Lättlagad pestopasta

vegansk, hälsosam, nyttigPestopasta, det är väl en riktig klassiker ändå? Men jag tänkte att det måste ju gå att göra den lite mer hälsosam, liksom få i lite mer nyttigheter än bara pesto och pasta. Och tänkt, det gick utan problem!
Jag är inte mycket för att lura i mina barn mat eller grönsaker. Men om man bara av ordet spenat  skriker rakt ut, ja då kan det faktiskt vara ok att laga mat med spenat i, utan att man liksom talar om det. För den här krämiga pestopastan smakar pesto. Inte spenat.  Hur god som helst!
vegansk, hälsosam, nyttig
Jag gillar som ni vid det här laget säkert vet lättlagad vardagsmat. Och för mig får det även gärna vara något vegetariskt. Därför tillsatte jag spenat i denna pestosås. Jag valde även bort att ha i någon form av mjölkprodukt som yoghurt eller crème fraîche. Kalciumet i mjölprodukter hämmar järnupptaget och det vill man ju inte. Istället mixade jag vita bönor och tillsatte. Det gav en fyllighet till såsen som blev perfekt. Och för er vuxna som också är lite rädda för orden spenat och bönor. Jag lovar att det inte smakar något av dom 🙂
 


Men rätt ofta får jag frågan, om mina barn verkligen äter allt jag lagar här hemma. Svaret är JA och NEJ. Axel som är 7, han äter i stort sett allt. Han bryr sig bara om vad det smakar och inte så mycket vad som är i. Men han är alltid väldigt ärlig och talar om ifall han inte riktigt gillade något. Isac som strax fyller 4, det är en annan historia det. Han äter bara när det passar honom. Det spelar inte så stor roll om det är linsgryta eller pasta. Vill han inte äta, så äter han inte. Vi försöker att be barnen om att smaka på maten. Ofta för att Isac faktiskt brukar komma igång och äta bara han smakar. Men igår gick det dåligt.
Jag satt där i bilen och väntade på ett utlåtande från familjen. Tyckte dom att middagen varit lika god som jag? Ja svaret kan ni ju läsa här ovan.
Jag hade glömt köpa hem ketchup. Och det enda Isac kunde tänka sig att ha till makaronerna var kolasås……
vegansk, hälsosam, nyttig
Nästa gång funderar jag på om jag ska mixa hela såsen helt slät. Kanske blir det bättre? Eller gillar man det lite rustika i såsen? Vad tror ni? För at lyfta det hela ett snäpp till kan jag tänka mig att strö smulad fetaost och torrostade solroskärnor över. Det skulle bli grymt gott tror jag!
Pestopasta 4 port:
4 port valfri pasta
450 g fryst spenat
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
130 g grön pesto
1 förpackning á 380 g vita bönor
1/2-1 citron
salt och svartpeppar
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Fräs spenaten  i en kastrull tills det mesta av vätskan försvunnit. Skär purjolöken fint och tillsätt den tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Smula i buljongtärningen och rör i peston. Häll av vattnet från bönorna och mixa dom helt släta. Rör i det i pestosåsen. Smaka av med citron, salt och peppar.
 

4
Kommentera

5 bra recept till matlådan

vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Idag gissar jag att det är många som är tillbaka till arbetet efter semestern. Jag har barnen hemma idag, men i morgon börjar allvaret även för dom. I och med att vardagen liksom är tillbaka, ja då ska vi komma in i alla rutiner igen. Rutiner som vi i den här familjen helt fallit ur i sommar. Kanske blev det så av värmen. Vem orkar liksom göra allt man brukar göra i värmen som varit hela sommaren? Därför tänkte jag kickstarta igång den här veckan med 5 bra recept till matlådan. Mat som passar lika bra, om inte bättre att äta dagen efter. För även om ni inte tar med matlåda till arbetet så fungerar de här rätterna perfekt att laga en dag i förväg och bara värma på dagen efter hemma till middag.
Grytor och gratänger är typiskt bra mat att ha i matlådan tycker jag. Lätt att laga är det också. Vilket kan vara en fördel när man ska ta och komma tillbaka till alla rutiner igen.
Den här marockanska grytan med kikärtor är en av mina favoriter. Och vill man inte göra den vegetarisk kan man självklart bryna på lite högrev eller annat kött och ha i.
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
Sötpotatis, morötter och curry är en finfin kombination. Speciellt om man sedan tillsätter lite kokosmjölk för att runda av alla smaker lite. Den här grytan har jag fått jättefina kommentarer om! Allt från småbarnsföräldrar som gjort den till sina små bebisar till fruar med tonåringar och män som är lätt skeptiska till vegetarisk mat. Så testa gärna min sötpotatisgryta!
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Ett annat otroligt populärt vardagsrecept här på Linnéas Skafferi är min lasagne med halloumi. Mina barn älskar verkligen den här och frågar rätt ofta om jag inte kan laga den. Hela sommaren har det varit tvär-nej. Det har inte precis varit lasagne-väder 🙂 Men nu så, vilken dag som helst blir det lasagne med halloumi hemma hos oss!
vegetarisk stroganoff med morors och halloumi
Ett till populärt halloumirecept är min stroganoff med morot och halloumi. Även den är otroligt god i matlåda. Det är som om alla smaker verkligen får gotta ihop sig till dagen efter. kycklingratäng med ajvar
Vi avslutar veckans recept-tips med min superenkla kycklinggratäng. Jag älskar enkelheten i detta recept. Bara bryna på kyckling, steka lite lök, blanda alla ingredienser och så in i ugnen. Typiskt bra Linnéa-mat.
Efter en lätt bråkig morgon har ni barnen placerat sig i varsin del av huset. Axel med sin iPad i sitt sovrum och Isac framför tv´n i vardagsrummet. Frågan är om man vågar bryta lugnen genom att föreslå att vi ska göra något. Eller om jag helt enkelt ska ta en kopp kaffe och jobba en liten stund till? Här är det betydligt svalare idag, även om solen skiner från en klarblå himmel. Listan på saker vi borde göra är milslång, men kanske struntar vi i allt och bara går en sväng till skogen? Såg att det fanns gott om blåbär kvar i helgen när jag var ute och gick. Vi får helt enkelt se.
Har ni börjat jobba efter semestern? Eller har ni några dagar kvar på ledigheten?

2
Kommentera

3 recept till rulltårtans dag

drömrulltårta, chokladrulltårta med smörkräm
Rulltårtans dag, det är väl ändå en dag att fira? Lättbakat, enkelt att variera och väldigt gott!
Om jag och barnen bakar tillsammans blir det ofta rulltårta. Alla kan hjälpa till att vispa och röra och sedan tar det bara några minuter i ugnen att grädda. Perfekt!
Man får tycka vad man vill om alla dessa temadagar, men jag är av den bestämda åsikten att man ska ta alla tillfällen i akt att fira. Oavsett om man har namnsdag eller det är rulltårtans dag! Vad tycker ni?
En av de första saker jag faktiskt lärde mig att baka helt själv var just drömrulltårta. En chokladrig rulltårta fylld med len smörkräm. Smörkrämen kan såklart smaksättas med kaffe eller något annat gott för lite mer vuxen smak!
rulltårta
Ok, jag vet att det inte är semmelsäsong riktigt nu. Men den här semmelrulltårtan går faktiskt precis lika bra att baka en sommardag i augusti! Den blir saftig och god tack vare fyllningen av mandelmassa. Servera med en klick grädde och en kopp kaffe!
recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
Kanske den mest klassiska av rulltårtor. En helt vanlig luftig rulltårta, fylld med hallonsylt och rullad i strösocker. Servera med färska bär, lite glass och en klick grädde- så har du en riktig sommardessert! Axel älskar rulltårta, så det här gjorde jag faktiskt till hans födelsedag. Väldigt uppskattat av alla måste jag säga!
Idag utlovades det 30 grader och sol här, men just nu är det faktiskt rätt mulet. Vilket ändå känns helt ok. Jag har dragit igång en tvätt och orkar kanske städa av lite här hemma. För med all säkerhet försvinner molnen lika fort som de dök upp och vi får en fin eftermiddag. Då drar vi och badar. Liksom kramar ur det sista från det här sommarlovet. Men alla planer jag hade i början på sommaren, planerna på att rensa och städa de dagar regnet öste ner. Ja de gick i stöpet så att säga. 1 garderob har jag rensat. Det är allt jag orkat med. Men, hösten kommer garanterat bjuda på svalare väder och allt städande finns kvar tills dess. Det är ett som är säkert!
Nu blir det en kopp kaffe till, sen ropar tvättmaskinen att den är klar så då är det bara att lyda 🙂

0
Kommentera

Rostade plommon

 
grillade plommon, plommon i ugn
Nu har vi tassat ett par dagar in i augusti. Och genast känns det på något vis som om vi lämnat högsommarens hetta bakom oss. Kanske beror det på att istället för 34°C har vi idag 24°C ute…
Kvällarna börjar bli lite mörkare och man kan känna en föraning om att faktiskt hösten är på gång. Hela försommaren har vi frossat i jordgubbar och rabarber men nu, när den säsongen liksom är över. Ja då tar en ny vid. Plommon, nektariner, äpplen och päron börjar bli klara. Så därför passade jag på att göra en efterrätt på årets första plommon. Nämligen rostade plommon, smaksatta med vanilj, kardemumma och honung. Till det kan du servera en god vaniljglass, lättvispad grädde eller varför inte vispad, tjock yoghurt smaksatt med honung och lite lime? Det är helt valfritt. Sedan toppar jag allt med rostad, flagad mandel och lite mynta.
Plommonen kan du antingen rosta i en form i ugnen, i en stekpanna på spisen eller på grillen. Hur gott som helst och ruskigt enkelt!
grillade plommon, plommon i ugn
Nu sitter vi i bilen på väg ner mot Vimmerby och Astrid Lindgrens värld. Än så länge är alla sams och barnen kan komma överens om vilken musik som ska spelas. Det ska bli riktigt mysigt att komma iväg ett par dagar. Nu håller vi bara tummar och tår för att Isacs humör håller sig skapligt lugnt så vi alla kan njuta av ett par dagar tillsammans. Sen väntar sista veckans sommarlov, efter det börjar förskola och fritids igen. Jag tror vi längtar lite allihopa nu.
grillade plommon, plommon i ugn
Självklart går det bra att använda nektariner eller persikor till detta också. Men eftersom plommonen börjar bli mogna här hemma i Sverige nu känns det ju extra bra att kunna använda dom.
Jag fick ett par plommon över som behövdes ätas upp i morse. Jag kan ha serverat dom till gröten. Det kan ha varit sjukt gott!
Rostade plommon, ca 4 port:
8 stora eller 12 mindre, mogna plommon
1 klick smör
nymortlad kardemumma
vaniljpulver
flytande honung
50 g flagad mandel
vaniljglass, lättvispad grädde eller tex turkisk yoghurt smaksatt med honung och lime
Dela plommonen och tag försiktigt ur kärnan. Lägg alla plommon med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Strö över nymortlad kardemumma och vaniljpulver. Ringla sedan över lite flytande honung. Rosta i ugnen i 200°C i cirka 15-20 minuter tills plommonen är helt mjuka.
Rosta mandeln i en medelvärm, torr stekpanna. Servera plommonen ljumma tillsammans med rostad mandel och ovanstående förslag.

1
Kommentera

Fylld paprika i ugn eller Crock Pot

fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Visst är det helt underbart att maträtter man för ett par år sedan aldrig skulle få för sig att laga helt plötsligt börjar bli lite moderna igen? Att fylla saker med köttfärs, det måste ha varit den stora grejen på 90-talet. En klasskompis jag hade dom åt köttfärsfylld limpa som gratinerats mins jag. Det känns ganska långt ifrån den mat som i alla fall vi äter här hemma idag. Och så hade vi såklart fylld paprika. Så otroligt innovativt och kul att fylla en grönsak och sedan gratinera. Kanske var det en modernare variant av koldolmar? Hur som helst har jag sett fler laga fyllda paprikor den senaste tiden. Så jag tänkte att jag kan faktiskt inte vara sämre! Jag har gjort en vegetarisk variant med tacosmak. Tänkte att det går nog hem hos barnen.
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Basen till mina fyllda paprikor är en sås på röda linser. Men ni mins väl att köttfärsen som man hade i paprikorna på 90-talet skulle vara utblandad med ris? Därför tog jag i lite quinoa i linsröran. För att den liksom skulle suga upp vätskan. Och det blev himla gott! Jag fick en del röra över som jag la i en matlåda och frös in. Den kommer att komma väl till pass här någon gång under hösten när jag lite snabbt behöver lunch eller middag till mig själv!
 
Här är det fortfarande 30 grader varmt, så jag passade faktiskt på att tillaga dessa redan i morse och sedan äter vi dom kalla. För i den här värmen klarar jag knappt av att äta varm mat. Känner man inte för att  dra igång ugnen går det utmärkt att laga dessa i en Crock Pot eller annan slökokare. Perfekt nu när det är så hiskeligt varmt ute!fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
 
Jag hade som sagt tacosmak på mina, men där väljer man ju själv. Det skulle vara gott att smaksätta med ajvar, soltorkade tomater och oliver, eller varför inte ett helt lass med färska örter och vitlök? Endast fantasin sätter gränser här!
Fylld paprika i ugn eller Crock Pot:
4 jämnstora paprikor
2 fp krossade tomater
2 dl röda linser
2 dl quinoa
2 grönsaksbuljongtärningar
2 påsar tacokrydda
2 tsk spiskummin
ca 5 dl vatten
150 g fetaost (eller annan ost)
Koka upp krossade tomater, linser, quinoa, buljong, tacokrydda, spiskummin och vatten i en gryta under lock. Låt allt koka i cirka 15 minuter eller tills både linser och quinoa mjuknat. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Men det får inte bli för vattningt.
Halvera paprikorna och ta ur kärnhuset. Men spara gärna det gröna skaftet. Fyll paprikorna med linsröran. Toppa med fetaost eller annan riven ost. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter eller tills paprikan mjuknat och osten fått färg.
Eller lägg de fyllda paprikahalvorna i din Crock Pot och sätt timern på 6 timmar på låg värme.
 
Ät med en god sallad, tacochips, lite salsa och gräddfil.  Perfekt sommarmat <3
 

0
Kommentera