Nyttig isglass med hallon och kiwi

nyttig isglass kokosvatten frukt

Hej härliga lördag! Hur har ni det hemma i Sverige? Lyser solen på er och det känns som om det är läge för en isglass? Perfekt, för här kommer mitt senare glassrecept! En slags isglass som jag gjort på kokosvatten och frukt, superenkelt och väldigt läskande! Dessutom är det en glass som inte är fullproppad med socker, bra va!
VI landade i Spanien igår till lunch och tog bussen hit till Roquetas de Mar där vi ska spendera hela den kommande veckan! Hotellet ligger precis vid stranden och det är så fint här <3 Gårdagen bjöd på strålande sol och häng vid poolen tills alla var så trötta att vi knappt visste vad vi hette. Då gick vi och åt middag, sedan kröp vi alla ner i vår gigantiska säng och kollade på Sing.
Just nu är det lite molnigt här, men vi hoppas det spricker upp. Det är ju förfarande rätt tidigt.

 nyttig isglass kokosvatten frukt

Jag tycker det är perfekt när man hittar bra glassrecept som inte innehåller en hel massa socker. För finns det något bättre än att ta en glass när man är riktigt varm? Jag gillar att ge just isglass till barnen eftersom det liksom ger lite vätska också. Inte bara att det är gott. Men nackdelen med just isglass är ju att den ofta innehåller rejäla mängder socker. Och jag vet inte hur ni har det, men om mina barn fick bestämma skulle de kunna äta ett par 3 glassar om dagen!
Men hittar man på lite andra, kanske nyttigare alternativ är ju det faktiskt inga problem!
nyttig isglass kokosvatten frukt
 
Jag har använt kokosvatten som bas till mina isglassar. Det smakar just inget annat än lite sött. Men det hjälper snabbt till att återställa vätskebalansen om du är uttorkad. Alltså perfekt att ta till en varm och solig dag. Jag smaksatte mina med frysta hallon och kiwi. Nu la jag bara i frukten och bären som de var, men nästa gång ska jag testa att mixa den frukt jag ska smaksätta med, det blir nog också bra 🙂 Som sagt så smakar inte kokosvattnet så mycket, så ta gärna frukt och bär med mycket smak!
Isglass, 6 st:
ca 2 dl kokosvatten (beror helt på hur mycket frukt och bär du har i)
hallon
kiwi
Fyll upp dina glassformar med kokosvatten till ca 3/4. Skala och skär kiwi i småbitar. Varva hallon och kiwi i glassformarna. Stick i glasspinnarna och ställ in i frysen. Låt frysa helt.
Tag fram en solig dag och njut av din lite nyttigare variant av isglass!

0
Kommentera

6 tips när du ska baka med barn

baka med barn chokladbollar
Att baka tillsammans med barn kan vara härligt och roligt och alldeles, alldeles fruktansvärt!! De flesta av oss som har barn har väl varit där någon gång. Att man tänker att nu tar vi och bakar tillsammans och får en härlig och rolig stund ihop, jag och barnen. Och efter ett par minuter är man redo att lämna allt vad föräldraskap och ansvar heter och helt enkelt bara gå ut genom dörren. För om det inte resulterar i att barnen blir hysteriskt osams-ja då tröttnar dom mitt i alltihop eller så blir man själv så frustrerad för de där bullarna som ska serveras på kalaset nästa vecka kommer garanterat bli oätbara. Men lugn, det finns faktiskt ett par knep man kan ta till för att lyckas med bakningen tillsammans med barnen!
Här kommer 6 bra tips när du ska baka med barn:

  • Det absolut viktigaste, håll allt på en lagom avancerad nivå. Är du själv lite osäker i köket? Börja med något i stil med chokladbollar.
  • Fråga barnen VAD DOM vill baka! Kolla igenom ett par bakböcker och välj tillsammans receptet.

sega chokladsnittar med schweizernöt

  • Olika sorters snitt-kakor, chokladbollar och rulltårta är väldigt bra recept att börja med. Det är lättbakat och tar inte speciellt lång tid att göra. Mina barns intresse svalnar rätt fort, så de gäller att få ut maximalt av den tid dom vill vara med!
  • Håll det på barnens nivå. Vill dom göra chokladbollar i form av kattbajs som sedan rullas i pärlsocker för att det ska se ut som kattsand-låt dom hållas! Ju mer vana både barn och vuxna får i köket, ju mer avancerade saker kan man göra. Och alla måste börja någonstans.

vetebullar med nutellafylling

  • Bestäm att ni ska bjuda in någon vän/släkting på fika och baka något till fikastunden. Det brukar alltid vara roligare att ha ett mål med det man gör. Mina barn är alltid otroligt stolta när vi ska bjuda på något de varit med och bakat!
  • Men ska du baka till kalas eller något annat lite viktigt, då är det kanske skönt att få vara lite ifred i köket. Risken är rätt stor att kaoset utbryter när man som vuxen känner press på att man måste prestera fram de perfekta bullarna och barnen envisas med att dom vill ha både kanel, socker, kakao och nutella som fyllning…..

Här på Linnéas Skafferi finns en hel del bra recept som du och barnen kan baka tillsammans:
O’boybollar
Chokladsnittar med schweizernöt
Klassiska chokladsnittar
-Rulltårta med hallon
-Drömrulltårta
Rabarberpaj
-Centerkakor
 
Brukar du baka tillsammans med dina barn? Vad bakar ni helst isåfall?
 
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat nedanför eller lämna en kommentar!

8
Kommentera

No bake snickerspaj

vegansk snickerspaj sockerfri nyttig
Idag tänkte jag bjuda på snickerspaj! Men en variant som du inte behöver ha i ugnen, den innehåller inget vitt socker, ägg eller mjölkprodukter. Den är alltså helt vegansk. Men jag bakar den inte för att det är just en vegansk snickerspaj, utan för att ibland tycker jag det är så gott med fika som inte är så otroligt sötsliskigt. Utan där det räcker med en liten bit till kaffet och så är man nöjd sedan.  Kanske är det därför jag hellre föredrar småkakor framför mäktiga bakelser. En bit mörk choklad framför 200 g mjölkchoklad.
Receptet hade jag nedtecknat i ett block, jag vet tyvärr inte var grundreceptet kommer ifrån, men har gjort ett par ändringar för att få den som jag villa ha den 🙂
vegansk snickerspaj sockerfri nyttig
Den här pajen tycker jag smakar allra godast när den kommer direkt ur frysen. Då håller den sig dessutom mycket längre och man kan ta sig en bit när det riktigt sötsuget sätter in eller man vill ha något gott till kaffet. Fiffigt va?
Just nu packar vi det sista, för i morgon bitti åker vi en vecka till Spanien. Det ska bli riktigt skönt med en veckas sol och bad. Och komma bort en tag bara vi i familjen. Nu har ju barnen blivit så pass stora att båda verkligen kan njuta av en resa. Isac startar hela semestern med att tvärsomna i bilen och nu fortsätta sova en stund på soffan. Så känns som om den här ledigheten kommer rätt lägligt. När vi alla packat ihop oss åker vi mot Arlanda och bor en natt på hotell där. Så himla smidigt när flyget går strax efter 7 i morgon bitti.vegansk snickerspaj sockerfri nyttig
Men oroa er inte. Att jag blir borta en vecka kommer knappt märkas här på bloggen, för den tar jag med mig var jag än är i världen. Jag har en hel drös härliga recept att dela med mig av den kommande tiden. Vad sägs om världens godaste hummus, fiskbiffar eller chokladbollsglass?!!? Japp, det och mycket mer kommer ni hitta här på bloggen inom en snar framtid!
 
Till pajen då, den mestår av tre lager. Och den är superenkel att göra. Allt du behöver är en matberedare och en form med löstagbar kant!
Snickerspaj:

Pajbotten:
100 g hasselnötter
10 dadlar utan kärnor
1/2 dl havregryn
2/4 dl kakao
ev lite vatten
Lägg hasselnötter, dadlar, havregryn och kakao i en mixer. Mixa samman alt, tillsätt ev lite vatten för att få en smidig smet.
Tryck ut i en form med löstagbar kant och ställ kallt medan du gör fyllningen.
Fyllning:
1 1/2 dl jordnötssmör
1 1/2 dl havregryn
2 msk agavesirap
ca 1 dl vatten
Mixa alla ingredienser noga till en krämig röra. Bred ut detta i det kalla pajskalet. Ställ tillbaka i frysen.
Glasyr:
2 msk kokosolja
1 msk agavesirap
1 dl kakao
flingsalt
Smält kokosoljan en skål. Tillsätt sirap, kakao och flingsalt och rör till en slät glasyr. Bred detta över fyllningen. Toppa pajen med hackade jordnötter, flingsalt och pudrad kakao.
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat nedanför eller lämna en kommentar <3
 

14
Kommentera

Så enkelt odlar du ärtskott


Att odla ärtskott är kanske en av de saker man utan problem kan göra hemma och alltid räkna med god skörd, Det är dessutom så enkelt att dina fingrar inte ens behöver ha minsta nyans av grönt för att du ska lyckas! Varje vår brukar jag och barnen peta ner ett gäng ärtor i olika bunkar och krukor och på bara en vecka kan man utan problem skörda sina första ärtskott! Fint va?
odla ärtskott hemma
Jag älskar att hålla på i trädgården, rensa ogräs och fixa till. Men trots att jag har 8 generationer trädgårdsmästare bakom mig så fick jag inte riktigt med mig genen att gilla det här med odling. Det tar för lång tid för mig. Att i flera veckor gå och vänta på ett frö som eventuellt, kanske ska gro och efter det passa upp på detta lilla gröna i en kruka i ytterligare veckor. Nope, inget för mig. Jag vill ha snabba resultat. Därför är just odling av ärtskott perfekt syssla för mig. Du får på bara ett par dagar synliga resultat och du behöver bara vattna lite då och då. Bra va?
odla ärtskott hemma
 
På vårvintern odlar vi alltid ärtskott inne, men sedan till sommaren ja då tar jag samma slags ärtor och petar ner i två stora krukor framför vår entre. I krukorna har jag sedan konformade spaljéer Efter några vekor börjar sedan ärtorna slingra sig upp längs spaljéerna och tillslut kan vi alla gå där och palla ärtor. Det blir väldigt dekorativt och är otroligt lättodlat. Ärtorna vill bara ha något att klättra på, så blir de glada och växer fint!
Odla ärtskott hemma:
ekologiska gula ärtor
såjord
skålar, burkar, fat att odla på
vattenspruta
plastfolie
 
Lägg torkade gula ärtor i vatten över natten. Fyll en skål, bunke eller ett fat med ett lager såjord. Fördela de blötlagda ärtorna över. Täck med ett tunt lager jord och fukta jorden med hjälp av blomsprutan. Täck med plastfolie. Håll jorden fuktig, på ett par dagar kommer ärtorna börja gro och sätta små gröna skott, då kan du ta av plasten. Låt stå på ett ljust och varmt ställe. Vi har våra i köksfönstret. När ärtskotten är cirka 10 cm långa kan du klippa av dom och ha i sallad, på smörgåsen eller till maten. Mina ärtor burkar ge upp till 3 skördar, sedan är det bara att byta jord och sätta nya ärtor.
Ett lagom pyssel att göra tillsammans med barnen en regnig vårdag!
Brukar ni odla något hemma hos er?
 
Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat nedanför eller lämna en kommentar <3
 

150
3 kommentarer

6 goda recept på biffar

bönbiffar med morot och majs
Hallå hej,
Är ni hemma och har långhelg, eller måste ni som jag arbeta denna valborg? Idag är det ju måndag och dags för tips om lite god mat! Så här när nu våren faktiskt är här på riktigt tycker jag det passar bra att bjuda på ett gäng recept som är otroligt lätta att variera. Nämligen 6 goda recept på biffar. Och nu tänker jag främst inte på köttbiffar. Nej idag tipsar jag om allt från mumsiga halloumibiffar till zucchinibiffar och kycklingbiffar.
Idag har arbetet gått i ett rasande tempo här hemma. Axel hade studiedag och ville prompt inte gå på fritids. Så han fick vara hemma med mig. Isac fick däremot åka till förskolan. Att ha en snart 7-åring hemma och samtidigt arbeta fungerar riktigt bra. Han har fått hjälpa mig med en hel del grejer. Men att ha både Axel och Isac hemma och tro att man ska kunna arbeta.. Nej det har jag testat och det fungerar inte alls! Dock blev det bara kortdag för Isac för min pappa kunde ta med honom hem. Perfekt! Nu laddar vi alla för en fin valborg, en ledig första maj och sen tiiiidigt på fredag morgon drar vi till Spanien.
Första receptet att testa är de här bönbiffarna med morot och majs. Ät till ugnsrostade rotsaker eller varför inte i pitabröd med massa grönt till. MUMS!
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Ok, det här är egentligen inte biffar. Mer av plättar, men de fick åka med ändå den här veckan. Smarriga zucchiniplättar passar perfekt att göra till lunch en ledig dag!
 
Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
En av favoriterna här hemma är de här halloumibiffarna. Perfekt att göra som vegetariskt alternativ till hamburgare. Eller bara äta till en sallad.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Sötpotatis och kikärtor är en grym kombo, som i de här sötpotatisbiffarna med kikärtor. Lättlagat och gott!
Biffar gjorda på kyckling
Små fina kycklingbiffar blir en god middag. Här med en sås på ajvar. Men ta det du gillar bäst, kanske tsatsiki?
bananplättar
Ok, jag vet. Det här är inte heller biffar. Men så gott som. Vill man liksom fortsätta på temat, gör då de här finfina bananplättarna till efterrätt. Eller frukost. Ja eller mellanmål eller till lunch. De passar precis lika bra vid alla tillfällen tror jag allt!
Nu ska jag ta och röja av efter dagens arbete. Fick inte riktigt tid för allt som jag planerat. Men det får vi ta en annan dag helt enkelt.
Ha en riktigt fin valborg nu, det ska vi ha <3
 

8
Kommentera