Krämig tortellini med färskostsås

farskostpasta, tortellini, pasta, snabbmat, middag på 30 minuter, vegetariskt

Första arbetsdagen efter semestern. Och jag tänker att vi måste vara snälla mot oss själva och laga enkel mat man både orkar laga och äta så här när vardagen smyger på.  Därför passar min krämiga tortellini perfekt ikväll. Med smak av soltorkade tomater, spenat, citron, färska örter och parmesan. Allt ihopblandat i en krämig sås av färskost.farskostpasta, tortellini, pasta, snabbmat, middag på 30 minuter, vegetariskt

Här är det idag 25 grader varmt, mulet och så fuktigt ute. Inatt drog världens åskoväder in över oss och det åskade och blixtrade utan uppehåll i flera timmar. Har aldrig varit med om ett sånt oväder hemma i Sverige faktiskt.
Så ingen av oss kunde riktigt somna igår, men idag fick vi gå upp tidigt. Vilket gör att orken nu börjar tryta känner jag.

Alltså passar detta ypperligt att servera.
farskostpasta, tortellini, pasta, snabbmat, middag på 30 minuter, vegetariskt

Ta vilken smaksatt tortellini du vill. Jag gillar den här gröna med ricotta och spenat. Sen smaksätter du såklart såsen med vad du helst gillar. Eller gör den ännu enklare för dig och ta en redan smaksatt färskost.

Krämig tortellini med tomat och parmesan 4 port:

4 port tortellini
ca 200 g soltorkade tomater
120 g spenat
salt
saft från 1/2 citron
200 g färskost
ca 2 dl pastavatten
kärsbärstomater
finriven parmesan
färsk persilja/basilika

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Finhacka undertiden de soltorkade tomaterna och stek dom någon minut. Tillsätt spenat, salt och citron. Stek tills spenaten mjuknat. Klicka i färskosten och lite av pastavattnet. Rör om och låt koka ihop till en krämig sås. Tillsätt den kokta tortellining och kärsbärstomater.
Blanda väl. Riv över parmesan. Tillsätt ev mer pastavatten om såsen känns för tjock.
Toppa med finhackade färska örter.

Middagen står på bordet inom 20 minuter. Och går att variera i det oändliga.

-ta en smaksatt färskost
-använd pesto istället för soltorkade tomater
-byt ut soltorkade tomater mot kantareller och ha i en klick senap

Ja, det är bara fantasin som sätter gränser. Men det blir en enkel lunch eller middag du snabbt får fram utan större ansträngning.

 

14
Kommentera

5 recept på vardagsmat under 30 minuter

skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Nu drar vardagen igång för många efter en härlig sommarsemester. Och med vardagen kommer också alla vardagsmiddagar som ska lagas. Ska jag vara ärlig har jag lagat minimalt med mat denna sommar. Vilket nu gör att jag känner mig riktigt taggad på att slänga ihop enkla vardagsmiddagar igen.
För att underlätta har jag idag knåpat ihop en lista med 5 recept på vardagsmat under 30 minuter. Snabbt, enkelt och himla gott!

Först ut är min största räddare i nöden. Nämligen pasta med skinksås. Blir vi fler än jag tänkt till middag, då blir det pasta med skinksås. Måste middagen gå fort och gillas av hela familjen- ja men då blir det pasta med skinksås.

Skinkan kan du byta ut mot kycklingbacon eller quornbitar du stekt och kryddat lite för en fläskfri/vegetarisk variant.

ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Ärtigt grön ärtsoppa kommer lastat. Soppa på sommaren kanske du då tänker. Men den här soppan går fint att äta både varm och kall. Med lite krispiga krutonger till blir det en mumsig middag du mixar ihop på nolltid!

asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

Snabblagas asiatisk kycklinggryta. Ett måste på listan för dagar när man vill äta riktigt god hemlagad mat som går fort att göra!

lax med fetaost

Stekt lax med pesto och fetaost. Exakt lika enkelt att laga som det låter. Servera med pasta, potatis eller en god sallad. Middagen står på bordet inom 30 minuter!

Tacopizza på libabröd

Enklaste middagen av dom alla stavas nog libapizza. Här har jag gjort en variant som passar perfekt att njuta av till fredagskvällen. Eller om du har tacorester kvar på måndagen från helgens middag.
Tacopizza på libabröd kompisar. Testa du med!

Byt ut nötfärsen mot vegofärs för en vegetarisk variant.

5 enkla vardagsmiddagar under 30 minuter. Svårare än så är det inte faktiskt.

Vad ska ni äta i veckan?

8
Kommentera

Hallongröt med kokos

hallongröt, gröt med hallon, frukost

Äntligen är den ljuva hallonsäsongen här. Oavsett om du har hallon i trädgården eller snubblar över ett snår med vildhallon. Dom finns överallt just nu! Dessutom är det alltid säsong för hallon i frysdisken.
Idag blev det hallongröt. Gjord på havregryn, kokosmjölk, chiafrön, kokos och såklart hallon.hallongröt, gröt med hallon, frukost

Du kan såklart koka gröten på vilken mjölk du vill, men jag gillar att förstärka smaken av kokos. Eller koka på vatten. Men det blir 100% godare att koka i mjölk. Jag lovar!

Här hemma flyter semestern på i lugnt tempo efter förra veckans Gothia Cup med Axels lag. Tvätten är snart undantvättad, trädgården är i ordning igen och vi njuter mest av att vara lediga.
Nu är kvällens största problem vilken film vi ska se. Som vanligt är vi 3 mot 1. Men tillslut brukar vi komma överens.
hallongröt, gröt med hallon, frukost

Hallongröt 2 port:

2 dl havregryn
4 dl kokosmjölk
ca 2 dl hallon
2 msk chiafrön
1 nypa salt
1 dl kokosflingor

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt hallonen. Sjud tills gröten tjocknat. Tillsätt chiafrön, salt och kokosflingor.
Servera med iskall mjölk, färska hallon och lite kokos.

Ät och njut. En perfekt sommarfrukost!

12
Kommentera

Coleslaw med rödkål

coleslaw-2

Högsommaren är här i full blom och vad passar bättre att ha på lut i kylen än en omgång coleslaw?
Perfekt att servera till hamburgare, korv, grönsaksbiffar eller som tillbehör när du grillar.

Jag tycker coleslaw blir allra godast att göra på färsk vitkål eller spetskål och så byter jag gärna ut en del vitkål mot rödkål. Färgen blir helt fantastisk.
En viktig sak att smaksätta med är dijonsenap, lite syra från sitron och så en rejäl dos färsk persilja.

coleslaw

Här rullar sommarlovet och semestern på. Igår hade vi riktigt pangväder och tillbringade dagen ute på Östra holmen utanför Västerås. Så mysigt med en båttur ut, hopp från hopptorn, sola på klippor, äta matsäck och bara ha en härlig semesterdag. Ett stort plus är att man får ha med hunden!

Coleslaw är fint att ha i kylen. På sommaren handlar allt om att snabbt kunna plocka fram mat till hungriga magar.

Så här gör jag.

Coleslaw med rödkål:

ca 3 dl vitkål (färsk eller spetskål)
ca 3 dl rödkål
1/2 dl färsk persilja
2 msk majonnäs
1 dl turkisk yoghurt/gräddfil
1 tsk dijonsenap
ca 1 tsk citronsaft
1 nypa strösocker
örtsalt och svartpeppar

Strimla kål och persilja fint. Blanda majonnäs, yoghurt, dijon, citron, socker, salt och peppar i en bunke. Blanda i den strimlade kålen och persiljan. Blanda om och låt stå i kylen innan servering. Smaka av med mer salt och citron om det behövs.

Annat som är gott att smaksätta coleslaw med är pepparrot. Eller varför inte ha i lite riven morot?

Gott och enkelt.

 

18
Kommentera

Bondkakor med pistage och citron

pistagekakor, småkakor, fika, baka, småkakor

Söta små bondkakor, med smak av pistage och citron.

Här om veckan blev jag så rysligt sugen på att baka någon god liten småkaka. Efter att ha inventerat skafferiet insåg jag att det fanns en påse med skalade pistagenötter. Och då slog det mig att visst borde man kunna baka bondkakor på pistagenötter istället för mandlar?
Kanske vill dessa pistagenötter ha någon härlig smakkompis med sig i kakan? Vad passar bättre än pistage, citron och lite flingsalt tänkte jag?
Sagt och gjort. En omgång bondkakor med pistage och citron bakades!
pistagekakor, småkakor, fika, baka, småkakor

Kanske får man inte kalla dom bondkakor då? Är dom en pistagekaka med citron? En italiensk bondkaka? Eller vad får dom heta? Högst oklart känner jag. Men beskriver jag dom som bondkakor med pistage och citron, ja då förstår ni vilken slags kaka jag har bakat.

Jag frös in hälften och resten åkte ner i kakburken. De smakar faktiskt allra bäst lite sådär halvfrusna tycker jag. Underbara till en kopp kaffe.pistagekakor, småkakor, fika, baka, småkakor

Här fortsätter högsommarvärmen att trycka på utanför fönstret. Så även idag blir det en dag vid sjön. Min plan var att juni nog blir som juni brukar vara mest. Lite kylig, kanske en del regn. Vilket innebär att jag kan försöka jobba halvdagar även fast barnen är hemma och har sommarlov. Men i denna värme orkar jag inte jobba och allt barnen vill är att bada. Så det blir att gå upp tidiga morgnar och jobba på sena kvällar för att få dagarna fria. Nu LÄNGTAR jag efter semester i varje lite cell av min kropp! Men först ska en del jobb göras klart. Sen så, då ska jag allt ta sovmorgon!!

Bondkakor med pistage och citron:

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
ca 50 g hackade pistagenötter
skal från 1 ekologisk citron

Blanda smör, socker och sirap väl. Rör ihop vetemjöl och bikarbonat. Blanda i det tillsammans med de hackade pistagenötterna och skalet från 1 citron.
Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte.
Forma till en eller två långa, rullar och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Tag sedan fram och skär i skivor med en vass kniv. Baka i 200°C i cirka 7 minuter.

25
Kommentera