Sega dummlesnittar

kolakakor med dumle, Sega dumlesnittar, dumle, fika, baka

Säg det med en blomma säger man ju, men jag skulle vilja ändra det till: Säg det med en kaka!
I veckan hade barnen skolavslutning och istället för att köpa en blomma bakade jag sega dumlesnittar.
Kakorna förpackade jag i färgglada pappmuggar och satte cellofan och ett band runt. Enkelt att fixa och väldigt uppskattat. Hoppas jag😅
kolakakor med dumle, Sega dumlesnittar, dumle, fika, baka

Tidigare i våras fick jag ett stort bud med dumlekolor. Så jag jobbar fortfarande med att baka upp dom. Och det finns faktiskt inget godare och enklare att baka en sega dumlesnittar. En klassisk kolakaka som får smak av dumle. Receptet är dessutom enkelt att baka många av. Idag dubblade jag bara receptet, då räckte det gott och väl till barnens fröknar och så blev det några över till oss.

För märkligt nog har kakorna en strykande åtgång här hemma. Och med tanke på att det idag blev sommarlov kommer åtgången av kakor inte direkt minska😅kolakakor med dumle, Sega dumlesnittar, dumle, fika, baka

Dumlekakorna är superenkla att baka, de är faktiskt perfekta att göra tillsammans med barnen. Jag toppar dom med flingsalt. För att kombinationen choklad, kola och flingsalt är bland det bästa jag vet!

Sega dumlesnittar, ca 50 st:

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
2 påsar Dumlekolor

flingsalt

Vispa smör, socker, vanilj och sirap mjukt med en elvisp. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör snabbt ihop till en smidig deg.

Dela degen i 4 lika stora bitar. Rulla ut till längder och platta ut dem något. Tag av pappret från kolorna och placera dom i mitten av kakdegslängden. Jag brukar trycka upp kanterna lite mot dumlen så den inte flyter ut i ugnen.

Grädda i 175°C i cirka 12 minuter eller tills kanterna på degen börjar få fin färg.
Strö lite flingsalt över kakorna. Låt dom svalna något innan du skär dom i sneda bitar. Jag skrapade av kniven mot en sked emellanåt då det fastnar lite kola på kniven när man delar.
Låt kakorna svalna helt på plåten.
Om kolan rinner ut lite kan du behöva dela kakorna med en vass kniv igen när det svalnat helt.

Kakorna går fint att frysa.

18
Kommentera

Snabb pasta med burrata

pasta, burrata, pasta med pastasås

Idag bjuder jag på den enklaste av pastarätter du kan tänka dig. Ja om du inte tänker på rätten som jag åt under i princip hela min ungdom: spagetti med ketchup och riven ost. DET är nog den enklaste av alla pastarätter. Men man kan väl säga att det här är en lite lyxigare variant av den.pasta, burrata, pasta med pastasås

Pastan är densamme. Men istället för ketchup har jag rostat tomater med vitlök, olja och balsamvinäger  i ugnen. När tomaterna mjuknat blandar man i massor av basilika. Och istället för den där rivna osten min ungdomspastarätt toppades med har jag här använt burrata.pasta, burrata, pasta med pastasås

Tack och hej, leverpastej så gott!

På ICA hittade jag burrata för 12 kr förpackningen förra veckan. Så jag kunde verkligen inte låta bli att köpa på mig ett gäng. Har du inte tillgång till burrata funkar det såklart även bra med mozzarella.

Ett av de enklare recepten du kan laga i sommar. Du kommer inte att ångra dig!

 

Snabblagad pasta med burrata 4 port:

3 msk olivolja
1/2 dl balsamvinäger
3 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
6 st stora kvisttomater
färsk basilika
4 port pasta
2 fp burrata

Ringla ut olja och balsamvinäger i en ugnsfast form.
Finhacka vitlök och ha i den tillsammans med salt och peppar.
Hacka tomaterna grovt och blanda runt dom i den ugnsfasta formen.
Rosta i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de är helt mjuka. Hacka basilika och blanda ner i de ugnsbakade tomaterna. Smaka av med lite mer balsamvinäger, salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Men häll inte av vattnet när den kokat klart. Utan ös över pastan från kastrullen direkt ner i såsen.
Blanda väl. Ha upp på ett stort fat och toppa med burrata.

Ska du göra något som känns vällagat men ändå går fort och känns lite lyxigt, då är det här receptet för dig! Väl värt att testa i sommar.

18
Kommentera

5 populära kycklingrecept

pasta, pastagratäng, middag, vardagsmat

Kyckling är alltid ett säkert kort att plocka fram. Idag har jag tagit 5 populära kycklingrecept här från Linnéas Skafferi och delar med mig av. Låt er väl inspireras:

En krämig pastagratäng med senap och soltorkad tomat. Enkelt att göra och fantastiskt god!
varma mackor, stekt smörgås, grillad smörgås, grillad macka

Tiden på året är här när en smörgås känns helt perfekt att äta till lunch.  Här hittar ni min grillade smörgås med kycklingröra. En kycklingröra som INTE smakar curry. Perfekt att göra iordning och ha i kylen för veckans alla snabba måltider!kycklingspett med jordnötssås

Kyckling satay med jordnötssås. Min favorit när jag beställer hem mat. Men insåg att det faktiskt är riktigt enkelt att fixa helt själv. Jag är ju en storälskare av jordnötssmör. Så den här rättan passar mig perfekt!

Lime och kokoskyckling, kycklinggryta, asiatisk kyckling, middag på 30 minuter

Är du ute efter ett basic recept på lime och kokoskyckling? Då kan du sluta leta nu! Här är en bra grund att utgå ifrån. Ha i de grönsaker du råkar ha hemma. Servera med nudlar, ris eller vad du gillar bäst.

stekt kyckling, steak,

Den dagen jag upptäckte styckdetaljen kycklingsteak var en lycklig dag! Tänk så gott det är. Perfekt att steka eller grilla. Får fin yta tack vare att skinnet är kvar och köttet blir så saftigt. Med en enkel marinad så har du en lättlagad och god middag på bordet på ett litet kick! Saftig kycklingsteak med citron och ost, receptet hittar du här!

 

Har du något favoritrecept när det kommer till kyckling?

13
Kommentera

Sega och mjuka dumlekakor i långpanna

Sega och mjuka dumlekakor i långpanna, dumlekakor, baka i långpanna, dumlekaka i långpanna, småkaka

Ska du bara baka en sak till helgen, baka dessa! Sega och mjuka dumlekakor i långpanna. Som en hybrid av den klassiska dumlekakan med noblessen på och dumlesnittar. Kakorna bakas enkelt ut i en långpanna. Dom tinar fort och är därför perfekta att förvara i frysen och ta fram till sommarens alla fikastunder.Sega och mjuka dumlekakor i långpanna, dumlekakor, baka i långpanna, dumlekaka i långpanna, småkaka

Receptet är inte nytt. Nej första gången det publicerades här på Linnéas Skafferi var visst redan 2017😅 Men receptet behövde lite nya bilder och förtjänar verkligen att komma fram i ljuset igen!

Inte heller denna gång hade jag klassisk noblesse hemma. Så jag tog annan choklad bara. Och det går ju bra det med. Även om jag föredrar nobless bäst om man får välja.

Ikväll är det djurens kväll på Isacs skola. Så då får ett gäng av dessa följa med till fikat vi tar med tänkte jag. MUMS!Sega och mjuka dumlekakor i långpanna, dumlekakor, baka i långpanna, dumlekaka i långpanna, småkaka

Mjuka och sega dumlekakor i långpanna:
300 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
3 msk sirap
7 1/2 dl vetemjöl
2 nypor flingsalt
1 påse Dumle
1 ask Noblesse

Blanda smör och socker mjukt, tillsätt sirap och vanilj. Blanda samman bakpulver, vetemjöl och salt, ha i det. Blanda snabbt ihop till en deg. Klä en långpanna cirka 35×25 centimeter med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen i ett jämnt lager. Dela varje dumlekola på mitten och fördela över kakan.
Lägg ut alla noblessebitar över. Grädda i 180°C i cirka 15 minuter eller tills kakan börjat få fin färg. Skär den fortfarande lite varma kakan i rutor.
Perfekt att baka och bjuda vänner, familj eller kollegor på.

Kakorna lägger jag i en burk med tätslutande lock och skjutsar in i frysen. Annars kommer det inte bara en kaksmula kvar av dom till helgen här hemma. Det kan jag lova.

 

12
Kommentera

Krämig kikärtsstroganoff

Kikärtsstroganoff, kikärtsgryta, kikärtor

Alltså kompisar. Det här måste ni testa. Krämigt, lättlagat och så makalöst gott! Jag vet inte om kikärtsstroganoff är rätt benämning på rätten. Kanske är det bara en helt vanlig kikärtsgryta? Men jag använde många av de ingredienser jag i vanliga fall använder till just en stroganoff, så kanske får den heta det ändå?

Kikärtsstroganoff, kikärtsgryta, kikärtor

Jag gillar verkligen lättsam och enkel mat. Sjukt gott i matlåda är det dessutom. Ät som den är med något gryn. Extra gott med lite libabröd till!
Kikärtsstroganoff, kikärtsgryta, kikärtor

Kikärtsstroganoff 4 port:

2 fp (ca 450 g) kikärtor
2 msk lökpulver
1 msk paprikapulver
1 burk (120g) soltorkade tomater
2 tsk dijonsenap
3 dl valfri grädde (jag använde havregrädde, men vispgrädde och matlagningsgrädde går också bra)
färsk persilja
ca 1 tsk citron
salt & svartpeppar

Häll av kikärtorna och blanda med lökpulver och paprikapulver. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och finhacka tomaterna. Stek kikärtor, kryddor och soltorkade tomater i en stekpanna under ett par minuter. Tillsätt dijonsenap och grädde. Låt allt koka upp och småputtra några minuter tills såsen tjocknar något.
Tillsätt färsk persilja och smaka sedan av med citron, salt och peppar.

Servera med valfria gryn/ris, en sallad och libabröd. Snabblagad vardagsmat när den är som allra bäst!

 

24
Kommentera