5 goda glassrecept att göra hemma

isglass  av lemonad
Alltså detta väder, hur underbart är det inte! Massor av sol och faktiskt riktigt varmt! Jag hoppas det håller i sig, för i helgen har jag en hel del trädgårdsarbete. Förhoppningsvis i alla fall. Men när solen skiner, ja då sätter glassuget in. I alla fall hos mig!
Så idag tänkte jag tipsa er om 5 goda glassrecept du enkelt gör hemma. För visst finns det massor av god glass att köpa, men det är något visst ändå med hemgjord glass!
Först ut är den här superenkla isglassen, lättare än så här blir det inte faktiskt!
glass på mango och banan. sockerfri
Krämig nice cream görs superenkelt utan glassmaskin eller något alls. Den är dessutom helt fri från ägg och mjölkprodukter! Fiffigt va! En glass som du utan problem kan servera till mellanmål eller varför inte frukost? Mina barn älskar när det serveras glass till frukost på sommaren. Och det kan jag verkligen förstå!
 
våfflor
Lyxa till det ordentligt och servera våfflor med hemgjord chokladglass till helgen. Hur underbart låter inte det egentligen? Servera med massor av färsk frukt!
glass på kokosmjölk
Kokosmjölksglass, blir nästan som sorbet i konsistensen tack vare frukten som är i. I det här fallet har jag använt jordgubbar.
fryst melon till glass på pinne
De här glassarna gjorde jag ett år till Axels barnkalas. Fler av barnen åt inte vanlig glass eller tålde det inte. Då är det här ett perfekt alternativ! Jag längtar redan till sommarens alla lata, soliga dagar och de här goda melonglassarna!
I år har jag dålig koll på glassnyheterna i butiken, någon av er läsare som vet om det kommer något roligt nytt? Jag är så jädra tråkig och äter helst samma glass. År ut och år in är det 88:an som gäller för mig!
Om ni köper glass, vilken är er favorit!
Nu önskar jag er fortsatt solig och fin aprildag! I morgon är det fredag <3
 
Gillade ni det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en liten kommentar!

8
Kommentera

Sötpotatis och kikärtsgryta

 
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
På allmän begäran, här kommer receptet på sötpotatis och kikärtsgrytan jag skrev om tidigare på instastory. Ni var så många som hörde av er och undrade över om det fanns recept på den. Och er önskan är min lag mina vänner. Det var bara att laga den igen och vet ni, den här gången fick jag den ännu godare! Det är det bästa när man har tid att verkligen provlaga recept, man kan alltid twista till dom lite och på det viset få dom ännu bättre!
Jag har tillagat grytan i min Crock Pot. Men självklart går det precis lika bra att koka den i en helt vanlig gryta på spisen. Ofta lagar jag sådan här slags mat på helgen. När man vet att man ska var ute och fixa hela dagen. När väl kvällen kommer brukar jag ha noll tid eller energi att ställa mig i köket. Har man då satt igång sin Crock Pot så står maten där och puttrar hela dagen och bara är klar när man väl ska äta. Hur smidigt som helst!
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Det här är underbar matlådemat. Mat som liksom bara blir godare om den fått stå till sig över natten. Den passar också utmärkt att frysa in. Vilket jag faktiskt gjorde av den här andra omgången jag gjorde. Ett par matlådor rakt ner i frysen. Perfekt att ta  fram om man inte hinner laga mat eller om det fattas mat till matlådor.
Idag sitter jag på Loppi-kontoret och arbetar. Vi startade dagen med lite utbildning, sen har jag passat på att fortsätta arbetsdagen här. Så kul att ha möjligheten att göra det ibland. Omväxling förnöjer liksom!
Jag måste säga att jag är så nöjd med att kunna bo på landet, men direkttåget till Stockholm tar bara 1 timme och 15 minuter. Man kan få det bästa av två världar på något vis. Det lugna småstadslivet kan utan problem blandas upp med ett par dagar i Stockholm då och då. Men varje gång jag kommer hem är jag så glad att jag bor just där jag gör!
Var i Sverige bor ni?
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Grytan då. Löjligt enkel att laga med få ingredienser. Väldigt lite arbetsinsats som ändå ger massor av god mat. Precis som jag vill ha det iallafall. Jag valde att smaksätta min sötpotatis och kikärtsgryta med ingefära, lime, persilja och kokosmjölk. Det är en otroligt bra bas. Sen kan man såklart ha i av vad man gillar allra bäst. Kanske lite curry?
Jag serverade råris till, men även quinoa eller matvete funkar fint tycker jag!
Sötpotatis och kikärtsgryta:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 fp krossade tomater á 390 g
ca 500 g kikärtor (blötlagda eller på burk)
600 g sötpotatis
ca 2 cm färsk ingefära
2 grönsaksbuljongtärningar
1 knippe färsk persilja
1 lime
2 dl krämig kokosmjölk
salt och svartpeppar
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dom mjuka i en gryta. Tillsätt krossade tomater och kikärtor. Skala och skär sötpotatisen i bitar (ju större bitar, ju längre tid tar det att koka klart dom). Dela ingefäran i bitar och lägg i dom. Ha sist i buljongtärningarna. Låt allt koka upp och låt sedan grytan puttra på svag värme tills potatisen är genomkokt. Finhacka persiljan och blanda i den tillsammans med pressad lime och kokosmjölken. Fiska försiktigt upp ingefäran som fått koka med. Smaka av med salt & peppar. Dekorera med färsk persilja och lite rödbetsgroddar,
I Crock Pot: Förbered grytan som ovan. Sätt sedan timern på låg i 6-8 timmar eller hög i 3-4 timmar. Första gången jag gör ett nytt recept i min Crock Pot brukar jag alltid hålla lite koll på maten då det tar olika lång tid i olika märken/modeller av slökokare.
Gör gärna sötpotatisbitarna lite större så de inte kokar sönder helt. Innan servering, tillsätt färsk persilja, limesaft och kokosmjölk. Fiska upp ingefäran. Smaka av med stat och peppar. Dekorera med färsk persilja.
Gillar du det här och liknade inlägg? Tryck gärna på hjärtat här under <3 

8
Kommentera

Sega kolakakor

sega kolakakor med choklad
Hej i vårsolen! Idag är det full fart här hemma i köket. Massor av härliga recept ska testlagas och förhoppningsvis fotograferas.
I fredags när jag och Isac var hemma tyckte han att vi skulle baka något tillsammans. Axel har aldrig varit speciellt intresserad av att baka så jag tycker verkligen det är himla kul att Isac verkar gilla det. Eller, han gillar själva slutprodukten av bakandet 🙂 Här hemma har barnen en favoritbok som dom ofta bläddrar i när det kommer till bakning. Och det är Roy Fares fina bakbok för barn Cake Hero. Där finns ett recept på daimkakor som vi bakat massor av gånger. Tyvärr hade vi ingen damm hemma men vi hade en hel del små chokladknappar istället och det blev precis lika bra. Så vi bakade helt enkelt sega kolakakor med choklad. Mums tyckte vi!
sega kolakakor med choklad
Ska man ha med sig barnen i köket tycker jag det är viktigt att man lägger det på en bra nivå. Det är då man får en mysig stund tillsammans. Och genom åren har jag kommit på ett par knep:

  • Baka helst för bakandets skull. Inte för att fylla upp kakburkarna inför kalaset. Då spelar det ingen roll hur kakorna ser ut eller om någon råkar bli lite bränd.
  • Låt barnen vara med och bestämma vad ni ska baka.
  • MEN, baka något enkelt. Här hemma är rulltårta, chokladbollar och småkakor popis.
  • Sänk ribban, låt det bli stökigt, kladdigt och ta lite tid. Tänkt att det är för att ni ska få en rolig stund tillsammans som ni bakar. Det är inget VM.
  • Baka gärna något som går fort i ugnen och som inte behöver jäsa. Mina barn har noll tålamod att vänta. Tidsaxeln från att man tar fram första decilitermåttet till att vi kan sätta oss ner och fika ska vara så kort som möjligt.
  • Låt barnen vara med och mäta upp, ha i ingredienser och vara aktiva i själva bakningen. Övning ger färdighet!
  • Bjud gärna in någon på fika när ni bakat klart. Barnen är aldrig så stolta som när vi kan bjuda på kakor dom varit med själva och bakat.

sega kolakakor med choklad
Dom här kakorna fick i ärlighetens namn gå ett par minuter för lång tid i ugnen. Vi var upptagna av något annat och vipps hade de fått lite väl mycket färg. Men det gör inget. Dom var supergoda ändå! Även om jag gillar dom lite bättre när dom är aningens mindre gräddade!
Sega kolakakor med choklad:
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
1 1/2 dl chokladknappar (vi hade både vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad)
 
Blanda smör och socker. Tillsätt sirap. Rör ihop bakpulver, mjöl och vanilj en en separat bunke, Blanda försiktigt ner det i smöret. Tillsätt chokladknappar. Spara några till dekoration.
Rulla degen till 2 långa längder. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut rullarna med hjälp av fingrarna. Grädda i 175°C i cirka 10-13 minuter. Dekorera med resten av chokladknapparna. Skär i sneda kakor. Låt svalna helt på plåten.
Jag hoppas att ni alla får en fortsatt härlig tisdag!
 

1
Kommentera

5 enkla recept med fetaost

bakad sötpotatis
Fetaost, det må vara en av de bästa smaksättarna. Det piffar faktiskt upp det mesta! Det ger liksom ett annat djup i sältan p¨något vis. Många rätter som i vanliga fall skulle varit rätt smaklösa piffas lätt upp med lite fetaost tycker jag. Adderar man sedan färsk persilja/ruccola och lite citron, ja då blir det rena rama himmelriket! Jag insåg att jag faktiskt har använt fetaost till en hel del matlagning,, så idag presenterar jag 5 enkla recept med fetaost! MUMS!
Först har vi den här helt otroligt vackra bakade sötpotatisen. Hur effektfullt är det inte att använda sig av lila sötpotatis? Perfekt till  sommarens alla grillmiddagar!
kräft och fetaostpaj
En kombo jag verkligen gillar är kräftor och fetaost. Det blir bara så gott ihop! Därför är den här kräft och fetaostpajen en riktig 10-poängare. Passar fint en helt vanlig fredag eller varför inte till en av vårens alla roliga tillställningar?
zucchinigratäng
Tröttnat på potatisgratäng? Testa då min zucchinigratäng, den är grymt god om jag får säga det själv 🙂 Och självklart är det massor av fetaost i!
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Eftersom kombinationen zucchini och och fetaost är så himla gott så testade jag att göra zucchiniplättar med fetaost. Bästa sommarmaten då de är precis lika goda att äta kalla som varma. Så tips, tips inför våren och sommaren!!
lax i ugn med fetaost pesto
Att fetaost och lax är en finfin kombination känner nog många till. Men tillsätter man lite pesto så blir det verkligen toppengott! Det här har jag lagat massor av gånger och blir alltid lika bra. Lika gott till vardag som till fest!
Gillar ni fetaost? Vad använder ni helst den till?
Idag har det varit en riktigt upphackad dag och jag känner verkligen inte att jag fåt till något bra jobbflöde. Men jag har varit och färgat håret så nu ser jag ut som mig själv igen 🙂 Sedan hade jag tid för blodgivning. Var akutbrist på min blodgrupp så då kändes det extra bra att dela med sig lite! 4 1/2 dl blod lämnade jag ifrån mig idag som garanterat kommer till nytta för någon annan. Det känns alltid lika fint! Lämnar ni blod?  Nu ska jag planera morgondagens jobb och sedan hämta hem barnen. Isac vägrade först byta om från pyjamas i morse när vi skulle åka till förskolan (tur att han sov shorts och t-shirt, för när han kom ut på trappen tyckte han det var liiiite för kallt..) Men han förhandlare till sig att slippa ta på sig strumporna, får se om fröknarna fick på honom dom under dagen. Snacka om att 3-åringar kan vara benhårda i förhandlingar alltså!
 
 

5
Kommentera

3 favoriter i mitt kök just nu!

Inlägget innehåller annonslänkar.

 
Ikväll tänkte jag passa på att reda ut ett par saker jag ofta får frågor kring. Nr 1  är att i mina recept använder jag ofta grönsaksbuljongpulver. Och ni är en hel del som undrar vad sjutton det är för något!? Jo, det är alltså som en grönsaksbuöjongstärning, fast på pulver istället. Just den som jag burkar använda är en lantbuljong från Renée Voltaire., men det finns såklart andra märken också. Kung Markatta har också en pulvervariant som jag gillar. Perfekt att använda i pastavattnet, att smaksätta ris med, att ha i grytor, såser eller att smaksätta kalla såser/röror med. Den innehåller en del salt, vilket gör att jag sällan behöver salta så mycket mer, vilket jag alltid tycker jag behöver göra när jag använder buljongtärningar. Sen brukar jag tycka att Renée Valtaires produkter över lag håller fin kvalité.
 

Nr 2 är att jag har en del recept där jag använder min Crock Pot. Vad är en Crock Pot och vilken av alla modeller ska man egentligen välja?
En Crock Pot är en så kallad slökokare, eller slow coocker. Den tillagar alltså maten på låg värme under lång tid. Och du kan utan att vara orolig låta den stå på medan du åker och tränar, är på arbetet eller spenderar en hel dag ute i trädgården. Jag tycker den är idealisk att laga vegetariska grytor i. Där det inte gör något om det står och sjuder på svag värme under en längre tid. Kött kan lätt bli torrt eller trådigt om det får gå för länge. Men för grytor baserade på linser och bönor är det toppen.
Jag har hunnit testa en hel del olika varianter under åren och den som jag har just nu är min absoluta favorit! Jag har en Crock-Pot 6,0L DuraCeramic – Timer. Själva grytan kan du använda direkt på spisen. Vilket gör att du enkelt kan bryna på lök, kryddor eller kött innan du blandar alla ingredienser till det du ska tillaga och sedan låter det sjuda. Annars behöver du steka i en stekpanna och sedan ha över i grytan. Otroligt smidigt.

Nr 3 har ni inga som helst funderingar kring. Men, en storfavorit här hemma i mitt kök är de här fina muggarna från Rörstrand. Under vinterhalvåret dricker jag alltid kaffe ur mina muggar från Bolia, men så fort de första värmande solstrålarna kikar fram på våren börjar jag använda de här muggarna. Jag vet inte riktigt varför, men det har liksom bara blivit så. Kanske känns de mer somriga?
I Linnéas Skafferis barndom gjorde jag ofta lite mer inlägg som dessa. Med produkter jag gillade eller bara ville tipsa om. Vill ni ser mer sånt här på bloggen eller ska jag hålla mig till att enbart posta recept? Vad tycker ni?
 
 

2
Kommentera