Mjuk pumpakaka med apelsinfrosting

mjuk pumpakaka med apelsinfrostingJag har helt klart fått en helt ny favoritkaka. Sedan tidigare har jag varit rätt svag för både mjuk pepparkaka och morotskaka och man kan väl säga att det här blev som en blandning av dom båda. En saftig och riktigt smakrik mjuk pumpakaka kaka med massor av härlig apelsinfrosting.
Just pumpa är min nya favorit. Så otroligt gott i både matlagning och bakning. Hittills har jag mest använt mig av Butter Nut pumpa. Jag tycker den är prisvärd och riktigt god!
mjuk pumpakaka med apelsinfrosting
Den här mjuka pumpakakan gjorde jag förra veckan då jag hade P4 Västmanland här. Dom kommer en gång i månaden och sänder här hemifrån mitt kök. Vi bakar alltid något smarrigt och jag försöker att hitta på något passande tema varje gång. Och eftersom hösten är här på riktigt passade det ypperligt att baka en pumpakaka tycker jag. Ofta bakar jag dubbelt, då vi bakar live, men så brukar jag förbereda en kaka som vi kan provsmaka, ifall det är något som tar lite tid i ugnen eller så. Vilket innebär att jag får en hel del fikabröd över. Men i förra veckan löste det sig hur bra som helst. På torsdagen hade jag nämligen ett helt gäng killar här som reste ställning runt hela huset då vi skulle lägga om taket. Jag skickade ut ena kakan tillsammans med lite kaffe till dom och vips var största delen av kakan uppäten. PERFEKT!
mjuk pumpakaka med apelsinfrosting
Sen hade vi folk här hemma precis hela helgen. Så många fina människor vi har runt oss som kommer och hjälper till! Det är en hel del kvar som ska fixas på taket, men jag hoppas det mesta blir klart i veckan! Så har huset äntligen fått ett nytt, fint och fräscht tak. Dom konstaterade när dom började riva att taket antagligen var original från när huset byggdes. För ca 100 år sedan!! Så det var dags kan man säga…
mjuk pumpakaka med apelsinfrosting
Jag har aldrig testat att smaksätta frosting med apelsin, men jisses så gott det var! Bröt av fint mot det söta och passade så bra till alla kryddor i kakan. Den här kommer jag garanterat baka fler gånger i höst!
 
Mjuk pumpakaka med apelsinfrosting:

4 ägg
3 dl rörsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk muskot
1 tsk kardemumma
ca 300 g riven Butter Nut-pumpa
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål.  Smält smöret och ha i alla kryddor i smöret. Skala och riv pumpan, blanda i det i smöret. Vänd försiktigt ihop mjöl och äggblandningen. Rör sist i smör och den rivna pumpan.
Smörj och bröa en form, ha i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka  40 minuter. Låt svalna helt.
Apelsinfrosting:
50 g mjukt smör
100 g färskost
4 dl florsocker
1 apelsin
pumpakärnor
Vispa smör och färskost klumpfritt, tillsätt florsockret, lite i taget. Pressa i saft från ca 1/2 apelsin. Riv i lite skal från apelsinen.. Bred frostingen över kakan. Dekorera med rivet apelsinskal och pumpakärnor
Brukar du baka eller laga mat på pumpa? Vad brukar du göra isåfall?
Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför!
4
Kommentera

5 goda recept med sötpotatis

vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Hej måndag och ny vecka! Här skiner solen från en helt klarblå himmel och det är helt ljuvligt ute verkligen. Idag tänkte jag tipsa om 5 goda recept med sötpotatis. Just sötpotatis är en rotfrukt (eller nej, det är ingen rotfrukt utan det är faktiskt en ört!) som vi äter i perioder hemma hos oss. Ibland kan det bli fler gånger i veckan, för att sedan gå flera månader emellan. Men jag gillar sötpotatis. Den är användbar till så mycket. Både i grytor, i biffar  och soppor.
Sötpotatisbiffar med kikärtor är ett bra vegetariskt alternativ. Gott att äta med en matig sallad eller varför inte i pitabröd?
 
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
Favoriten är nog ändå att ha sötpotatis i grytor. Det ger verkligen en god smak till grytan! Gör gärna en riktigt kryddig gryta, då mildrar sötpotatisen kryddorna något och du får en rund och fin smak på maten.
bakad sötpotatis
Lila sötpotatis är så otroligt vackert, och lite kul att servera. Här har jag bakat sötpotatisen och sedan serverat den med en fetaoströra. Så himla gott!
sötpotatis i skivor i ugn med parmesan
Sötpotatis i ugn med parmesan och färska örter är ett perfekt tillbehör till allt från en köttbit till vegetariska biffar. En storfavorit hemma hos oss!
bakad sötpotatis i ugn
Visste ni att man kan använda sötpotatis som bakpotatis? Och fylla med massa goda röror, här har jag fyllt den med en härlig yoghurtsås, avokado och ärtskott. Men självklart kan man ta den röran man gillar allra bäst!
Brukar ni äta sötpotatis? Hur äter ni den allra helst?
 
Jag brukar i vanliga fall älska måndagar. En helt ny vecka ligger för dörren och jag gillar liksom det. Men redan i morse när jag låg i sängen kände jag att det här blir en tung vecka. Massor med jobb plus att vi håller på att lägga om taket så det är stökigt precis överallt ute. Alla grejer jag har tagit på mig att fixa kom liksom över mig och allt kändes lite övermäktigt. Veckan kommer att bli lång.
Men morgonen flöt ändå på bra, tills vi skulle åka och Isac fick ett hysteriskt utbrott. Så alla grannar som eventuellt låg och sov fortfarande. Sorry om vi väckte er!
Upptäcker sedan att min väska är kvar i den andra bilen. Hinner på Sebastian som lägger ur den på jobbet. När jag väl är där märker jag att plånboken har ramlat ut och ligger kvar i bilen. Som är halvvägs till Stockholm. Hej måndag liksom!
Men jag fick låna lite pengar, åka och handla till förmiddagens jobb och nu sitter jag hos mamma och jobbar då det är städdag hemma hos oss. Jag gick en promenad hit, solen skiner och allt känns ändå mycket bättre nu. Så jag hoppas att den här måndagen fortsätter bättre än den startade! Nu ska jag skriva ihop en handlingslista inför morgondagens jobb. Göra lite faktureringsunderlag och ta en kopp kaffe!
Jag hoppas ni alla får en riktigt fin start på veckan!

0
Kommentera
ANNONS

Pastasås på soltorkade tomater, salvia och kastanjechampinjoner

Inlägget är i annonssamarbete med Villa Puccini

pastasås, pasta

Idag är det dags för den tredje och sista delen i min jakt på den perfekta pastasåsen tillsammans med Villa Puccini. Det jag har älskat med det här samarbetet är att jag verkligen har fått fördjupa mig i det här med olika slags pastasåser. För det är så enkelt att tänka att en pastasås måste vara baserad på en burk krossade tomater. Men vet ni, det finns så många olika sätt att ta fram en härlig och god pastasås.

Idag har jag gjort en krämig pastasås på soltorkade tomater, salvia och kastanjechampinjoner. Vill man går det såklart bra att byta ut svampen mot tillexempel fina små bitar av fläskfilé eller biff. Men det är ju helt en smaksak vad man väljer där. Det här blev verkligen en riktigt höstig och smakrik middag. Perfekt nu när kvällarna börjar bli riktigt mörka och kalla!

 
pastasås, pasta

Genom att använda soltorkade tomater som bas här får man otroligt mycket smak med på köpet, utan att behöva arbeta speciellt mycket för det. Och det är precis sådan matlagning jag gillar. Där man enkelt kan få ihop en middag, men man tummar varken på kvalité eller smakupplevelsen. Efter att ha frågat runt bland en del kockar om som kan det italienska köket, så är det just det som många kommer fram till. Att maten ska vara relativt enkel, men med massor av smak. Och tillagad av råvaror med hög standard.

För att få in en kontrast till den lena såsen och den mjuka pastan har jag gjort krutonger som rostats i basilikaolja. Servera gärna lite olja på sidan av att doppa brödet i också. Det blir verkligen supergott!

pastasås, pasta

I mina tidigare inlägg har jag skrivit fler saker du ska tänka på när du väljer just vin till mat. Det första receptet jag tog fram var en kycklingpasta med tomater och syrad grädde. Jag har även gjort en pastasås med ugnsrostade grönsaker.

Här har vi ett rött vin från Toscana receptet ska passa till. Ett vin med ganska hög syra och lätt strävhet. Druvorna i detta vin är klassiska rödvinsdruvor som odlas i stora delar av Italien, men framför allt i Toscana.

Eftersom du hittar både strävhet och syra i vinet behöver vi möta upp dessa två i maten, utan att de tar över hand. I både citron och creme fraiche hittar du en fin syra som matchar syran i vinet, Och den lite feta creme fraichenn mildrar strävheten i vinet något.  Hade jag istället använt helt vanlig vispgrädde i receptet, då är risken stor grädden tar överhand. Eftersom du då saknar syran och såsen helt enkelt blir för fet.

I tidigare inlägg har jag valt att möta strävheten och syran från vinet med bland annat syrad grädde, vällagrad ost och ugnsrostade tomater.

pastasås, pasta

Pastasås på soltorkade tomater, salvia och kastanjechampinjoner 4 port:

200 g kastanjechampinjoner
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ett par salviablad
ca 300 g soltorkade tomater i olja
2-3 dl grönsaksbuljong
1 dl creme fraiche
1 msk färskpressad citron
salt och svartpeppar

4 port valfri pasta
färsk persilja

bröd
salt
olja med smak av basilika

Stek champinjonerna gyllene i en klick smör. Salta och ställ åt sidan. Finhacka lök och vitlök och stek i lite smör på låg värme tills löken är mjuk, Tillsätt salviabladen mot slutet och låt dom steka med. Låt de soltorkade tomaterna rinna av ordentligt. Lägg den stekta löken och de soltorkade tomaterna i en mixer, tillsätt ca 1 dl grönsaksbuljong och mixa slätt.
Häll tillbaka allt i stekpannan och ha i creme fraiche. Späd med mer buljong till önskad konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar.
Koka pasta enligt anvisningarna på paketet. Rör ner den kokta pastan i pastasåsen.

Skär brödet i kuber. Rosta gyllene i olja i en stekpanna. Strö över lite salt.

Lägg upp pastan i en skål, toppa med champinjoner, krutonger och lite färsk persilja,

Har du några bra tips och idéer när det kommer till att laga den bästa pastasåsen? Vad har du alltid i?

 
 

0
Kommentera

Svar på alla era frågor

I veckan har jag haft en liten frågestund på Insta stories. Där ni kunde ställa vilka frågor ni ville. Det dyker upp frågor från er läsare varje vecka, så det är fint att ibland kunna samla en del på ett och samma ställe. Men nu kör vi igång! Tyvärr fick jag inte med exakt alla frågor denna gång. Men om det uppskattas tar vi en frågestund snart igen!
 

  • Var kommer du ifrån/Var bor ni–  Jag kommer ifrån Sala, en liten stad i Västmanland.

 

  • Vilken utbildning har du?– Jag är i grund och botten undersköterska och har arbetat som det i olika former till och från under åren. Men för snart 3 år sedan bestämde jag mig för att satsa allt på mitt egna igen.
  • Vad äter du INTE?– Hmm, ja alltså jag är egentligen inte så kräsen. Jag äter det jag blir serverad, så är jag uppfostrad. MEN, äter helst inte rött kött, fågel eller fläsk. Och kokt kål. Det går bara inte.
  • Har du någon gång besökt Älvåsa, ett mysigt sommarcafé i Östa?– Nope, det har jag inte. Men vi har ju inte så långt till Östa alls. Så nästa sommar kanske? Tack för tipset!
  • Har ni någon matbudget i familjen?-  Alltså jag önskar att jag kunde säga ja på den frågan. Men eftersom mat är en stor del av mitt arbete så är det faktiskt helt omöjligt att hålla någon form av matbudget här hemma. Vi äter kanske ute 3 gånger i månaden hela familjen. Och så kan det bli någon lunch när vi inte har matlåda.
  • Jobbade du med något innan de ”blev med ” Linnéas Skafferi?-  Jag har arbetat med massor av saker. Flyttade hemifrån när jag var 16, så har arbetat sedan dess. Mitt första jobb var att städa på en privat tandläkarklinik. Perfekt jobb att göra efter skolan när jag gick på gymnasiet! Sedan har jag jobbat som undersköterska, jobbat på ett café, suttit på kontor, jobbat på ett transitboende för nyanlända och en hel del annat. Jag har alltid gillat att jobba och faktiskt aldrig varit ofrivilligt arbetslös 🙂

 
bananplättar

  • Är dina barn kräsna när det gäller mat? –  Ja och nej måste jag säga på den.  Axel han äter i stort sett allt. Och ofta mer än mig. Isac äter bara när det passar honom. Oavsett var det är som serveras. Vill han inte äta passar inte ens pannkaka. Och ibland kan han äta två portioner fisk… Så det är högst varierande. Igår åt han bara ris. Med salt och ketchup. Vägrade smaka på kycklinggrytan…
  • Hur gammal är du?- Jag är 31 år.
  • Vilket är ditt favoritrecept?-  Åh, som jag tycker den frågan är svår! Det är så olika från dag till dag! Men till frukost älskar jag gröt i olika former. Och till middag äter jag gärna något i stil med morotsbiffar.
  • Kan du visa hur du gör när du snurrar/viker dina bullar?- Ja men det kanske jag ska göra en liten video på? Skulle ni vilja se det?
  • Hur ofta och vad tränar du?- Jag försöker träna minst 3 pass i veckan på gym. Sen lägger jag gärna till ett gruppass på det eftersom jag starkt ogillar konditionsträning. Så brukar vilja gå på ett pass för att få upp flåset lite. Sedan har vi en labrador som behöver sin motion. Så blir en del promenader också. Jag älskar att träna så skulle egentligen vilja träna mer än jag gör idag.
  • Vilket är ditt favoritbakverk?- Alltså den här äppelcheesecaken jag gjorde för ett par veckor sedan är ruskigt god måste jag säga!

äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn

  • Hur många barn har du? Och vill ni ha flera? – Vi har välsignats med 2 grabbar i våra liv och för oss räcker det så. Och vi är båda väldigt överens i den frågan.
  • Ditt bästa tips för att spara tid vid matlagning?-  Förbered det du kan dagen innan, eller laga mat i en Slow Cooker. Ska ni äta pasta på måndagen, koka extra mycket pasta så det räcker till en pastagratäng eller pastasallad senare i veckan tillexempel. Eller laga en extra rätt på söndagen!
  • Godaste receptet på kakor?- Åh, så svårt! Om jag måste välja, så säger jag chokladbollar!
  • Favoritstad i Sverige?- Det finns ju så otroligt många fina städer i Sverige! Men en stad som ligger mig riktigt varmt om hjärtat är Rättvik.
  • Bästa nyttiga mellanmålet?- Jag gillar att blanda nötter och frukt med lite keso. Så gott! Eller en smoothie!
  • Hur lång är du?- Jag är 160 cm lång. Eller kort. Beroende på vem man frågar….
  • Om du skulle ha fest med buffémat i februari, vad skulle du laga då? Vad är i säsong?- I februari är det fortfarande säsong för en hel del rotfrukter och kålsorter som rotselleri, morot, brysselkål, grönkål mm. Och så är citrusfrukterna fina!  Så rent spontant skulle jag kanske göra någon soppa (fint att ha upp i små glas) på jordärtskockor kanske. Paj fungerar ju året om och brukar vara bra att ha på buffé då det mättar ganska bra. Och så bröd såklart. Kanske focaccia? En stor sallad på säsongens grönsaker.
    Sedan brukar jag alltid försöka fylla ut på en buffé med olika saker som gör att det känns ”fylligare”. Som skålar med oliver, olika sorters ostar och frukt.
  • Vad är viktigt för dig när du väljer vilka varor du köper? Pris/krav/förpackningar/var de kommer ifrån/märke?- Jag försöker köpa så mycket som möjligt ekologiskt, vilket idag faktiskt inte är speciellt svårt. Sedan brukar jag skippa konservburkarna och köpa tetraförpackningar istället. Frukt och grönt köper jag i så stor utsträckning det går svenskt. Men som nu när barnen önskade sig clementiner, så köper jag såklart det. Jag skulle inte kalla mig matsnobb, men vi lägger hellre några kronor mer på mat och får en högre kvalitet på maten. Sedan lagar jag ju nästan inget kött hemma längre. Och linser har ett betydligt lägre kilopris än köttfärs brukar jag tänka.
  • Tips på glutenfira recept?- Oj, finns så mycket som är naturligt glutenfritt. Men mina havreplättar är fina. Och bovetevåfflorna! När det kommer till desserter finns det massor med recept som är glutenfria. Pavlova tillexempel!

 
Nu har jag ett par frågor till er! Kan ni inte skriva ett par grejer ni gärna vill se mer av här på Linnéas Skafferi? Vill ni ha mer rörligt? Mer bakning, mindre bakning? Hälsosamma recept, vardagsmat eller festmat? Skriv gärna vad ni helst läser om!

0
Kommentera
ANNONS

Hemgjord chailatte

I annonssamarbete med Kockens.
chai latte, kockens kryddor
Äntligen får jag dela med mig av mitt recept på hemgjord chailatte! Jag är personligen inte superfötjust i varm choklad. Det blir lätt för sliskigt och sött för min smak. Men då är det perfekt att man kan fylla termosen med rykande het och kryddig chailatte istället. För visst är det gott att ha något varmt med sig att dricka när man är ut i skogen, eller om hösten bjuder på en riktigt fin och solig dag. Och man kan sätta sig mot husväggen med ansiktet i solen. Njuta av alla tusentals färgskiftningar i grönt, gult, rött och orange och samtidigt som man sippar på något varmt.
chai latte, kockens kryddor
Jag brukar passa på att göra en lite större omgång chai-pulver. Så man lätt kan blanda sig en kopp, eller varför inte fylla en hel termos! Perfekt att ha i en burk och bara ta fram av när man är sugen. Det finns egentligen ingen regel när det kommer till vilka kryddor som blandas i och det finns med all säkerhet lika många sätt att tillaga detta på som det finns te-drickare.
chai latte, kockens kryddor
Men i min kryddblandning har jag valt mina favoritkryddor:
Kanel, ingefära, kardemumma, kryddnejlika och muskot. Sedan brukar jag även ha i lite svartpeppar, Det ger liksom lite extra sting! Till denna omgång av min chai-blandning använde jag mig av Kockens Kryddor. Och jag blev glatt överraskad av att de har så många kryddor som är ekologiska! Nästan alla kryddor jag har använt här fanns med i deras ekologiska sortiment. En stor tumme upp för det!
En annan sak jag verkligen gillade var deras smarta snäpplock! Hur många gånger har jag inte irriterat mig på att locken till kryddburkarna rullar iväg, eller ännu värre rasar av rakt ner i maten eller det man bakar. Här var det enkelt att bara knäppa upp locket och sedan ha ut önskad mängd kryddor. Hur bra som helst!chai latte, kockens kryddor
Jag brukar antingen söta med lite honung eller rörsocker. Det beror på vad jag har hemma. Och det bästa är att man får söta efter hur man själv vill ha det. Jag gillar det kryddstarkt och inte så sött, medan barnen gärna har den lite sötare. Börja med en liten mängd och öka på tills just du blir nöjd!
chai latte, kockens kryddor
Här har det verkligen blåst idag. Mängder av löv har rasat från träden. Men det gör oss inte så mycket. Vi passade på att plocka in lite fina löv som vi ska pyssla med till helgen. Och så fikade vi med varsin chai-latte såklart! Jag använder gärna mandelmjölk eller någon annan växtbaserad mjölk till min chailatte. Men det gör man ju precis som man vill med!
Det bästa med den här kryddblandningen är att den går att använda till annat också. Att smaksätta en kaka med tillexempel. Jag älskar den kryddiga smaken av kanel och ingefära. Det gör sig perfekt i en sockerkaka tillexempel!
Kryddblandning, räcker till ca 8 koppar:
10 tsk Kockens ekologiska kanel, mald
2 1/2 tsk Kockens ekologiska ingefära, mald
2 1/2 tsk Kockens ekologiska kardemumma, mald
2 1/2 tsk Kockens ekologiska kryddnejlika, mald
5 krm Kockens muskotnöt, mald
2 krm Kockens ekologiska svartpeppar, mald
Blanda alla ingredienser och förvara i en burk med lock.
 
Chailatte, 2 koppar:
2 msk kryddblandning
1 msk socker
4 dl vatten
2 tepåsar svart te
3 dl valfri mjölk
Blanda kryddblandning, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 minuter. Lägg sedan i tepåsarna och låt dra ytterligare 1 minut. Sila av i en ren kastrull. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Smaka eventuellt av med mer socker om du vill ha den sötare. Häll upp i fina glas eller muggar. Serveras direkt.
Självklart kan man värma på mjölken separat och skumma den om man vill det.
 
Vad gillar du helst att dricka så här på hösten? Kaffe? Te? Eller kanske varm choklad?

18
Kommentera