Godaste påsktårtan

fryst cheesecake till påsk
 
Har du fortfarande inte bestämt vad du ska bjuda på för gott som avslut på påskmiddagen? Lugn, här kommer ett superbra tips som du enkelt kan göra riktigt påskjut! Nämligen fryst cheesecake med härligt chokladtäcke, dekorerad med hyvlad vit choklad och chokladägg. Superenkel att göra, men kräver minst 4 timmar i frysen. Fräscht och riktigt gott. Jag kan ha svårt för desserter och tårtor som blir allt för mastiga, då är det här receptet perfekt att ta till tycker jag!
Fryst cheesecake går ju att variera i det oändliga. Så här till påsk kan man ju blanda i lite mangopuré, eller varför inte lemon curd. Jag valet att tillsätta lite limesaft, det ger liksom en fin syra tycker jag men tar ändå inte över!
Jag frös in min cheesecake i en mindre och lite högre form för att få mer känsla av en tårta. Men det går såklart jättebra att frysa in den i en vanlig springform. Jag brukar klä den med plastfolie först- då är det enkelt att få ur den ur formen sen.
fryst cheesecake
 
Idag blir det påskfirande hos mina föräldrar. Så jag ska strax sätta fart i köket. Bröd ska bakas, dessert ska göras och sallad ska hackas. Och så massa annat gott såklart. Påsken ska tydligen bli kall men fin här, så jag ser fram emot att cykla lite med barnen och hinna dricka kaffe på altanen. Sånt där som sätter lite guldkant på livet ni vet.

Fryst cheesecake:
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
400 g cream cheese
3 dl vispgrädde
saft från 1-2 limefrukter
100 g choklad av valfri kakaohalt
1 tsk kokosolja (den gör att det blir lättare att skära i chokladen sen.)
dragerade chokladägg
50 g vit choklad
Separera äggvitan från gulan och vispa upp äggvitan till ett vitt skum. Vispa äggulorna med strösocker och vaniljsocker, tillsätt färskosten och rör till en jämn smet. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas och rör samman den med färskostblandingen. Pressa i limen. Vänd sist ner den uppvispade äggvitan och fyll en form med smeten. Låt stelna i frysen i minst fyra timmar.
Smält chokladen tillsammans med oljan och bred den över den frysta tårtan. Låt lite av chokladen troppa ner runt om på sidorna.
Hyvla den vita chokladen och strö över tårtan och dekorera med chokladägg.
Låt den stå framme minst 30 minuter innan servering så den hinner mjukna ordentligt.

Vad har ni för er denna påskhelg!

0
Kommentera

Påskmat-12 goda recept du måste testa!

silltårta
Äntligen är påsken här, en högtid jag gillar riktigt mycket! Jag älskar kravlösheten påsken har (och att den faktiskt är 5 dagar lång och inte 3 som julen). Jag har inte tagit fram ett enda påskpynt än, tänkte fixa lite påskris ikväll. Vad man väljer att servera på påskbordet är helt upp till var och en, här finns inga regler som på julen. Och barnen blir glada av ett pappägg med lite smågodis och kanske ett par legobitar. Hur skönt är inte det liksom? Till skillnad mot julens hets!
När vi firar påsk med mina föräldrar brukar vi göra så att alla får vara med och önska mat, sen gör vi helt enkelt en stor härlig buffé av det hela. På det viset finns det alltid något alla gillar! Men en sak som vi vuxna är rörande överens om hos oss är att det inte blir någon påsk utan silltårta! Vi skippar 5-slags sillar och potatis på själva buffén och gör en mumsig silltårta i stället. Gillar ni sill, ja då är det här receptet för er!
riven rödbetssallad med äpple
Jag tycker påskmaten ska vara fräsch och god. Jag äter gärna mycket mat, men då består ofta 3/4 av sallad. Den här rivna rödbetssalladen passar otroligt bra till det mesta. Allt från köttbiffar till kyckling eller varför inte bara på buffén!
En annan sallad jag mer än gärna ställer fram till påsk är den här salladen med grillade grönsaker. Så gott, ni måste testa!
vegetarisk sill
Vegetarisk sill? Japp, inga som helst problem. Blir riktigt gott och passar lika bra på knäckemackan som på buffén!
västerbottenostpaj
Pajernas paj, krämig god och full med smak. Passar ypperligt till såväl midsommar som kräftskivan och självklart till PÅSK! Jag pratar om västerbottenostpaj såklart! Toppa med löjrom och smetana och/eller löjrom för extra lyx! Det blir såå gott!
En annan storfavorit när det kommer till paj är den här, med kräftstjärtar och fetaost. Så god!
lax i ugn med fetaost pesto
För mig har laxen en självklar plats på påskbordet! Ta en hel laxsida och toppa med pesto och fetaost. Ugnsbaka sedan länge på lite lägre värme. Resultatet blir ren magi-jag lovar!
En självklar sås att servera till är såklart pestosås. Sjukt god till det mesta! Ett annat alternativ som är gott till i stort sett allt, kött, kyckling, fisk, vego, är den här fetaoströran. MUMS!
fyllda champinjoner
Fyllda champinjoner är så gott och en perfekt rätt som gör sig riktigt bra på påskbuffén. Jag som inte gärna äter rött kött brukar ofta göra just fyllda champinjoner som alternativ!
krossad potatis i ugn
Ska jag äta potatis ska det vara GOD potatis, som krossad potatis i ugn. Perfekt att göra till många och kul med något lite annat än den klassiska hasselbackspotatisen eller potatis i ugn bara. Testa!
focaccia
Jag bakar sällan matbröd, men det här är ett recept jag ör om och om igen! Enklare kan det inte bli och jag har faktiskt aldrig misslyckats med det! Focaccia är superenkelt att göra och brukar vara riktigt uppskattat!

 
Åh jag skulle kunna fortsätta i evigheter och rabbla upp recept som förgyller påsken! Men här har ni ett litet axplock av vad jag mer än gärna äter i påsk! Enkel och fräsch mat. Sånt gillar jag!
Nu ska jag rocka sista dagen på kontoret för den här veckan, sen blir det lite påskledigt. Men självklart dyker det upp massa härliga recept här under påsken i alla fall. Håll utkik för det blir en hel del frukost och brunch under helgen!

13
Kommentera

Lax i ugn med fetaost

lax  i ugn med fetaost pesto
 
Lax i ugn med fetaost och pesto. Det minna vänner kvalar in på top 10 av lättlagade middagar. Minimal ansträngning, maximal smakupplevelse. 3 ingredienser är allt ni behöver för själva laxen (om ni inte tänker er att göra peston själva, men det är ju ytterst valfritt). Sen är allt som behövs 30 minuter i ugnen och middagen är i stort sett klar. Bättre än så kan det knappast bli! Du behöver inte hacka, inte skala, inte göra något. Förutom att mosa lite fetaost. Fint va?
 
Känner man för att äta riktigt gott i påsk utan att lägga allt för stor tid i köket passar detta även utmärkt att servera till lite festligare tillfällen. Kanske skulle jag valt en hel laxsida istället då. Det räcker till många och är perfekt som del på en buffé eller som huvudrätt. Då skulle jag servera pressad potatis till! MUMS!lax  i ugn med fetaost pesto
Här laddar vi upp för lite påsklov. bara imorgon kvar. Sedan väntar en veckas ledighet för barnen! Tyckte det precis var sportlov jag.. Men veckorna rusar fram verkligen. Isac har varit såå ledsen varje morgon nu i två veckor när vi lämnat på förskolan. Det skär verkligen i hjärtat när fröknarna måsta kramphålla i honom för att han inte ska öppna dörren och springa efter. Samtidigt som han skriker ”jaga viiiiillll inte vaaaara häääär”. Sen när man kommer och hämtar vägrar han åka med hem. Så han trivs bra där, men just nu gillar han inte alls att säga hej då. Så på det viset kom påsklovet lite olägligt, det går lite, lite bättre för varje morgon. Och nu ska vi vara lediga igen. Men hoppas att han har kommit på andra tankar när vi varit hemma och lediga en vecka (hoppas kan man ju i alla fall..)
lax  i ugn med fetaost pestoJag serverade kokt quinoa, broccoli och den här sjukt goda pestosåsen till min lax med fetaost. Så gott i all sin enkelhet verkligen, men som sagt det funkar superbra att servera vid festligare tillfällen också!
Lax i ugn med fetaost och pesto, 4 port:
4 laxfiléer
150 g fetaost
2 msk färdig pesto
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Smula fetaosten i mindre bitar och rör i peston. Bred detta över laxen. Värm ugnen till 150°C ugnsbaka i cirka 30 minuter. Koka quinoa och broccoli, servera tillsammans med pestosås,
Nu har jag precis hämtat upp Axel som har haft friluftsdag i skolan, så han får hänga med mig en liten stund här på kontoret, sen hämtar vi upp lillebror. I eftermiddag blir det kalas för min bästa vän Anna, vilken härlig onsdag!

39
Kommentera

Hemgjort påskgodis

nutellapraliner
Idag tipsar jag om hemgjort påskgodis som i alla fall jag mer än gärna fyller mitt påskägg med!
Det är faktiskt varken speciellt svårt eller tidskrävande att pyssla ihop lite eget påskgodis och allra oftast blir det bra mycket godare så. Annars är julen en högtid vi gör mycket eget godis, på påsken verkar det vara mer ok att server köpt. Men det finns massor av enkelt godis ni utan problem hinner fixa under veckan. Eller varför inte tillsammans under själva påskhelgen?
Hur känner  ni inför påsken och allt godis? Blir det välfyllda påskägg eller lägger ni pengarna på någon liten present istället? 
Först ut är en favorit sedan så många år tillbaka. Nutellapralinen. Mins ni snickersrutorna som serverades på i stort sett alla kalas under 90-talet? Det här är en variant av dom. Fast med nutella istället för jordnötssmör. Jag brukar sköra dom i små rutor och servera som fina praliner.
chokladdoppade fikon
Jag fullkomligt älskar torkad frukt. Och mörk choklad. Därför var det självklart att ta fram ett recept med dessa två. Chokladdoppade fikon. Så enkelt att göra och en storfavorit hos mig!
chokladdoppade mandlar
På tal om chokladdoppade.. Har ni testat att göra chokladdoppade mandlar? Jag har precis köpt hem ingredienser och tänkte göra en omgång till påsk! Lite pillrigt att få isär alla mandlar, men det är det värt! Dessa kan jag sitta och knapra på en hel helg <3
bountyägg
Vill du göra något sockerfritt? Testa då mina bountyägg. Perfekt så här till påsk! Tycker man det blir mastigt med mörk choklad kan man byta ut den mot en ljusare variant. Idag finns flera varianter på sockerfri choklad om man hellre vill ha det!
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Alla känner nog vid de här laget igen godiset rocky road. Ett godis som går ut på att man blandar massa sorters godis med smält choklad.. Och på det viset skapar ett nytt slags godis. Jag har gjort en modifierad variant här, med mörk choklad och massa andra godsaker!

Under barndommen avskydde jag dom. Nu älskar jag dom! Jag talar om frukt och mandel. Det fanns alltid hemma hos mormor och morfar när jag var barn. Då uppskattade jag dom inte alls, men nu är det en storfavorit faktiskt. Och de är dessutom plättlätt att göra själv!
marsipangodis
Sist men inte minst får vi inte glömma bort marsipanen. Men jag är ingen hejare på att skulptera små påskharar i gul marsipan, det kan jag erkänna. Men små fina påskägg som sedan doppas i choklad, det klarar jag av! Fint pyssel att göra tillsammans med barnen <3. Det jag gillar allra mest med det receptet och inlägget är att det är 8 år sedan jag skrev det. Helt galet, eller hur!?
Då fanns inga barn i huset som tog upp all tid och själv var jag knappt torr bakom öronen 🙂 Men bloggen hänger med, fast livet förändras! Är inte det ändå ganska härligt?
Här skiner solen för fullt och jag ska beta av dagens jobb så jag hinner ut på en promenad med hunden i det fina vädret. Det är vi värda båda två!

8
Kommentera

5 goda middagar med bönor och linser

vegetarisk pasta al forno
Linser och bönor, hemma hos oss är det stapelvara och utgör ofta grunden i min matlagning. Dels eftersom jag inte så gärna äter kött, men också eftersom det är otroligt prisvärt och hälsosamt. Precis som man vill att vardagsmat ska vara, eller hur. Men bara för att man väljer att äta mat som ofta baserats på baljväxter så behöver man inte äta annorlunda eller konstig mat. Inte i en enda av de här rätterna saknar man kött. Dom står helt klart upp för sig själva och är goda precis som dom är. Den här veckan tipsar jag allts om 5 goda middagar med bönor och linser här på bloggen.
Olika slags pastagratänger är perfekt att göra på linser och bönor. Dels eftersom många gillar pasta och formatet pastagratäng. Om det är en sås i gjord på linser eller nötfärs kanske spelar mindre roll. Låt mig därför presentera en vegetarisk Pasta al forno. Helt underbar vardagsmat. Hoppa inte över den lilla del muskot som ska vara i, det ger en otroligt fin smak!
linssoppa med kokosmjölk
Jag älskar den här krämiga linssoppan med kokosmjölk! Så mycket smak och så mycket krämigt. Kan serveras varm som kall (just nu är inte kall ett alternativ, men i sommar så!)
Servera ett riktigt gott bröd till och du har en otroligt god middag klar på bara ett litet kick.
vegetarisk tacotårta
Min nya paradrätt när det blir helg är numera tacotårta. Den går garanterat hem hos alla (även de som inte tror de gillar linser). Ett kul och lite annorlunda sätt att äta tacos på.
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Det här receptet på marockansk gryta la jag upp för bara en vecka sedan, men fler av er har redan provlagat och älskat den lika mycket som jag! Full med smak och så lättgjord! Kikärtorna i grytan mättar bra och ger en fin smak!
chili sin carne vegetariskt i crock pot
Jag älskar vegetariska grytor som lagas länge, länge. Det finns ingen risk för torrt och tråkigt kött, däremot får du en gryta som kroppen mår bra av och som är så full av smak. Underbart! Min chili sin carne är precis en sådan gryta.
Jag hoppas ni ska hitta lite inspiration till att testa nya rätter, speciellt om du och baljväxterna inte är bästa kompisar sedan tidigare 🙂
Nu ska jag sätta ihop ett inlägg med massor av goda recept som passar påsken, den är ju snart här!

5
Kommentera