Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås

appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås. Ett måste att baka så här års- eller hur?

Jag gillar när smulpajen består av både havregryn och vetemjöl. Den blir som allra godast då tycker jag. Men föredrar man att den är gjord på enbart vetemjöl tar man såklart det. appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Jag låter smulpajen få härlig smak av brynt smör och sedan kryddar jag äpplena med kanel, vanilj och ingefära. Det blir sådär löjligt gott och man kan liksom inte sluta äta! En perfekt dessert efter en god höstmiddag eller till fikat. Bara för att det är så gott!

Här står det fredag i almanackan och jag ska snart åka in till Sala för att möta upp vår yngsta son. Lite ärenden på stan ska fixas, kanske ett besök hos min mormor och så det viktigaste: köpa fredagsgodis!appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm,

Till min äppelpaj serverar jag rårörd vaniljsås, eller vaniljkräm som vissa säger. Det tar bara några minuter att vispa ihop men blir så makalöst gott. Så har du tiden och möjligheten, gör egen vaniljsås! Den här behöver inte kokas eller något. Man bara vispar ihop den.appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Jag plockade äpplena direkt från vår trädgård. Därför behöll jag skalet på. Om jag köpt äpplena i butik hade jag nog skalat dom. Men de här har så tunt skal att det inte spelar någon roll att skalet är kvar.

Jag älskar att baka allt i en och samma kastrull. Själva pajdegen gör jag alltså i kastrullen jag smält smöret i. Så skönt med mindre disk!

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås:

200 g smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
flingsalt
3 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljpulver

4-5 mindre, svenska äpplen

3 äggulor
3 msk florsocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Börja med att bryna smöret till pajen. När smöret fått en gyllene färg och en kolaaktig ton, tag av från värmen och blanda i muscovadosocker och sirap. Tillsätt sedan vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt. Rör allt till en deg.

Dela och kärna ur äpplena. Skiva dom tunt. Fördela ut dom i en pajform. Strö över kryddorna.
Toppa med smuldegen i ett jämnt täcke över äpplena.
Baka i 225°C i cirka 30 minuter långt ner i ugnen.

Vispa upp äggulor, florsocker och vanilj vitt och pösigt. Vispa grädden i en separat skål. Vänd sedan ner grädden i äggvispet och rör om tills allt är blandat. Låt stå kallt om den inte serveras direkt.

Servera ljummen äppelpaj med vaniljsåsen.

14
Kommentera

Sallad med brysselkål och tahinidressing

bryssekålsallad, brysselkål, sallad

Brysselkål, så mycket mer än en sönderkokt liten boll av kål till söndagsmiddagen eller jul.
Den är god att dela och ugnsrosta med lite vitlök, olja och honung.
Men visste du att den också är fantastiskt god att strimla, steka och servera med tahinidressing?
bryssekålsallad, brysselkål, sallad

Jag gjorde en stor omgång som jag har serverat både som sallad till maten och som en bas där jag bara tillsatt protein. Den fungerar lika bra till båda delarna.

Brysselkål är verkligen en vattendelare där vissa fullkomligt älskar medan andra skyr den som pesten. Men kanske ska de i den sistnämnda kategorin testa att servera den på ett lite annorlunda sätt. Som i den här salladen?
bryssekålsallad, brysselkål, sallad

Du skulle även kunna ha i knaperstekt bacon, granatäpple eller apelsin. Kanske vore det gott att toppa salladen med smulad fetaost?

Ja men ni förstår. Så många användningsområden för denna sallad med brysselkål i höst!

Till min sallad har jag gjort en tahinidressing. Krämigt, smakrikt och fantastiskt gott till just brysselkål tycker jag!

Sallad med brysselkål och tahinidressing:

500 g färsk brysselkål
1 röd lök
olja att steka i
flingsalt
2 äpplen
1 dl valfria nötter (jag tog hasselnötter men mandlar vore också gott!)
sesamfrön

Ansa brysselkålen och strimla den fint. Skala och skiva löken. Stek allt i lite olja på medelvärme tills löken mjuknat och blivit söt.
Kärna ur äpplen och skiva dom. Ha i äpplen tillsammans med nötter.
Toppa med lite sesamfrön.

Tahinidressing:
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
saft från 1/2 citron
1 dl tahini
1 tsk sesamolja
salt

Skala och finriv vitlöken. Ha upp i en skål tillsammans med vatten, citron, tahini och sesamolja. Blanda väl och smaka av med salt och eventuellt mer citron.

Servera salladen som den är med dressingen, tillsätt något protein i form av kyckling, kött eller baljväxter.

Hur känner du? Är brysselkål något som ligger dig varmt om hjärtat eller är det inte riktigt din favorit?

13
Kommentera

Recept på 5 middagar på 30 minuter

QuornstroganoffNy vecka och det är dags för en ny veckas matplanering.
Efter en helg med mer kaos än man någonsin förberett sig på känns 5 recept på middagar som inte tar mer än 30 minuter att laga som något som vi alla behöver.

I lördags morse vaknade vi upp till en stad där väldigt många källare var fyllda med vatten. Dammar och sjöar översvämmade, gärden som står helt under vatten och vägar som inte längre går att åka på.

Så visst känns det lockande med mat som inte kräver speciellt lån tid att laga?

Som min quornstroganoff. Lättlagat och gott!

farskostpasta, tortellini, pasta, snabbmat, middag på 30 minuter, vegetariskt

Supersnabb och krämig tortellini med färskostsås. Den hittar du recept på här!vegosoppa, soppa, majs, lunch

Även om just denna vecka bjuder på sommarväder står hösten och stampar lite i farstun. Vad sägs som att ha ett recept på lättlagad soppa på lager? Här är en lättlagad majssoppa som hängt med i många, många år
linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Smörig och krämig linsgryta. Gör en stor omgång och ha till veckans matlådor. Variera tillbehören genom att ha bröd, ris eller andra gryn till!

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Snabblagad kycklinggryta- klar på 30 minuter. Perfekt vardagsmat måste jag säga!

kanelbullesockerkaka, sockerkaka med kanel

Ska jag baka en sak den här veckan, då blir det kanelbullesockerkaka!

 

8
Kommentera

Recept på hemgjorda energibars med jordnötssmör

energibars, no bake, jordnötssmör Om det nu är någon form av hysteri bland kidsen att ”bars” är det bästa mellanmålet som finns? Absolut! Mina barn skulle utan att tveka kunna lägga en halv månadslön på att köpa bars och äta så fort suget sätter in. Innan träning, efter träning, innan maten, efter maten, när man har tråkigt, när man bara är sugen på något gott. För det är ju just vad dessa energibars är. GODA!
Därför var den här mamman tvungen att testa recept på hemgjorda energibars med jordnötssmör. Till en bråkdel av kostanden mot de vi köper i affären. energibars, no bake, jordnötssmör

Och självklart med ett något bättre innehåll. Men man ska inte lura sig och tänka att detta är något som är nyttigt eller hälsosamt. Även om det såklart är bättre än många av de alternativ som finns i handeln idag.

Du kan såklart fylla på dessa bars med ännu mer energi och protein. Kanske ha i lite kokos? Chiafrön? Ja och om du inte tål jordnötter går det såklart bra att ta vilken sorts nötsmör du gillar allra bäst.

energibars, no bake, jordnötssmör

Jag använder ALLTID osötat, helst ekologiskt jordnötssmör i mina recept. Chokladen jag toppat mina energibars med är en mörk choklad med flingsalt.

Det blir ett lyxigt mellanmål, något gott att ta till 15-kaffet och helt perfekt att ha hemma i kylen/frysen och ta fram när man behöver lite snabb energi som ändå inte bara är socker.

Jag tycker dom håller ihop bäst om de förvaras i kylen/frysen.

Min plan var att göra dessa på puffat ris. Vilket jag trodde jag hade hemma. Men det visade sig vara Rice Krispies i påsen. Men du kan ta det du föredrar. Dock är det mindre mängd socker i puffat ris, så nästa gång testar jag nog det!

Hemgjorda energibars med jordnötssmör ca 10 st mindre:

2 1/2 dl jordnötssmör
3 dl havregryn
2 dl puffat ris/Rice Krispies
honung efter smak
ca 100 g mörk choklad
flingsalt

Blanda samman jordnötssmör, havregryn och puffat ris/Rice Krispies i en skål. Smaka av och tillsätt honung efter smak. Jag hade i ungefär 1 msk.

Ha upp den lätt kletiga smeten i silikonform/muffinsform och tryck ner smeten ordentligt så barsen håller ihop. Låt stå i frysen i cirka 20 minuter. Smält chokladen och ringla den över barsen. Toppa med flingsalt. Förvara i en burk med tätslutande lock i frysen.

 

17
Kommentera

Enchiladas med kyckling och paprika- food prep!

Enchiladas med kyckling och paprika

Förra veckan tog jag och lagade inte mindre än 3 måltider för att ha färdiga och bara gratinera/värma på. Det kändes helt klart som om hela veckan gick ungefär 50% lättare att ta sig igenom. Att förbereda middagar för kommande vecka är som att ge sig själv ett par timmar till per dygn. Och vem vill inte ha det liksom.

Ett recept som är perfekt att förbereda på söndagen och sen bara gratinera när de ska ätas är enchiladas. Här har jag gjort med kyckling och paprika. Förbered allt, plasta in och låt stå i kylen tills de ska ätas. Då behöver du bara gratinera i ugnen och göra en sallad till. Middagen står klar på 15 minuter.Enchiladas med kyckling och paprika

Torsdags-Linnéa tackar söndags-Linnéa för att hon tänkte på henne och ville underlätta!  Det kommer garanterat bli mer mat i den här stilen här på bloggen framöver!

Enchiladas med kyckling och paprika:

3 paprikor
2 vitlöksklyftor
700 g kyckling
2 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
2 msk lökpulver
2 tsk örtsalt
cayennepeppar efter smak
tortillabröd
1 burk salsa, valfri styrka
3 dl creme fraiche
riven ost

Kärna ur och skiva paprikan fint.
Skala och finhacka vitlöken. Strimla kycklingen tunt. Hetta upp smör i en stekpanna och stek kryddor och vitlök på medelvärme. Tillsätt kyckling och paprika. Stek tills kycklingen är genomstekt. Blanda i 1/2 burk salsa. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor om det behövs.
Lägg ut ett tortillabröd i en ugnsfast form. Ha i av den stekta kycklingen och paprikan. Rulla ihop till en tight rulle. Upprepa med resterande mängd kyckling tills formen är full.
Blanda i resten av salsan i crème fraîchen och bred ut detta över de ihoprullade tortillabröden. Toppa med riven ost.


Så här långt kan du förbereda flera dagar innan du ska äta. Plasta in formen och ställ in i kylen.
Värm sedan ugnen till 225°C och gratinera formen med enchiladas i ca 15 minuter. Servera med sallad och middagen är klar!

 

Jag har inte testat, men du borde kunna göra detta i en aluminiumform och frysa in den ogratinerad. Tag fram formen ur frysen på morgonen och låt tina under dagen. Sen är det bara att köra in den i ugnen innan middagen och allt är klart på ett litet kick!

 

Brukar du förbereda mat på helgen som ska ätas i veckan?

 

12
Kommentera