3 recept på goda frukostar

frukost parfait
Måndag i morgon och en ny vecka drar igång.
Och jag tänkte redan ikväll förbereda morgondagens frukost. För jag vet att allt bara flyter på så mycket bättre när jag planerar lite. I veckan kommer det faktiskt ett helt inlägg på ämnet. Det här med att få livet att flyta på lite enklare när det kommer till de timmar som man faktiskt måste spendera i köket. Jag är en sådan person som om jag börjar dagen med en bra och mättande frukost, mycket lättare fortsätter att göra bra matval under dagen. Det blir så helt enkelt enklare att bara fortsätta äta bra, om dagen började bra. Så denna söndag tänkte jag helt enkelt tipsa er om 3 recept på goda frukostar, som du faktiskt kan förbereda kvällen innan.
Som parfait med bär och yoghurt. Jag har ett par yoghurtmuggar där man kan ha yoghurt i ena delen och müsli i den andra. En sådan är perfekt att ta till här. Blanda bara yoghurt och bär på kvällen. Mät upp lagom mängd müsli och ha upp i den andra delen eller en liten burk. I morgon bitti är det sedan bara att ta med din frukost till jobbet, äta på väg till jobbet eller snabbt äta upp den hemma. Fiffigt va?
steel cut oats gröt frukost
Gröt på steel cut oats är vår nya favorit i den här familjen. Det är bara så gott. Enda nackdelen är att det tar sin lilla tid att koka den. MEN, om du lägger havren i blöt redan kvällen innan, ja då gröten betydligt mycket snabbare att koka! Vill du ta med din gröt på språng, då kan man ha upp gröt, mjölk och kanske lite sylt i en termosmugg så håller den värmen. Men jag skulle rekommendera att köpa en ny till detta ändamål, så du inte får kaffesmak på gröten…
 
hallongröt gröt frukost
Ett annat tips för att få vardagsfrukosten att flyta på smidigt är att göra det enkelt för sig. Även när du gör denna hallongröt kan du förbereda kvällen innan. Lägg havregryn, vatten och vanilj i kastrullen och låt stå över natten. På morgonen behöver du bara ha i hallon och sedan snabbt koka upp gröten. Sedan behöver du bara tillsätta mjölk och kanske lite frön så är gröten klar att äta.
Så, nu ska jag bara bestämma vad jag kan tänkas vara sugen på i morgon bitti…
 
Gillar ni inlägg som dessa? Där jag tipsar om olika goda recept som redan finns här på bloggen? Tryck då gärna på hjärtat nedanför eller lämna en kommentar <3

3
Kommentera

Grillad fetaost

grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad
Hej och välkommen fredag!
Som vanligt lite efterlängtad, även om jag älskar vardagen och arbetsdagarna är bara känslan av fredag så fin att ha i kroppen! Jag och Isac tog sovmorgon och sov till kl 8 idag. Väldigt välbehövligt. Jag gillar den här grejen som vi är på väg in i nu. Att barnen inte alltid behöver envisas med att vakna före 7 på mornarna oavsett vilken dag på året det är, utan att man faktiskt kan få sova lite ibland. Det är fint. Och väldigt välkommet! En sak till som är välkommet, ja det är detta recept. Så många gånger har det stått på min att-göra-lista hit till bloggen, men aldrig blivit av. Men nu så äntligen! Jag pratar om grillad fetaost. Har ni testat det? Om inte, då har ni något smarrigt att se fram emot mina vänner!
grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad
När man värmer fetaost blir den härligt mjuk och krämig! Perfekt att ha på en bit bröd, till en sallad eller helt enkelt bara som tillbehör. Och det bästa är att det går att variera i det oändliga. Idag kände jag för at smaksätta med färska örter, salladslök och citron. Men chili är gott att ha i, du kan köra med italienska smaker- ja ta av det du har hemma eller gillar allra bäst! Orkar du inte dra igång grillen går det precis lika bra att köra den i ugnen istället!
grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad
I vanliga fall när man gör knyten som dessa, oavsett som det är grönsaker, fisk eller fetaost i brukar man ju använda sig av aluminiumfolie. Men jag har börjat köra med bakplåtspapper istället. I ugnen går det hur bra som helst och på grillen får man bara se till att inte lägga paketen precis ovanför värmen.. Men vi grillar nästan alltid på indirekt värme, så då går det superbra!
Nu piper tvättmaskinen att den är klar och sedan funderar jag på att baka en rabarberkaka. Lite mer jobb ska fixas med och efter det kommer Axel med bussen från skolan. Då får vi se vad vi hittar på. Kanske åker vi en sväng och badar eller till min mormor och morfar och fikar. En lugn och fin fredag precis som jag vill ha den <3
 
Grillad fetaost:
150 g fetaost
1 salladslök
färsk persilja
färsk basilika
1 skiva citron
oliver
olivolja
svartpeppar
 
Riv av två ark bakplåtspapper. Lägg ut fetaosten i mitten. Finhacka lök, persilja och basilika. Strö det på fetaosten och runt om. Lägg i en skiva citron och ett gäng oliver. Ringla lite olivolja över, krydda med svartpeppar. Nyp ihop till ett tight paket utan några skarvar nedåt. Det gör inget om det är något liten glipa.
Grilla på indirekt värme i grillen (du har kolen ligger på ena delen av grillen och grillar på den andra, så det du grillar inte ligger direkt ovanför värmen.) Grilla fetaosten i cirka 10 minuter. Det är perfekt att lägga på fetaosten när man grillat klart allt annat. Då kan den ligga på medan man dukar fram resten av maten.
Har du ingen grill eller hellre bara kör fetaosten i ugnen? Sätt då värmen på 200°C och låt fetaosten ligga inne i cirka 15 minuter eller tills den känns helt mjuk.
Servera direkt!
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en liten kommentar <3

9
Kommentera

Hemgjort iskaffe

iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Alltså denna värme! Maj känns som en ovanligt varm och fin juli. Vad händer egentligen? Inte för att jag klagar det allra minsta. Tvärt om så tycker jag om sol och värme. Idag när jag arbetat klar hämtade jag upp barnen och så åkte vi och badade i den fina lilla insjö vi har i vår by. Hur många gånger har vi gjort det i maj tidigare? Har premiärdoppet skett före midsommar andra år har vi varit nöjda.
Så jag tycker  vi gör det bästa av situationen. Därför bjuder jag idag på en härlig iskaffe. Fint va? För det är nackdelen med sommaren, jag har svårt för att dricka hett kaffe, men är ändå kaffesugen. Då stavas lösningen ISKAFFE!
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Tyvärr tycker jag ofta att hemgjort iskaffe har en tendens att bli lite beskt. Och så kräver det lite förberedelser. För jag har ingen maskin hemma som kan göra kallbryggt kaffe. Vissa är lika hurtiga som Martha Stewart och tar kaffeslattarna och fryser in, vips kan du göra dig ett eget iskaffe när suget sätter in. Vi har bara kaffemaskin, så här blir det aldrig några kaffeslattar över. Så det fungerar tyvärr inte för mig.
Och jag tycker att vanligt kaffe som du bryggt och sedan svalnat inte alls blir så gott att göra iskaffe av. Det finns en viss beska i det som gör att man måste söta det för att få till en fin smak.
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Men så läste jag någonstans att man med fördel kan använda sig av pulverkaffe när man gör iskaffe. Då slipper du den där beska tonen och du kan fixa ditt iskaffe på ett litet kick för det går faktiskt att röra ut pulvret i kallt vatten! Fiffigt va!
Jag tycker det blir allra godast att göra iskaffe på någon växtbaserad mjölk. Den är liksom lite krämigare och ger en viss fyllighet till iskaffet. Jag upplever också den växtbaserade mjölken lite sötare, vilket fungerar fint här. Men det är ju helt en smaksak vilket man väljer. Man kan såklart även söta sitt iskaffe med lite råsocker. Det är också gott.
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
 
Det finns säkert lika många varianter på iskaffe som det finns kaffedrickare. Och inget är väl egentligen rätt eller fel. Men har ni några tips på hur ni gör för att få till den ultimata iskaffet?
Vill man göra det riktigt lyxigt har man i en skopa god vaniljglass, eller kanske lite choklad eller kolasås runt kanterna. Men då är det liksom inte riktigt en iskaffe längre enligt mig. Då är det mer av en efterrätt. Som i och för sig också kan sitta fint ibland 🙂
Iskaffe, 2 glas:
4 tsk pulverkaffe (köp en lite mer mörkrostad sort, gärna eko!)
ca 4 dl kallt vatten
ca 2 dl valfri mjölk (jag använde den här)
is
Blanda ut pulverkaffet med ca 2 msk vatten. Rör ordentligt tills allt kaffe lösts upp. Häll på resten av vattnet och blanda väl. Ha i mjölken och is. Sätt i sugrör och drick på direkten
Perfekt att svalka sig med en varm sommardag!
 
Gillade du det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en kommentar <3

8
Kommentera

3 goda smoothies att göra till mellanmål

smoothie bowl med mango mellanmål
Mellanmål är något jag har lite svårt att få till. Både åt mig själv och till barnen. Ofta tycker jag att äter man ordentligt med mat- ja då behöver man inte äta så mycket mellan måltiderna. Men ibland måste man fylla på med energi och då är smoothies ett himla bra alternativ tycker jag. För att proppa i sig smörgåsar kan ju vara gott, men det kanske inte är det bästa för kroppen. Gör man en härlig smoothie däremot, då har du alla möjligheter i världen att göra den full med ingredienser som både smakar och gör gott! Därför tipsar jag idag om 3 goda smoothies att göra till mellanmål. Och har hittar ni faktiskt något för stora som små mellanmålsätare. Självklart fungerar dom precis lika bra att göra till frukost!
Det här är kanske en smoothie med lite mer vuxen smak då det är ingefära i, vilket man absolut kan hoppa över om man inte gillar det. Men jag tycker det där lilla stinget från ingefäran piggar upp. Det känns fräscht och gott. Och i denna hetta, även lite svalka. Perfekt som frukost, mellanmål eller faktiskt efter maten som en dessert! Jag har här gjort den som en smoothie bowl, men det är ju helt efter tycke och smak hur man gör.
smoothie, mellanmål, barn
Här har jag gjort en riktigt mättande smoothie bowl, jag har nämligen haft i en avokado. Ett väldigt enkelt sätt att få i sig lite extra energi. Vår äldsta son behöver ofta ett litet extra mellanmål eller en stadig frukost som gör att han orkar och då är det perfekt att mixa i lite avokado. Eller så har jag i en sked kokosolja för att få upp energiinnehållet. Det här är en härligt krämig och len smoothie bowl som fått fin smak av både banan och jordgubbar.
smoothie, mellanmål, barn
Barnens stora favoritsmoothie som gör sig himla bra både till frukost och mellanmål. Även här har jag haft i lite avokado, som man inte alls känner smaken av. Men har man ingen avokado hemma skulle jag smälta lite kokosolja och ha i. Just för att få upp energiinnehållet lite. Ett  perfekt alternativ att servera istället för en skål med yoghurt och flingor.
Så här på sommaren blir det oftast lite lättare mat, både till lunch och middag. Då sitter en färgsprakande smoothie fint att få i sig mellan målen!
 
I två dagar har jag varit och arbetat med Maria. Vi kommer förhoppningsvis arbeta ihop två dagar i månaden ungefär. Så otroligt kul att få arbeta tillsammans med någon annan. Bolla tankar och idéer, liksom få en riktig kollega. Men idag är jag helt slut i hjärnan känner jag. Det blir otroligt intensiva, men roliga dagar! Så idag sitter jag med planering av de jobb som jag har under maj och juni. En hel del härliga recept ska skapas åt kunder och självklart massor av fin inspiration även till er läsare. Har ni något speciellt ni skulle vilja läsa mer om här på bloggen får ni väldigt gärna lämna en kommentar <3

0
Kommentera

Sommarmat, 5 goda recept


Jag har envist sagt att det faktiskt fortfarande bara är vår. Men nu får jag visst ge mig. Sommarvärmen verkar hålla i sig resten av maj. Så det är kanske bara att inse, det är sommar. Våren blev rekordkort i år, men däremot började sommaren tidigt. Nu hoppas vi bara att den får stanna, ett par tre månader till. Eller väg säger ni? Så här på sommaren blir jag så sugen på lite lättare mat. Jag orkar inte med allt för varm och tung mat. Nej lättsam och enkel mat, som helst går att äta varm som kall, det vill jag ha! Så idag tipsar jag er som sommarmat, 5 goda recept!
Vad äter ni helst när det är så här varmt ute?
Förra sommarens favorit var helt klart att blanda massa grönsaker och antingen steka, grilla eller köra i ugnen och göra en sallad av. Blanda med massa godsaker som fetaost och färska örter. Servera som det är med hummus eller till korv/kyckling/kött. Så gott!
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Det här är vårens favoriter. Jag funderar på att göra en stor omgång och frysa in. Då blir sommarens matlagning ännu lättare när det bara är att ta fram och värma på. De här sötpotatisbiffarna kan smaksätts på en hel massa olika sätt. Bara att välja vad som passar bäst för dagen!
springrolls- vietnamesiska sommarrullar
Lite pillrigt kanske, men så värt mödan! Dessutom kan man låta gästerna rulla sina egna sommarrullar. Så får alla fylla dom med precis vad dom vill. Fiffigt va? Fräscht och gott, precis så man vill ha sommarmaten!
lax i ugn
Ska jag äta varm mat  på sommaren är lax en favorit. Gärna med en kall, god potatissallad till. Lax i ugn kräver nästan ingen insats alls att göra, vilket gör det till en perfekt middag att laga när man vill att det ska gå fort!
bakad sötpotatis
Aldrig äter jag så mycket sötpotatis som under sommarmånaderna. Men det är ju sån tacksamt att laga. Och väldigt enkelt att variera. Här har jag valt lila sötpotatis, hur fint är inte det egentligen? Bakad sötpotatis, perfekt precis som den är till en sallad <3
Dagen har verkligen gått i ett här. Jag har varit hos min kollega Maria och jobbat hela dagen. Har hunnit få i mig lite kvällsmat, mysa lite med pojkarna och nu blir det en stunds arbete. Sen tror jag att jag ska gå ut och plantera lite blommor. Egentligen skulle jag nog helst vilja lägga mig på soffan och bara tvärsomna. Men jag vet hur det är, man mår så mycket bättre av att komma ut en stund. Speciellt fina kvällar som dessa. Vad har ni för er ikväll?
 

0
Kommentera