Halloweenpyssel- clementiner

pyssel halloween clementin diy
 
Nästa vecka är det dags att fira halloween, så jag tänkte dela med mig av ett par enkla halloweenpyssel här under veckan. Givetvis är allt pyssel ätbart!
Jag tänkte tipsa om 3 enkla pyssel som passar både barn och vuxna. En perfekt sysselsättning till höstlovet kanske? Först ut är de här klassiska halloweenclementinerna. Passande nog var det extrapris på ICA. Ett helt nät småclementiner för 10 kr! Som hittat! Jag målade på läskiga ansikten på ett helt gäng och blandade sedan dom med den andra frukten i fruktskålen. Barnen, speciellt Isac tyckte det var superkul och blev väldigt överraskad. Han stod länge och vände och vred på alla så han kunde se de olika ansiktena.
De flesta målade jag med svart tuschpenna. Men på några fäste jag ätbara ögon. Bara för att få lite variation. Har du svårt att komma på mönster/ansikten att måla? Bildgoogla på pumkin face så hittar du massor av idéer!
pyssel halloween clementin diy
Vi brukar alltid ha en halloweenfest för barnen här i byn där vi bor. Men av olika anledningar blir det inte av i år. Så jag funderar på om mina barn ska få bjuda he, några kompisar på lite halloween-maskerad nästa vecka. Så dom får klä ut sig och ha lite roligt. Har någon av er haft halloweenfest för barnen hemma? Var det uppskattat? Har ni några tips?
pyssel halloween clementin diy
 
Halloweenclementiner:
små clementiner (jag tycker dom är bättre än satsumas då dom är mörkare i skalet och mer lika pumpor)
svart tuschpenna
kristyr
ätbara ögon
Se till att frukten är helt torr. Måla olika ansikten/mönster på clementinerna. Låt färgen torka helt.
Fäst ätbara ögon på clementinerna med hjälp av lite kristyr (jag använde färdig på tub!)
Axel fick med sig två halloweenclementiner till skolan idag. Det och helt lila morötter som jag skurit i stavar. Ett perfekt mellanmål så här i halloweentider!
instagram kommer en film upp under dagen där jag visar hur jag målar dessa, så kolla gärna in den!

1
Kommentera

Månadslista- Oktober

 månadslista-oktober

Jag tänkte införa en ny kategori här på Linnéas Skafferi. Jag får en del frågor om jag inte kan vara lite mer personlig här på bloggen. Dela med mig mer av mig själv och mitt liv. Under de snart 12 år (!!!) som jag haft Linnéas Skafferi har den varit en ren och skär receptblogg. Där jag delat med mig av mina äventyr i köket. Och min tanke är att så ska det nog förbli. Men, utan att ta fokus från det jag vill att bloggen ska handla om, har jag ändå tänkt försöka varva alla recept med lite mer personliga inlägg. Och ett första steg är att jag tänker starta en ny kategori som heter Månadslista. Inspirerad av Luise från Green Kitchen Stories.
Varje månad plockar jag ut vad jag gillat extra mycket, vad jag inspirerats av och framförallt, vilka böcker jag läst under månaden.
För det många kanske inte vet är att jag älskar att läsa. Förut lästa jag väldigt mycket böcker. Men sedan ljusboken kom plöjer jag ganska många böcker per månad. Även om jag har som mål att läsa minst en bok i månaden också. Tyvärr går det sådär med det. Men kanske kan jag sporra mig själv genom dessa inlägg att verkligen ta tag i det? Vi hoppas på det va!

  • Först ut i oktober måste väl ändå vara pumpor? Både i matlagning, bakning och som dekoration! Barnen uttryckte en stark önskan om att vi själva ska odla pumpor till nästa år. Så nu känner jag att jag måste läsa på lite om detta. Eller kanske är det någon här som sitter inne på odlingstips?
  • Vi är på väg mot citrusfrukternas högsäsong! Barnen älskar clementiner och det gör jag med! Så gott. Jag äter gärna en apelsin framför tv´n på kvällen. Det är höstmys för mig!
  • Och när vi ändå är inne på ämnet höstmys. Ingen höst utan massor av te. En favorit sedan länge är nyponte! Fullt med bra c-vitamin och riktigt gott! Tips, tips!
  • Jag får ofta frågan vilket märke och färg jag har på mitt nagellack.  Just Lanai-ing Around och Linger Over Coffee från OPI är två favoritnyanser just nu!
  • Tidigare i höstas köpte jag en Drömkalender. Jag måste ärligt säga att jag är rätt kass på att sitta ner och reflektera över saker. Att ta mig den tiden. Men med hjälp av kalendern kämpar jag på. Och det går faktiskt hyffsat!

Till månadens böcker. Jag har faktiskt varit jättedålig på att läsa. Jag har fortfarande kvar en bok från i somras som jag inte läst ut än. Det är tredje delen i en triologi av Nora Roberts, Huset vid havet. Men till nästa månad, då ska den vara utläst!
Men under oktober har jag lyssnat på:

  • 1793 av Niklas Natt och dag- Otäck, spännande och ibland riktigt hemsk. Jag kände en stark lycka genom hela boken att jag inte levde 1793! Men en av de bättre böcker jag lyssnat på 2018!
  • Innan ni tog oss av Lisa Wingate- Boken är baserad på en av Amerikas mest ökända skandaler. Mellan 1920-1950 kidnappades tusentals fattiga barn och såldes sedan till välbärgade familjer. Vi får följa Rill Foss och hennes 4 yngre syskon som förs bort från deras föräldrars husbåt och blir placerade i barnhem för att sedan säljas vidare. Samtidigt löper en nutida berättelse om hur en familj råkar snubbla över oroväckande information om sin familjehistoria….
  • Skönhetens väg, del 1-3 av Marhta Hall Kelly- Även denna bok (som är en serie om 3) bygger på en sann historia. Boken utspelar sig under andra världskriget och efterkrigstiden. Boken berättas ur ett kvinnligt perspektiv, med 4 kvinnor i huvudrollen vilket jag verkligen gillade!
  • Vänskap till döds av Nora Roberts. En klassisk bok av Nora Roberts. Kärlek och intriger i en mindre stad i South Carolina. Lättlyssnad!
  • Omgiven av idioter, av Thomas Erikson. Har du också svårt att resonera med människor? Är alla andra idioter? Då kan den här boken vara värd att lyssna på!
  • Den mörka ängeln av Elly Griffits. Del 10. En mysdeckare som har den kvinnliga arkeologen Ruth Galloway från det brittiska Norfolk som huvudkaraktär. Trassliga relationer, mystig och spänning!
  • Åtta steg bakom av Denise Rudberg.  Den åttonde boken om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff tar oss med in i Stockholms överklass. Denna gång utreds ett 30- år gammalt försvinnande. Lättlyssnad!

månadslista-oktober
Så här ser min fina drömkalender ut inuti. Inspirerande citat och väldigt uppstrukturerad!
 
Nu vill jag ju gärna höra vad ni har tyckt varit bäst i oktober? Har ni läst någon bra bok? Satt upp ett mål eller upptäckt någon nya riktigt bra produkt? Tipsa gärna här nedanför i kommentarerna <3

0
Kommentera

5 vegetariska pastarecept

pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
Hello måndag och en ny vecka. Jag hoppas ni känner er lika pepp på den kommande veckan som jag gör! Jag har så mycket kul som ska bli klart under veckan, bland annat lite halloween och höstlovspyssel. Perfekt inför kommande vecka, eller hur!
I helgen tog jag faktiskt en liten paus från både blogg, instagram och facebook. Det var inget planerat. Utan det blev bara så. Efter ett par veckor med jobb både dag och kväll så kändes det skönt att släppa allt vad sociala medier heter för ett tag. Och man tror att allt står och faller med att man inte uppdaterar alla sina kanaler flera gånger varje dag. Men vet ni. Det händer faktiskt ingenting. Däremot känns det idag mycket skönare att ta tag i allt som måste fixas, läsa alla meddelanden och  göra en plan för veckan. Allt med lite ny energi liksom!
Och precis som vanligt startar vi veckan med en veckans mat. Och många av er efterfrågar mer vegetariska recept. Därför har jag listat 5 vegetariska pastarecept denna vecka. För visst är pasta ändå en riktig räddare i nöden ibland?
Första receptet jag tipsar om har blivit en riktig favorit. Nämligen en ljuvlig pastasås med rostade grönsaker. Hur gott som helst!
pasta med ajvar och fetaost
En annan sak som ofta räddar mig när det kommer till vardagsmat är ajvar. Jag har alltid en burk hemma! Så gott ihop med fetaost. Så i förra veckan åt vi pasta med ajvar och fetaost, en riktig fullträff.
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
Vid det här laget är detta en riktig klassiker här på Linnéas Skafferi. En vegetarisk lasagne med halloumi. Jag tror faktiskt att vi måste laga den här i morgon. Var riktigt länge sedan nu!
 
vegetarisk, vegansk, linsbolognese
En snabb linsbolognese är perfekt att slänga ihop när man inte riktigt vet vad man ska äta till middag. Eller när man bara inte orkar laga något avancerat alls.
vego, ajvarsås
Att göra vegetariska köttbullar hemma är faktiskt inte alls speciellt svårt eller komplicerat. Jag har ett bra grundrecept som jag ofta utgår ifrån, sedan är det bara att smaksätta dom som man vill. Till jul är det gott att krydda med julkryddor. Och här, till en god ajvarsås passar basilika toppen!
 
Gillar ni inlägg som dessa? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar här nedanför <3

2
Kommentera
ANNONS

Rödbetsbourguignon

I annonssamarbete med Fiskarsrödbetsbourguignon fiskars

I samarbete med Fiskars har jag tagit fram ett slow cooking recept. Jag funderade ganska länge innan jag bestämde mig för vad jag skulle laga. Det finns ju så otroligt mycket gott! Men eftersom jag gärna lagar mat efter säsong så gick mina tankar till rotfrukter, Och så blev det en rödbetsbourguignon.
Många av er har säkert ätit den klassiska rätten boeuf bourguignon. Här har jag utgått från det receptet men gjort en lite modernare variant. Där köttet är utbytt mot rödbetor för att göra rätten till ett vegetariskt alternativ. Och så här under hösten är just rödbetor en otroligt bra råvara att använda sig av. Odlar man inte egna finns de oftast lokalt odlade, eller i alla fall svenska rödbetor att köpa till riktigt bra pris i affärerna.
rödbetsbourguignon fiskars
Fiskars släppte under september en ny serie köksredskap. Serien har fått det vackra namnet Norden. Visste ni att Fiskars är ett av världens äldsta varumärken inom köksredskap?
Design, kvalitet och funktionalitet har genom generationer varit ledord för Fiskars. Företaget lägger stork vikt vid ett hållbart tänk, där miljöaspekten är viktig. Produktionen sker i Fiskars fabrik i Sorsakoski i Finland där 70% av produkterna är tillverkade av återvunna material.
Jag gillar verkligen tanken på att om 20, 30, ja 40 år kommer jag fortfarande kunna laga mat ur min gjutjärnsgryta från Fiskars. Med lite kärlek kommer den med all säkerhet kunna ärvas av kommande generationer.
Knivarna i serien är i rostfritt stål med vackra detaljer av björkträ. Det är en kollektion inspirerad av nordens natur och den tidlösa designen är en hyllning till de hundratals år av hantverkskunnande som präglar Fiskars.
rödbetsbourguignon fiskars
Den nya Norden-serien har fått en mineralbeläggning, ThermiumTM, som gör att produkterna får en extra lång hållbarhet och behovet av underhåll minskar. Jag minns som barn att man aldrig fick diska ur mina föräldrars gjutjärnsgrytorna med diskmedel och med jämna mellanrum skulle de smörjas in med olja. Det slipper man helt med de nya produkterna från Fiskars. De rengörs enkelt med diskmedel och diskborste.
Alla stekpannor och grytor i Norden-serien är behandlade med denna mineralbeläggning som även bidrar med unika non stick-egenskaper även vid höga temperaturer.
rödbetsbourguignon fiskars
Jag gillar slow cooking. Det är ett sätt att laga mat som verkligen passar mig. Oavsett om jag arbetar hemifrån eller om det är helg. Så tycker jag om tanken på att maten kan stå och sköta sig själv på spisen medan jag får annat gjort. Eller helt enkelt kryper upp i soffan med en bra bok.
Anledningen till att jag valde att laga just en rödbetsbourguignon är att jag vill visa hur man kan ta ett klassiskt recept och klassiska redskap och ändå skapa en ny och modern rätt. En maträtt som andas lite mer 2000-tal. Men jag tänker att en mustig gryta på grönsaker måste kompletteras med något som har textur. Därför strör jag hackade hasselnötter över den färdiga rätten. Det går precis lika bra att använda andra nötter eller frön om man hellre föredrar det.
I Sverige har vi en förkärlek till att alltid koka ris till våra grytor. För så har vi ätit sedan vi började importera ris till Sverige. Det är så synd, för vi har flera olika sorters gryn, som faktiskt odlas här hemma i Sverige som passar utmärkt att servera till all sorts grytor. Både mathavre och matvete passar tillexempel utmärkt att koka och ha till allt från stroganoff till den här rödbetsgrytan. Det är hälsosamt och bra för miljön, vilket båda är aspekter som jag gillar!
rödbetsbourguignon fiskars
Kanske vänder sig Julia Child i sin grav när jag säger att det är en modern variant av hennes boeuf bourguignon. Men det är en risk jag känner att jag kan ta. För det fina med matlagning är just detta, att man kan ta ett recept från ett helt annat århundrade, ändra om vissa ingredienser och vips har man en modern maträtt. I originalreceptet ska det tillexempel bara vara 1 morot. Vem använder endast 1 morot i en gryta idag? Nej här har jag öst i både morötter och rödbetor. De klassiska champinjonerna har fått sällskap av portabellosvamp och istället för det salta baconet har jag smulat fetaost över den färdiga rätten.
rödbetsbourguignon fiskars
Jag tänker att jag kan inte göra allt, men alla kan göra något för att våra barn och barnbarn ska ha en fin värld att ärva av oss. Det känns därför extra bra för mig att få göra samarbeten med företag som också har det tänket. Som inte massproducerar slit och slängprodukter. Utan som faktiskt vill att vi ska slita på deras produkter i många, många år framöver. Och det kommer vi garanterat göra på både knivarna och grytan!
rödbetsbourguignon fiskars
Rödbetsbourguignon:
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
4 stora rödbetor
500 g morötter
2 msk tomatpuré
2 dl rött vin
1 grönsaksbuljongtärning
ca 7 dl vatten
2 lagerblad
200 g portabellosvamp
250 g champinjoner
200 g gul steklök
2 msk vetemjöl
lite vatten
färsk timjan
färsk persilja
salt & svartpeppar
100 g hasselnötter
200 g fetaost
mathavre
 
Skala och finhacka vitlök och lök. Stek mjuk i en gjutjärnsgryta på medelvärme.
Skala rödbetor och morötter. Skär rödbetorna i bitar och slanta morötterna. Ha i detta tillsammans med tomatpurén i grytan och låt steka ett par minuter. Tillsätt rött vin, buljong och vatten. Rör om ordentligt. Ha i lagerbladen. Låt detta sjuda under lock i cirka 50 minuter. Skär ner svampen i mindre bitar och skala löken. Stek detta tills både lök och svamp får fin färg. Blanda ut mjölet i lite vatten och ha i det i grytan tillsammans med lök och svamp. Låt grytan koka ytterligare 10-20 minuter eller tills rotsakerna är helt mjuka och grytan tjocknat något.. Finhacka timjan och persilja och blanda i. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite mer vin ifall du vill ha mer syra i grytan.
Koka mathavre enligt instruktionerna på paketet. Servera den varma grytan tillsammans med mathavre, hasselnötter och smulad fetaost.
 
Brukar ni laga långkok? Vad gör ni helst då?

2
Kommentera

Pasta med ajvar och fetaost

pasta med ajvar och fetaost
 
Idag tänkte jag tipsa om en sådan där perfekt vardagsmiddag. Ett busenkelt recept att ta till om man tröttnat på pasta med köttfärsås, men ändå är sugen på pasta. För säga vad man vill om pasta, men det är outstanding vardagsmat! Dock man kan verkligen behöva variera sig. För det är så lätt att bara laga samma sak om och om igen!
När tiden är knapp är det grymt bra att ha en burk ajvar hemma. Jag vet inte hur många gånger det räddat mig! Man står där och river sig i skallen. Vad tusan ska jag trolla fram till middag idag? Ingen har handlat på hela veckan och jag orkar inte anstränga mig mer än nödvändigt. Då får man syn på den där burken i skafferiet. En burk full med god paprikasås som liksom bara räddar livet på en! pasta med ajvar och fetaost
Tidigare har jag lagat en kycklingratäng med ajvar, som påminner lite om den här pastan. Vill man går det såklart fint att tillsätta kyckling i den här pastan. Men jag valde att göra denna rätt vegetariskt och stekte istället på ett gäng champinjoner. Här får man alltså känna efter lite vad man är sugen på. Och kanske framförallt vad man har hemma! Se det som en bra grund!
Idag har jag varit i Stockholm på Loppikontoret. Först hade vi frukost och lite utbildning, sedan passade jag på att sitta kvar och jobba till efter lunch. Får alltid så mycket gjort när jag sitter där! Så skönt! Innan jag åkte hem fixade jag lite ny rekvisita till ett par jobb. Och så sprang jag i all hast in på Panduro en sväng. Det var nog tur att jag hade väldigt tight med tid, annars hade jag kunnat shoppa hur mycket som helst! Jag blev så pysselsugen! Kanske ska jag beställa hem lite tillsammans med barnen så vi kan pyssla på höstlovet. Det vore kul! Efter en impulshandling av pumpor på Hötorget hann jag preciiiis med tåget hem. Plockade upp Isac från förskolan och Axel från fritids. När vi kom hem var vi rätt trötta hela gänget och som tur var hade jag mat i kylen som vi bara kunde värma på. Så grabbarna satte sig och spelade tv-spel och jag fick lite mer jobb gjort. Men från soffhörnet. Det är också ett helt ok ställe att jobba ifrån 😉
pasta med ajvar och fetaost
En smak som passar så otroligt bra till ajvar är fetaost. Jag tror knappt jag skapat ett enda recept med ajvar där jag inte också har haft i just fetaost. Det är liksom bara en perfect match! Jag hade en förpackning färskost hemma som jag hade i, men det går såklart bra att ha i creme fraiche istället. Ta det du har till hands eller gillar bäst.
Jag brukar alltid ta linspasta i någon form. Det är lite extra protein och mer långsamma kolhydrater i de flesta sorter, vilket jag gillar. Men ni tar såklart den pasta som ni gillar allra bäst!
 
Pasta med ajvar och fetaost:
ca 250 g champinjoner (kyckling eller vad du nu vill ha i)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 msk tomatpure
1 burk, ca 300 g ajvar
1 grönsaksbuljongtärning
ca 1 dl pastavatten
150 g naturell färskost
salt & svartpeppar
saft från 1/2 citron
4 port valfri pasta
150 g fetaost
färsk persilja
Skiva champinjonerna tunt och stek i en torr, medelvarm gryta tills de börjar få lite färg. Finhacka lök och vitlök och ha i tillsammans med lite olja. Stek på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpure och stek ett par minuter till. Ha i en burk ajvar och grönsaksbuljong. Tillsätt cirka 1 dl av pastavattnet. Låt allt koka upp och koka ihop. Rör i färskosten, smaka av med salt, peppar och citron.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av pastan och låt den ånga av något. Rör sedan ner pastan i såsen. smula fetaosten och strö över tillsammans med hackad persilja,
Servera till en god sallad

11
Kommentera