5 desserter till midsommar

marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
Så, har ni planen för midsommarmaten klar? Strålande! Om inte. Ni har väl kollat in mitt förra inlägg med 10 goda recept på midsommarmat!
När maten är planerad är det dags för desserten. Och som tur är kanske jag kan hjälpa er även här. Jag har nämligen plockat fram 5 desserter till midsommar. Alla hyfsat enkla att göra och galet goda, såklart! Och självklart innehåller alla jordgubbar <3
Först ut är kanske drottningen av midsommartårta. Nämligen marängtårta med jordgubbar. Den här är faktiskt löjligt god. Och mer lättbakat  än så här blir det faktiskt inte i sommar. Med färdiga marängbottnar bakar du den här tårtan på ett litet kick. Men gör den precis innan den ska ätas. Då är den som godast!
pavlova
Och på tal om maräng. Vill man engagera sig lite mer. Gör pavlova till gästerna! Här har jag gjort portionspavlovor. Men det går såklart bra att göra en stor istället!
enkel jordgubbsdessert trifle
Är du på jakt efter något superlätt? Gör då den här enkla jordgubbsdesserten. Ibland behöver man faktiskt inte krångla till det så mycket. Och är man riktigt bekväm, ja då finns faktiskt färdig sockerkaka att köpa i affären 🙂
glasstårta på tre ingredienser
Glasstårta med jordgubbar, det är en riktig favorit till midsommar. Den här är dessutom ruskigt enkel att göra och förbereds utan problem ett par dagar i förväg. Sedan är det bara att plocka fram den ur frysen en stund innan den ska ätas!
jordgubbscheesecake
Jordgubbscheesecake är även det ett otroligt fint alternativ att ha som dessert på midsommar! Jag gillar att förbereda saker i förväg, eller bara slänga ihop precis innan gästerna kommer.
Själv har jag inte riktigt bestämt än vad det blir för dessert till midsommar. Det får jag klura ut under morgondagen tror jag. Men något med jordgubbar blir det självklart
Hoppas ni får en fin tisdagskväll. Här hemma planeras själva midsommarafton för fullt!

1
Kommentera

10 recept på midsommarmat

krossad potatis i ugn
Om inte ens en vecka är midsommarafton här. Därför får veckans mat utgå och lämna plats för 10 recept på midsommarmat. För visst är det så, att man kan behöva lite ny inspiration ibland. Just vid högtider känns det som om vi alltid äter samma gamla vanliga. Men här har jag plockat ihop 10 härliga recept som skulle göra en helt makalöst god midsommarbuffé!
Först ut är vår käre potatis. Krossad potatis i ugn är en av mina favoriter. Otroligt gott och lätt att varier!
rårakor med löjrom
Rårakor med löjrom. En kär gammal klassiker som kanske passar fint till midsommarlunchen?

En sallad är ett måste! Varför inte göra en sallad med grillade grönsaker, jordgubbar och massa annat gott! Jag är så innerligt trött på helt vanlig sallad! Det är ju faktiskt så mycket roligare om man slipper en blaskig blandning av tomat, gurka och isbergssallad. Tycker inte ni?

Bjud vänner och familj på enkla fiskpaket  till midsommar. Förbered dom i förväg och lägg på grillen när gästerna kommer. Eller låt var och en plocka ihop sitt egna paket.
zucchini i ugn
Fylld zucchini  funkar lika bra att göra i ugn som på grillen. När andra grillar kött gör jag ofta fylld zucchini. Och det slutar alltid med att alla andra vill testa!
grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad
 
Gör en  grillad fetaost  och ställ fram på midsommarbuffén. Det blir garanterat succé, jag lovar. Ett otroligt enkelt tillbehör som verkligen blir gott!!
focaccia
Focaccia är nästan uteslutande det bröd jag bakar nuförtiden. Men det är ju så gott, och enkelt! Baka antingen ett par stora bröd. Eller gör fler små. Gör man små är det fint att lägga ett bröd på varje tallrik när man dukar <3
tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
Ingen midsommar utan västerbottenost. Eller hur! Här har jag gjort en variant på den klassiska pajen. Nämligen en tomatpaj med västerbottenost. Grymt god om jag får säga det själv!
silltårta
Precis som västerbottenost, så har ju sillen sin givna plats. Och varför inte göra en silltårta. Det är en kär gammal favorit som man inte klarar sig utan på midsommar!
fetaoströran, fetaostsås
Enklaste såsen till buffén kan du utan problem förbereda ett par dagar innan. Fetaoströra har vi gjort så länge jag kan minnas, men är fortfarande lika gott!
Men var är desserten undrar ni kanske nu? Ta det lugnt, i morgon kommer ett inlägg med de godaste efterrätterna att göra till midsommar.
 
Har du några favoriter som du inte vill vara utan på midsommarbuffén?

0
Kommentera

Kolakakor med twix

sirapskakor, baka , småkakor, kolasnittar
Hej i regnet!
Jo ni läste rätt! Här regnar det faktist nu! Små, fina droppar som strilar ner. Och det är faktiskt rätt härligt. Lite ovant måste jag säga, men ändå. Naturen och djuren jublar! Själv står jag inne i köket och jobbar. En del grejer inför morgondagens jobb måste förberedas, lite blogginlägg ska skriva och så lagar jag kvällsmat. En helt ok söndagseftermiddag ändå. Och ska jag vara helt ärlig så har jag precis tjuvätit en av kakorna ni strax ska få recept på. Tidigare i veckan bakade jag kolakakor med twix. På affären gick jag förbi ett gäng påsar med twix-bites. Ni vet en påse med små, små bitar twix. Tror de finns med snickers och några till sorters choklad. Och jag tänkte att dom här är ju perfekt att baka med. Kanske göra små twix-grottor.
Men det blev kolakakor med twix av dom. Och jisses så gott!
småkakor, sirapskakor, kolakakor.
Medan jag jobbar på här i köket ligger Axel och spelar tv-spel. Isac är på kalas hos sin kompis Emil, helt ensam. Sebastian fick åka därifrån. Vad hände där liksom. Nu klara min minsta bebis sig ensam på barnkalas i två timmar utan sina föräldrar!! Hur gick vi ifrån att ha två småpluttar till att ha barn som klarar sig helt själv på kalas? Märkligt det där!
Men nu i köket börjar det lukta grymt gott. Vi kör tacofredag en söndag istället. Så i grytan puttrar tacoröran jag alltid gör. Istället för att göra på köttfärs använder jag röda linser. Det blir så mycket godare än på köttfärs tycker vi!
sirapskakor, baka, småkakor
Just en dag som denna. En småregnig söndag, då passar det fint att baka. När solen skiner och det är sådär jädrans varmt ute. Vem orkar dra igång ugnen då? Men idag är det inga problem. En perfekt dag att fylla upp kakburkarna inför de varma och soliga dagarna som kommer!
Gillar man inte twix går det ju såklart att använda annan choklad istället. Man kan göra sega kolakakor med choklad, toscasnittar eller kolakakor med mintkrokant. Alla fina små småkakor att baka med sommarlovslediga barn!
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 knivsudd  äkta vanilj
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 påse twix-bites
Värm ugnen till 175 °C
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dom med hjälp av fingrarna. Tryck i twix-bites i mitten på längderna.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får en gyllene färg. Skär längderna i bitar och låt som svalna på plåten.

 

 

2
Kommentera

Tomatpaj med västerbottenost

tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
Hej på er,
Vet ni om att det faktiskt inte alls är lång tid kvar till midsommar nu? Varje år kommer den lika plötsligt tycker jag! Jag vet inte vad det är, kanske är man så upptagen med alla avslutningar och allt under juni att man liksom inte riktigt har tid att fokusera på att det kommer något mer när skolorna och alla aktiviteter slutat? Men hur det än är, så är det snart dags att klä midsommarstången, dansa små grodorna, och frysa sig igenom en hel dag och kväll. För efter den här kanonvåren kan vi verkligen inte räkna med fint väder på midsommar känns det som…
Men oavsett hur det går med vädret, så finns det alla chanser till att få äta riktigt mumsig mat i alla fall! I veckan lagade jag nämligen en helt galen god tomatpaj med västerbottenost.. Perfekt för dig som verkligen gillar smakrika pajer! Här har jag valt att inte ha någon äggstanning i pajen, utan bara fyllt den med massor av godsaker!
 
tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
 
Nu ska jag strax åka och hämta Axel, sista dagen i förskoleklass är avklarad och ikväll är det avslutning i kyrkan. Det är helt galet så fort det här året har gått! Men nu ska alla grejer packas med från förskoleklassen och till hösten är det dags att flytta upp till 1:an. Min stora, lilla pojke! Innan avslutningen ska vi fixa lite blommor till fröknarna och köpa en ny skjorta till Axel. I sista sekund, jag vet. Men de här sista veckorna har verkligen varit fullspäckade!tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
Så till pajen. Kanske bland de godare jag ätit. Är man inget stort fan av tapenade kan man säker bre ut pesto i pajskalet också. Det blir med all säkerhet gott det med. Det blev en ny variant på den klassiska västerbottenostpajen. Den kan vi behöva förgylla vår midsommar med!
Tomatpaj med västerbottenost:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
ca 3 msk iskallt vatten
2 gula lökar
1 vitlök
4 msk tapenade
2 dl västerbottenost
färsk basilika
blandade i olika färger cocktailtomater
Lägg kallt smör, vetemjöl och salt i matberedaren och mixa till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite taget.  Mixa snabbt ihop till en smidig deg.
Kavla ut och klä en pajform med degen. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajformen i frysen i cirka 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 200°C i cirka 10 minuter.
Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken och stek riktigt mjuk i en klick smör på medelvärme. Bred ut tapenade i det förgräddade pajskalet. Strö över den stekta löken och riven västerbottenost.
Grovhacka ett knippe basilika och ha över osten.
Skiva tomaterna och placera ut över pajen. Grädda i cirka 30-35 minuter i 200°C.
 
Perfekt paj att ta med till midsommarfirandet <3
 

0
Kommentera

Linsbolognese

inlägget innehåller annonslänkarvegetarisk, vegansk, linsbolognese
Pasta med en enkel pastasås är mat som alltid uppskattas hemma. Och det är perfekt mat att laga om man vill passa på att äta lite mera vegetariskt! Och båda barnen åt varsin stor portion, vilket alltid är en bra recension. Här har jag gjort en linsbolognese på röda linser. Det är gott, nyttigt och skapligt billig mat. Vilken pasta man väljer att servera till är ju upp till var och en. Helt vanlig, fullkornspasta eller kanske någon bönpasta? Faktiskt så åt jag quinoa till och det var också supergott!
vegetarisk, vegansk, linsbolognese
Det jag ibland saknar med vegetariska såser är att man inte har det där djupet som det kan bli när man använder kött. Även om jag liksom inte tycker om själva smaken av kött. Men det fixade jag den här gången faktiskt. Genom att använda både balsamvinäger och Tamarisoja. Då fick linsbolognesen ett annat djup, mera smak liksom! Så det kommer jag definitivt använda även framöver i min matlagning.
Just nu sitter jag på Loppikontoret och arbetar, vi ska ha lite sommaravslutning i eftermiddag. Så mysigt! Känns helt galet att skolorna slutar i morgon. Jag känner att det är en hel del jobb kvar att få undan innan någon form av semesterkänsla infinner sig! Men jag har cirka två veckor kvar nu, sen blir barnen hemma på heltid resten av sommaren. Även om jag har en del jobb inbokat under sommarlovet så får det lösa sig.
vegetarisk, vegansk, linsbolognese
Allra godast är det att äta detta dagen efter. När det liksom har stått till sig över natten. Ett annat alternativ är att göra detta i en Crock Pot. Då får liksom såsen stå många, många timmar och gotta till sig på låg värme.
Jag tycker just linser behöver riktigt lång tid i en slökokare för att gå klart. Därför är detta perfekt mat att köra igång tidigt på morgonen och så är det klart när man kommer hem efter arbetet sen!
 
Linsbolognese:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 stora morötter
2 fp krossade tomater
torkad oregano
torkad timjan
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 dl balsamvinäger
1 msk tamarisoja
svartpeppar
salt
2 dl röda linser
ca 4 dl vatten
färsk basilika
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek detta mjukt i en gryta. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka på medelvärme några minuter.
Grovriv morötterna och låt de steka med i grytan. Ha sedan i krossade tomater, oregano, timjan, biljon, balsamvinäger, soja, salt, peppar, linser och vatten. Låt allt koka under lock tills linserna mjuknat helt, ca 20-30 minuter Tillsätt ev mer vatten om såsen känns för tjock.
Finhacka färsk basilika och blanda i när såsen kokat klart.
Servera pasta, quinoa eller grönsaker till.
 
Ett perfekt alternativ till klassisk köttfärsås <3
 

4
Kommentera