Tårta med Polly

pollytårta, tårta, cake, polly
 
Igår var ingen vanlig dag, nej det var vår älskade Isacs födelsedag. Tänkt att det var 4 år sedan vi var på väg till Västerås för att shoppa, men kom hem med en liten lillebror istället (alltså jag visste ju att jag var gravid och så…). Ett litet barn som vände totalt upp och ner på vår värld. Eller han vänder fortfarande upp och ner på våra dagar. Alla som har träffat detta bestämda lilla yrväder förstår..
Så här till sin 4-årsdag önskade han sig en tårta med Polly, för det är hans morfars favoritgodis! I present önskade han sig endast en snowboard och en radiostyrd bil. Det där med snowboard strök vi direkt. Ungen har ju inte ens stått på ett par skidor en gång. Men en fin radiostyrd bil låg i paketet från hans mormor och morfar. Så lyckan var ändå total igår.pollytårta, tårta, cake, polly
Ingen av mina barn tycker speciellt mycket om grädde. Vilket ofta kan försvåra det här med att baka tårta. För i de flesta tårtor är det någon form av grädde. Därför valde jag att spackla tårtan med ett tunt, tunt lager grädde och dekorerade sedan med grädde och pollyfluff, som tårtan är fylld med. Jag hade lite svårt att komma på något som just Polly skulle passa bra att ha ihop med. Så jag fyllde helt enkelt tårtan med två lager pollyfluff. Och så blev det ju himla enkelt också. Det gillar jag.
pollytårta, tårta, cake, polly
Jag testade att göra en tårtbotten med 3 lika. Alltså först mäter man upp ägg i ett glas. Sedan har man upp lika mycket socker i ett annat glas och sist lika mycket mjöl i ett tredje glas. Funkade riktigt bra. Det blev en fluffig och lätt tårtbotten. Så det kommer jag garanterat göra igen!
Eftersom vi inte var så många som skulle äta tårta igår när han fyllde valde jag att göra en lite mindre tårta. Ändå blev det rätt mycket tårta över! Jag använde en form som var ca 16 cm. Det blir en söt, liten men rätt hög tårta av den. Skulle jag göra en form i 20-22 cm skulle jag nog öka antalet ägg till 6 och då ta i 3 tsk bakpulver.
Pollytårta:
3 ägg
strösocker
vetemjöl
potatismjöl
kakao
1 1/2 tsk bakpulver
Ställ upp tre lika glas. Mät upp 3 ägg i det ena. Häll sedan upp lika mycket socker som ägg i det andra. I det tredje glaset har du i 1/3 vetemjöl, 1/3 potatismjöl och sedan 1/3 kakao. Men i alla tre glas är det samma mängd ingredienser.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjöl och kakaoblandingen tillsammans med bakpulvret i äggsmeten. Rör till en jämn smet. Smör och bröa en form. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 30 minuter. Kolla med sticka så att kakan är klar.
pollyfluff:
5 dl vispgrädde
400 g polly (300 till fyllning och resten till dekoration eller att äta upp!)
2 msk kakao
Blanda grädde och Polly i en kastrull. Värm upp grädden, den får inte koka. Rör tills all Polly har smält, det tar sin lilla tid., Vispa ner kakao.
Låt svalna helt i kylen, gärna över natten. Vispa sedan upp till ett krämigt fluff.
 
extra grädde till dekoration
 
Dela tårtbottnarna i 3 lika bottnar. Lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Pensla bottnen med lite O´boy. Det gör tårtan extra saftig. Spritsa ut ett lager pollyfluff, Upprepa med resterande bottnar. Vispa lite grädde lätt och bred ut som ett tunt lager över hela tårtan. Låt gärna stå kallt en timme eller två.
Klicka ut pollyfluff på sidorna av tårtan och bred ut med hjälp av en liten spatel eller liknande. Gör sedan lika med lättvispad grädde. Tänk att du lite slarvigt skall spackla tårtan. Dekorera tårtans ovansida med spritsad pillyfluff, strössel, Polly och ljus.
 
Klart!

0
Kommentera

Förkylningssmoothie med gurkmeja

gurkmeja, ingefära, smoothie, förkylning
Som jag skrivit tidigare, höstens första förkylning är här! Än så länge är det bara jag, men det är väl en tidsfråga innan resterande familjemedlemmar även dom blir sjuka, Och vad gör man då så här när skola och förskola drar igång, bacillerna frodas och man ser hur alla möten och roliga uppdag i kalendern byts ut mot VAB-dagar? Jo förutom att tvätta händerna noga, inte peta i näsan och allmänt hålla en god hygien- så kan man göra sig en förkylningssmoothie med gurkmeja.
Nu kanske några av er tycker att shot och smoothies för att boosta immunförsvaret, det är bara hittepå. Men det är faktiskt så, att just gurkmeja har faktiskt en stark antiinflamatorisk effekt som ni kan läsa mer om hos Food Pharmacy. Så det kan vara väl värt att testa!
Sedan har jag även läst att zink är otroligt bra för att stärka immunförsvaret. Så under hösten kommer vi dricka min förkylningssmoothie med gurkmeja och äta zink här hemma!
 
gurkmeja, ingefära, smoothie, förkylning
 
Gurkmeja har en himla härlig gulorange färg. Därför tyckte jag det var passande att matcha med mango. Som dessutom är supergott att göra smoothie på. Här kan man blanda lite av det man gillar bäst. Jag brukar ofta ha samma bas och sedan smaksätter jag efter humör och vad jag har hemma.
En sak man kan tänka på när det kommer till att få ut det mesta av gurkmeja-ät eller drick den tillsammans med svartpeppar eller chili. Upptagningen underlättas och effekten förstärks genom att dessa kryddor också är starkt inflammationshämmande.
Det blir en smoothie med sting i, man liksom riktigt känner att den gör bra för kroppen!
 
Förkylningssmoothie med gurkmeja, 1 glas:
1 banan
1 1/2 dl mango i tärningar
1 msk gurkmeja
svartpeppar eller chilipeppar (ha i uppemot 1/4 tsk. Men prova dig fram hur mycket du klarar av!)
havremjölk eller annan växtbaserad mjölk
citron
Lägg banan, mango och kryddor i en blender. Mixa helt slätt. Tillsätt havremjölk tills du får önskad konsistens. Smaka av med lite färskpressad citron. Ha upp i ett fint glas och drick!
Jag dekorerade min smoothie med lite frystorkade hallon. fint och gott!
 
Nu ska jag ta ut hunden på en kvällsrunda och sedan blir det att sjunka ner i soffan en stund. Jag hoppas att ni alla har en riktigt fin onsdagskväll och att ni klarar er ifrån höstens förkylningar!

0
Kommentera

Kalljäst frukostbröd

jäsa över natten
Hela sommaren har jag gått och tänkt på att jag ska baka bröd. Men vem har ens orkat tänka tanken att sätta på ugnen värmen som varit? Inte jag i alla fall. Men nu äntligen. Nu kändes det som om tiden var inne för lite brödbak. Jag ska i ärlighetens namn säga att det här med att baka matbröd inte är min favorit. Jag älskar tanken  av att baka eget bröd. Men är det något jag misslyckas med, så är det just brödbak. Men då och då snubblar man över recept som liksom är idiotsäkra. Som det här, på kalljästa frukostbröd. Eller frukostbröd och frukostbröd. Man kan såklart äta dom precis när man vill. Men det fina är att man kan röra ihop degen på kvällen och enkelt baka ut dom på morgonen och på det viset få nybakat bröd till helgens frukost utan att behöva gå upp i ottan. Sånt gillar jag.
jäsa över natten
Idag kom Axel och en kompis hem med bussen från skolan. Hur kan två 7-åringar låta som 10 elefanter? Men dom verkar ha kul och det är huvudsaken ändå. Sen drar dom iväg på fotboll och jag på föräldramöte. Vardagen liksom.
Idag har jag arbetat hemifrån hela dagen. Förberett en del frilansjobb som ska fotograferas under morgondagen. Varje dag har jag så mycket saker jag skulle vilja hinna med och det slutar alltid med att jag bara skrapat på ytan. Undrar om man skulle kunna önska sig ett par timmar till per dygn? Det vore fint det <3
kalljäst bröd, jäsa över natten
Brödet är sådär ruskigt enkelt. Med få ingredienser som du kan variera i evigheters evighet. Börja att provbaka brödet precis som det är. Testa sedan att byta ut mjölsorter, ha i nötter och frön. Eller varför inte lite rivna morötter? Som sagt, här är möjligheterna oändliga!
Jag hade i en näve tranbär den här gången, jag gillar smaken av dom. Men i övrigt är de bakade efter originalreceptet. Det finns säkert 1000-tals recept på detta bröd. Och alla är lite olika. Jag brukar dra ner mängden jäst. Det behövs inte alls mycket, degen jäser ändå, jag lovar! Jag låter även degen jäsa en stund i rumstemperatur innan den får jäsa i kylen över natten. Ungefär lika länge som det tar att röja av i köket efter man bakat klart. Degen rör jag bara ihop med en träslev. När degen jäst i kylen under natten får den stå en liten stund i rumstemperatur för att liksom vakna till liv. Sedan vickar jag bara ut degen på mjölat bord. formar den till en avlång rulle och skär i bitar som jag snabbt liksom viker ihop till runda bullar. Lätt som en plätt och väldigt lättbakat!
Kom ihåg att kalljäst bröd ska bakas på kallt vatten!
 
Kalljäst frukostbröd, ca 12 bröd:
1/4 paket ekologisk jäst ca 12 g
5 dl kallt vatten
2 msk valfri olja (jag brukar ta olivolja, men ta den du gillar bäst)
1 nypa strösocker
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
ev nötter, torkad frukt, frön mm
Lös upp jästen i lite av vattnet. Rör tills all jäst löst upp. Ha sedan i resten av vattnet, olja, socker och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget under omrörning. Degen skall fortfarande vara rätt lös. Ha ev i någon smaksättning. Täck bunken med plastfolie och låt stå framme medan du röjer av i köket. Ställ sedan in bunken i kylskåpet. Låt stå över natten.
Tag fram degen och sätt ugnen på 250°C. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen. Ha upp degen på mjölat bord. Forma till en avlång rulle utan att knåda degen. Dela i 12 lika stora bitar och vik in ändbitarna och forma till en rund, tight bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. När ugnen är varm, ställ in plåten med bröd och ha i ett glas med kallt vatten i långpannan under. Stäng ugnsluckan fort så ångan stannar kvar. Eller så har du en modernare ugn med ångfunktion. Då använder du helt enkelt den!.
Grädda i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg på både under och ovansida. Låt svalna på galler. Perfekt till helgens frukostar!
 
Brukar ni baka eget bröd? 

129
Kommentera

5 lättlagade pastarecept

vego, ajvarsås
Veckans mat får den här veckan bli 5 lättlagade pastarecept. För visst kan man inte få för många enkla pastarecept i sin repertoar?  Det är otroligt bra vardagsmat som går hem hos de flesta. Och idag finns det så många olika varianter och sorter av pasta att man utan problem kan tillgodose allas önskemål. Fullkornspasta, linspasta, bönpasta eller helt vanlig? Det är bara att välja!
I veckan gjorde jag vegetariska köttbullar i tomatsås. Så gott i all sin enkelhet!
klassisk köttfärsås med pasta
 
Pasta med köttfärssås, det är väl en riktig klassiker? Jag gör aldrig köttfärssås på kött längre, det blir alltid en vegetarisk variant hemma hos oss. Men alla sorters pastasåser är perfekta att ösa ner massa grönsaker i. Som här, där jag haft i massor av rivna morötter. Perfekt för att dryga ut maten!vegetarisk pasta al forno
Pasta al forno– perfekt vardagsmat! Och just gratänger av olika slag är oslagbart att ta till i vardagen tycker jag. Allt åker in i ugnen och du får en stund över att röja av, duka och fixa inför middagen. Så slipper man sitta där med stora torn av grytor och kastruller när man ska äta. Hur bra som helst! Sen brukar mina barn alltid gilla olika former av gratänger. Det är liksom kört. Man kan icke separera pastan från såsen. Det är bara att ge upp och äta helt enkelt!
 
vegansk, hälsosam, nyttig
Jag kände att hela familjen behövde en liten grönsakskick här om veckan. Så då gjorde jag den här pestopastan som var full med nyttigheter från spenat. Jag, Sebastian och Axel gav det en stor tumme upp. Isac ringlade kolasås över sina makaroner och tvärvägrade att ens smaka…..
 
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
En klassiker vid det här laget. När jag träffar människor som följt mig ett tag är det antingen det här receptet på lasagne med halloumi man vill prata om. Eller den här, en klassisk lasagne men utan bechamelsås. Det slår aldrig fel. Men jag tycker det är helt underbart. Att två helt olika lasagnerecept har satt sina spår i så många människor. Mat är väl bra underbart ändå!
 
Så, vad har ni för gott på menyn i veckan? Dela gärna med er!

13
Kommentera

Recept på quinoabiffar

quinoabiffar med morot, vego
För någon vecka sedan frågade jag er vad ni önskade läsa om här på bloggen. Och en önskan var vegetarisk mat utan bönor eller linser. Så då var jag tvungen att experimentera fram en variant på grönsaksbiff. Det blev en quionoabiff med morötter. Riktigt enkelt att göra och ett perfekt sätt att ta tillvara på överbliven quinoa och rivna morötter. Allra godast var de här helt nystekta. Då de får en lite frasig yta när de steks i olja. Men jag åt de även uppvärmda i matlåda och det fungerade det med. Även om de nog var godare helt nystekta.
Vilken slöhelg det här blev. Planerna inför helgen var inte speciellt storslagna, men jag hade ändå en hel del på listan som skulle uträttas. Sista helgen på väldigt många veckor som vi inte hade annat inplanerat än att Sebastian skulle iväg på kräftskiva. Men jag har legat däckad i någon superförkylning. Som har legat lite och lurat i kroppen hela veckan. Och igår bröt den ut i full blom. Men efter att ha sovit bort större delen av gårdagen känns det idag betydligt mycket bättre. Jag har faktiskt orkat städat av en hel del och haft mina föräldrar här på lunch. Men sen sov jag en stund på soffan och nu känner jag mig rätt mör. Jag ser fram emot att lägga barnen tidigt och få en lång kväll i soffan…
 
quinoabiffar med morot, vego
Jag gjorde mina väldigt naturella så här första gången. Men här är det liksom bara din fantasi som sätter gränser. Jag hittade lite färdigblandad falafel-krydda i skåpet som jag strödde över biffarna och det blev supergott! Har man ingen falafelkrydda hemma, eller inte orkar googla sig till vad den innehåller kan man kanske ta lite spiskummin?
Men jag skulle gärna testa att hacka i soltorkade tomater och oliver. Och smula i lite fetaost kanske?
Vad serverar man då till? Massa sallad? Ugnsrostade rotsaker? Pasta? Ja, servera det du vill ha till skulle jag säga.
 
Quinoabiffar
1 1/2 dl quinoa
1/2 buljongtärning
2 morötter
2 ägg
1 msk falafelkrydda
1 dl havremjöl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bunt bladpersilja
salt & svartpeppar
Koka quinoa enligt anvisningarna på paketet. Tillsätt 1/2 buljongtärning. Låt svalna.
Riv morötterna. Blanda ägg, falafelkrydda, och havremjöl. Låt stå och svälla lite. Finhacka undertiden lök, vitlök och bladpersilja och ha i det.. Blanda samman quinoa, rivna morötter och äggsmeten. Smaka av med salt och peppar. Forman till biffar och stek i olja tills de fått fin färg på båda sidor.
 
Perfekt mat att laga på överbliven quinoa.
 
Nu ska vi strax plocka fram lite rester här hemma. Skönt att slippa laga mat såhär på söndagen!

18
Kommentera