Sommarens bästa recept på lax

 
pokébowl med lax och kokosris
Sommar, sol och vad ska vi äta till middag? Känns det igen? Så här när det är sommar och riktigt varmt ute kan det vara svårt att hitta inspiration till middagsmaten. Men något jag nästan alltid tycker passar att laga är fisk i olika former. Och då speciellt lax, eftersom det är gott att äta kallt. Så idag tipsar jag om sommarens bästa recept på lax. 5 härliga middagar att inspireras av i sommarvärmen <3
Först ut är en poké bowl med lax och kokosris. Varje gång jag gör detta tänker jag att: det här borde jag verkligen laga oftare! Så gudomligt gott, fräscht och lättlagat! Och passar utmärkt så här varma sommardagar!

En annan kär klassiker är ju fiskpaket. Ypperligt att lägga på grillen när man inte känner för att grilla kött och går att variera i det oändliga. Riktigt lyxigt blir det att toppa med nyskapade, färska räkor tycker jag!
fisktacos mangosalsa
Jag vet att jag tipsat om fisktacos tidigare, men den tål ju liksom att tipsas om igen. Enkel matlagning som passar utmärkt varma sommardagar.
ångad lax i ugn
Om man orkar ha ugnen igång en liten stund är den här ångade laxen ett måste att testa! Passar lika bra att äta kall som varm. Helst med lite god potatis och citron. Helt underbar sommarmat!
lax i ugn med fetaost pesto
Ett annat riktigt uppskattat recept här på Linnéas Skafferi är lax i ugn med fetaost. Minimalt med ansträngning och så god mat som resultat. Matlagning helt i min stil med andra ord 🙂
De här inläggen brukar ju egentligen komma upp på måndagar. Men igår fanns helt enkelt inte tiden! Dagen spenderades vid sjön med barnen och när vi ätit åkte jag in och tränade, handlade och innan jag hunnit plocka ur alla varor, hängt tvätten som låg i maskinen och fixat med allt annat man inte orkar göra dagtid i denna värme- ja då var klockan närmare 23! Så ställde klockan lite extra tidigt i morse och gick upp och jobbade undan lite då istället. Betydligt skönare att sitta här i ett svalt hus en tidig sommarmorgon än att sitta på kvällen och halvt tvättas ihjäl.
Nu har jag stekt havreplättar och ska strax packa ihop alla badgrejer. För även idag blir det en dag vid sjön. Det enda rätta en dags om denna känner jag.
Vad hittar ni på i denna sommarvärme?

1
Kommentera

Sommardessert med jordgubbar och bär

 
jordgubbar
Så här när temperaturen når nästan 30 grader varje dag är man kanske inte så sugen att stå i köket och baka. Att slå på ugnen när det redan är stekande hett lockar inte precis. Då är det tur att det finns massor av goda efterrätter som faktiskt inte kräver någon ugn alls!
Som en härlig sommardessert med jordgubbar.
Jag gör ofta någon variant av denna. Grunden är den samma, men sedan varierar jag bara smaksättningen lite efter säsong eller önskemål. Nu är vi inne på slutspurten av jordgubbssäsongen här, så vad passar bättre att använda till efterrätten än just jordgubbar. Även hallon, och vinbär är klara och fungerar riktigt bra att blanda i!
dukning sommar
Tänkte även passa på att ge ett litet dukningstips! Så här på sommaren är det så fint att bara vika ihop lite servetter, sätta ett band om och en blomma i! Så fint och lättfixat! Har man inte tygservetter (vem har egentligen det nuförtiden) så går det bra med finare handdukar eller pappersservetter. Blir hur fint som helst.
Det har varit lite frånvaro på bloggen här de senaste två dagarna. I den här värmen räcker inte riktigt orken till ibland. Allt man vill är att vara vid stranden hela dagen lång. Men igår var jag iväg på möhippa för en kompis som gifter sig här i augusti. En supermysig och sjukt varm dag! Idag verkar det bli precis lika varmt och efter lunch ska vi åka på kalas hos grabbarnas syssling Lo <3
jordgubbar
 
Sommardessert med jordgubbar ca 6 port:
250 g jordgubbar
2 dl blandade bär, eller rabarber
2 msk honung
1 msk strösocker
1 lime
3 dl grädde
200 g creme cheese
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk florsocker
ca 12 digestivekex
färska jordgubbar
Dela jordgubbarna och bären i små bitar. Lägg dom i en kastrull och slå på honung och socker. Låt koka tills frukten är helt mjuk. Smaka med saften från 1 lime.
Vispa grädde fluffigt och blanda ner creme cheese, vanilj och florsocker.
Krossa digustivekexen.
Varva gräddblandning, frukt och digestivekex i fina glas eller glasburkar. Toppa varje med lite färska jordgubbar. Servera direkt.
 
Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt grym söndag, med massa bad och mys!

4
Kommentera

3 recept på glass utan tillsatt socker

vegansk glass mangoglass mjölkfri
 
Glass i stora lass! Alltså denna värme, ibland är verkligen det enda rätta att bara ta en glass! Och inte verkar det som om värmen kommer att ge med sig heller, därför tänkte jag tipsa om 3 recept på glass utan tillsatt socker. För vissa dagar blir det kanske en eller två glassar för mycket, har man då gjort glassen själv- ja då vet man ju precis vad den innehåller och man kan nästan se glassen som ett mellanmål eller ett fint tillfälle att få i sig lite extra vätska. Istället för en sockerbomb! Fiffigt va?
Den första glassen jag vill tipsa om är en mangoglass. Att göra egen fruktglass är faktiskt löjligt enkel och blir ett perfekt, svalkande mellanmål i hettan. Bra va 🙂
För ett par veckor sedan frågade Sebastian om vi inte skulle ta och installera AC hemma. Vi har bergvärme så det är inget större  ingrepp att koppla på en AC på det. Jag svarade att det nog var lite onödigt. Det är ju bara ett par dagar om året vi har det så här riktigt varmt. Det står vi ut! Jag kan säga att jag ångrar mig nu! För att vi inte ska ha 30 grader varmt följer jag nu ett litet schema här hemma. Det är ett jäkla öppnande och stängande av fönster och dörrar, så vi ska ha det så svalt som möjligt inne. Så förlåt Sebastian för att jag än en gång var lite negativ till din idé.
Jag har ändrat mig nu…
nyttig isglass kokosvatten frukt
Isglas på kokosvatten blev snabbt en favorit här hemma. Brukar alltid försöka ha en tetra kokosvatten i skafferiet, för då kan man snabbt göra sig lite isglass. Jag tyckte det blev allra godast när liksom bären mosat sig lite och blandat sig med kokosvattnet. Då fick det en härlig smak. Ska testa att göra på årets jordgubbar idag, kommer att bli hur gott som helst känner jag!glass på mango och banan. sockerfri
Vill man ha en lite mer mättande glass, som både funkar till frukost och mellanmål ja då är nice cream grejen! I värmen brukar vår yngsta ha lite svårt att äta, då är det perfekt att servera en skål glass till mellanmål. Här kan du nämligen mixa i lite vad som för att ge extra energi och nyttigheter.
Om man vill energiberika lite åt barnen kan man tillexempel mixa i lite kokosolja eller annan neutral olja!
Just nu har jag flyttat ut hemmakontoret och sitter på altanen och arbetar. Så otroligt skönt. Att gå upp en timme eller två innan barnen vaknar och beta av det viktigaste. Sedan väntar en solig ledig dag, innan kvällspasset tar vid igen. I sommar verkar jag ha hittat ett bra sätt att kunna arbeta samtidigt som jag är hemma och ledig med barnen. Kanske är det för att barnen blivit lite större, eller för att jag gjort det här så pass länge att jag vet vad som krävs, både av mig och mina sociala kanaler och arbetet i övrigt för att allt ska funka! Nu ska jag plocka fram lite frukost och väcka barnen. För ännu en strålande sommardag väntar <3

3
Kommentera

Sötpotatisgryta med kikärtor och morot

 
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
 
Under sommaren här tänkte jag passa på att tipsa om mina bästa vardagsrätter. Sådant som oftast inte ens kommer upp på bloggen, för jag liksom lagar det i farten. Som jag gör ofta men varierar på olika sätt varje gång. Den här sötpotatisgrytan med kikärtor, morot och kokosmjölk är precis ett sådant recept. Sedan tidigare ligger en variant av kikärtsgryta på bloggen. Den är betydligt krämigare och lite mer mastig. Den här gången blev det en lättare variant där jag blandade lite av det som råkade finnas hemma just idag. Som ni märker påminner recepten om varandra, och det är ofta så jag varierar vår vardagsmat. Jag har ett par fina recept som går att variera i det oändliga och det utgör liksom grunden i min matlagning.
Grytan får gärna koka på låg värme tills sötpotatisen försiktigt kokat sönder. Sötman från både sötpotatisen och morötterna blir tillsammans med curry och andra härliga kryddor en fin smakkombination!
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
Idag har vi haft en riktig fin sommardag. Jag jobbade undan lite på förmiddagen och sedan har vi spenderat hela dagen vid sjön. Så jäkla skönt. Barnen har verkligen lekt av sig med massa kompisar och jag har nästan hunnit sitta ner och bläddrat i en tidning. Visst är det märkligt, så fort man tycker att läget är under kontroll. Barnen leker eller myser på filten så man känner att nu, nu kan jag få sitta i lugn och ro ett par minuter och bläddra i de där tidningarna jag släpar med mig varje gång. Ja precis då måste man springa iväg och fixa något, någon ska precis då gå och bada igen, äta något eller helt enkelt bara påkalla lite uppmärksamhet.
Men det är är väl livet just nu helt enkelt. Men det har blivit bättre, jag behöver inte stå i vattnet och passa på barnen varje sekund, som det var för något år sedan..
Kvällen avslutades åter igen med ett kvällsdopp och sedan mös grabbarna i soffan och kollade på allsång på skansen.kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
Nu har det äntligen svalkat av lite ute, så jag ska ut och vattna efter dagens hetta. Allt bara slokar. Hur underbart det än är med denna värme så har jag ibland lite svårt att njuta av den då jag tänker på vad torkan ställer till med.
 
Sötpotatisgryta med kikärtor och morot:
2 sötpotatisar
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk curry
1 grönsaksbuljong
2 dl vatten
3 morötter
1 fp kikärtor
1 knippe färsk persilja
1/2 citron
2 dl kokosmjölk
salt
ev chili
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs detta ett par minuter i en gryta. Krydda med tomatpuré och curry. Smula över buljongtärningen och låt allt fräsa ihop en liten stund. Tillsätt vatten. Skala och skär morötterna i slantar, bland ai det ti grytan tillsammans med kikärtorna. Låt allt sjuda under lock tills sötpotatisen kokat klart och är helt mjuk. Den får gärna gå sönder när man rör om i grytan.
Smaka av med finhackad persilja, saft från 1/2 citron, 2 dl kokosmjölk och salt. Låt allt koka ihop. Tillsätt eventuellt lite chili för mer hetta. Beroende på hur stark curry du använder.
Servera tillsammans med quinoa, ris eller något annat gryn.
Jag åt detta till lunch idag, men serverade då grytan kall. Perfekt lunch en varm sommardag som denna!

2
Kommentera

5 recept på sommarmat

vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Nu verkar många ha gått på semester. Och i ärlighetens namn känner jag lite panik inför det här med att laga mat i sommar. När man kommer ur de vanliga rutinerna är det som om allt liksom faller. Jag handlar inte som jag brukar, vilket gör att det inte finns speciellt mycket hemma att laga mat av. Vilket resulterar i att det är rätt svårt att få fram lättlagad mat när alla helt plötsligt är dödshungriga efter en heldag på stranden. Men jag vet ju att det finns så mycket lättlagad mat att göra. Eller mat som man enkelt kan laga till mycket av och bara ta fram ur frysen. Ett annat krav på sommarmaten som jag har är att den inte ska kännas allt för mastig.
Så idag har jag plockat ihop en lista på 5 recept på sommarmat som är lättlagade och/eller passar bra att laga mycket av och frysa in.
Sötpotatisbiffar med kikärtor är ett sådant där typiskt bra sommarrecept. Krydda med familjens favoritkryddor och gör gärna en dubbel sats så du kan frysa in hälften. Perfekt att ta fram och bara värma på. Ät med pasta, till en sallad eller som vegetariska burgare!
fisktacos mangosalsa
Vill man lyxa till det lite men ändå äta ruskigt lättlagad mat, ja då är fisktacos med mangosalsa det givna alternativet. Mer lättlagat än såhär blir det ju knappast. Passar perfekt till ett välfyllt vitt vin efter en het sommardag!
kyckling med pesto och fetaost
En supersnabb och otroligt lättlagad vardagsrätt är kyckling med pesto. Har man bara tinad kyckling så går det på ett litet kick att få ihop middagen.
vegetarisk, vegansk, linsbolognese
En av familjens nya favoriträtter i sommar är linsbolognese. Jag försöker alltid ha ett par paket krossade tomater, röda linser och pasta hemma. Då vet man att man kan få till en enkel men vällagad middag. Idag hade jag ingen parmesan hemma, men istället smulade vi massor av fetaost även, det blev också supergott!
fiskburgare lax torsk fiskbiffar
Ett fiskrecept till men måste bara tipsa om de här lättlagade fiskburgarna. Och precis som med sötpotatisbiffarna är de här perfekta att göra ett helt lass av och frysa in. De är dessutom supergoda!
Vad lagar ni för gott så här på sommaren? Tipsa gärna för just nu behöver även jag all den inspiration jag kan få <3

0
Kommentera