Västerbottensostpaj med kantareller

kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

Så här i mitten av augusti känns det riktigt passande att dela med sig av en riktig favorit. Nämligen Västerbottensostpaj med kantareller.
Hur gott är det inte att piffa till den klassiska Västerbottensostpajen med kantareller?

kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

Jag är inte så mycket för att lägga flera timmar på att jaga kantareller. Däremot plockar jag alltid de jag hittar när jag är ute med hunden. På en vecka får jag utan problem ihop till en paj eller två. Utan större insats. Helt gratis är det dessutom. kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

När jag bakar matapaj använder jag alltid samma recept. Ibland gör jag 1 1/2 sats, om jag ska göra en större paj. Här blev det istället lite pajdeg över. Perfekt att lägga i frysen och sen ta fram en annan gång och göra fina dekorationer av till en paj som behöver piffas upp med det! Typ som mormors bästa ost och skinkpaj. Den blir urtjusig med lite fina detaljer på!kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

Jag klär alltid min paj med den nygjorda pajdegen. Och sedan låter jag den vila kallt i cirka 30 minuter. Du kan till och med förbereda pajdegen så långt och förvara i frysen för att ta fram någon annan dag och grädda. Hur fiffigt som helst.

Grundrecept pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
4 msk kallt vatten
1 nypa salt

Skär smöret i små kuber och blanda snabbt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta ihop till en deg, ha i salt. Klä en pajform med degen och nagga botten. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Lägg i ett bakplåtspapper över pajdegen och häll på torkade gula ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig när du förgräddar pajskalet.
Förgrädda i 225°C i cirka 15 minuter.

Västerbottensostpaj med kantareller:

kantareller
smör
salt
2 ägg
2 dl grädde
200 g Västerbottensost
1 sats pajdeg
gräslök/dill/persilja

Förväll kantarellerna i en stekpanna. När de släppt ifrån sig all vätska, tillsätt smör och salt. Stek kantarellerna gyllene.
Blanda sedan ägg och grädde. Riv osten och lägg den i botten på det förgräddade pajskalet. Fördela ut svampen över osten. Slå sist över äggstanningen.
Grädda pajen i cirka 20 minuter i 225°C eller tills den fått fin färg.

Toppa pajen med färska örter. Servera till kräftskivan, som del av en buffé, till lyxig förrätt eller varför inte till en stor sallad. MUMS!

 

13
Kommentera

One pot- kryddig kyckling med ris

One pot- kryddig kyckling och ris, matlåda, När jag besökte Nyhetsmorgon var temat matlådor. Och inte vilka matlådor som helst. Nej matlådor som du lagar direkt i matlådan. Alla recept gjorde total succé och blev väldigt uppskattade.
Den här kryddiga kycklingen med ris har vi nu ätit av ett par omgångar här hemma när jag provlagat den inför Nyhetsmorgon.
Smidigare än så här blir inte matlagningen.

One pot- kryddig kyckling och ris, matlåda,

För här tillagar du allt, precis allt direkt i matlådan.  I med ris och vatten i botten. Blanda samman alla kryddor med kokosmjölk, strimla lök och ha i kyckling. Fördela det sen över riset och in i ugnen tills riset är mjukt och kycklingen är klar.

På ett litet kick har du 4 matlådor att plocka fram under veckan. Perfekt att ha till lunch på jobbet och bara värma på. Eller ha på lager till den som är hungrig men inte orkar laga mat.
One pot- kryddig kyckling och ris, matlåda,

Jag använder ugnsfasta matlådor från IKEA. Dom kommer i flera olika storlekar och här har jag använt den större runda matlådan.

Tar du 2 tsk cayennepeppar får du en ganska het kyckling. Börja med något mindre och smaka dig fram på såsen innan du tillsätter kycklingen.

One pot- kryddig kyckling med ris 4 port:

3 dl basmatiris
6 dl vatten
4 tsk ingefära
4 tsk paprikapulver
4 tsk lökpulver
4 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1-2 tsk cayennepeppar
5 dl kokosgrädde
1 rödlök
4 st kycklinglårfilé

naturell yoghurt
örter

Mät upp riset och fördela det och vattnet  i 4 ugnsfasta matlådor. 

Blanda alla kryddor i en bunke och slå på kokosgrädden. Rör om. Skala och strimla löken. Lägg i den tillsammans med kycklingen i kryddblandningen och blanda väl. Lägg en bit kyckling i varje matlåda. Toppa med den lök och kryddblandning som är kvar i bunken.

Baka i ugnen i 225°C ca 35 minuter eller tills riset är kokt och kycklingen är genomstekt.

Toppa med naturell yoghurt och färska örter.

Vill du inte göra detta i separata matlådor går det såklart bra att gör det i en stor form istället.

11
Kommentera

Äppelgröt på 3 olika vis

risgrynsgröt, gröt, äppelgröt

När vi närmar oss mitten av augusti så här känner jag en specifik längtan. Och det är en längtan efter äppelgröt.
Ett recept från barndommen som lever kvar och lagas varje sensommar och långt in på hösten.

Vart receptet kommer ifrån vet vi intre riktigt. Men det har hängt med länge. På bilden här ovan ser ni mamma Ylvas klassiska recept på äppelgröt. Så som det alltid lagats och ätits i mitt föräldrahem.
Äppelgröt på havreris

Men självklart måste man testa nya varianter också. Därför gjorde jag äppelgröt på havreris. Gröten blir lite grövre, mer mättande och väldigt god om du frågar mig!äppelgröt i Crock Pot

En annan variant på äppelgröt är på steel cut oats. Här har jag dessutom tillagat gröten i min crock pot. Väldigt smidigt och så gott!

Nu går jag varje dag en liten sväng förbi de överfulla äppelträden och spanar om något äpple börjar bli moget. För när väl vår trädgård försörjer oss på äpplen blir det många omgångar äppelgröt kokade.

Gott till frukost, en lättare lunch, mellanmål och kvällsmål.
Barndom, tonårstid och vuxenliv i en rund liten skål med iskall mjölk.

13
Kommentera

Krämig tortellini med färskostsås

farskostpasta, tortellini, pasta, snabbmat, middag på 30 minuter, vegetariskt

Första arbetsdagen efter semestern. Och jag tänker att vi måste vara snälla mot oss själva och laga enkel mat man både orkar laga och äta så här när vardagen smyger på.  Därför passar min krämiga tortellini perfekt ikväll. Med smak av soltorkade tomater, spenat, citron, färska örter och parmesan. Allt ihopblandat i en krämig sås av färskost.farskostpasta, tortellini, pasta, snabbmat, middag på 30 minuter, vegetariskt

Här är det idag 25 grader varmt, mulet och så fuktigt ute. Inatt drog världens åskoväder in över oss och det åskade och blixtrade utan uppehåll i flera timmar. Har aldrig varit med om ett sånt oväder hemma i Sverige faktiskt.
Så ingen av oss kunde riktigt somna igår, men idag fick vi gå upp tidigt. Vilket gör att orken nu börjar tryta känner jag.

Alltså passar detta ypperligt att servera.
farskostpasta, tortellini, pasta, snabbmat, middag på 30 minuter, vegetariskt

Ta vilken smaksatt tortellini du vill. Jag gillar den här gröna med ricotta och spenat. Sen smaksätter du såklart såsen med vad du helst gillar. Eller gör den ännu enklare för dig och ta en redan smaksatt färskost.

Krämig tortellini med tomat och parmesan 4 port:

4 port tortellini
ca 200 g soltorkade tomater
120 g spenat
salt
saft från 1/2 citron
200 g färskost
ca 2 dl pastavatten
kärsbärstomater
finriven parmesan
färsk persilja/basilika

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Finhacka undertiden de soltorkade tomaterna och stek dom någon minut. Tillsätt spenat, salt och citron. Stek tills spenaten mjuknat. Klicka i färskosten och lite av pastavattnet. Rör om och låt koka ihop till en krämig sås. Tillsätt den kokta tortellining och kärsbärstomater.
Blanda väl. Riv över parmesan. Tillsätt ev mer pastavatten om såsen känns för tjock.
Toppa med finhackade färska örter.

Middagen står på bordet inom 20 minuter. Och går att variera i det oändliga.

-ta en smaksatt färskost
-använd pesto istället för soltorkade tomater
-byt ut soltorkade tomater mot kantareller och ha i en klick senap

Ja, det är bara fantasin som sätter gränser. Men det blir en enkel lunch eller middag du snabbt får fram utan större ansträngning.

 

14
Kommentera

5 recept på vardagsmat under 30 minuter

skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Nu drar vardagen igång för många efter en härlig sommarsemester. Och med vardagen kommer också alla vardagsmiddagar som ska lagas. Ska jag vara ärlig har jag lagat minimalt med mat denna sommar. Vilket nu gör att jag känner mig riktigt taggad på att slänga ihop enkla vardagsmiddagar igen.
För att underlätta har jag idag knåpat ihop en lista med 5 recept på vardagsmat under 30 minuter. Snabbt, enkelt och himla gott!

Först ut är min största räddare i nöden. Nämligen pasta med skinksås. Blir vi fler än jag tänkt till middag, då blir det pasta med skinksås. Måste middagen gå fort och gillas av hela familjen- ja men då blir det pasta med skinksås.

Skinkan kan du byta ut mot kycklingbacon eller quornbitar du stekt och kryddat lite för en fläskfri/vegetarisk variant.

ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Ärtigt grön ärtsoppa kommer lastat. Soppa på sommaren kanske du då tänker. Men den här soppan går fint att äta både varm och kall. Med lite krispiga krutonger till blir det en mumsig middag du mixar ihop på nolltid!

asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

Snabblagas asiatisk kycklinggryta. Ett måste på listan för dagar när man vill äta riktigt god hemlagad mat som går fort att göra!

lax med fetaost

Stekt lax med pesto och fetaost. Exakt lika enkelt att laga som det låter. Servera med pasta, potatis eller en god sallad. Middagen står på bordet inom 30 minuter!

Tacopizza på libabröd

Enklaste middagen av dom alla stavas nog libapizza. Här har jag gjort en variant som passar perfekt att njuta av till fredagskvällen. Eller om du har tacorester kvar på måndagen från helgens middag.
Tacopizza på libabröd kompisar. Testa du med!

Byt ut nötfärsen mot vegofärs för en vegetarisk variant.

5 enkla vardagsmiddagar under 30 minuter. Svårare än så är det inte faktiskt.

Vad ska ni äta i veckan?

8
Kommentera