5 vegetariska höstmiddagar

morotsbiffar med fetaost
Äntligen är det måndag igen och dags att tipsa om lite god vardagsmat. För det är liksom det jag gillar allra bäst! Att få dela med mig till er av lättlagad och mumsig mat. Som varken är speciellt krånglig eller konstig. Men som för den sakens skull inte är snabbmakaroner och falukorv. För även om det inte känns så vissa dagar, så finns det otroligt mycket bra vardagsmat.
Den här veckan har jag valt att plocka fram 5 vegetariska höstmiddagar. För ofta när jag frågar vad ni vill se mer av här på Linnéas Skafferi, så är det just vegetarisk vardagsmat som efterfrågas. So here we go! Först ut är morotsbiffarna med fetaost jag lagade förra veckan. Går antagligen lika fint att göra på bara potatis, eller hälften potatis hälften morot. Eller rödbetor. Ja ni fattar grejen. Lätta att variera och sjukt goda!
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
En annan grej som är superenkel att laga när det kommer till just vegetariskt mat är grytor. Ös på med grönsaker och kryddor, låt allt puttra. Ett, tu tre så har man en perfekt höstmiddag!  Så laga min sötpotatisgryta med kikärtor och morot i veckan. Perfekt vardagsmat!
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
En fråga jag ofta får är om jag har något bra recept på vegetarisk lasagne. Och självklart har jag det! Här är en vegetarisk lasagne med halloumi, spenat och solroskärnor som alltid är lika uppskattad när jag bjuder på den.
 
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Ett annat recept som fått ett litet uppsving de senaste månaderna är väl ändå fyllda paprikor? Från att ha varit en bortglömd maträtt från det förra århundradet till att vara helt rätt i tiden. Istället för den klassiska köttfärs och risfyllningen vi kanske åt på 90-talet har jag här fyllt mina paprikor med en vegetarisk fyllning. Mums så gott!
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Det här är nog faktist en av mina favoriträtter. Jag har lagat den både med och utan kött, så vill man addera lite nötkött så går det hur bra som helst. En marokansk gryta, lättlagat och så gott! Den ska jag ta och laga här i veckan faktiskt!
Vad ska ni äta i veckan? Har ni några guldkorn ni vill dela med er av?

3
Kommentera
ANNONS

Pastasås med ugnsrostade grönsaker

i annonssamarbete med Villa Puccini pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
Äntligen är det dags att fortsätta min resa bland fantastiska råvaror, god mat och gott vin. Det är nämligen dags för del två i jakten på den perfekta pastasåsen i samarbete med Villa Puccini! Den här gången har jag tagit fram en pastasås med ugnsrostade grönsaker. Det är alltså en grönsaksbaserad sås som jag gjort helt från grunden. Inga färdiga krossade tomater, inga halv eller helfabrikat. Bara en otroligt god pastasås!
Men jag lovar, det är inte alls speciellt krångligt. För det är grejen med mycket av den italienska maten tycker jag. Matlagningen är rustik, från grunden, men sällan speciellt svår eller krånglig.
Precis som jag skrev i det första inlägget finns det ett par saker att tänka på när man parar ihop vin och mat. Till min pastasås med ugnsrostade grönsaker ska vi dricka ett rött vin från Toscana. Så först och främst tittar jag lite på vinets karaktär. Är det ett kraftigt vin? Då krävs en kraftig maträtt till. Har vinet mycket eller lite syra? Sedan kollar jag även på vilka råvaror och vilken slags mat som lagas i området där vinet kommer ifrån. Som tur är finns det otroligt många härliga råvaror att utgå ifrån i det toscanska köket!
pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
Förra gången gjorde jag en kycklingpasta som gick riktigt fort att göra och passade perfekt att lyxa till det med mitt i veckan. Dagens recept behöver lite mer tid på sig. Eftersom vi ska ugnsrosta alla grönsaker och använda dom till vår pastasås. Så kanske är detta ett recept som man kan förbereda under veckan och sedan laga till fredagsmyset?
Jag har gjort en helt vegetarisk variant den här gången. Dels för att jag vill låta såsen som passar utmärkt till vinet vara stjärnan i den här rätten. Men också eftersom pastasåsen är rätt kraftig och intensiv i smaken tack vare att grönsakerna ugnsrostats. Och tillsätter man då även tillexempel stekt biff, oxfilé eller annat kött som hade fungerat fint i såsen- ja då är risken att själva maträtten blir för kraftig till vinet. Och istället för att det kryddiga toscanska vinet lyfts av maten, finns risken att vinet upplevs lite platt och smaklöst..
pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
En annan sak man ska tänka på är temperaturen på vinet. Just rödvin säger vi ska vara rumstempererat. Men idag har vi betydligt varmare inne i våra hus än man hade när själva uttrycket rumstempererat vin myntades. Därför kan det vara en god idé att kolla upp vid vilken temperatur vinet ska serveras vid. Det toscanska vin jag tagit fram receptet till serveras bäst vi +18°C.
Pastasås med ugnsrostade grönsaker 4 port:
4 röda paprikor
250 g tomater (gärna plommontomater)
1 gul lök
1/2 vitlök med skal
2 msk balsamvinäger
1 dl rött vin (gärna ett toskanskt med hög syra)
salt & svartpeppar
färsk basilika
1 msk grönsaksfond
4 port spagetti
riven parmesan
Dela paprikorna i stora klyftor och ta ur kärnhuset och alla kärnor. Dela tomaterna, skala löken och skiva den grovt. Lägg allt i en ugnsfast form. Placera ut hela vitlöksklyftor runt om i formen. Ringla över balsamvinäger och rött vin. Strö sist över lite salt och peppar.
Ugnsrosta på 200°C i 40 minuter. Eller tills alla grönsakerna och löken är helt mjuka. Låt svalna.
Plocka ur vitlöksklyftorna. Mixa alla grönsaker tillsammans med 1/2 kruka färsk basilika. Pressa ur vitlöken ur skalen och blanda i tillsammans med grönsaksfond.. Koka upp på svag värme, Smaka av med salt och peppar.
Koka spagetti enligt anvisningarna och rör ner den varma pastan i såsen. Servera med massor av riven parmesanost. Ät direkt.
 

 
Har du något riktigt bra recept på pastasås som du vill dela med dig av? Kommentera gärna!
 
 

2
Kommentera

Nutellagrottor

nutellagrottor, småkakor, nutellakakor
I flera veckor har jag gått och funderat på de här kakorna. På att man måste kunna ta den klassiska hallongrottan, men byta ut sylten mot nutella. Och göra en nutellagrotta. Det kan ju liksom inte bli fel tänkte jag. Självklart blev det inte heller det. Det blev precis så bra som man kan tänka sig faktiskt! För ett tag sedan gjorde jag centerkakor och det blev hur gott som helst! Steget från centergrottor till nutellagrottor är inte superstort. Men för att få en lite annan smak tillsatte jag även lite kaffe i kakdegen. Men det gör man ju precis hur man vill med.
Vill man lyxa till dom lite extra, då kan man ha i en klick dulce de leche under nutellan. Det vore säkert också gott. Eller vad tror ni?
nutellagrottor, småkakor, nutellakakor
Vips så är det fredag igen. Jag fattar inte att veckorna kan gå så otroligt fort! Jag säger som min son Axel brukar säga: Veckorna består av måndag och vips så är det söndag. Sen börjar det om!
Jag måste nog hålla med lite där. Men man får göra det bästa av dagarna ändå. I måndags följde Axel med mig på kvällspromenad. Tänk att min lilla mini-människa är så stor att han utan problem följer med på långpromenad. Vi gick en timme och han hade kunnat gå lika långt till. Men då var det dags att gå hem och hinna mysa lite i soffan innan det var läggdags.
Den här hösten har mina barn varit såå trötta. Så hos oss stänger vi av tv’n och borstar tänderna 19.15. Och oftast har båda barnen somnat runt 20. Så skönt, för oss alla! Ni som också har barn i samma ålder som mina, när går dom och sover för kvällen?
nutellagrottor, småkakor, nutellakakor
När jag bakar småkakor som dessa använder jag alltid en minimuffinsform. Det är helt perfekt! Då får kakorna stöd och flyter inte ut som de lätt kan göra annars. Ett annat bra tips är att låta kakorna stå kallt minst 20 minuter innan man gräddar dom. Det kan också göra att formen hålls bättre!
Jag smaksatte som sagt kakorna med lite kaffe, men det är ju helt en smaksak hur man gör med det. För att inte få för mycket vätska i degen har jag i lite nescafé i kaffet. Då blir det extra starkt och extra mycket med smak. Fiffigt va?
 
Nutellakakor, ca 25 st:
100 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 msk kallt kaffe
1 tsk Nescafé
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Nutella
Blanda smör och sockret väl. Blanda kaffet med Nescafé, rör i det och tillsätt ägget. Blanda väl. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till ca 25 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Låt stå kallt i cirka 30 minuter. Då håller kakorna formen ännu bättre. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Tag ut formen och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll med Nutella. Grädda i cirka 3 minuter till. Tag ur kakorna och strö över valfritt strössel eller finhackade hasselnötter.
En perfekt liten kaka till fredagsfikat, eller hur!
 

2
Kommentera

Fiskgratäng med blomkålsmos

fiskgratäng med blomkålsmos
Ok vänner, låt oss prata lite om fiskgratäng. Visst känns det lite, ja mossigt och gjort? Man tänker kanske på en färdig, fryst fiskgratäng i ett tråg som man bara värmen i ugnen eller micron. Med en smakupplevelse som är sådär. Men, alltså själva idén med fiskgratäng är ju så himla bra! Det är så enkelt och blir så gott! Och hemma hos oss äter alla i familjen det. Jag gör ofta fiskgratäng med blomkålsmos. Ett perfekt sätt att få i både man och barn blomkål!
fiskgratäng med blomkålsmos
Jag får ofta frågan hur jag kan komma på så många nya recept hela tiden. Men saken är ju den att jag inte riktigt uppfinner hjulet varje gång. Har jag ett recept som jag verkligen gillar. Ja då kan jag utgå från det men liksom skapa ett nytt recept av det befintliga receptet. Som här. Då har jag tagit familjens favoritrecept på fisk i ugn från det skapat den här fiskgratängen. Med vissa små ändringar då.
Om man har fått för sig att man inte gillar blomkålsmos (vilket ni säkert gör, ni bara tror att ni inte gör det) så går det självklart bra med potatismos eller kanske broccolimos. Men jag gillar mos på blomkål. Det blir så gott till den här fiskgratängen!
fiskgratäng med blomkålsmos
 
Fiskgratäng med blomkålsmos:
ca 800 g torskfiléer
5 dl creme fraiche
1/2 dl vitt vin
1 msk hummerfond
1 msk dill
2 tsk buljongpulver
1 msk (fisk)rom
ca 1 msk citron
salt och svartpeppar
1 kg blomkål
1 dl riven prästost
salt & svartpeppar
Låt fisken tina helt och klappa den torr.
Ha upp creme fraiche, vitt vin och hummerfond i en kastrull. Låt koka upp. Blanda i dill, buljongpulver, rom, citron, salt och peppar.
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av. Tillsätt ost, salt och peppar, mixa till ett slätt mos. Spritsa eller klicka ut moset runt om fisken. Häll över såsen. Gratinera i 200 °C i cirka 25 minuter. Strö över massor med färsk dill och persilja när gratängen är klar. Servera gärna gröna ärtor och rivna morötter till.

6
Kommentera
ANNONS

Ostgratinerad kål

I annonssamarbete med Boxholms Ost

rostad kål boxholms

Den här sommarens stora favorit måste ändå vara ugnsbakad eller grillad kål. Så när jag fick frågan att ta fram ett recept till Boxholms nya ost. Ja då var valet ganska lätt. Eftersom sommarens värme släppt taget och vi faktiskt har höst här nu, så fick grillen vila. Och istället valde jag att gratinera kålen i ugnen tillsammans med Boxholms senaste tillskott i familjen. En ost med smak av fänkål och dillfrö. Osten är framtagen i samarbete med stjärnkocken Johan Backéus som är Årets Kock 2017.

gratinerad kål boxholms

Jag älskar när en råvara får flera användningsområden och fyller flera funktioner. Ost är ju liksom ost. Passar på smörgåsen och strö över en gratäng. Men med en smaksatt ost får man lite mer. Den passar utmärkt att ha på ostbrickan, eller på en god smörgås. Eller som här, där jag använt den i matlagningen. Osten i sig har ju en viktig funktion, men här sätter även fänkålen och dillfröt en fin smak på kålen. Osten smakar verkligen just fänkål och dillfrö och jag tycker den passar perfekt att ha i matlagning. Men den går precis lika bra att ha på en smörgås eller kanske lite fröknäcke till en kopp kaffe? Både höstens middagar och fikastunder är räddade!ugnsbakad kål boxholms

Gratinerad kål går fint att servera precis som den är. Tillsammans med en god sallad blir det en perfekt middag. Men man kan också servera kålen som ett vegetariskt alternativ när man tillexempel grillar. Vill man ha kött till så passar det utmärkt med lite kryddstark korv. Möjligheterna är med andra ord oändliga!
Förutom att gratinerad kål är otroligt gott så är det också väldigt vackert, eller hur? Speciellt när man blandar flera kålsorter. Jag har även torrostat lite hasselnötter och strött över kålen för att få lite mer textur i rätten.
gratineradkål boxholms
Om du vill läsa mer om Boxholms, samarbetet med Årets Kock och de goda ostarna, kika in här!
 
Gratinerad kål med Boxholms Fänkål & Dillfrö:
1 spetkskålshuvud
1 rödkålshuvud
1 dl olivolja
1/2 citron
1 tsk buljongpulver
2-3 dl riven ost
100 g hasselnötter
krasse
Dela kålen i fjärdedelar eller halvor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda samman olja med pressad citron och buljongpulver. Pensla kålen med detta. Strö över osten och gratinera i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk och har börjat få färg.
Grovhacka hasselnötterna och rosta dom i en torr stekpanna tills de börjar få lite färg. Strö de rostade nötterna och nyklippt krasse över den varma kålen.
 
Gillar ni smaksatt ost och vad brukar ni ha det till? På smörgåsen? I maten?
 

1
Kommentera