Hirsgröt med stekt banan

gröt, frukost, banan, nyttig
Ni som hängt med ett tag här på Linnéas Skafferi vet vid det här laget att jag gillar frukost. Skulle jag inte ha hela familjen att ta hänsyn till har jag inga som helst problem med att äta frukost till både frukost, lunch och middag. Enligt mig är det få saker som slår en riktigt lyxig frukost nämligen. Och med lyxig menar jag inte att det är den mest extravaganta frukost man kan komma på. Nej jag tänker på frukostar som det faktiskt ligger lite kärlek bakom. Och precis så ät det med den här frukosten.
I morse bestod nämligen frukosten av hirsgröt med stekt banan, vanilj, jordnötssmör och hasselnötter. Det var nästan så att jag hade kunnat servera den som dessert!
gröt, frukost, banan, nyttig
Idag valde jag att koka gröt på hirs. Det är ett glutenfritt sädesslag från Kina. Faktiskt ett av de allra äldsta vi har. Det är rikt på magnesium, fosfor, zink, järn och vitamin B6.
Jag gillar att variera min gröt. Därför blir det ibland havregrynsgröt, ibland gröt på steel cut oats, vissa gånger rågflingsgröt och när barnen får bestämma- mannagrynsgröt. Men det tycker jag mest är bukfylla. Däremot har jag serverat både gröt gjord på hirs och på steel cut oats och båda barnen har verkligen gillat det. Jag gissar att det beror på att gröten kokas i annat än vatten och då påminner lite om mannagrynsgröt.
gröt, frukost, banan, nyttig
Hirs tycker jag blir allra bäst om man blötlägger över natten. Det blir lite mindre tungt för magen då upplever jag. Dessutom blir gröten mycket lättare att koka om de små grynen legat i vatten ett par timmar innan. Jag mäter bara upp hur mycket gryn jag ska koka på, slår över vatten och låter det stå i kastrullen över natten, På morgonen häller jag sedan av vattnet och mäter i rätt mängd vätska. Koktiden brukar kortas och det blir snällare för magen.
gröt, frukost, banan, nyttig
Ett trix jag ofta tar till för att få riktigt god gröt är att koka den lite längre, fast på låg värme. Då blir gröten sådär härligt krämig och god!
Just idag smaksatte jag min gröt med vanilj, men det går precis lika bra att ha i lite kanel. Eller varför inte kardemumma. Så här på sommaren är man kanske inte jättesugen på varm gröt, men den här tycker jag smakar precis lika bra ljummen eller nästan kall.
Gröten toppade jag som sagt med stekta bananer. Alltså det är bara för gott! Vi har inte så ofta sylt hemma, så då är det perfekt att bara steka på ett par bananskivor om man vill ha lite sötma i gröten. Sedan hade jag i en klick jordnötssmör och strödde lite hasselnötter över. Perfekt med lite extra energi på morgonen så man står sig fram till lunch!
 
Hirsgröt med stekta bananer, 2 port: 
1 1/2 dl hirs
2 dl vatten
ca 4 dl havremjölk (eller annan mjölk, jag tycker en växtbaserad blir godast till)
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
2 bananer
lite kokosolja att steka i
jordnötssmör
hasselnötter
Blötlägg gärna rätt mängd hirs över natten i vatten. Häll av vattnet och slå på nytt. Tillsätt mjölk, vanilj och salt.
Låt allt puttra i cirka 10 minuter. Rör med jämna mellanrum. Låt gärna gröten stå kvar och svälla lite under lock när den kokat klart. Du kan behöva tillsätta lite mer vätska då.
Dela bananerna på längden. Stek i kokosolja.
Servera gröten med stekta bananer, en  sked jordnötssmör, hackade nötter och valfri kall mjölk.

7
Kommentera

World Meat Free Week-5 vegetariska recept

vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
Den här veckan är det World Meat Free Week. Ett initiativ som du kan läsa mer om här. En vecka för att belysa vad bara ett par vegetariska middagar i veckan kan göra för skillnad. Både för miljön och dig själv!
Och jag tänkte att Linnéas Skafferi kan ju inte vara sämre. Därför kör vi 5 vegetariska recept denna vecka. Fint va? Själv lagar jag varken nöt, fläsk eller fågel hemma. Det har liksom bara fasats ut ur mitt liv. Fisk tycker jag fortfarande är gott så det äter jag gärna. Jag försöker också välja mjölkprodukter med omsorg. Jag tycker att dom som vill äta kött självklart ska fortsätta göra det, men kanske ska man tänka till både en och två gånger på vilket slags kött man väljer att äta. Jag tror inte på förbud, eller att stoppa in någon i ett fack. Allt är inte svart eller vitt.
Först ut är en riktig familjefavorit. Nämligen vegetarisk lasagne med halloumi.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Sötpotatis är något vi gillar hemma hos oss. Oavsett om den bakas i ugn, används i grytor eller som här- i grönsaksbiffar. Perfekt sommarmat om du frågar mig!
linssoppa med kokosmjölk
Tycker man det är svårt att servera vegetarisk mat utan att familjen ska rynka på pannan? Ja men gör en soppa! Den här linssoppan kan ätas både varm och kall, därför passar den perfekt så här på sommarhalvåret. Gör ett gott bröd till. Jag gör alltid lite extra mycket och fryser in i matlådor. Guld värt att ta fram när man inte orkar laga mat!
vegetarisk tacotårta
Inte behöver man avstå att äta tacos bara för att man väljer bort kött! Nej om jag får säga det själv så blir den här tacoröran mycket godare än den klassiska på köttfärs. Här har det ju dessutom blivit en härlig tacotårta av det hela! Det här har jag serverat till både barn , vuxna och tonåringar och inte en enda har noterat att den var utan kött!
springrolls- vietnamesiska sommarrullar
Lite pilligt, men ack så gott! Jag älskar vietnamesiska sommarrullar. Så fräscht och gott. Dessutom är det perfekt bjudmat! Gör i ordning alla ingredienser och låt gästerna själva göra sina rullar. Superenkelt att göra vegetariskt och sen kan var och en välja om man vill ha koriander i eller inte 🙂
 
Hur ser det ut hemma hos er? Äter ni mycket vegetariskt? 

0
Kommentera

Bra att ta med sig till stranden

inlägget innehåller anonslänkar.
 
recept på tunna pannkakor
Alltså vilken helt fantastiskt sommarväder vi har haft. Jag vet att vi verkligen behöver regn nu. Både djur och natur skriker efter det. Men, nu kan vi inte styra över regnet, så då kan man faktiskt lika gärna försöka passa på att njuta av det.
Igår packade vi ihop alla badgrejer och drog till vår fina badsjö vi har här. Och då slog det mig att jag behöver uppdatera picnic-utrustningen en del för säsongen!
För om sommaren fortsätter som den startat blir det många timmar spenderade uppe vid vår sjö.
En av barnens favoriter är när jag är sådär riktigt huslig och steker pannkakor och tar med. Kalla pannkakor med frukt, världens bästa utflyktsmat. I alla fall enligt dom! Riktigt tunna och spröda. Precis som mormor alltid brukar göra. Det här receptet räcker till cirka 12 pannkakor. Perfekt att ta med till lunch!

Vår kylväska gav upp här förra säsongen. Och jag har inte kommit mig för att införskaffa en ny än. Hur snyggt vore det inte att komma till stranden med den här!! Jag fick en otroligt stark känsla av att den skulle passa helt perfekt! Jag insåg även att vi måste köpa en lite nättare termos. Och hur snygg var inte den här? Sitt med stil på stranden! Så mycket snyggare än en vanlig picnicfilt. Bara att rulla ihop och lägga in i bilen. Eller använd på altanen. Ursnygg matta för utomhusbruk!
sega kolakakor med choklad
Ett måste till kaffet på stranden är ju en kaka. Jag brukar alltid ha mariekex eller bragokex hemma på sommaren. Vilka barndomsminnen och faktiskt otroligt gott att doppa i kaffet. Men vill man lyxa till det lite är det ju riktigt fint att ta med sig hembakade kakor. Som sega kolakakor. Mums så goda!
Men i morgon är det måndag igen. Nu tassar vi in på de sista riktiga arbetsveckorna innan sommarlovet. Jag jobbar hela den här veckan, sedan blir det nog två halvveckor för barnen på förskola/sommarfritids. Sen, då börjar sommarlovet <3
Hur ser det ut för er? Är sommarlov och semester inom räckhåll?

0
Kommentera

Sockerkaka

 grundrecept, baka

Igår skrev jag på instagram att jag ibland känner att allt bara blir för mycket. Det är den ena spektakulära tårtan eller desserten efter den andra. Och jag förstår, man blir inspirerad. Tycker att det är otroligt vackert och lita fascinerande att man faktiskt kan skapa något så fint. Men ibland får det motsatt effekt på mig. Då blir jag bara sugen på att baka en sockerkaka, en småkaka eller på sin höjd en helt vanlig sketen rulltårta. För jag är egentligen inte extra allt. Jag väljer hellre en liten torr kaka när vi fikar än en bakelse. Men vi är ju alla olika. Och tur är ju det 🙂
Så idag blev det att baka sockerkaka. Att ha ett fint grundrecept är otroligt bra. För sedan är det bara att variera i det oändliga!
Du kan smaksätta med kaffe, kakao, apelsin, choklad eller vad du helst gillar. Eller varför inte dela sockerkakan och fylla med vaniljkräm, smörkräm eller chokladkräm? Enkelt men ack så gott!
grundrecept, baka
Här i Sala blossar det fortfarande upp nya skogsbränder. När vi alla nästan andades ut och fick information om att läget var under kontroll, ja då får vi höra att det brinner på två nya ställen. Hela tiden hör man surret av flygplan och helikoptrar som flyger över vår stad för att både vattenbomba de bränder som är i gång, men även för att upptäcka nya bränder. Och det läskiga är att det verkar som om det är någon galning som är ute och sätter eld på våra skogar. Vi har brandmän från i stort sett hela Sverige här nu som kämpar. Men vad hjälper det att släcka en brand, när det någon timme senare har börjat brinna någon kilometer bort. Det är helt fasansfullt.
Vi har än så länge haft tur. Den närmaste branden här har varit lite mindre än en halvmil bort. Men man kan inte låta bli att tänka att nästa gång det börjar brinna, då är det närmare oss här i skogen.. Vi hoppas och ber att dom snart får tag i den galning som har satt skräck i en hel stad nu!
grundrecept, baka
Om en liten stund kommer Axel hem med bussen och min mamma, mormor och morfar kommer ner på lite kaffe. Då blir det sockerkaka, frukt och kanske lite glass till kaffe. Det får bli en fin fredagseftermiddag, fast vi alla känner lite oror..
Sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1 1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj, smält smör och mjölk. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.
Låt svalna något innan du serverar.
 
Smaksätt gärna sockerkakan med det du gillar bäst!

1
Kommentera

9 tips för att planera vardagsmaten


En av de vanligaste funderingarna jag får här på Linnéas Skafferi är kring vardagsmat. Många frågar efter lättlagade recept och sådant som hela familjen äter. Och jag vet precis hur det är. Även här hemma brottas vi med att få ihop vardagspusslet vissa dagar.Så idag tänkte jag ge er mina bästa tips. Tips på hur ni kan få en enklare vardag när det kommer till maten. Och det absolut första jag tipsar om, det är att planera vardagsmaten. Jag vet att det kan låta trist och lite pretto. Men det är faktiskt så. Allt du planerar in har du mycket större chans att genomföra. Om det så är träning, tvättider, en träff med kompisar eller det här med vardagsmaten. Som tur är finns det en hel del knep och bra recept att ta till.

Nu kanske ni känner att fasiken, det är ju snart semester! Alltså helt fel tillfälle att komma med tips och råd om hur du styr upp vardagen. Men jag är en sån person som inte väntar till första veckan efter semestern med att ta tag i träningen. Jag gör det mycket hellre under semestern. Då har det nämligen redan hunnit bli en fin vana tills vardagen sätter igång igen. Och lite samma känner jag att det är med rutinerna kring maten. För hur mycket semester man än har- så måste man ju äta. Och är ni som mig spenderar ni minimalt med tid inne när solen skiner ute! Därför fungerar de här tipsen riktigt bra även under sommar och semester.

  • Planera 4-5 middagar ni ska äta under veckan och köp hem de ingredienser som behövs.
  • Laga lite mer mat än du vet går åt varje gång. Vips har du rester som räcker till middag en dag under veckan eller kanske till lunch på helgen. Så gör jag ofta och det är ovärderligt där på torsdagen att bara plocka fram färdiglagad mat ur kylen. + att det minskar matsvinnet!
  • Förbered så mycket du kan. Jag vet att det på söndagen känns trist att lägga tid i köket. Men på tisdagen kommer du tycka att det var väl investerad tid. Jag lovar! Skala morotsstavar och lägg i en burk. Gör en 3-veckorssallad. Ska ni äta quinoa eller andra gryn under veckan? Koka dom redan på söndagen. Eller koka extra mycket på måndagen så det räcker till en eller ett par middagar till.
  • Laga gärna en extra rätt på söndagen. På det viset slipper du laga en av middagarna under veckan. Perfekt om man från början vet att någon av dagarna i veckan blir lite stressig.

 

  • Försök att alltid ha något lättlagat på lager i frysen. Jag brukar ofta ha en påse grönsaksbollar som man enkelt kan steka på och servera gryn och en kall sås till. Perfekt nödmat!
  • Har du en slökokare hemma? Använd den! Perfekt att göra vegetariska grytor/soppor i så här under sommaren.
  • Ha ett par kokta ägg i kylen- perfekta att komplitera maten eller varför inte matlådan med när man äter rester.
  • Ett livsmedel kan varieras i det oändliga. Tänk kokt potatis till fisken på måndagen. Det som blir över blir en kall potatissallad till grönsaksbiffar på onsdagen. Överbliven pasta gör sig utmärkt i en pastagratäng eller som en kall pastasallad.
  • Testa att prenumerera på en matkasse! Där får ni planerade middagar och det kan vara ett bra sätt att komma in i själva tänket.

 
Genom att ligga steget föra i planeringen av vardagsmaten kan du spara pengar då du inte måste småhandla varje dag, du spar tid då du varje dag vet vad du ska laga och kanske redan har förberett något dagen innan. Du spar även på miljön då du förhoppningsvis inte slänger mat i samma utsträckning. Den mat som blir över förvaras i kyl eller frys och tas fram den dag i veckan du bestämmer att ni ska äta rester.
Vardagsmat är ju liksom lite av min grej. Och i kategorin Veckans Mat hittar ni massor av matsedlar. Vissa har olika teman och en del är klassiska veckoplaneringar.
Hur ser era matveckor ut? Blir det lite som det faller sig eller planerar ni noga?
Gillade du det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar <3

11
Kommentera