5 goda våffelrecept

våfflor
Äntligen är det dags för våffeldagen. Och i år infaller den på en söndag och allt! Perfekt att starta dagen med våffelfrukost, våffelbrunch, våffellunch, våfflor till mellanmål eller våfflor till dessert. Eller hur!
Och för att underlätta för er har jag här listat 5 goda våffelrecept!
Vad sägs om våfflor med glass och chokladsås?
 
glutenfria bovetevåfflor
Bovetevåfflor– helt naturligt glutenfria och lite mer mättande. Passar utmärkt till lunchvåfflor!
ägg och mjölkfria våfflor, vegansk våfflor
Visst kan man äta våfflor fast man inte tål ägg eller mjölk! Testa mina laktos och äggfria våfflor. Supergoda!
våfflor med ädelost och blåbärssylt
Våfflor utan ägg, men med en ädelostkräm och blåbär, passar utmärkt att servera till brunchen.
recept på våfflor
Helt vanliga, klassiska våfflor, Inte mer, inte mindre. Serveras bäst med lite grädde, bär och sylt!
Hur gott som helst!
Just nu befinner jag och min bästis oss i Stockholm och firar min 30-årsdag, Lite så här nästan ett år i efterskott 🙂 Nu är det strax dags för frukost, sen blir det en dag med massa shopping. Så underbart att komma iväg så här ibland! Men sen bär det av hem till familjen för en myskväll. Det är fint det också!
Och i morgon firar vi våffeldagen, blir nog våfflor till lunch, Perfekt söndagsmat <3
 
Ha en riktigt fin lördag, så hörs vi i morgon!

5
Kommentera

Halloncheesecake i glas med drakfruktspulver

I annonssamarbete med Kökets boxhalloncheesecake i glas kökets box
Hej alla fina läsare!
I veckan har jag testat en ny box, nämligen Kökets box. Jag älskar alla dessa underbara preumerationstjänster! Det blir nästan som lill-julafton varje gång man får hämta ut sin box. Och tänk, alltid hittar man nya favoriter som man annars kanske inte ens skulle ha upptäckt! Den här gången innehöll Kökets box massor av härliga produkter, men en stack ut lite extra och därför var det riktigt kul att få skapa ett recept med just den produkten. Efter en hel del funderingar valde jag att göra en efterrätt som jag verkligen älskar. Det går snabbt att göra och blir makalöst gott, varje gång! Jag har gjort en halloncheesecake i glas med drakfruktspulver. Helt klart en av mina favoriter, som nu fick en betydligt härligare färg tack vare det härliga drakfruktspulvret!
Marsboxen, som jag fick hem har temat Baka & Fika- det kan faktiskt inte bli mer passande kände jag!
halloncheesecake i glas kökets box
Till min härliga cheesecake använde jag CocoVi ”Dragon Fruit Pulver”- eller som vi på svenska säger, drakfruktspulver. Det är en frukt som tillhör kaktussläktet och växer i tropiska regioner. Det finns olika typer av drakfrukt, allt från frukter med otroligt vitt fruktkött till starkt lysande ceriserosa. CocoVi:s pulver har en intensiv rosa färg som på ett helt naturligt sätt färgar bakverk eller varför inte smoothies!
I min cheesecake har jag haft i hallon, som även de ger lite färg. Men jag ville behålla hallonen hela, för det ger en bättre smakupplevelse tycker jag. Tyvärr blir inte färgen så rosa och fin som jag önskar då. Därför var det perfekt att tillsätta lite drakpulver för att få fram helt rätt nyans.
Förutom detta härliga pulver innehöll boxen massor av spännande produkter som jag verkligen ser fram emot att testa!
Kombinationen av len cheesecakefyllning, knapriga kexsmulor och sötsyrliga hallon är helt underbar. Men som grädden på moset klickade jag även i lite lemon curd, det ger ytterligare en dimension i smak. När den dessutom fick så otroligt fin färg av drakfruktspulvret blev det en riktig 10-poängare.
 
Halloncheesecake i glas med drakfruktspulver, 4 glas:
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk CocoVi ”Dragon Fruit Pulver”
200 g cream cheese
1/2 dl florsocker
1 dl lemon curd
2 dl frysta hallon
6 digestivekex
hallon, minimaränger, gröna blad att dekorera med
 
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Tillsätt CocoVi ”Dragon Fruit Pulver” och rör om. Blanda cream cheese med florsocker och vänd i de frysta hallonen. Rör försiktigt i detta i grädden.
Krossa digestivekexen. Varva cheesecakekräm med lemon curd, och digestivekex. Avsluta med minimaränger, färska bär och några gröna blad. Ät direkt!
Tips: Vispa upp din lemon curd lite lätt, då blir den enklare att fördela i glasen.
 
halloncheesecake i glas kökets box
 
Vill du se hela innehållet i den här boxen och testa på den själv? Då har jag ett jättefint erbjudande! Du får just nu nämligen 50% rabatt på första boxen vid start av prenumeration för dig som inte tidigare testat Kökets box.Första boxen du får hem är den här härliga marsboxen med tema Baka & Fika!  Gå in HÄR och ange koden LINNEA.
Det är ingen bindningstid och ingen fraktkostnad som tillkommer – erbjudandet gäller till och med 31 mars så klicka hem din box redan idag. 

Kökets box sätter guldkant på vardagen med 8-10 nya och spännande produkter inom mat, bak och dryck (värde ca 190 kr) samt inspirerande recept och tips i ett medföljande magasin med härliga interjvuer med kända matprofiler. Ett perfekt sätt att varje månad få ny inspiration i köket och förhoppningsvis upptäcka nya favoriter! Varje box har ett nytt tema och innehållet är hemligt tills du öppnar boxen. Ord. pris. 129 kr

Gillade du receptet? Hjärta gärna inlägget!

 
 

3
Kommentera

Påskcupcakes

påskcupcakes
Nu står påsken helt snart för dörren. Om bara en vecka är det skärtorsdag. Jag tänkte bjuda er på ett väldigt mysigt tips på vad ni kan baka och dekorera till påsk. Fina påskcupcakes! Servera dom antingen som dessert, till fikat eller gör och ställ på tallrikarna som bordsplacering, sätt bara i en liten lapp med personens namn, det blir superfint!
påskcupcakes
 
Vill man pyssla med barnen är det här perfekt! Antingen bakar du muffinsarna i förväg och så dekorerar ni tillsammans, eller så gör ni även själva muffinsarna ihop. Vis av erfarenhet så räcker det att göra en av grejerna ihop med mina barn, de är så länge de brukar hålla intresset uppe.
Till både fågelbona och gräset har jag använt en sk grästyll. Till boet en lite större och till gräset en lite mindre. De brukar finnas att köpa på de flesta tårtdekoreringsbutiker.
Både chokladäggen och chokladharen hittade jag i min vanliga mataffär.
påskcupcakes
 
 
Påskcupcakes:
citronmuffins, ca 8-10 stora:
150 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 krm äkta vanilj
saft från 1/2 citron
2 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
Vispa smör, socker och vanilj fluffigt, tillsätt citron och äggen, ett i taget. Ha i bakpulver och mjöl, rör till en klumpfri smet. Ha sedan i mjölken och rör om. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll dom till 3/4 med smet. Grädda i  180°C i cirka 12-15 minuter. Låt svalna helt.
Smörkräm:

100 g mjukt smör
3/4- 1 pkt florsocker
3 msk mjölk
grön färg
1½ msk kakao
Viktigt att smöret är mjukt, annars blir det klumpar!
Vispa smöret mjukt och klumpfritt med elvispen, tillsätt florsockret. lite i taget medan du vispar på låg fart. Rör sedan i mjölken. Fortsätt sedan att vispa på medelfart i några minuter så krämen tjoknar till sig ordentligt. Den skall vara riktigt fast i konsistensen.
Dela smörkrämen i två skålar, Ha i kakao i den ena och grön färg i den andra.
Spritsa fågelbon på hälften och gräs på hälften.
Dekorera med chokladharar och fina chokladägg.

För att se hur jag dekorerar mina cupcakes, kolla antingen in min Facebooksida eller Instagram!

7
Kommentera

Vegetarisk marockansk gryta med kikärtor

vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Hejsan,
Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt smarrigt recept. Kanske, kanske är det en av mina favoriträtter. Ibland får jag den frågan och jag vet aldrig vad jag ska svara på det! Men om någon frågar mig den här veckan- då säger jag vegetarisk marockansk gryta med kikärtor. Om ni inte testat detta-så gör det!
Jag har tidigare gjort den här grytan flera gånger, fast då med nötkött och det blir minst lika gott. Förutsatt att man äter kött då.. Jag passade på att låta min Crock Pot göra jobbet den här gången, men du kan precis lika gärna bara koka den på svag värme i en gryta. Fördelen med att använda en slow cooker är att du inte behöver passa den så noga. Jag lät den gå 3 timmar på hög, men man den kan med all säkerhet gå många timmar på låg. Kikärtorna kokar ju inte sönder, så den vinner bara på att få stå länge. Då får smakerna en chans att riktigt gotta till sig. För precis som med de flesta grytor är den här allra godast dagen efter.
Jag har gjort den både på spisen och i min slow cooker och tycker den blir godare när den får stå på länge. Men har man bråttom eller om man inte äger en slow cooker går den klart på cirka 30 minuter på spisen.
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Alltså hallå vilket himla underbart väder vi har!! Strålande sol och 7 grader varmt! Efter den här vintern känns det helt ofattbart att det faktiskt kan bli plusgrader igen! Jag premiärade vårjackan idag när jag och hunden var ut på en promenad. Var bara tvungen att få komma ut en stund i solen. Nu sitter jag här och jobbar med altandörren lite öppen, sådär så man då och då känner en frisk liten fläkt, hur underbart är inte det!
Trots att solen sken även igår var det en riktig skitdag. Jag hade sjukt mycket att göra och jag hade inget flyt alls! Filmade ett samarbete som jag kände redan igår att det inte blev bra. Kan inte sätta fingret på vad det var, men i morse när jag skulle redigera filmen kände jag bara nej. Det här går inte! Så fick tänka om idag och göra nytt. Även om ingen annan skulle ha märkt något konstigt så kändes det inte helt 100 för mig. Och då kastar jag hellre en hel arbetsdag i soporna, börjar om och förhoppningsvis blir jag mer nöjd med dagens arbete.
Gårdagen slutade även med en helt förskräcklig huvudvärk. Jag drog ut en visdomstand för en vecka sedan och jag går nu och spänner mig vilket ledde till en rejäl migränattack igår kväll. Tillslut tvärdäckade jag på soffan och vaknade upp där kl 6 i morse när barnen kom ner. Jag har nog inte sovit en hel natt på soffan på många, många år. Men inatt tog jag mig inte upp!
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Men idag känns allt bättre! Jag har försökt tugga tuggummi hela dagen, det gör att jag inte spänner mig och jag tror det funkar 🙂
Nu till den här grymt goda grytan. Helt ärligt vet jag inte om det är en typisk marockans gryta. Men i orginalreceptet jag har heter den så. Just det marockanska köket är inte min specialitet, även om den mat jag smakat varit gudomlig. Någon här kanske vet? Vad är typiskt marockanskt, kryddor, råvaror?
Jag brukar servera ris och granatäpple till, det blir både vackert och är supergott!
 
Marockansk gryta med kikärtor:
1 aubergine
olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1/2 g saffran
1 tsk kummin (inte spiskummin)
2 kanelstänger
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 fp krossade tomater á 390
ca 2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 400g avrunna kikärtor på tetra
1 dl russin
100 g mandlar
1 granatäpple
salt och peppar
Skär auberginen i bitar. Stek mjuka i lite olja. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk på medelvärme i en gryta med lite olja.  Skala och finriv ingefäran. Tillsätt den tillsammans med saffran, kummin, kanel, paprikapulver och tomatpuré i gryta. Låt allt fräsa ihop ett par minuter. Ha sedan i krossade tomater, vattnet, buljongtärningar, kikärtor och russin. Tillsätt den stekta auberginen.
I Crock Pot:
3 timmar på hög eller 6 timmar på låg.
I vanlig gryta:
Låt allt koka i cirka 30 minuter på låg värme, späd med mer vatten efter hand och grytan blir för tjock.
Grovhacka mandlarna, spar 1/3 till dekoration och rör i resten i grytan när den kokat klart. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med ris, granatäpple, resten av de hackade mandlarna, ett gott bröd och lite bladgrönsaker.

11
Kommentera

5 goda potatisrecept

bakad sötpotatis
Hej och god förmiddag,
Idag tänkte jag vi skulle prata om potatis. Denna hatade men samtidigt älskade lilla knöl! Som det har debatterats kring potatisens vara eller ickevara de senaste åren. Jag är ingen potatisälskare, i alla fall inte om potatis serveras som kokt potatis rakt upp och ner. Om det inte är färskpotatis står jag gärna över att ta potatis till maten och äter sallad istället. MEN, om man gör något med potatisen däremot, då är det en helt annan femma. Därför tänkte jag idag tipsa om 5 goda potatisrecept.
Precis när den svenska klassiska potatisen började dala i populäritet så kom sötpotatisen in och räddade alla som nu var livrädda för vanlig potatis, men glatt mumsade i sig sötpotatis istället. Och så här ett par år senare har den helt vanliga svenska potatisen åter tagit sig in i var mans hem, men sötpotatisen verkar också vara här för att stanna! Nu finns den inte bara i den klassiska orangea färgen vi är vana vid, utan sist hittade jag en lila variant, så vacker!
 
Av den lila sötpotatisen blir det perfekt att göra bakad sötpotatis i ugn. Har ni sett någon vackrare mat? Kanske något att göra till påskbuffén?
enkel potatissallad
Det många inte tänker på så här i tider då vi pratar massor om miljö, ekologiskt och närproducerat är att just potatis är en otroligt bra råvara. På mitt Ica kan jag året om köpa potatis som odlas ungefär en mil från där jag bor. Till skillnad från att köpa ris som fraktats över halva jordklotet för att tillsist hamna på min tallrik. För att inte tala om under sommarhalvåret, då det faktiskt för väldigt många går att odla sin egen potatis. Otroligt liten insats men ofta ger det väldigt bra avkastning.
Tyvärr besprutas potatis rätt rejält i Sverige, så försök att hitta en kravmärkt variant.
På sommaren finns det nästan inget bättre än att göra en enkel potatissallad. Att dessutom äta potatisen kall, gör att det bildas resistent stärkelse som faktiskt kan sänka ditt blodsocker. Så om man väljer bort potatis på grund av de snabba kolhydraterna, välj då att äta den kall! Hur bra som helst!
krossad potatis i ugn

Har du tröttnat på klassisk potatis i ugn? Gör du krossad potatis, Perfekt tillbehör till grillbuffén! Ett recept att spara och ta fram när all snö smält bort… Eller att ta fram till påsk kanske? Äh, användningsmöjligheterna är hur många som helst!
skördesallad på ugnsrostade grönsaker

Potatis är en otroligt bra grund att ha i det mesta, det fyller ut bra och mättar fint. Tillsammans med massa andra härliga rotfrukter blir det här en himmelsk skördesallad!sötpotatis i skivor i ugn med parmesanKanske är detta det godaste man kan göra med sötpotatis. Skivad sötpotatis i ugn med parmesan och färska örter. Gott till lamm, kyckling, vegetariskt-ja allt! Ni bara måste testa, lova mig det! MUMS!
Så, vad känner ni inför potatis. Hiss eller diss?

3
Kommentera