Hallongröt med kokos

hallongröt, gröt med hallon, frukost

Äntligen är den ljuva hallonsäsongen här. Oavsett om du har hallon i trädgården eller snubblar över ett snår med vildhallon. Dom finns överallt just nu! Dessutom är det alltid säsong för hallon i frysdisken.
Idag blev det hallongröt. Gjord på havregryn, kokosmjölk, chiafrön, kokos och såklart hallon.hallongröt, gröt med hallon, frukost

Du kan såklart koka gröten på vilken mjölk du vill, men jag gillar att förstärka smaken av kokos. Eller koka på vatten. Men det blir 100% godare att koka i mjölk. Jag lovar!

Här hemma flyter semestern på i lugnt tempo efter förra veckans Gothia Cup med Axels lag. Tvätten är snart undantvättad, trädgården är i ordning igen och vi njuter mest av att vara lediga.
Nu är kvällens största problem vilken film vi ska se. Som vanligt är vi 3 mot 1. Men tillslut brukar vi komma överens.
hallongröt, gröt med hallon, frukost

Hallongröt 2 port:

2 dl havregryn
4 dl kokosmjölk
ca 2 dl hallon
2 msk chiafrön
1 nypa salt
1 dl kokosflingor

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt hallonen. Sjud tills gröten tjocknat. Tillsätt chiafrön, salt och kokosflingor.
Servera med iskall mjölk, färska hallon och lite kokos.

Ät och njut. En perfekt sommarfrukost!

12
Kommentera

Coleslaw med rödkål

coleslaw-2

Högsommaren är här i full blom och vad passar bättre att ha på lut i kylen än en omgång coleslaw?
Perfekt att servera till hamburgare, korv, grönsaksbiffar eller som tillbehör när du grillar.

Jag tycker coleslaw blir allra godast att göra på färsk vitkål eller spetskål och så byter jag gärna ut en del vitkål mot rödkål. Färgen blir helt fantastisk.
En viktig sak att smaksätta med är dijonsenap, lite syra från sitron och så en rejäl dos färsk persilja.

coleslaw

Här rullar sommarlovet och semestern på. Igår hade vi riktigt pangväder och tillbringade dagen ute på Östra holmen utanför Västerås. Så mysigt med en båttur ut, hopp från hopptorn, sola på klippor, äta matsäck och bara ha en härlig semesterdag. Ett stort plus är att man får ha med hunden!

Coleslaw är fint att ha i kylen. På sommaren handlar allt om att snabbt kunna plocka fram mat till hungriga magar.

Så här gör jag.

Coleslaw med rödkål:

ca 3 dl vitkål (färsk eller spetskål)
ca 3 dl rödkål
1/2 dl färsk persilja
2 msk majonnäs
1 dl turkisk yoghurt/gräddfil
1 tsk dijonsenap
ca 1 tsk citronsaft
1 nypa strösocker
örtsalt och svartpeppar

Strimla kål och persilja fint. Blanda majonnäs, yoghurt, dijon, citron, socker, salt och peppar i en bunke. Blanda i den strimlade kålen och persiljan. Blanda om och låt stå i kylen innan servering. Smaka av med mer salt och citron om det behövs.

Annat som är gott att smaksätta coleslaw med är pepparrot. Eller varför inte ha i lite riven morot?

Gott och enkelt.

 

18
Kommentera

Bondkakor med pistage och citron

pistagekakor, småkakor, fika, baka, småkakor

Söta små bondkakor, med smak av pistage och citron.

Här om veckan blev jag så rysligt sugen på att baka någon god liten småkaka. Efter att ha inventerat skafferiet insåg jag att det fanns en påse med skalade pistagenötter. Och då slog det mig att visst borde man kunna baka bondkakor på pistagenötter istället för mandlar?
Kanske vill dessa pistagenötter ha någon härlig smakkompis med sig i kakan? Vad passar bättre än pistage, citron och lite flingsalt tänkte jag?
Sagt och gjort. En omgång bondkakor med pistage och citron bakades!
pistagekakor, småkakor, fika, baka, småkakor

Kanske får man inte kalla dom bondkakor då? Är dom en pistagekaka med citron? En italiensk bondkaka? Eller vad får dom heta? Högst oklart känner jag. Men beskriver jag dom som bondkakor med pistage och citron, ja då förstår ni vilken slags kaka jag har bakat.

Jag frös in hälften och resten åkte ner i kakburken. De smakar faktiskt allra bäst lite sådär halvfrusna tycker jag. Underbara till en kopp kaffe.pistagekakor, småkakor, fika, baka, småkakor

Här fortsätter högsommarvärmen att trycka på utanför fönstret. Så även idag blir det en dag vid sjön. Min plan var att juni nog blir som juni brukar vara mest. Lite kylig, kanske en del regn. Vilket innebär att jag kan försöka jobba halvdagar även fast barnen är hemma och har sommarlov. Men i denna värme orkar jag inte jobba och allt barnen vill är att bada. Så det blir att gå upp tidiga morgnar och jobba på sena kvällar för att få dagarna fria. Nu LÄNGTAR jag efter semester i varje lite cell av min kropp! Men först ska en del jobb göras klart. Sen så, då ska jag allt ta sovmorgon!!

Bondkakor med pistage och citron:

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
ca 50 g hackade pistagenötter
skal från 1 ekologisk citron

Blanda smör, socker och sirap väl. Rör ihop vetemjöl och bikarbonat. Blanda i det tillsammans med de hackade pistagenötterna och skalet från 1 citron.
Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte.
Forma till en eller två långa, rullar och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Tag sedan fram och skär i skivor med en vass kniv. Baka i 200°C i cirka 7 minuter.

25
Kommentera

Fräsch gurksallad

gurksås, gurksallad, yughurt

Ett fräscht tillbehör i sommar, det är min gurksallad. Som en hybrid mellan tzatziki, yoghurtsås och potatissallad kanske? Supetgott till fisk, en bit kött eller till en matig sallad.

Enkel att göra och otroligt god.
Gurkorna har under hela vintern varit orimligt dyra, precis som paprikan. Men nu är de äntligen i säsong och vi kan producera massor av svenska gurkor. Vilket pressar ner priserna asevärt. Idag köpte jag två gurkor för mindre än vad en gurka kostade för någon månad sedan.gurksås, gurksallad, yughurt

Här hemma håller jag tummar och tår för att mina gurkplantor ska ge gurkor sommaren lång. De har klarat alla halvkyliga nätter, men idag var jag tvungen att täcka dom då det är 30 grader varmt och solen lyser så starkt.

Du kan piffa din gurksallad med tunt skivade rädisor eller rödlök om du gillar det.

Gurksallad: 
2 gurkor
2 kvistar färsk dill
4 dl naturell yoghurt
1/2 dl majonnäs
saft från 1/2 citron
2 tsk lökpulver
örtsalt
svartpeppar

Skär gurkorna i bitar. Finhacka dillen. Lägg i en skål och blanda över yoghurt, majonnäs, citron, lökpulver, örtsalt och svartpeppar. Rör om väl och låt stå svalt i minst 30 minuter.

Jag älskar att använda naturell yoghurt i kalla såser och sallader. Men är det crème fraîche som får ditt hjärta att banka- använd det istället! Majonnäs är inget jag håller speciellt kärt. Men det gör en sån otrolig skillnad i såser som denna. Så hoppa inte över den.

21
Kommentera

Overnight oats

Overnight oats, frukost, sommarfrukost

Vi är ju en familj där 3/4 älskar att äta gröt till frukost. Men när termometern ute visar på över 20°c så här en morgon i mitten på juni, ja då känner till och med vi att havregrynsgröten får stå åt sidan. Vilken tur att det finns andra varianter på gröt att äta den här säsongen. Nämligen overnight oats.Overnight oats, frukost, sommarfrukost

Jag har testat fram och tillbaka under åren. Vad blir godast? Jag vill ha mina overnight oats krämiga. Så tillsätter alltid lite vaniljkvarg. Det ger verkligen den där mjuka och runda smaken. Så gott!

Kikar precis ut genom köksfönstret och ser vår redan nu gulbrända gräsmatta. 14 juni. Nu hoppas vi på att midsommar regnar bort så naturen får en chans att återhämta sig.Overnight oats, frukost, sommarfrukost

Overnight oats kan såklart smaksättas precis hur som helst. Men det här känns som en riktigt somrig varant. Vanilj och jordgubb. MUMS!
Men du kan ha i av de bär och frukter du gillar bäst.

Jag använder glasmatlådor från IKEA. Ibland gör jag en större sats och fyller upp både stora matlådor och små. De små är perfekt att äta direkt ur och är bra att ta med i tex kylväskan om man ska till stranden eller som mellis innan träning. De stora fyller jag kylskåpet med, enkelt mellanmål eller frukost att plocka fram hemma för sommarlovslediga barn.

Overnight oats, 4 port:

3 dl havregryn
1 dl kvarg med smak av vanilj
1 msk chiafrön
ca 2 dl mjölk

topping:
färska jordgubbar
jordnötssmör
solroskärnor

Blanda samman havregryn, kvarg, chiafrön och mjölk i en burk. Blanda väl. Jag upplever det som väldigt olika hur mycket vätska havregrynen suger åt sig. Så mängden mjölk kan behöva anpassas något efter sorten just du har.

Sätt ett lock på burken och förvara i kylen över natten. Tillsätt eventuellt mer mjölk och rör om om det behövs.

Servera med bär (förslagsvis färska jordgubbar så här i juni) och en klick jordnötssmör.

För min Axel som behöver fylla på med extra mycket energi brukar vi även toppa med solroskärnor.

Andra smakkombinationer jag gillar:

-Äpple, kardemumma, kanel och jordnötssmör
-Kokosmjölk, hallon, riven kokos
-Blåbär och jordnötssmör

21
Kommentera