Toscakaka i långpanna

toscakaka i långpanna
Hej underbara lördag!
Fast vi har haft påsklov hela veckan känns det ändå riktigt skönt med helg. Kanske för att veckan har gått i 100 och nu har vi en nästan helt oplanerad helg framför oss? Kanske är det för att jag börjar bli förkyld och känner att en helg utan massa måsten känns otroligt lockande….
Isac som fyller 4 i sommar har upptäckt tjusningen med att baka och tycker det är otroligt kul att hjälpa till. Därför tog vi och bakade lite nu i veckan då vi var lediga. En kär favorit som jag bakade betydligt oftare förr men i princip aldrig gör nu är toscakaka. Varför förstår jag inte. För jag säger som Axel sa när vi väl fikade sen:
– Det här är med på mina top 10 godaste kakor!
toscakaka i långpanna
Och för att det ska räcka till ordentligt bakade vi toscakaka i långpanna. Otroligt smidigt och du får fika till ett helt kompani! Eller så kan du bara vräka i dig ohämmat många rutor själv, det är ju upp till dig! Jag brukar använda hackad mandel istället för mandelspån när jag gör toscakaka. Jag gillar texturen bättre av den hackade mandeln. Och så tycker jag det blir finare. Men allra blir det om man blandar i olika nötsorter. Därför grovhackade jag även lite pistagenötter och blandade i toscasmeten. Riktigt gott och väldigt vackert!toscakaka i långpanna
Ibland kan jag tröttna på alla extra allt chokladiga, koladränkta, marshmallowskladdiga tårtor och kladdkakor. Ibland vill jag bara ha något basic.. Något som inte är så avancerat och krångligt. För ibland blir det allra godast. När man inte vänt ut och in på sig själv för att hitta på något nytt. Utan tar ett gammalt välbeprövat recept. Hur känner ni?
När kakan var klar strödde jag lite frystorkade hallon över, mest för att få in en till färg. Visst blev det vackert?
Formen jag använde till mina toscarutor var 35×25 cm. Alltså inte en fullstor långpanna och det blev alldeles lagom. Av den här smeten fick jag ut ca 24 rätt så stora bitar.
Toscakaka i långpanna, ca 24 bitar:
4 ägg
3 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g smör
1 dl mjölk
Toscasmet:
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
3/4 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandlar och nötter
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt vaniljpulver, vetemjöl och bakpulver. Smält smöret och ha i mjölken så det vara smöret svalnar något. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Smält smöret till toscasmeten. Tillsätt sedan socker, vaniljpulver, sirap, vetemjöl och mjölk. Rör om väl. Låt allt koka upp och koka i cirka 3-5 minuter. Hacka nötterna. Tag kastrullen av plattan och rör i nötterna. Fördela försiktigt toscasmeten över kakan och grädda i ytterligare 10-15 minuter. Se till att kakan inte bränns. Jag sparade några av pistagenötterna och strödde dom över den nygräddade kakan tillsammans med frystorkade hallon.
Ät precis som den är eller servera lite hemgjord vaniljvisp eller vaniljglass till.

8
Kommentera

Gröt på steel cut oats

steel cut oats gröt frukost
I veckan kokade jag gröt på steel cut oats. Eller havrekross som det faktiskt heter på Svenska. Jag älskar att testa nya gryner och koka gröt på dom. Som många av er redan vet är jag en riktig grötälskare. Det är kanske världens bästa frukost. Kan serveras varm, kall, göras otroligt nyttig och precis lika onyttig. Det är liksom bara att välja. Helt efter tycke och smak!
I USA har steel cut oats varit populärt ett tag nu och vi ser det mer och mer även i Sverige, vilket är toppen för det är verkligen en riktigt bra grej! Istället för att valsa havren till gryn ångbehandlas skalad havre som sedan klipps i bitar. Vilket ger en produkt som är väldigt rik på magnesium, fiber, järn och zink. Dom är dessutom fullproppade med fibrer! Alltså grunden till en riktigt bra frukost.
Om man kokar gröt på steel cut oats får du en fylligare gröt med betydligt mer struktur än om du kokar på vanliga havregryn. Med fördel går det att blötlägga havren över natten. Eller koka gröten på häften havregryn hälften steel cut oats om man tycker det blir en för grynig konsistens. Själv så tyckte jag det blev en himla härlig gröt på enbart steel cup oats. Jag provade även att koka med ungefär hälften rågflingor, det blev också gott.
 
steel cut oats gröt frukost
Nu börjar påsklovet lida mot sitt slut även för oss. Men först väntar en heldag på Gustavsvik i Örebro. Vi har aldrig varit dit, men försöker beta av alla roliga badhus runt oss. Någon som varit där på sista tiden? Är det bra? Vi hade först tänkt att bli kvar över natten, men vi åker hem istället. Jag längtar lite efter en lugn och skön lördag hemma med familjen. Antingen ute i det fina vädret eller inne nerbäddad i soffan framför en film om vädret är mindre kul. Men först väntar en kväll med lite jobb och en stunds yoga. Sebastian är iväg på RT-möte, Isac somnade i bilen när vi hämtade Axel som var på kalas. Så ska strax få Axel i säng. Sedan är kvällen min!
Innan jag avslutar för kvällen ska jag nog ta och lägga lite steel cut oats i blöt, så jag enkelt kan fixa lite god gröt i morgon bitti!
 
Gröt på steel cut oats, 2 port:
2 dl steel cut oats
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl valfri mjölk (jag tog havremjölk)
1 nypa salt
Blanda steel cut oats med vätskan och saltet i en kastrull. Låt koka upp och koka under lock på låg värme i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
Jag valde att värma hallon och lägga i botten på varje skål/burk. Sedan skedade jag på varm gröt, hällde i iskall havremjölk och toppade med hallon. Men annat som är gott att smaksätta gröten är:

  • Koka med äppelbitar och krydda med kanel och kardemumma
  • finriv en morot och låt koka med gröten, krydda med ingefära och kanel
  • en klick hederligt äppelmos eller lingonsylt
  • toppa gröten med osötat jordnötssmör, banan och cacao nibbs

Enbart fantasin sätter gränser här 🙂

5
Kommentera
ANNONS

Linnéa testar Linas Matkasse

I annonssamarbete med Linas Matkasse.
linasmatkasse
I veckan fick jag hem min första matkasse, nämligen Linas Matkasse – 15 minuterskassen. Varför har jag inte testat det här tidigare?
Nu kanske man kan fundera över varför en matkreatör skulle behöva få hem en matkasse, älskar inte jag varenda sekund jag står i köket? Sprutar det inte alltid kreativitet och nya recept ur öronen på mig? Tyvärr är det inte riktigt så. Att skapa nya recept är mitt arbete, mitt jobb. Men när klockan är 16.30 en tisdag är jag som vilken helt vanlig småbarnsmamma som helst. Som bara vill få fram något enkelt och hälsosamt till middag. Som barnen gillar, som jag gillar. Och fort ska det helst gå också.
linasmatkasse
Då var det faktiskt helt fantastiskt att få hem en kasse med mat och tillhörande recept som någon annan klurat ut. Någon annan har för en gångs skull gjort grovjobbet och tänkt ut recept, provlagat och gjort allt det där som jag i vanliga fall gör. Nu slapp jag det! Vilken härlig känsla! Jag gillar variationen på recept (som var riktigt enkla att följa), jag föll för den här härliga gröna ärtsoppan, den kommer jag garanterat göra igen! Perfekt sommarlunch!
Det jag gillar med hela konceptet av Linas Matkasse är att det har lite samma tänk som jag har här på Linnéas Skafferi. Matlagning ska vara enkelt och inspirerande, liksom tillgängligt för alla oavsett hur van man är i köket. För mig är det också viktigt att vardagsmaten jag varje dag ställer fram till mig och familjen är hälsosam, men utan massa pekpinnar. Och precis det tycker jag att jag fick hem i min matkasse! Att jag dessutom själv fick inspiration till en hel drös nya recept att testa var ju bara en ren bonus.
linasmatkasse
Känner du också att det vore spännande att testa på det här med att få hem en matkasse har jag självklart ett superfint erbjudande åt dig! Men passa på för erbjudandet gäller bara idag – inget att fundera på utan bara att slå till med andra ord! Du som ny kund får 50% rabatt på din första kasse! Dessutom får du just nu med en skärbräda från Scandinavian Design Factory (värde 245kr) på köpet!
Med koden TACKLINNEA får du alltså 50% rabatt på din första kasse, oavsett vilken du väljer. Klicka direkt på länken eller använd rabattkoden när du gör din beställning.
Är du en av alla dom som redan upptäckt tjusningen i det här med matkassar? Självklart har jag även ett erbjudande till dig också. Klicka här så får du nämligen 200 kr i rabatt på din nästa kasse, hur bra som helst ju! Den koden gäller hela april.
linasmatkasse
Något jag ofta uppmanar till är att försöka testa nya recept, för på det viset utökar du sakta men säkert ditt bibliotek med maträtter du känner dig trygg i att laga. Vilket gör att du och familjen får en mer varierad vardagsmat och kanske slipper ni slita er i håret varje gång det ska lagas vardagsmat. Att då få hem en matkasse är guld! Tänk så många härliga recept man får möjlighet att prova och älska! Därför underlättar Linas Matkasse inte bara just den veckan ni får den hemlevererad, den kan underlätta alla veckor, året om. För förhoppningsvis har du hittat massor av nya och roliga recept på vägen!
 
Har ni testat Linas Matkasse tidigare? Och har ni fått något favoritrecept efter det?

0
Kommentera

Frukost parfait med bär och yoghurt

frukost parfait
inlägget innehåller anonslänkar
Jag hoppas ni alla fina läsare haft en riktigt härlig påsk. Här har vädret visat sig från sin allra bästa sida, vi har ätit god mat, umgåtts med familjen och bara haft det fint.
När man är ledig flera dagar på raken såhär tycker jag det kan vara svårt att hitta på god, varierad frukost. Två dagar med olika sorters bröd, frukt, yoghurt, pålägg i massor, juice och allt annat gott räcker, sen tröttnar jag lite. Så en morgon tog jag och överraskade familjen med en frukost parfait gjord på yoghurt och bär. Så mycket roligare och godare än en skål med yoghurt tycker jag.
frukost parfait
Sen kan man ju göra sin frukost parfait precis hur avancerad som helst. Med massa lyxig topping och i flera lager. En sak jag den senaste tiden verkligen börjat uppskatta är raw cacao nibs. Så otroligt gott att toppa allt från frukostyoghurten till gröten eller smoothie bowlen med. Sjukt gott och känns väldigt lyxigt! Även barnen gillade det, eller iallafall Axel 🙂
Nu ska Sebastian och Axel strax ge sig ut på en cykeltur, visst är det härligt när vägarna tinar upp och man kan börja cykla igen. Axel ville provcykla till hans skola, som ligger ca 5 km bort. Stora drömmen är att få cykla till skolan några mornar här i vår och sommar, så nu ska dom ta tid hur lång tid det tar. Själv ska jag försöka jobba en liten stund nu och sen är det dags att ta i tu med lite mer tvätt. Jag avundas verkligen er alla som man ser är borta över påsken. Inga måste, ingen tvätt. Bara mys, fint väder och ledighet! Kanske gör vi så nästa påsk!
Efter lunch ska vi ta en promenad över till mina föräldrar, lilla pappa fyller 57 år idag och vi ska fira honom med afternoon tea. Efter allt fikande i påsk ska det bli gott med scones istället för massa sött!
4 glas frukost parfait:

4 dl blandade frysta bär (jag tog blåbär och hallon)
1 krm vaniljpulver
6 dl naturell yoghurt, gärna grekisk yoghurt eller någon annan lite fetare variant
müsli/granola
raw cacao nibs
färska hallon
Fördela bären och vaniljpulvret i 4 glas. Värm i micron tills de är riktigt mjuka. Klicka i yoghurt och rör runt lite i botten så lite av bär och yoghurt blandas så du får ett fint mönster. Toppa med din favoritmüsli/granola, cacao nibs, färska bär och något grönt.
Servera direkt! Ett mycket roligare och finare sätt att få i sig frukostyoghurten!
 

0
Kommentera

6 tips för en god brunch

påsk brunch med smörgås
Hej,
 
Hoppas att ni alla njuter av påsken för full!! Det gör vi i alla fall. En av de sakerna jag personligen gillar med påsken är att man utan att skämmas kan ta sovmorgon (som småbarnsmamma pratar vi alltså om att sova till 8-9 snåret, det är liksom sovmorgon de luxe efter 7 år med minimänniskor hemma..) Och vad som nästan är bättre än att få sovmorgon, är ju frukosten man får äta. Den som inte behöver intagas kl 6 med på tok för pigga småbarn. Nej, när alla i familjen förhoppningsvis fått sova tills de vaknar av sig själva, hunnit kolla en stund på tv och sedan vara redo för att ta sig an dagens första mål. Som gärna får ätas länge, länge. När man äter frukost lite senare (åter igen, som småbarnsmamma är det sent att äta frukost 9.30) så kan den gott få vara lite matigare. Kanske så pass matig att man kan hoppa över lunchen och gå rakt på en tidig middag! Därför tänkte jag att det idag kan passa fint med lite härliga brunchtips!
 
Först ut är de här superhärliga smörgåsarna. Lax, ägg och avokado, vilken underbar kombination va! Och så massor av krasse på det. Jag ÄLSKAR krasse! Duka fram och låt var och en göra iordning sin supersmörgås!

Vem vill inte starta dagen med en chokladsmoothie egentligen? Hur bra som helst, gott och nyttigt, precis som man vill ha det 🙂
äggsmörgås
Har ni testat den här uppdaterade varianten på äggmacka. Där du gör ett hål i brödet och låter ägget steka i. En kul variant som brukar bli himla uppskattat!
bananplättar
Amerikanska pannkakor i all ära, det är ofta något vi förknippar med just brunch. Men jag måste säga att jag föredrar bananplättar. Det tycker jag är mycket godare!
Ägg
Nästa tips är de här äggen som jag tillagat i muffinsform. De är verkligen supergoda och perfekt att duka fram på brunchen eller som en lättare lunch!
frukost bowl
Sätt extra färg på frukosten eller brunchen med en härlig frukost-bowl! Så fint med lite färg på bordet känner jag!
Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt härlig fortsättning på påsken. Vi ska avverka påskmiddag nummer två idag <3
 

7
Kommentera