Höstlovsmat- 5 recept som barnen älskar

hemgjorda chicken nuggets nyttiga
Hejsan, Hur har ni det alla i vintersverige? Här inledds höstlovet med att den här mamman i lätt panik fick rota fram barnens vinterkläder. Eftersom helgen bjöd på ett par centimeter snö! Jag visste att kläderna skulle finnas där någon stans. Men inte exakt var. Allt kändes lite som en scen ur Sunes jul. Där allt barnen vill är att gå ut och leka, men Rudolf ska först fixa bästa vallan. Och när dom väl kommer ut är snön försvunnen. Lite så kändes det, för den där första snön, den ligger ju sällan mer än en timme eller så. Men i år verkar den stanna ett par dygn i alla fall. I morgon ska det regna, så det är bäst barnen passar på att gå ut och leka så länge det varar liksom. Här har vi som sagt höstlov! Så otroligt efterlängtat av stora som små! Bara det att inte behöva ställa klockan på morgonen under en vecka är ju guld! Jag ska passa på att jobba lite nu och barnen kröp ner i soffan efter frukosten och kollar på Ice Age. Sen skulle dom gå ut. En fin start på lovet! Eftersom jag antar att det är fler än vi som är hemma på lov tänkte jag att veckans mat får bli: Höstlovsmat- 5 recept som barnen älskar. För vips så ska man ju laga både lunch och middag till hungriga barn.
Först ut är hemgjorda chicken nuggets. Har ni inte testat att göra egna än, GÖR DET! Så mycket godare än dom man kan köpa, Och i alla fall mina barn älskar det. Mat man får sitta och äta med händerna. Vem älskar inte det. Skär upp massor av grönsaker i stavar till och servera med barnens favoritdipp!
fiskburgare lax torsk fiskbiffar
Jag vet inte hur det är hos er, men ibland kan det vara trixigt att få i barnen fisk. Men då kan det vara bra att servera det i ett annat format än kanske fiskfiléer. Som tillexempel fiskburgare. Gör en remouladsås som dressing och servera i bröd. Det älskar mina barn!
ägg och mjölkfria våfflor, vegansk våfflor
Våfflor och pannkakor. Det har barnen högt på listan över mat vi ska äta under veckan här hemma. Jag tycker det är efterrätt, en dessert. Men barnen är övertygade om att det är den bästa maten! Jag brukar alltid servera keso och grönsaker till. Då blir det i alla fall lite mer mättande. Just det här receptet på våfflor är både ägg och laktosfritt. 
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
På top 10 listan av favoritmat hos mina barn kvalar stroganoff med halloumi och morot lätt in. Krämigt och gott tillsammans med lite matvete eller råris och grönsaker blir det en middag hela familjen kan tycka är riktigt god! Lättlagat är det också!
tortillapizza med kyckling
En annan favoriträtt hos oss är tortillapizza. Barnen älskar det för att ja, det är ju pizza. Jag älskar det för att det är typ världens enklaste mat. Som ändå känns lite festligt. Ja för det är ju pizza… Lätt att variera efter tyckte och smak. Vill barnen ha ananas och banan på sin, varsego! Jag väljer något helt annat på min…
Nu ska jag beta av lite jobb här medan allt är lugn och stilla. Sen har vi massor av ärenden att bocka av idag. Som att åka till IKEA och hämta ut lite nya garderober och ny säng till Isac.
Är ni höstlovslediga den här veckan? Vad ska ni hitta på för kul?

4
Kommentera

Halloweentårta med spöken

halloweentårta, spöken, kärleksmums
Nu närmar sig halloween vänner! En prefekt högtid där man får pyssla lite extra, utan att det finns några som helst krav. Ungefär som påsken. Som en uppladdning inför julen känner jag! Internet är fullt av olika kreativa recept på hur man får till godsaker till halloween. Och jag hade en plan på att göra en halloweentårta. Gärna i choklad. Men ofta blir de så otroligt mastiga och tunga. Och jag ville ha en tårta som barnen gillade. Som heller inte var allt för avancerad att göra. Då slog det mig: Kärleksmumstårta!! Varför har jag aldrig gjort det tidigare!? Jag känner nog ingen som inte älskar kärleksmums. Fluffig chokladkaka med silkeslen glasyr. Vad kan liksom gå fel?
halloweentårta, spöken, kärleksmums
Nu har barnen precis gått på höstlov, vilket vi alla känner var riktigt välbehövligt. Både jag och Sebastian tog en power nap på soffan igår kväll, och barnen var det inga som helst problem att få i säng! Ja, och sen somnade jag såklart i soffan innan kvällen var över. Hej fredag liksom! Dessutom fick jag sovmorgon i morse och vaknade inte förrän 8.40. Dock var jag upp med hunden i 5-draget. Han passade på att äta en rejäl dos fågelfrö och halvruttna äpplen igår på dagen. Så jag antar att det satte fart på den är lilla magen kanske. Labradorer alltså. Helt omöjliga att ha att göra med!
Här vaknade vi upp till en värld med kanske 0,5 cm snö. Barnen blev överlyckliga och Axel tycker gott snön kan komma nu. Själv känner jag att vi behöver städa upp ute efter takbytet innan snön kommer och gömmer allt skräp. Så det får gott vänta ett tag till!
Fick ni snö inatt?
halloweentårta, spöken, kärleksmums
Till min halloweentårta målade jag spöken av stora marshmallows. Jag köpte pennor med ätbar färg på Panduro, sen var det bara att släppa lös kreativiteten. Det fungerar även bra att måla på färdiga maränger om man hellre vill ha det. Men jag ville ha lite större spöken.
Jag tror det är Frida, eller eventuellt Camilla som jag lärt mig ett superfiffigt trix av när det kommer till kärleksmums. Och det är att göra små hål i botten innan man har på glasyr. Då rinner det liksom ner lite glasyr i kakan, den blir ännu saftigare och smakar mer. Bra va? Både Camilla och Frida har riktigt fina bakbloggar, så kika in hos dom om ni letar mer inspiration!
Jag har en form som mäter ca 18 cm i diameter som jag har använt här.
Glasyren jag har använt här är en klassisk glasyr man har till kärleksmums. Ska bara vuxna äta kakan kan man tänka sig att det vore gott att ha i någon form av likör kanske. Ett litet tips sådär….
Halloweentårta med spöken:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
1 1/2  dl mjölk
Glasyr:
125 g smör
6 msk färdigbryggt kaffe
3 msk kakao
ca 7 dl florsocker
dekoration:
svart strössel
Maltesers
marshmallows
ätbar färg
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem växelvis med mjölken och smöret. Rör till en jämn smet. Klä en rund form med bakplåtspapper och ha i smeten. Grädda i 225 °C i cirka 25-30 minuter. Prova med en sticka så kakan är klar i mitten.
Smält smöret och ha i kaffet. Rör i florsockret och kakao, vispa gärna med en liten visp tills glasyren blir klumpfri.  Låt glasyren svalna, den ska fortfarande gå att bre ut, men inte vara för rinnande.
Dela kakan i två delar. Gör små fördjupningar eller hål med hjälp av skaftet på en slev. Jag tog en ätpinne och gjorde hål med. Bred sakta på ett lager glasyr. Låt det liksom sjunka in lite i kakan och ha eventuellt på lite mer. Lägg sedan försiktigt på den andra bottnen.. Bred på glasyr på toppen och låt den gärna rinna ut för kanterna. Dekorera med svart strössel Maltersers och fina spöken.
En perfekt halloweentårta till stora som små!
 
 

2
Kommentera

Halloweenpyssel- Babybel ostmonster

halloweenpyssel babybel ost monster diy
Del 3 av halloweenpyssel som jag tänkte dela med mig av i år är kanske det lättaste. Men när man väl börjar tänka på allt man kan sätta ätbara ögon på, ja då finns det liksom inget stopp känner jag! Som när jag såg de där små påsarna med röda, runda ostar på mataffären. Då kunde jag inte låta bli att sätta ögon även på dom! Men hur söta blev inte mina små babybel ostmonster?
Om man söker lite på nätet har folk varit otroligt kreativa med dessa ostar. Så vill du vidareutveckla det hela är det bara att googla för ännu mer inspiration.
halloweenpyssel babybel ost monster diy
Tidigare i veckan har jag ju både gjort halloweenclementiner och oreomonster. På min instagram finns det små filmer som visar hur jag gjort allt pyssel.
Till helgen ska vi gröpa ur lite pumpor och ställa på trappen, det ser verkligen barnen fram emot! Och jag med om jag ska vara helt ärlig 🙂
Många tycker det är lite kommersiellt med Halloween. Men jag gillar det! Främst för att barnen tycker det är en mysig och lite spännande högtid. Sedan vet jag inte om jag gillar idén med bus eller godis riktigt. Mina barn har inte pratat något om att gå det. Hur ställer ni er till sådant? När man går påskkärring delar man iallafall ut påskkort och önskar glad påsk. Här känns det mer som om att bara gå runt och tigga godis? Eller tänker jag konstigt här? Får era barn gå bus eller godis?
halloweenpyssel babybel ost monster diy
Babybel ostmonster:
2 påsar babybel
1 sax
kristyr
ätbara ögon
Drag loss remsan runt osten så det röda höljet öppnar sig. Klipp med hjälp av en liten, vass sax ut olika mönster vid monstrets ”mun”. Fäst ögon med hjälp av kristyr. Färdigt!
Ett superenkelt pyssel som mina barn verkligen uppskattade!
Nu ska vi ladda upp inför höstlovet här. Känns som om vi alla behöver lite ledigt hemma hos oss just nu. Så lovet är efterlängtat!

1
Kommentera
ANNONS

Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

I annonssamarbete med Kockens
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

Som ni kanske märker här på Linnéas Skafferi har jag snöat in lite på rotfrukter och olika former av pumpa. Men jag gillar att laga mat efter säsong och har jag fastnat för en råvara, då vill jag tillaga och äta den flera gånger i veckan. Sedan tröttnar jag tvärt. Men fördelen med tillexempel pumpa är att den bara finns under en begränsad period nu på hösten. Alltså är det bara att frossa tills man inte vill se en pumpa till på ungefär ett år.
Idag har jag gjort en sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli. Både sötpotatis och pumpa har en söt, lite nötig smak vilket är helt perfekt till grytor som dessa. För du kan verkligen ösa på med kryddor här. Jag har bland annat använt  Kockens ekologiska cayennepeppar, Kockens ekologiska kanel och Kockens ekologiska paprika. Just kanel passar utmärkt att ha i allt från grytor till köttfärssåsen. Vi förknippar den lätt med bakning, men det blir en sådan kryddig och lite djup smak i maten om man pudrar över lite kanel!
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli
I förra inlägget om Kockens skrev jag ju om deras fiffiga burkar. Att ingen tagit fram kryddburkar tidigare där man bara behöver snäppa upp locket! Hur fiffigt som helst. Sedan har dom satt en etikett med burkens innehåll på locket, vilket gör det så mycket enklare att ta rätt burk om man har alla kryddor står i en låda tillexempel.Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli
Jag gillar butternutpumpa, den är rätt vanlig i Sverige nu och finns nästan alltid att få tag på i mataffären. Och ihop med sötpotatis och alla kryddor blir det här verkligen en smakrik och härlig höstgryta. Idag har jag gjort den helt vegetarisk. Men du kan såklart ha i bitar av stekt kyckling om du vill. Det går även fint att ha i en eller två burkar kikärtor för att få upp proteininnehållet lite. Eller varför inte låta lite röda linser koka med i grytan!
Så här på hösten behöver vi allt ljus och all färg vi kan få, därför gjorde jag även en solgul saffransaioli till. Perfekt klicka på grytan eller sitta och doppa lite bröd i.
Att göra egen aioli är busenkelt, Men om man inte orkar, hinner eller vill. Ja då kan man faktiskt köpa sig en burk god aioli och bara smaksätta med saffran. Det går fint det med 🙂
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli
Krydda på och smaka av hur kryddstark gryta du vill ha.
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli ca 6 port:
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
600 g butternutpumpa
600 g sötpotatis
ca 1 tsk Kockens ekologiska ingefära
ca 1 tsk Kockens ekologiska gurkmeja
ca 2 tsk Kockens ekologiska paprika
ca 1 tsk Kockens ekologiska kanel
ca 1/2 tsk Kockens ekologiska cayennepeppar
3 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar á 400 g krossade tomater
3 dl vatten
ca 1 dl krämig kokosgrädde
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
6 port grynmix
pumpakärnor, solroskärnor
färsk persilja
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek detta i lite olja på medelvärme. Skala och dela pumpan. Skrapa ur kärnorna (dessa går perfekt att rosta i ugnen sen om man vill). Skala sötpotatisen. Skär pumpa och potatis i bitar. Ju större bitar, ju längre kommer grytan behöva koka på spisen.
Ha i pumpa och sötpotatis och låt steka med löken tills den börjar få lite ytan. Tillsätt ingefära, gurkmeja, paprika, kanel och cayennepeppar. Rör även i tomatpurén. Stek ett par minuter och ha sedan i buljongtärning, krossade tomater och vatten. Låt allt koka under lock tills pumpa och potatis är mjuka. Rör då i cirka 1 dl krämig kokosgrädde och citron. Smaka av med salt och peppar.
Saffransaioli:

2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
1/2 pkt saffran

Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och senap. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med saffran och salt. Låt gärna stå minst 30 minuter innan servering.

Eller ta en burk färdig aioli och rör i 1/2 pkt saffran. Låt stå minst 30 minuter.
 
Servera kokt grynmix, pumpakärnor, solroskärnor, massa färsk persilja  och saffransaioli till grytan!
Grytan kan med fördel göras en dag i förväg och sedan värmas då.

0
Kommentera

Halloweenpyssel-oreomonster

halloween pyssel diy klubbor monster
Vi fortsätter på temat halloweenpyssel här på Linnéas Skafferi tycker jag! Och idag är det dags för ännu ett superenkelt pyssel. Nämligen små oreomonster! Hur söta är inte dom här? Isac gillade dom med ett öga allra bäst. För den såg ut som ett av monstren från Monsters, inc.
 
halloween pyssel diy klubbor monster
 
Det här pysslet går självklart att utveckla vidare. Vill man blir det fint att doppa klubborna i vit/mörk choklad och sedan dekorera med ögon och strössel. Men jag höll det enkelt och kladdfritt den här gången. Ibland är det allra bäst när man har barnen med sig i köket.
Men jag har ett paket oreos kvar. Jag funderar på om jag ska doppa dom i vit choklad, sätta dit ögon och sedan dra marshmallow-fluff runt dom. Så det ser ut lite som en mumie-klubba. Vad tror ni om det? Kladdigt-absolut. Men blir nog ganska fint ändå?
halloween pyssel diy klubbor monster
Jag använde mig av oreos med dubbel fyllning. Jag tycker dom passar bäst då det annars kan vara lite trixigt att få in klubbpinnen utan att själva kexet spricker.
Klubbpinnar och ätbara ögon finns i din närmaste pysselbutik. Jag handlade mina på Panduro.
halloween pyssel diy klubbor monster
Klubborna ihop med halloweenclementinerna jag gjorde tidigare blir perfekt att bjuda på om man har halloweenfest! Eller om man bara vill bjuda på ett litet halloweeninspirerat fika, eller hur!
Oreomonster:
10 st Oreos med dubbel fyllning
1 klubbpinnar
kristyr
ätbara ögon
Tryck försiktigt in en klubbpinne i fyllningen på varje Oreo. Om kakan spricker lite gör det inget, de brukar hålla ihop ändå.
Tryck fast ätbara ögon med hjälp av krystyr.
Ha upp strösocker i ett glas och sätt i klubburna.
 
instagram hittar ni en liten film där jag visar hur enkelt du gör de här klubborna, så kolla gärna in den!
Har ni något enkelt halloweenpyssel ni brukar göra hemma? Tipsa gärna!
 

1
Kommentera