Idag firar vi!


Trots gårdagens fotbollsförlust, så är idag en dag vi firar här hemma. Av två anledningar. För det fösta så är det min födelsedag idag! Hipp hurra för mig som blir 31 år gammal idag. 31 känns betydligt mer än 30. Fast skulle någon fråga så är jag 27..
8 juli har även sedan förra året fått en ny innebörd för oss. Det är nämligen vår bröllopsdag. Så idag firar vi 1 år som gifta! Det känns som en evighet sedan, men samtidigt som igår. All planering, alla förberedelser och så kom dagen. Dagen jag fyllde 30 och vi gifte oss. Jag har inte delat med mig så mycket från bröllopet här på Linnéas Skafferi, men tänkte ge er ett par glimtar från dagen.

Hela brudföljet på väg mot kyrkan. Vi valde att gifta oss i Sätra Brunn, strax utanför Sala. Det är en gammal kurort i otroligt fin miljö.

Första kyssen som helt nygifta <3

Min syster Sara sjöng För dig av Lars Winnerbäck och Vem kan vara lyckligare än vi av Stina Svensson. Och sedan spelade min pappa Henrik Ed Sheerans Thinking out loud på trumpet. Jag har försökt ladda upp en video på en av låtarna, men får inte riktigt till det. Men kan säga att inte ett öga var torrt i kyrkan. Som ingångsmusik valde vi The river flows in you och när vi gick ut spelades Love me like you do, båda på piano.

Vi har under så många år planerat att gifta oss. Men har aldrig kunnat komma överens om var. Jag ville gifta mig i kyrkan men det ville inte Sebastian. Så vi kompromissade och gifte oss i.. kyrkan 🙂 Fin start på ett lyckligt äktenskap känner jag.
Skämt å sido, så är Brunnskyrkan väldigt ljus och fin och passar perfekt till ett sommarbröllop!

Här sitter vi i bilen på väg från kyrkan till festen. Precis helt nygifta <3

Har man bröllopsfesten på en loge, ja då får man räkna med utedass! Men faktiskt var det otroligt smidigt när man skulle ta med hela klänningen och allt på toa. Gott om utrymme för tärnorna att hjälpa till var det också!

Min bästa vän Anna och min syster Sara var mina tärnor. Min fina Anna fixade min make up och jag är så nöjd. Helt perfekt blev det <3

Hela brudföljet. Björn, Robert, Sebastians bror William, Sebastian, jag, Anna och min syster Sara.

Min syster Sara som är florist i grunden gjorde min bukett och fixade alla dekorationer. Tyvärr var de pioner vi förbeställt så sjukt små och vi var visst inte de enda som skulle gifta oss den här helgen. För det fanns inte en pion att få tag i. Som tur var kunde hon åka till mammas vän Gun som hade massor av vackra pioner i sin trädgård. Så tack Gun för att du räddade vår dag <3
 
Det låter kanske lite klyschigt, men det var verkligen en helt magisk dag. Så mycket känslor, så många fina människor. En dag vi verkligen ser tillbaka på med kärlek!
Är ni intresserade av fler bilder kan jag göra ett till inlägg lite längre fram, men nu ska vi packa väskorna för en natt på The Stram Hotel!

0
Kommentera

5 recept på sommarfrukost

frukost parfait
Idag verkar väldigt många gå på lite efterlängtad sommarsemester. Och därför känd jag att det kunde passa fint att tipsa om 5 recept på sommarfrukost. För så här på sommaren känns det ibland som om frukosten blir lika varje morgon. Antingen en skål yoghurt eller en smörgås i farten på något vis. Men det finns ju så otroligt mycket god frukost. Som inte alls är krånglig eller tar lång tid att göra.
Som en frukost parfait med yoghurt. Perfekt att göra iordning och servera till hela familjen.
gröt, frukost, banan, nyttig
Många kanske tycker att gröt hör till hösten och vinterns frukostar. Men jag älskar gröt även på sommaren. Speciellt om man gör gröt som inte behöver ätas varm. Kall hirsgröt med stekt banan blir en riktig lyxfrukost en sommarmorgon på altanen.

Kan man äta glass till frukost? Absolut!! Speciellt om man gör yoghurtglass med müsli! Svalkande och väldigt gott!
mellanmål
En annan klassiker på frukostbordet hos oss är smoothie. Perfekt att göra iordning och ha till frukost eller mellis. Smyg gärna ner en avokado för att ge lite extra energi!
bananplättar
Vill man lyxa till det ordentligt gör man bananplättar till frukost! Perfekt om man har ett gäng bananer som börjar bli övermogna. Vilket är lätt hänt så här på sommaren. Gör ett helt gäng och ta med som fika eller lättare lunch på badstranden! Hos oss går dom alltid åt som smör i solsken. Och jag får alltid göra dubbelsats om jag ska ha en chans att få smaka någon själv!
 
Vad äter ni helst till frukost såhär på sommaren? Igår kväll åt vi nyplockade jordgubbar, mjölk och så bröt jag i bitar av knäckebröd. SÅ gott. Det är riktig sommar för mig!
Nu ska vi strax bege oss mot min vän Emma och hennes familj. Lite mat och trevligt sällskap. Det blir en fin fredag det <3
 

2
Kommentera

Rostad spetskål i ugn


Vet ni vad jag älskar med att bli äldre? Jo det är att allt inte är svart eller vitt. Det finns gott om utrymme för gråskalor och man kan ändra sig angående saker och ting. Utan att det behöver bli en sådan stor grej av det hela. När jag var yngre så hade jag så starka åsikter. Med tiden inser man att man faktiskt kan ha ändrat smak, eller helt enkelt inte tycker på samma vis längre. Och då är det ok att ändra sig. Det skulle jag aldrig ha gjort som 20-åring.
En av de saker jag alltid har haft otroligt starka åsikter kring är det här med kål. JAG TYCKER INTE OM VARM KÅL! Punkt. Slut. Färsk kål, japp. Men så fort den är tillagad på något vis går det bort för mig. Tills jag provade ugnsbakad spetskål. Alltså hur gott är inte det?!
Jag klarar fortfarande inte av varm rödkål eller vitkål. Men spetskålen har en betydligt mjukare och mildare smak. Så gott! Jag gjorde rostad spetskål i ugn här om kvällen. En perfekt sommarmiddag och ett fint alternativ till kött när man grillar.

Spetskålen har en fin, lite söt och mjuk smak. För att göra det hela lite roligare ringlade jag citronolja över och så kryddade jag med Renée Voltaires lantbuljong. Så enkla smaker med väldigt gott!
Till  min rostade spetskål gjorde jag en quinoa och grönkålssallad, hummus och rostade, kryddiga nötter.
Jag skriver ofta att det här älskade verkligen barnen, men det här var en middag som vi vuxna gillade, men barnen ratade. Men jag hade som tur var stekt på lite kyckling till de som valde att inte äta spetskål. Så alla blev nöjda och mätta!

Idag har vi haft en otroligt fin sommarlovsdag. Vi har varit och plockat jordgubbar och varit till sjön och badat. Sedan avslutade vi dagen med ett kvällsdopp och jordgubbar med mjölk. Isac däckade i soffan medan jag gick och gjorde i ordning tandborstarna. Att ha sommarlov kan verkligen vara hur jobbigt som helst. 
Quinoasalladen jag serverade till är inspirerad av den arabiska salladen tabbouleh. Perfekt sommarmat och det passar bra till det mesta. På grillbufén, som bas i en matig sallad eller varför inte till lite kryddiga korvar?
Eftersom både kålen och salladen är väldigt mjuka i konsistensen behövdes något med lite tuggmotstånd. Lite knaprighet liksom. Så då gjorde jag lite rostade nötter och solroskärnor, som jag kryddade med den marockanska kryddblandningen Ras El Hanout. Den finns att köpa färdigblandad på mataffären och det blev verkligen så gott till det här!
Rostad spetskål i ugn:

2 spetskålshuvuden
citronolja
lantbuljong
Dela varje spetskål i 4 kvartar. Lägg på en plåt. Massera in lite olja i varje spetskål. Krydda med buljong.
Rosta i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk och börjar få färg. Servera varm eller kall.
Quinoa och grönkålssallad:
4 port kokt quinoa
1 kruka färsk persilja
ca 200 g färsk grönkål
saft från 1 citron
olivolja
salt & svartpeppar
Låt quinoan svalna helt. Finhacka persiljan och blanda den med quinoa. Repa grönkålen och skär den i fina bitar. Blanda ihop allt och smaksätt med citron, olja, salt och peppar.
Rostade, kryddiga nötter:
2 dl blandade nötter och solroskärnor
3 msk Ras El Hanout
salt
olivolja
Grovhacka nötter och solroskärnor. Blanda med kryddblandningen, salt och lite olja. Rosta i en medelvarm stekpanna i ett par minuter under omrörning.
Servera spetskålen med quinoasallad, rostade nötter och hummus. MUMS!

24
Kommentera

Lättbakade blåbärsbullar med vaniljkräm

recept, baka, blåbär, bullar
I helgen hade vi som sagt kalas. Axel har fyllt 7 och jag fyller till helgen. Och är det kalas, ja då lär man bjuda på bullar. Eller hur. Det hör liksom inte ihop. Jag tycker det är kul att testa nytt när man har en större grupp människor som ska provsmaka. Vissa kanske vill provbaka saker och ting innan man bjuder in till kalas. Men jag gillar att kasta mig ut i det okända (obs! Gäller bara när jag bakar, annars är jag en riktig trygghetsnarkoman och lite av en fegis…) Jag har aldrig bakat blåbärsbullar, men tänkte hur svårt kan det egentligen vara? Inte var det svårt, och alla älskade dom! Men om man tänker efter, blåbärsbullar med vaniljkräm vem kan låta bli att gilla det?!
recept, baka, blåbär, bullar
Vi har ett kafé här i Sala som är lite smått känt för sina blåbärsbullar med vaniljkräm. Dom är gigantiska. Och sjukt goda. Man delar lätt två personer på en. Kanske är det därför jag aldrig bakat blåbärsbullar tidigare. För att det alltid funnit så lättillgänglig i närheten liksom.
Blåbärsbullar är perfekta bullar att baka om man inte är proffs på att snurra bullar. För dessa bullar behöver verkligen inte bli speciellt snygga. För det sista man gör precis innan servering är att doppa dom i socker. Och vips blir bullarna hur tjusiga som helst!
De funkar även riktigt bra att frysa in. Tag bara upp ur frysen, tina, pensla med en sockerlag och doppa sedan i socker. De både smakar och ser nybakade ut då!
Jag bakar alltid mina bullar på kall degvätska, degen får bara jäsa lite längre. Men bullarna blir så mycket godare tycker jag. Vill man kan man låta göra ordning degen och låta den stå i kylen över natten. Låt den sedan jäsa i rumstemperatur. Men då brukar jag minska något på jästen.
Blåbärsbullar med vaniljkräm ca 50 st:
2 pkt jäst
1 L valfri mjölk
200 g valfritt mjukt smör
3 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk nystött kardemumma
ca 1,6 kg vetemjöl
fyllning:
200 g valfritt mjukt smör
2 dl florsocker
ca 3 dl blåbärssylt
2 påsar marsansås (tag den kokbara för att göra bullarna helt veganska)
4 dl valfri mjölk
1 dl strösocker
1 dl vatten
Blanda ut jästen i lite av mjölken tills all jäst är upplöst. Tillsätt sedan resten av mjölken. Skär det mjuka smöret i små kuber och blanda i. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Ha i mjölet, lite i taget tills du får en elastisk deg. Arbeta degen i maskin i cirka 7 minuter. Spar en del av mjölet till utbaket. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Det brukar ta cirka 2-3 timmar i rumstemperatur.
Dela degen i två delar och kavla ut till en avlång rektangel på välmjölat bord.
Bred ut mjukt smör på ena halvan av degen. Strö florsocker över. Bred blåbärssylt över den andra halvan. Vik först in delen med blåbärssylt mot mitten, vik sedan över den med smör och florsocker. Kavla ut degen något. Skär i cirka 1 1/2 cm breda remsor och tvinna till en bulle. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Upprepa med resterande deg.
Vispa ihop vaniljkrämen och låt stå kallt.
Montera en rund, liten tyll i en spritspåse, fyll med vaniljkräm. Tryck ner tyllen i mitten av varje bulle och spritsa i vaniljkräm.
Grädda bullarna i 250°C i cirka 10 minuter.
Låt bullarna svalna. Koka ihop socker och vatten. Pensla sedan bullarna med sockerlag och doppa i strösocker.
Ska du frysa in bullarna, hoppa över momentet då du penslar med sockerlag och doppar i strösocker. Gör det innan servering istället.
 
Kanske är det här världens godaste bulle?
 
 

30
Kommentera

Grilla vegetariskt i sommar- 5 goda recept

grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad, grilla vegetariskt
Sommar, sol och grillen är redo!
Men om man nu hela året arbetat för att äta mer vegetariskt. Hur gör man då nu? När den invanda grejen är att grilla kött, fågel eller fisk. Och ha en sallad som tillbehör?
Jo det ska jag tala om. För det finns så otroligt mycket gott att grilla även om man inte äter kött! Därför tär dagens tema: Grilla vegetariskt i sommar- 5 goda recept!
Först ut är ett supergott tillbehör som alla kan äta av, oavsett om man äter kött eller inte. Nämligen grillad fetaost. Har ni inte testat detta så är det ett måste i sommar. Jag vet inte om det finns någon bra vegansk fetaost? Hojta gärna till isf!
ugnsbakad blomkål
Ugnsbakad blomkål har man ju hört om. Jag har ju till och med ett inlägg på ämnet. Men vet ni att det går precis lika bra att grilla blomkål? Grilla på indirekt värme tills blomkålen blivit helt mjuk. Följ bara receptet i övrigt. Vill man dela blomkålen i mindre buketter och grilla skulle jag rekommendera att använda en grillkorg.
grilla vegetariskt, marinerade balsamvinäger champinjoner
Marinerade champinjoner, dom gjorde än en gång succé nu i helgen. Ett otroligt prisvärt och enkelt alternativ när man ska grilla.
Fräs på dom på grillen eller i en stekpanna- kör på det som fungerar bäst för dig!
zucchini i ugn
En storfavorit som jag ofta gör ni vi ska bort och grilla är fylld zucchini. Dels för att det är ruskigt enkelt att förbereda, men det blir också så galet gott. Jag har lärt mig att jag inte bara kan göra till mig. Jag måste alltid göra ett par extra. För det är alltid fler som vill smaka! Zucchinin kan antingen tillagas i ugn eller på grillen!

Glöm tråkiga grillspett med brända bitar paprika och ofärdiga svampbitar, helt ärligt känns det lite 90-tal va? Visst har vi kommit längre än så? Gör istället en sallad av grillade grönsaker. Så grymt gott och lättlagat! När alla grönsaker är som godast är det perfekt att göra en grillad sallad av dom tycker jag!
Har ni några bra vegetariska grilltips att komma med i sommar? Tipsa gärna!
Nu är det dags att plocka fram frukost åt barnen som precis tassat ner från övervåningen. Så skönt att de blivit så stora att jag faktiskt kan ställa klockan och gå upp och jobba ett par timmar innan de vaknar! Utan att behöva gå upp mitt i natten 😉 Idag väntar lite förmiddagssjobb för mig, sen tror jag vi tar en cykeltur. Solen skiner här med det blåser och är inte supervarmt. Så badstranden får vänta, om det inte blir bättre fram mot eftermiddagen. Vad har ni för er idag?
 
Här hittar ni 5 goda potatisrecept
Här hittar ni 6 goda recept på biffar
Här hittar du 5 lättlagade middagar i sommarvärmen
Här hittar du 5 desserter som passar i sommar
 

3
Kommentera