5 lättlagade middagar i sommarvärmen

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Hej från ett soligt och fint Berlin <3
Idag skiner solen för fullt, men i helgen har det faktiskt varit halvmulet och lite svalare, vilket har varit så skönt! Hemma i Sverige hade det varit så varmt i helgen. Men det har varit helt ok med lite väderomslag här.  Så vi klagar inte! Idag skiner som sagt solen och vi tänkte bada lite. Det känns som en lagom aktivitet för dagen.
Den ständiga frågan i sommarhettan är ju vad man ska orka laga för middag. Även jag brottas med det. Jag orkar och vill inte stå i köket. Så jag tänkte att även denna vecka kör vi lite enklare matlagning som tema. Nämligen 5 lättlagade middagar i sommarvärmen. Det kan väl passa va?
Först ut halloumibiffar. Bara att grovrivna morötter och halloumi, göra till biffar och tillaga i ugnen. Server i pitabröd, till en stor sallad eller varför inte till pasta?
 
lax i ugn med fetaost pesto
Lättlagad fisk i ugn är otroligt smidig vardagsmat tycker jag. Den här laxen är både lättlagad, går fort att göra och fungerar precis lika bra att äta halvljummen som kall. Vilket kan vara gott när man inte är sugen på så varm mat. Lax i ugn med fetaost och pestosötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Man kan tycka att sötpotatis och kikärtsgryta är något som hör höst och vinter till. Men igår lagade vi en variant på denna, lät den bli ganska sval och åt med quinoa och sallad. Perfekt lagad mat efter en hel dag på språng. Du kan med fördes förbereda den dagen innan och bara värma upp.

Att bara blanda ihop av de grönsaker och rotfrukter man har och sedan köra in dom i ugnen, smaksätta med tillexempel fetaost, färska örter och jordgubbar, det kan vara den bästa sommarmaten. Perfekt sätt att ta tillvara på alla slattar av grönsaker som blir i kylen. Eller om tex paprikan börjar lite mjuk. Då får den nytt liv i den här maten. Sånt gillar jag 🙂 En enkel, men ändå matig sallad med grönsaker. Så gott!
kycklingratäng med ajvar
Ajvar är min räddare i nöden hemma. Vad gjorde jag utan en burk stående i skafferiet? Perfekt att ta till när ma inte riktigt vet vad man ska smaksätta maten med. Funkar i allt från såser till röror och som här. i en kycklinggratäng. Stek bara på kyckling och lök. I med allt och lite andra ingredienser i en ugnsfast form och in i ugnen. Och du har middagen klar utan allt för stor ansträngning!  Fint va?
Nu blir det frukost här hos min syster, sen har vi som sagt lovat barnen att bada och köpa solglasögon. I eftermiddag måste jag avsätta lite tid för att jobba. Och ikväll är det sista kvällen här innan vi flyger hem till Sverige igen i morgon. Dagar på språng flyger i väg, Det är ett som är säkert.
Vad brukar ni göra för lättlagad mat så här på sommaren?

2
Kommentera

Jordgubb och rabarberkaka med brynt smör

jordgubb och rabarberkaka rabarberpaj vaniljvisp
Det är bara att konstatera, jag har fått en ny favoritkaka. Eller paj. Ja eller kaka. Kan inte riktigt bestämma mig. Och vad är egentligen skillnaden? Fast när jag tänker efter kanske det är en blandning av paj och kaka?
Hur det än är med den saken, så blev den här kakan riktigt god! En jordgubb och rabarberkaka med brynt smör och lite havregrynsmul på toppen. I grund och botten en otroligt enkel kaka som tack vare det brynta smöret och havregrynssmulet känns som en betydligt mer arbetad kaka.
Grundreceptet kommer från Sebastians gammelmormor Ragnhild. Ett sådant där klassiskt recept på äppelkaka ni vet. Jag har bakat den så otroligt många gånger och tänkte att det måste gå att utveckla. Och tänkt, det gjorde det! Hur enkelt som helst faktiskt.
 
jordgubb och rabarberkaka vaniljvisp rabarberpaj
 
Jag lämnade en hel sådan här kaka hemma hos Sebastian, sen fick min mamma ta med sig en hem också.
Jag och pojkarna drog ju till Berlin igår och lämnade både man och jordgubbe och rabarberkaka hemma i Jugansbo. Idag har vi gått över 15000 steg och jag är så grymt imponerad av både Axel och Isac som orkat. Dom har ju dessutom lekt i varenda lekpark vi gått förbi (och ni som varit i Berlin vet att det finns ju en hel del sådana….). Så dom har säkert rört sig dubbelt så mycket som vi andra. Att Axel orkat är inte så överraskande, han älskar att gå och vara i rörelse. Isac är lite mer bekväm, av sig och har ett par ben som helt enkelt brukar sluta att fungera i tid och otid. Så man måste bära honom. Men idag har han traskat på utan större knorr. Bra gjort av en snart 4-åring. Nu har vi bäddat ner oss i soffan hela gänget och kollar på Pippi. Här är vädret faktiskt lite sämre än hemma i Sverige. Och det är sååå skönt med lite moln och inte uppåt 30 grader varmt!
jordgubb och rabarberkaka rabarberpaj vaniljvisp
Till den här jordgubbe och rabarberkakan tycker jag att ni ska servera min rårörda vaniljsås. Så enkel och god!

Jordgubbs och rabarberkaka med brynt smör:

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
ca 3 dl rabarber och jordgubbar

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

Bryn smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det brynta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form med löstagbar kant, det blir en ganska trög smet. Skär rabarber och jordgubbar i tunna skivor och placera ut över smeten.
Smält smöret, blanda i socker och havregryn. Rör om ordentligt. Strö smulet över kakan.

Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr. Kakan får gärna svalna helt innan den äts.

 
Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar nedan <3

15
Kommentera

Rårörd vaniljsås

rårörd vaniljsås hemgjord
Någon mer som planerar att äta paj i helgen? Då har jag bästa tipset till er, gör egen vaniljsås! Det är så otroligt enkelt och blir makalöst gott. Det här är en rårörd vaniljsås som smakar precis som den vaniljvisp man köper på tetra, fast mycket, mycket godare! Plus att den bara innehåller helt vanliga ingredienser. Inga konstiga smakämnen eller så.
Jag använder alltid vaniljpulver när jag ska smaksätta med vanilj. Det smakar liksom mer då tycker jag. Vaniljpulver finns att köpa på mataffären.
I morgon kommer ett recept på världens godaste rabarber och jordgubbskaka med brynt smör upp här på bloggen, som av en händelse passar utmärkt att äta till den här vaniljvispen 🙂
rårörd vaniljsås hemgjord
Nu sitter jag och mina två vildar på tåget mot Arlanda. Vi ska åka och hälsa på min syster i Berlin ett gäng dagar. Det är första gången jag gör en lite längre resa ensam med båda barnen. Så det ska bli riktigt spännande att se hur det går. Men vi kom till att börja med på tåget och de första 20 minuterna har gått bra i alla fall. Men det är sjukt varmt här på tåget, smockfullt med folk och jag har lite feber. Tror att alveolen gick ur i samma stund som vi hittade våra platser. Men det tar inte lång stund att åka till Arlanda och jag har lite fika i väskan att muta barnen med, så det borde gå bra det här. Reser ni mycket ensamma med barn? Brukar det gå bra eller blir det kaos varje gång 😉
 

Rårörd vaniljsås:
3 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde
Blanda äggulor, florsocker och vanilj, vispa pösigt. Vispa grädden tjock och blanda den med smeten. Rör ihop allt.
Vaniljsåsen går utmärkt att förvara i kylen om det råkar bli något över, men till nästa gång den ska serveras kan den behöva vispas upp lite.
Nu hoppas jag att resan här går bra. De första 20 minutrarna har i alla fall gått utan större problem 🙂
5
Kommentera

Ångad lax i ugn

ångad lax i ugn
Idag sitter jag på altanen och arbetar igen. Det är faktiskt helt fantastiskt. Något här i trädgården doftar helt makalöst, jag tror det är vår gigantiska ungerska syren som står här och redan är i full blom. Och luften står nästan still, som om det vore en högsommardag i slutet på juli!
Idag tänkte jag tipsa om något riktigt gott. Nämligen ångad lax i ugn. Då kanske ni på en gång säger stopp där. Min gamla ugn har ingen ångfunktion. Men vet ni, det har inte min heller. Visst är det ett extra plus om nu ugnen hade haft det, men du kan lätt som en plätt göra ångad lax i ugn utan ångfunktion. Allt du behöver är lite vatten.
När jag hade lagat laxen kom jag att tänka på mormors inkokta lax. Hon gjorde den alltid till midsommar och det är ett sånt otroligt starkt barndomsminne. Som tur är har hon receptet nedskrivet med spretig och lite svårläst handstil i hennes receptbok. Så jag hoppas verkligen jag hinner laga det här innan midsommar, så jag kan dela med mig av receptet till er!
ångad lax i ugn
Hela förmiddagen har gått åt till att handla och laga mat inför i morgon, då blir det midsommar för hela slanten. Har ett frilansjobb som ska in nästa vecka så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Efter lunch här ska jag gå ut och ställa i ordning bord inför morgondagen, har haft koll på solen (eller rättare sagt skuggan) hela förmiddagen för att vara se vad som blir bäst i morgon. Sedan ska jag plocka fram allt porslin, tyg och annan rekvisita som ska användas. Jag ska även gå en liten sväng och kolla in var det finns finast sommarblommor. Men dom får jag plocka i morgon när jag lämnat barnen. Det är så skönt att starta arbetsdagen i morgon och veta att allt är under kontroll. På torsdag sen kommer p4 Västmanland hit och vi ska baka något riktigt smarrigt. Det blir nog något med rabarber. Efter det väntar mer frilansjobb och lite receptskapande för bloggen. För på fredag packar jag och grabbarna väskorna och åker till min syster i Berlin.  Och vips har maj blivit juni och ännu en månad för förbi.
ångad lax i ugn
Att ånga lax är verkligen superenkelt och det är ett väldigt skonsamt sätt att laga mat på. Inget behöver stekas eller brynas, vilket gör det till perfekt mat för stora som små magar. Jag kan säga att jag önskar jag tänkt på detta sätt att laga mat när barnen var små. Ångad lax är betydligt mycket godare än bara vanlig kokt lax! Så ett tips till alla er som lagar egen barnmat där hemma!
Jag höll allt väldigt enkelt, laxen kryddade jag bara med salt, peppar och massor av färsk dill. Till det färskpotatis, just den här var ugnsbakad, jag hade det kvar efter ett jobb jag gjort, men det går lika bra med kokt färskpotatis. Och så en kall sås. Enkel och vällagad sommarmat!
 
Ångad lax i ugn:
4 laxfiléer
salt & svartpeppar
färsk dill
kokande vatten
1 långpanna
Lägg fisken i en ugnsfast form. Strö salt, peppar och finhackad dill över fisken. Snåla inte med dillen! Värm ugnen till 180°C.  Koka upp ca 1 1/2 L vatten. Ställ formen med fisk på ett ugnsgaller mitt i ugnen. Placera en långpanna under. Fyll långpannan med det heta vattnet. Låt sedan fisken ångas i 20 minuter.
Till fisken rörde jag ihop en kall sås av crème fraîche, lite majonnäs, dill, rödlök, salt och peppar.
 

7
Kommentera

5 snabba och lättlagade middagar

vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Er önskan är min lag. Från flera olika håll har jag fått in förfrågan om jag inte kan göra ett inlägg om enkel och bra vardagsmat. Tydligen har ni ingen lust att stå inne i köket när solen skiner utanför fönstret. Men jag har full förståelse för det. Jag vill också bara vara ute. Jag har ingen längtan in till spisen alls. Varenda sekund vi får med detta fina väder känns liksom lite värdefull. För vad vet vi, det här är kanske den sommar vi får i år. Även om jag verkligen inte hoppas det.
Så jag har grävt lite i arkiven, letat reda på recept jag själv lagar av bara farten dagar som dessa. Mat som går fort, är enkel men ändå vällagad.. Mat som ger mer tid över att spendera tillsammans med familjen. Precis så som man vill ha det. Så den här veckans tema blir 5 snabba och lättlagade middagar.
För vet ni, det går faktiskt att laga snabb och enkel vardagsmat utan att behöva ta till de färdiga köttbullarna i frysdisken. Det finns hur många recept som helst. Men här har jag valt ut 5 av mina favoriter.
Och det första är absolut det mest avancerade i detta inlägg, men också det där du spar allra mest tid! Det är nämligen en marockansk gryta med kikärtor. Gryta så här i värmen känner kanske ni. Men den här är gjord på kikärtor och blir inte alls speciellt tung och mastig. Vilket gör den perfekt att servera även varma sommardagar. Vinsten med att göra den här grytan är nämligen att du antingen kan göra den kvällen innan, den behöver bara puttra i 30 minuter på spisen. Sedan värmer du upp den när ni ska äta. Eller så gör du den i en slow cooker. Gör i ordning alla ingredienser på kvällen och sätt igång grytan på morgonen. När du sedan kommer hem har du färdig mat att bara servera. Vilken lyx va?!
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Stroganoff med morot och halloumi. Det äter vi istället för korvstroganoff hemma hos oss och det är barnens stora favorit. Perfekt vardagsmat!
 
lax i citronsås, fisk i ugn
Att tillaga fisk i ugn är superenkelt och är svårt att misslyckas med. Det här är ett av de mest populära fiskrecepten på bloggen just nu. Fräscht med citronsmaken, lättlagat och passar utmärkt så här en varm sommardag! Lax i citronsås Har ni inte provat min än så gör det snarast 🙂

Har man bara en burk pesto och lite valfri pasta hemma, ja då kan man på ett litet kick få fram en god middag. Fräs på lite kyckling och smaka av med soltorkade tomater och parmesan. Vips är middagen klar. Fiffigt va. Pasta med pesto och kyckling är en sådan där fin rätt att ta till när man verkligen inte orkar laga mat, men ändå vill äta hemlagat!
enkel vegotacos röda linser
Fredagstacos, i helgen avnjöt vi den i solen på altanen. Det var rätt fint faktiskt.
Jag gör alltid en vegetarisk tacos gjord på linser. Och vet ni, i helgen bjöd jag vår granne Erik på detta och han är en sådan där riktigt inbiten köttmänniska. Och han tyckte faktiskt det var godare än tacos gjord på köttfärs! Vilket betyg va!? Fräscht, gott och lättlagat!
I veckan kommer jag även tipsa om hur du med ett par enkla knep kan slippa stå i köket mer än nödvändigt, så håll utkik!
 
Gillar du inlägg som detta? Där jag tipsar om god och enkel vardagsmat? Tryck då gärna på hjärtat nedan eller lämna en kommentar <3

1
Kommentera