ANNONS

Loppihöststart 2018

Inlägget är i samarbete med Acrilex.
 
bild:Marcela Diaz. 
I början på september var jag med på Loppis härliga event Höststart 2018.  Ett event fullproppat med härliga influencers, prisutdelning och massa annat skoj. Dessutom var fler företag närvarande, bland andra Acrilex. Det är ett företag som jag upptäckte på just ett sådant här event som Loppi anordnade för ett par år sedan. Då satt jag i publiken och lyssnade på Pelle. Som engagerat och passionerat berättade om deras fantastiska produkter, nämligen vitaminer för barn. Och till alla som satt i publiken fanns det en burk Multivitamin i goodiebagen. Efter det var vi i vår familj fast.

Här hemma finns alltid 3 burkar med vitaminer åt barnen. 1 burk med multivitamin, varje liten apa i burken innehåller 10 viktiga vitaminer. 1 burk med fiskolja, som verkligen inte alls smakar fiskolja tack vare att fiskoljan är mikroinkapslad. Så det kommer inte ut någon bismak när man duggar på fiskarna, Perfekt att ge till barnen då det inte alltid passar dom små liven att äta fisk.
Den sista burken innehåller kalcium och D-vitamin i form av mjuka hjärtan med smak av jordgubbe. Vi äter ganska lite mjölkprodukter hemma hos oss. Därför känns det extra viktigt att ge barnen lite extra av både kalcium och D-vitamin.

bild:Marcela Diaz.
På årets Loppievent fick jag  möjligheten att stå på scen tillsammans med Pelle från Acrilex och ställa massor av frågor om barn och vitaminer. Och såklart hade Pelle väldigt bra svar på mina frågor.
Som att vi i Sverige bara rekommenderar att ge barnen D-vitamin tills de är 2 år. Medan man i exempelvis Finland rekommenderar D-vitamin till barn upp till 18 år. I den delen av världen vi bor i har vi svårt, för att inte säga omöjligt att få i oss den dos D-vitamin under vinterhalvåret. Därför är det viktigt att fortsätta ge barnen D-vitamin, även fast de är äldre än 2 år.
Acrilex motto är att göra det enkelt för barn att äta vitaminer. Och jag måste säga att dom verkligen har lyckats. Här hemma är det oftast barnen som får påminna mig om att de inte fått sina vitaminer än..
Sedan berättade Pelle även om en nyhet som kommer här under hösten. Nämligen C-vitamin och Zink. En vitamin jag verkligen ser fram emot då det ska vara en riktigt bra kombination för att motverka förkylningar! Hur bra låter inte det?
Acrilex serie för barn heter Monkids och ni kan köpa den på samtliga Apotek i butik eller på Apotea
.

0
Kommentera

Äppelcheesecake med topping

äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn
Vilken helt fantastisk hösthelg vi har haft. September när den är som allra bäst! Strålande sol och så pass varmt att man faktiskt har kunnat gå i t-shirt. Men ändå känner man den där undertonen av höst. Av kyliga morgnar och fuktigt gräs. Tänkt om hösten alltid kunde vara så! Och vad passar bättre än att baka en äppelcheesecake med topping en helg som denna? Kakan räcker till många, har en silkeslen fyllning och är bara så god!
äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn
I fredags åkte jag till Stockholm för en härlig Kick-Off med Loppi-gänget. Så mysigt att bara ungås med andra engagerande och kreativa människor. Sådant ger verkligen energi! Sen i lördags stannade jag till i Barkarby och passade på att uppdatera barnens garderober lite. Och så köpte jag en hel del nytt till Axels sovrum som vi håller på att fixa i ordning. Väl hemma kände jag att jag bara måste ut i det fina vädret. Och vet ni vad som hände? Isac lärde sig att cykla! Under våren och försommaren tränade vi ganska mycket. Men det var rätt ostadigt. Så kom högsommarvärmen och ingen orkade lyfta ett finger, än mindre försöka lära en ilsk 4-åring att cykla. Så nu var det ett tag sedan sist. Efter en hel del bråk (vi stod säkert 15 minuter efter vägen och Isac var vad man kan säga fly förbannad), så satte han sig på cykeln och så kunde han cykla! Vilken lycka!
äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn
Idag blev det en heldag hemma med massor av fix i trädgården. Rabatterna är rensade inför hösten, lite nya växter har planterats, gräsmattan fick sig en omgång och det mesta av sommargrejerna är nu undanstuvade. Sen kom mina föräldrar på fika och vi passade på att äta upp det sista som var kvar av min äppelcheesecake. Efter det har vi röjt här inne. Tvättat undan ett par maskiner tvätt och bäddat rent. Jag tycker det är så otroligt skönt att börja veckan med lite ordning hemma! Speciellt när man vet att den kommande veckan är totalt fullbokad, så det finns inte så mycket utrymme för fix här hemma.
äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugnFör flera år sedan åt jag en variant av den här kakan. Jag fick tyvärr aldrig receptet och så glömde jag liksom av den lite. Men av någon anledning kom jag att tänka på den igen, en hel massa år senare. Så det var bara att sätta igång och provbaka! Om den blev exakt som kakan jag ätit förut vet jag inte, men himla god blev den i alla fall!  Det är alltså en bakad cheesecake, smaksatt med kryddiga äpplen. Och som pricken över i, en god topping.
En perfekt äppelcheesecake att baka så här när allas trädgårdar är överfulla med äpplen!
 
Äppelcheesecake med topping:
Botten:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
Blanda samman alla ingredienser till pajbotten. Tryck ut i en springform. Grädda i  180°c i cirka 10-15 minuter tills den har fått lite färg.
Fyllning:
400 g färskost
100 g ricottaost
1 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
1 msk vetemjöl
2 ägg
2-3 stora äpplen
kanel och kardemumma
Blanda samman färskost, ricotta, socker, gräddfil och mjöl. Rör helt klumpfritt. Tillsätt sedan äggen, ett i taget.
Skala och skiva äpplena. Lägg dom i en bunke och pudra över kryddorna. Fördela äppelskivorna i botten på pajskalet. Häll därefter över cheesecakefyllningen. 
Smuldeg:
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
50 g smör
Nyp snabbt ihop alla ingredienser till smuldegen och toppa cheesecaken med detta. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar cirka 30 minuter. Låt sedan svalna helt i kylen över natten.
Jag tyckte den var god precis som den var. Men kungarna av vaniljsås (min man Sebastian och hans vän Erik) tyckte man borde haft just vaniljsås till. Prova själv och se vad du tycker 🙂
 
Vad har ni haft för er i helgen?

5
Kommentera
ANNONS

Kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde

  Inlägget är i samarbete med Villa Puccini.toskana, pasta
Sensommaren har hastigt övergått i höst. Kvällar, nätter och tidiga morgnar är riktigt kyliga, men än så länge är temperaturen rätt behaglig under dagarna. Vet ni vad jag tycker är allra bäst med den här årstidsväxlingen? Jo det är att få samla vänner och familj hemma i köket, tända levande ljus, laga massa god mat och låta mörkret sakta falla utanför fönstret.
Hemma hos oss är vardagsmaten så betydelsefull. Och vi försöker alltid att äta minst ett mål tillsammans hela familjen. Där alla sitter ner vid samma bord, får dela med sig av sin dag, bli sedd och lyssnad på. För mig är det otroligt viktigt. Att få äta middag utan stress.
Igår hade jag och barnen varit i badhuset hela eftermiddagen. Och när vi kom hem dukade vi fram min härliga kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde. Vi tände ljus och hade en mysig torsdagskväll tillsammans. Det är väl vardagslyx om något!
Under hösten här kommer jag i samarbete med Villa Puccini ge mig ut på jakten efter den perfekta pastasåsen. Villa Puccini är ett Italienskt vin, närmare bestämt från Toscana. Och som barn av min tid, så har jag börjat min research på nätet. Var annars hittar man sin information idag?
När jag har kollat runt lite om det toscanska köket är det ett par ord som sticker ut, som ofta är med i beskrivningen av maten från Toscana. Det är enkelhet och njutbarhet. Vilka helt fantastiska ord att beskriva en matkultur med tycker jag! Eller vad säger ni? Vem vill inte njuta av enkel men vällagad mat?
Det här med att para ihop vin med mat är inte alltid det enklaste. Men, det finns som tur är ett par olika knep att ta till. Två saker man måste ta hänsyn till när man ska välja vin till maten är vinets syra och strävhet – ett vin med relativt mycket tanniner och hög syra kräver, tvärtom mot vad många kanske tror, lite syra i maten.
toskana, pasta
För att möta upp vinets syra och strävhet krävs det kanske tvärt om mot vad många tror, även lite syra i maten.
En liten grundregel man kan följa är:

  • Välj ett lite syrligare vin till syrlig mat.
  • Ett sött vin passar till sötare mat
  • Ett kraftigt vin kräver kraftig mat

Sedan brukar ett bra tips även vara att kolla på var vinet kommer ifrån. Ofta passar just toscansk mat utmärkt till viner producerade i Toscana. Därför är det ingen större överraskning att Villa Puccini passar bra till det klassiska toscanska köket.
 
toskana, pasta
Av den anledningen valde jag att ha syrad grädde i detta recept, just för att möta upp syran i vinet. Även tomatbasen innehåller en del syra. Sedan gör grädden i såsen att vinets strävhet mildras något.
 
Kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde, 4 portioner:
ca 250 g körsbärstomater
2 msk balsamvinäger
flingsalt
Värm ugnen till 225°C. Lägg tomaterna i en ugnsfast form och ringla över lite balsamvinäger. Strö över flingsalt och rosta tomaterna i cirka 20 minuter.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin (gärna ett toskanskt med hög syra)
1/2 grönsaksbuljong
400 g krossade tomater
1 dl syrad grädde
svartpeppar
färsk basilika
500 g kyckling
salt och peppar
4 portioner pasta
parmesanost
pinjenötter
Skala lök och vitlök och hacka dom fint. Stek mjuk på medelvärme i lite olja. Tillsätt tomatpuré, vin, buljong  och krossade tomater. Låt allt koka på medelvärme tills tomatsåsen reducerats och blivit tjock. Tillsätt grädden och låt koka en stund till. Smaka av med svartpeppar och finhackad färsk persilja.
Skär ner kycklingen i mindre bitar. Krydda med salt och peppar. Stek på medelvärme tills kycklingen fått fin yta och är genomstekt. Vänd ner i pastasåsen tillsammans med de ugnsrostade tomaterna.
Koka valfri pasta enligt förpackningen. Rör ner den nykokta pastan i såsen. Strö över pinjenötter, basilika och parmesanost vid servering.
TIPS:  Välj gärna en pastasort som har räfflor. Då fastnar såsen fint på pastan!
 
Vi vuxna tog varsitt glas av det toscanska vinet till pastan och det passade perfekt! Det här blev en perfekt vardagsmiddag för hela familjen. Jakten på den perfekta pastasåsen fortsätter nu. Så håll utkik här på bloggen efter nästa recept!
 

Har du något riktigt bra recept på pastasås som du vill dela med dig av? Kommentera gärna!

1
Kommentera

6 goda brunchrecept

jäsa över natten
I morgon är det brunchens dag. Hur fint låter inte det?. Varför inte fira dagen genom att bjuda vänner och familj på en härlig brunch? Kalljästa frukostbröd, en riktigt god smoothie, bananplättar, en yoghurtparfait.. Massor av gott kaffe, trevligt sällskap och söndagen kan inte bli bättre. Eller hur?
För ett par veckor sedan tipsade jag om det här receptet på kalljäst bröd. Och det blev verkligen populärt! Att kalljäsa bröd är otroligt smidigt och det blir ett lättbakat bröd som är svårt att misslyckas med.
frukost parfait
Att servera yoghurt och bär i fina glas blir så mycket roligare mot om man bara skulle äta det i en skål rakt upp och ner. Toppa med färska bär, lite citronmeliss och toppa med kakaonibs.
frukost bowl
En färgsprakande smoothie bowl är perfekt att servera tillsammans med massor av färsk frukt och annan god topping. Gör gärna flera olika alternativ, det blir riktigt snyggt på bordet!
bananplättar
Bananplättar passar precis lika bra på brunchen, som ett gott mellanmål eller som en enklare lunch. Jag får alltid göra orimligt många. Barnen äter alltid upp varenda bananplätt! Men det tar jag som ett fint betyg.
hallongröt gröt frukost
Alltså jag är ju en grötälskare, så jag kan inte låta bli att ha i alla fall en slags gröt på min brunch! Jag älskar att blanda i massa godsaker. Som här hallon, det ger en så vacker färg åt gröten!
chokladsmoothie
Sist men inte minst, ingen brunch utan en god smoothie! Här har jag gjort en chokladsmoothie– hur gott låter inte det egentligen?
Den här veckan har som vanligt gått i 120 och det har blivit jobb precis varje kväll den här veckan. Men ibland är livet så. I morgon packar jag i alla fall väskan och åker på kick-off med Loppi-gänget! Det ska bli supermysig! Vi ska umgås, äta god mat, kanske dricka ett glas bubbel eller två och ha en fin eftermiddag och kväll. Sen blir det att åka hem till familjen på lördag och fortsätta med grabbarnas sovrum som vi håller på att fixa i ordning. Isac önskade sig guldfärg på sina väggar, vilket vi avstyrt. Barnen har tidigare delat sovrum och så har vi haft ett rum som lekrum. Men nu får de istället varsitt sovrum. Och genast somnar båda barnen mycket fortare om kvällarna och sover bättre om nätterna. Vilken lycka, för oss alla <3
 

9
Kommentera

Kakor med M&M's

cookies, m&m kakor
Jag brukar för det mesta klara mig fint från godis och sötsaker. Om jag inte är hungrig eller uttråkad. Då trillar jag lätt dig. Kan liksom inte motstå att gå och småäta lite när jag sitter sena kvällar och arbetar. Eller när man måste ta tag i mindre roliga saker på jobbet. Som att renskriva recept. Det är så trist. Då blir jag alltid akut godissugen.
Men annars, då har jag inga problem att stå över både fika och godis. Om vi inte pratar om M&M’s. De är min svaga punkt här i livet. Jag kan liksom inte låta bli. Helt omöjligt! Långt in i skafferiet, där bakom någon konstig mjölsort jag antagligen aldrig kommer att använda. Där har det länge legat en påse med M&M’s. Och nu tänkte jag att det måste vara dags att göra något av dom. Så jag tog och bakade en omgång kakor med M&M’s. Lätta att baka och grymt goda. Alltså helt livsfarliga att ha hemma!
cookies, m&m kakor
Nu rullar veckorna på sådär ruskigt fort tycker jag! Vi är redan i mitten av september. Varje gång jag kollar ut blir jag lite förvånad över att löven börjar bli gula. Redan? Fast så kommer jag på att det faktiskt är höst nu. Just nu är jag inne i en period där jag önskar att veckorna hade ett par dagar till. Hur ska man hinna med allt? Förutom allt jobb som ligger framför mig så är det planeringsdag på förskolan, studiedag på skolan (tack och lov för att fritids finns!!), Isac ska till BVC OCH tandläkaren samma vecka. Jag bävar redan nu. Han är inte den som samarbetar när det kommer till sådant. Som att typ ställa sig på en våg när någon annan ber honom göra det. Det passar inte den lilla pojken.
Men hos tandläkaren har han i alla fall lovat att han ska gapa. Så vi får bara hoppas på det bästa!
Axel har alltid bara gjort som man sagt när det kommer till BVC och tandläkaren. Utan att protestera.
Isac har vi inte kunnat mäta eller väga på BVC sen 2-årskontrollen. Och den här gången ska dom kolla både syn, hörsel, balans och finmotorik. Så ni kan tänka på mig på onsdag förmiddag…. Kanske kan det gå om jag mutar med något? Kakor kanske 😉
cookies, m&m kakor
Det här är sådana där typiskt enkla kakor. Som lätt kan varieras. För om du är en lite knäpp människa och inte gillar M&M’s ja då går det bra att hacka i lite choklad i kakorna istället. Utan problem.
Kakor med M&M’s:
175 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 farinsocker
1 ägg
1 äggula
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 2 dl M&M’s (ca en liten påse)
 
Blanda smör och de båda sockersorterna väl. Tillsätt ägg och äggula. Rör om väl. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och blanda till en deg. Hacka godiset grovt och rör ner 3/4. Spar några att dekorera kakorna med.
Rulla degen till bollar lika stora som en pingisboll ungefär. Grädda i 175°C i cirka 15 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Tryck gärna i några hackade M&M’s i de varma kakorna, som dekoration.
Sen kan jag bara tipsa om att själva kakdegen är rätt god att äta som den är, den med…..
 

3
Kommentera