång! Den passar dessutom perfekt att ha i matlådan! Här har jag gjort den vegetarisk, men man kan såklart steka bitar av nötkött och ha i om man känner för det.
Nu ska jag jobba en liten stund till, sedan blir det att krypa ner i soffan en stund. Det fanns visst en helt ny säsong av Modern Family på Netflix. Så det blir det eller en BECK-film.
Vad har ni för er ikväll?

0
Kommentera

8 goda pepparkaksrecept till pepparkakans dag

pepparkaksbollar, veganska, vegan
Idag är det 9 december vilket innebär tre saker. 1 det är andra advent, 2 det är pepparkakans dag och 3 det är Anna-dagen. Så ett stort grattis till alla er som har namnsdag idag! Och ett extra stort grattis till min allra bästa vän, som heter Anna <3
Så vad passar att tipsa om denna 9 december om inte 8 goda pepparkaksrecept till pepparkakans dag?
Tidigare i veckan tipsade jag ju om de här pepparkaksbollarna. Sötade med russin och dadlar istället för vanligt socker. Och med massor av härlig julsmak. Hur goda som helst om man bara är sugen på något litet.
pepparkakssnittar
 
Axels pepparkakssnuttar, oj vad ni är många som bakat dessa under åren. Namnet kommer från när Axel var liten och tyckte jag sa att vi skulle baka pepparkakssnuttar, när jag sa pepparkakssnittar. Så efter det kunde kakorna inte heta annat än Axels pepparkakssnuttar <3 pepparkaksgrottor-
Pepparkaksgrottor med Dumle är en fin liten småkaka att baka till jul. Enkel att göra så barnen kan utan problem vara med och baka om dom vill det!
recept klassisk mjuk pepparkaka
Ingen jul utan mjuk pepparkaka! Eller hur? Alla har sin favorit, men jag vill verkligen ha en riktigt saftig och mjuk kaka, precis om den här är. Allra godast är att servera lättvispad grädde och lingon till!pepparkakskladdkaka
Mitt bästa recept så här i juletid när man vill ha något gott, men inte speciellt avancerat. Det är pepparkakskladdkaka. Perfekt att baka och låta stå kallt fram tills den ska serveras. Vi åt glass till den igår. Men det går såklart bra med lättvispad grädde också.
 
pepparkaksglass
 
En annan superenkel grej att göra så här i juletid är pepparkaksglass! Till det här receptet behöver du inte många ingredienser och den går supersnabbt att göra! Hur bra som helst!
Chokladmousse är ett perfekt avslut på en god middag och varför inte ge den smak av pepparkaka så här i december? Gör i förväg och ställ in i frysen, då är det bara att ta fram och servera när det är dags för dessert!
skurna pepparkakor
Sist men inte minst är mina absoluta favoriter. Nämligen skurna pepparkakor. Det blir liksom ingen jul utan dom här hemma. Betydligt mycket enklare än vanliga pepparkakor att baka. Och så mycket godare!!
 
Jag har inte hunnit baka några julkakor än alls i år. Men jag kanske hinner med det idag. Då vi inte har mycket på planeringslistan. En fika hos min mormor och morfar och så ville barnen göra pepparkakshus. Sebastian är in och tränar nu och så tänkte jag hinna in till gymmet någon gång under dagen/kvällen. Det är allt. Vet inte när det hände sist. Så skönt!
 
Hoppas ni får en fin andra advent, och gratta alla Annor ni känner <3

0
Kommentera

Inkokt lax med saffran

inkokt lax saffran
 
För flera, flera år sedan åt jag en inkokt lax med saffran på en restaurang. Där och då tänkte jag att det här måste jag göra igen! Vilket jag inte gjort. Då och då har jag sökt efter recept, men inte hittat något. Så jag fick helt enkelt ta min mormors recept på inkokt lax och bara göra om det en aning. Inkokt lax med saffran är ju inte en rätt man bara kan äta till jul. Den passar året om. Men självklart lite extra bra den här tiden på året. Perfekt så här till någon av adventshelgerna kanske?
Jag har precis röjt fram köket efter dagens jobb. Idag har jag faktiskt hunnit med massor, vilket känns riktigt skönt! Nu ska jag strax packa ihop träningskläderna, hämta barnen och lämna Isac hos Sebastian. Sedan får Axel följa med mig till gymmet en sväng. Jag har sådan fruktansvärd huvudvärk, så jag tror det kommer bli skönt att träna lite. För min huvudvärk fungerar fysisk aktivitet eller sömn bäst!
inkokt lax saffran
 
Till laxen kommer vi äta kokt potatis, grönsaker och kanske en kall dillsås på gräddfil. Det blir hur bra om helst. Jag har tagit helt vanliga laxfiléer. Men man kan såklart ta en hel laxsida och skära ner i mindre bitar också. Det brukar finnas laxssida till bra pris så här till jul! Till den här omgången spad kan du utan problem lägga i bitar från en hel laxssida.
Inkokt lax med saffran:
2 L vatten
1 dl ättika
3 msk salt
10 kryddpepparkorn
1 stor lök
1 g saffran
2 tsk strösocker
4 lagerblad
dill
lax
Lägg alla ingredienser utom laxen i en stor kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 10 minuter. Lägg sedan i laxen och slå av värmen. Låt laxen ligga och dra i vattnet i minst 1 timme.
 
Riktigt lättlagad mat som passar både till vardag och fest!
 

2
Kommentera

Grönkålssallad med apelsin

grönkål, sallad, jul
 
Jag är kanske sist på bollen (det skulle i så fall inte vara första gången), men under de två senaste säsongerna för grönkål har jag liksom förälskat mig i denna underbara kålsort! Jag behöver inte göra gröna sköna smoothies på den. För i ärlighetens namn är det inte det godaste jag vet. Jag äter den hellre i en sallad. Kanske i en grönkålssallad med apelsin, som råkar passa ypperligt så här till jul.
Vi äter rätt mycket kål här hemma. Tidigare har jag skrivit om min motvilja till varm kål. Jag har nu insett att det mest rör sig om varm rödkål och varm vitkål. De flesta andra kålsorter funkar rätt fint att äta varma. Som ugnsbakad spetskål, det var verkligen en storfavorit i somras! Och faktiskt tycker jag stekt grönkål kan vara riktigt gott också
grönkål, sallad, jul
En klassiker är ju att massera in grönkål med en god olivolja och så smaka av med flingsalt och citron. Men för att göra det hela lite mer juligt har jag tagit apelsin här istället. Och bara för att det är så himla vackert (och gott såklart) har jag även öst på med granatäpple. Alltså det piffar upp vilken sallad som helst!
grönkål, sallad, jul
 
Till en sådan här sallad behövs ju knappt något recept. Men jag skriver ändå ner vad och hur jag gjort. Vi brukar ofta göra någon variant av detta till jul. Jag älskar att lätta upp julbordet med lite skönt grönt!
 
Grönkålssallad med apelsin:
i fp grönkål (hela blad)
olivolja
2 apelsiner
1 granatäpple
flingsalt
Skär kålen i mindre bitar, tag bort den grova stammen i mitten. Lägg i en stor skål och ringla över olja. Pressa över ca 1/2 dl saft från en apelsin.  Massera in olja och apelsin i grönkålen. Skär resten av apelsinerna i bitar och blanda i salladen. Strö över granatäpplekärnor och flingsalt. Servera direkt.
 
Perfekt till årets julmiddag <3
Gillar ni också kål eller väljer ni bort det?

1
Kommentera