5 fiskrecept till vardag och fest!

lax i citronsås, fisk i ugn
Dags för en ny vecka, en ny måndag är här. Och som alltid på måndagar tipsar jag om lite god mat ur arkivet. Idag har jag plockat fram 5 fiskrecept som passar till vardag och fest! Vi äter i regel fisk en gång i veckan hemma hos oss. Jag tycker det är enkel och lättlagad vardagsmat. Men det fina med fiskrecept är att de ofta går att bara lyxa till lite, så passar de precis lika bra att servera en lördagskväll. Det är matlagning som jag gillar!
Ett av de mest populära fiskrecepten här på Linnéas Skafferi är lax i citronsås. Självklart går det bra att byta ut laxen mot annan fisk. Ta det du gillar allra bäst. Vill man sätta lite mer helgkänsla på rätten skulle jag ugnsbaka laxen, koka såsen för sig och servera med pressad potatis, massa grönsaker och färska räkor. Man skulle även kunna ugnsbaka en hel laxsida- då får man enkel mat till många!ångad lax i ugn
I somras ångade jag lax i ugnen. Så otroligt smidigt och väldigt gott. Det är dessutom väldigt snäll mat då den är skonsamt tillagad. Passar därför stora som små! Under sommaren är färskpotatis det självklara valet till denna maträtt. Men det går såklart bra att servera ugnsrostad potatis eller helt vanlig kokt potatis till.
fisksoppa med saffran
Fisksoppa med saffran är en sådan där rätt jag glömmer av lite ibland. Det är perfekt att servera en fredags fler lördagskväll. Tillsammans med ett god bröd och lite krämig aioli. Jag kan ha lite svårt för saffran i mat. Men till den här soppan passar det perfekt!
 
lax i ugn med fetaost pesto
Ett recept som blev otroligt populärt i påskas var den här ugnsbakade laxen med fetaost och pesto. Den går också perfekt att göra av en hel laxsida. Otroligt lättlagat men så gott! Har ni inte testat än, gör det!
fylld lax i ugn
Det här är en variant på laxen ovan. Fast istället för att bre på fetaost och pesto har jag fyllt laxfiléer. Och här har jag använt röd pesto gjord på soltorkade tomater. Jag gör ofta så när jag tar fram recept. Har jag något jag är riktigt nöjd med, då utgår jag från det, men gör vissa förändringar och vips har man ett helt nytt recept. En helt ny maträtt. Då blir vardagsmaten mycket enklare att klara av!
 
Idag har förskolan planeringsdag. Så jag och Isac hänger hemma. Jag sitter vid köksbordet och jobbar, iförd myskläder och dricker på tok för mycket kaffe.  Isac tar det lite lugnt i soffan. Vilket lyx att få börja måndagen så! Själv känner jag mig lite trött idag jag med. Vi satt uppe och följde valet. Men varken vi eller resten av Sverige verkar ha blivit speciellt mycket mer kloka av det.
Jag ska jobba undan lite grejer nu på förmiddagen, sen kommer Axel med bussen efter lunch. Det var en rätt putt pojke som tog bussen till skolan i morse. Han ville verkligen gå på fritids idag!
Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig start på veckan <3
Gillar ni mina tips på matträtter? Tryck göra på hjärtat här nedanför då!

2
Kommentera

Mina 6 bästa recept med äpplen

hasselbacksäpplen med vaniljkräm
Hela veckan har jag ju haft lite av ett äppeltema här på Linnéas Skafferi. Och då tänkte jag, vad passar bättre att avsluta med än ett inlägg med mina 6 bästa recept med äpplen? Det finns så mycket gott man kan göra med äpplen. Allt från en enkel och god äppelcheesecake, till frasiga äppelrutor. Eller varför inte som på bilden ovan, hasselbacksäpplen med vaniljvisp. En kul variant om man kanske tröttnat lite på klassisk äppelpaj?
steel cut oats, gröt. äpple
Min frukost under hela veckan. Äppelgröt på havrekross. Jag åt precis att den sista portionen. Så det blir till att koka mer i helgen. Äpplen har jag ju gott om, så det är inga problem. Jag gillar faktiskt att äta den kall också. Med kanel, hackade nötter och iskall havremjölk. MUMS!
snabb äppelcheesecake
Det här är en av mina favoriter. Snabb äppelcheesecake. Så gott och enkelt. Vill man göra den lite nyttigare (eller om man helt enkelt är lite slö-som jag är ibland) då kan man bara byta ut grädde och philadelphiaost mot vaniljkvarg. Det blir också jättegott. Perfekt att svänga ihop om man är sugen på något gott efter maten så här till helgen!
äppeltosca,
Veckans mest populära recept. Äppelkaka med toscasmet. Som är ruskigt enkel att baka. Alla ingredienser rörs samman i en och samma kastrull. Sånt gillar jag! På tal om att vara lite slö alltså.
äppelkaka
En riktig klassiker är Ragnhilds äppelkaka. Det är ett recept som bakats flera hundra gånger. Kanske inte av mig, men receptet kommer från Sebastians gammelmormor. Så i hans familj har kakan bakats otaliga gånger. En gammaldags äppelkaka som alla alltid älskar! Jag måste nog baka en sådan till helgen tror jag bestämt!

Sist ut är också ett sådant där ruskigt enkelt recept. Allt du behöver är ett par ingredienser för att få till de här frasiga äppelrutorna. Så lättbakat och så gott! Ett måste att testa om ni inte gjort det redan!
Idag är det äntligen fredag och jag ligger i soffan och arbetar en stund. Skönt att ta det lite lugn så här på morgonen. När Axel slutat skolan hämtar vi upp honom och åker till Västerås. Måste köpa lite nya hyllplan till ett projekt Sebastian drog i gång tidigare i veckan och kolla på lite garderobslösningar. Så det blir fredagsmys på Ikea idag. Sen blir det bums hem i säng. I morgon startar jag nämligen tidigt och åker till Stockholm. SM i Street Food ska avgöras i Kungsträdgården och jag ska vara med som domare. Så är du i Stockholm i morgon och inte har något bättre för dig, kom förbi och säg hej!
Men först en lugn förmiddag hemma, med lite mer jobb och fix. Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig start på helgen!

2
Kommentera

Äppelkaka med tosca

äppeltosca,
Som utlovat, här kommer ännu ett recept med äpple. Den här gången en äppelkaka med tosca. Dessutom en väldigt lättbakad äppelkaka. Jag gillar ju sånt som är enkelt att göra och som ger minimalt med disk. För finns det en baksida med detta arbete så är det just detta med att diska. Fy fasiken vad det är tråkigt! Men den här kakan gör man genom att bara röra ihop alla ingredienser i en och samma kastrull. Fint va? Sen brukar jag bara snabbt skölja ur kastrullen med lite vatten och sen göra toscasmeten i samma kastrull. Lätt som en plätt liksom!
äppeltosca,
En sak till som är himla bra med den här kakan, det är att den passar utmärkt att göra till på söndag. För ni vet väl vad det är för dag då? Jo det är 9 september och här i Sverige innebär det att det faktiskt är valdag. Och när man varit och röstat, ja då får man valfika. Så är det bara.
Och jag hoppas för guds skull att ni alla går och röstar på söndag. Precis som många andra känner jag en otrolig oro för hur det kommer att gå. Vilket Sverige kommer vi de kommande åren få? Hur kommer det påverka mig, mina barn och min familj? För oss som bor en bit ut på landet. I en småstad där vi behöver arbeta med integration, där vi måste få ett företagsklimat som gör att vi småföretagare ska kunna växa. Där vi inte vill ha barnhem och främlingsfientlighet. Där jag vill att alla ska få möjlighet till att utvecklas och blomstra.
Jag vill att mina söner ska växa upp i ett Sverige där kvinnor och män är lika mycket värda. Jag vill inte att dom ska få förtur till ett framtida jobb, bara för att dom är män, med blont hår och blåa ögon. Jag vill inte att dom växer upp som en generation där kvinnorna åter igen får stå tillbaka. Jag vill att dom tillsammans med deras framtida partners själva ska få välja hur deras liv ska bli. Att dom kommer att ha samma förutsättningar för att lyckas. Jag önskar så att vi nu kommer att få bygga ett Sverige som vi alla kan vara stolta över.
Och när ni varit och lagt er röst, gjort er plikt som medborgare. Ja då får man gå hem och ta lite valfika. För det är man värd!
äppeltosca,
Äppelkakan blir ganska låg, så den passar fint att göra i en lite lägra form med löstagbar kant. Sen är det riktigt gott att servera en kula vaniljglass till. Eller varför inte lite vaniljsås. Jag gör oftast den här rårörda vaniljsåsen. Den tycker jag är allra godast. Och den är dessutom riktigt enkel att göra. Jag hade hasselnötter i min toscasmet, men det är såklart en smaksak. Personligen tycker jag att hasselnötter och äpplen är riktigt gott ihop. men man kan självklart ta mandelspån, hackad mandel eller vad man gillar bäst.
äppeltosca,  Äppelkaka med tosca:
100 g smör
1 dl farinsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 äpplen
Toscasmet:
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
3/4 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
150 g hasselnötter
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kanel och vanilj. Rör tills allt socker har smält. Blanda i bakpulver och mjöl. Ha sedan i äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.
Bred ut smeten i en form med löstagbar kant.
Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Fördela dom över smeten. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter.
Smält smöret till toscasmeten. Tillsätt sedan socker, vaniljpulver, sirap, vetemjöl och mjölk. Rör om väl. Låt allt koka upp och koka i cirka 3-5 minuter. Hacka nötterna. Tag kastrullen av plattan och rör i nötterna. Fördela försiktigt toscasmeten över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
 
Så, har ni bestämt än vad ni kommer att rösta på i valet? I Sverige verkar det vara rätt tabu ändå att prata om vad man ska rösta på. Eller vad tycker ni? Själv kommer jag att rösta på Centerpartiet. Jag tror vi har en stark framtida ledare i Annie. Vågar ni berätta om vad ni röstar på? Eller vill ni hålla det för er själva?
 

1
Kommentera

Äppelgröt i Crock Pot

steel cut oats, gröt. äpple
Alltså den här hösten, den måste väl ändå gå till historien? Aldrig har jag varit med om att folk haft så mycket äpplen, päron, plommon och annan frukt i sina trädgårdar! Vi är inget undandag. Med 4 stora äppelträd och ett litet nyplanterat har vi mer än vi mäktar med hemma hos oss. Därför tänkte jag tipsa om lite härliga äppelrecept här under veckan. För även om man själv kanske inte har ett eget äppelträd, så finns det så många människor som mer än gärna blir av med lite äpplen i år. Så frågar man bara runt kan man med all säkerhet få åka och plocka hos någon. Ett väldigt populärt recept så här års är mitt recept på äppelgröt. Det är en maträtt som för med sig så mycket barndomsminnen för mig.
Men, det gäller ju att variera sig och utvecklas lite. Därför har jag gjort en ny variant på äppelgröt. Jag har nämligen bytt ut riset i orginalreceptet till steel cut oats. Jag gjorde min äppelgröt i min Crock Pot. Men det går såklart precis lika bra att koka den i en gryta på svag värme på spisen.
Är du lite osäker på vad steel cut oats är kan du läsa mer om dom här.
steel cut oats, gröt. äpple
Alla äpplen jag plockade idag var fallfrukt. På bara ett par minuter hade jag fått ihop ett par kilo superfina äpplen. På fredag hoppas jag hinna göra lite vanligt äppelmos. Det är ett himla bra sätt att göra något av en större mängd äpplen tycker jag. Alla äppelträd vi har är av olika sorter. och jag mixar gärna de olika äpplena. För alla smakar lite olika.
steel cut oats, gröt. äpple
Idag har jag haft ett fint jobbflow här hemma. Vilket känns riktigt skönt. Kom äntligen iväg till gymmet i morse efter ett par veckors ofrivillig frånvaro. Och jag måste säga att de dagar jag tränar innan jobbet blir ofta riktigt bra dagar. Dels är det skönt att få den där stunden lite för sig själv. Men jag känner även hur både kropp och hjärnan verkligen behöver rörelse för att må bra. Att sen få komma hem till en härlig portion av äppelgröt var ju inte helt fel kan jag säga!
steel cut oats, gröt. äpple
Jag och Axel har blivit lite smått besatta av gröt gjord på just steel cut oats. Men, det är ingen gröt som går snabbt att koka. Jag brukar faktiskt blötlägga havrekrosset i kastrullen redan kvällen innan. Annars tar det rätt lång tid att koka havrekross riktigt mjukt. De 8 minutrarna det står på paketet tycker jag inte stämmer alls! Därför är det en ypperlig gröt att göra i just en Crock Pot. Där får det puttra länge, länge på låg värme. Och det blir en så god gröt av det!
Hur mycket vätska som går åt beror lite på hur blöta äpplena är. Jag fick ha i en skvätt havremjölk under tiden gröten stod och kokade.
Jag kokar alltid min gröt i havremjöl nuförtiden. Det blir så krämigt och gott! Självklart går det bra med vilken mjölk som helst.
Beroende på märke och modell på din slow cooker kan du behöva anpassa tiden lite. Prova dig fram till vad som passar dig bäst!
 
Äppelgröt på steel cut oats i Crock pot, ca 6 port:
4 dl steel cut oats
4 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
 
Lägg steel cut oats, vatten och valfri mjölk i en Crock Pot eller en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Sätt din Crock Pot på låg och 4 timmar på timern. Vill man göra sin gröt under natten går det såklart bra att låta gröten stå på eftervärme sista stunden tills man ska äta.
Eller, koka gröten på låg värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då så inte gröten fastnar i botten.
Äppelgröten håller minst 4 dagar i kylen, så det är perfekt att göra en omgång på helgen och sedan ha till veckans frukostar!

2
Kommentera

5 goda burgare och biffar

quinoabiffar med morot, vego
 
Burgare och biffar, det är perfekt mat att laga lite extra av och fylla frysen med. Så lätt att ta fram, värma på och kanske göra en god sallad till. Eller servera i hamburgerbröd. Eller i pitabröd. Lätt att variera och gott att äta! Därför tänkte jag tipsa om 5 goda burgare och biffar idag. Allt från härliga fiskburgare till vegetariska quinoabiffar. Mumsig vardagsmat helt enkelt!
De här quinoabiffarna gjorde jag för någon vecka sedan. Lätta att mixa ihop och kan smaksättas med det man gillar bäst. Jag tog falafelkrydda den här gången!
vegetariska biffar
Em klassiker på bloggen vid det här laget. Bönbiffar med mormor och majs. Otroligt goda till ugnsrostade grönsaker tycker vi!
fiskburgare lax torsk fiskbiffar
Fiskburgare går alltid hem hos oss. En kul variant på all vanlig fisk jag lagar. De här fiskburgarna är ganska naturella i smaken, vilket ofta passar de mindre middagsgästerna.
Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Halloumibiffar med morot är en härligt färgsprakande middag. Hemma hos oss älskar alla halloumi så de är givna favoriter.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Sist ut är sötpotatisbiffar med kikärtor. Så gott att ha till en matig sallad med groddar och hummus. Eller äta som ett vegetariskt alternativ till hamburgare. Jag gillar när mat är enkel att laga och sedan lätt att variera!
 
Hej vad det känns att det är måndag idag. Jag gillar oftast måndagar. Det är liksom skönt när en ny vecka drar igång. En hel vecka med massa kul jobb och härliga utmaningar. Men Isac har det lite struligt på förskolan och sådant suger verkligen musten ur en. När man får börja dagen med att ha en dålig känsla i magen liksom. Det är inte speciellt kul. Vi har verkligen haft en toppenförskola åt barnen, så det känns lite trist att det inte är så längre. Så hela dagen har jag faktiskt känt mig lite låg. Men nu är det snart dags att få åka och hämta hem barnen, fixa lite kvällsmat och mysa en stund. Sen hoppas jag på att jag orkar in och träna en sväng. Har varit rätt förkyld så har blivit en ofrivillig paus på en vecka eller två. Men nu så är jag på banan igen känner jag!
Hur känner ni så här inför veckans första dag? Är det pepp eller depp?! 

0
Kommentera