Våfflor med glass och chokladsås


 våfflor
Åh du ljuva lördag!
Äntligen tid för en långfrukost, brunch, långlunch eller en riktigt god middag. Och det finns faktist en sak som passar till alla dessa tillfällen, nämligen våfflor! Frukostvåfflor, smarriga våfflor till brunchen med flera olika toppingar, eller varför inte våfflor till dessert efter en riktigt god middag? Här har jag lyxar till mina våfflor och serverat dom med hemgjord glass och chokladsås. En dessert som passar stora som små! Chokladsåsen har jag smaksatt med päronlikör, men det är ju helt en smaksak!
våfflor
I förmiddags tog pappa med båda barnen till badhuset så jag och Sebastian kunde dra igång helgens lilla renoveringsprojekt. Nämligen att tapetsera om i vardagsrummet. Det kommer att bli så bra. Jag la upp lite filmer på Insta Story tidigare idag om hur det går med allt! Vi köpte nya soffor för ett par veckor sedan och dom kommer att passa så mycket bättre in i rummet när det blir lite annan färg på väggarna!
Eftersom hela vardagsrummet är urplockat och hela matrummet är fullt med alla grejer från vardagsrummet har vi nu krupit ner hela familjen i vår säng för att kolla Melodifestivalen. Efter att barnen var i badhuset hämtade jag upp dom då det var dags för barnkalas hos deras en kompis. Så vi har två ganska trötta killar här i sängen nu. Trötta men nöjda! Precis som det ska vara 🙂
 
Våfflor med glass och chokladsås med päronkonjak:
Våfflor:
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 1/2 dl mjölk
2 dl kallt vatten
100 g smör
Blanda alla torra ingredienser och ha i mjölken, blanda om och tillsätt sedan vattnet. Smält smöret och låt det svalna lite.
Ha i det smälta smöret och rör till en jämn smet. Grädda till frasiga våfflor. För att de skall behålla sin frasighet, lägg upp dem på galler istället för på hög.
Chokladglass:
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk ca 400 g
100 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, häl försiktigt i burken med kondenserad mjölk.
Finhacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Låt den svalna något innan du rör i den i grädden. Blanda väl. Häll upp i en avlång brödform och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Världens godaste chokladsås med päronkonjak:
1 msk smör
1 msk Xanté
1 1/2 msk kakao
1 msk sirap
2 msk strösocker
1 dl grädde
1 nypa flingsalt
Smält smöret i en kastrull, tillsätt päronkonjaken. Ha i kakaon och rör om. Tillsätt sirap, socker, grädde och flingsalt. Låt allt koka ihop. Servera ljummen.
Till servering:
färska päron
färska jordgubbar
Lägg upp en frasig våffla på en tallrik. Skiva päronet och fördela över våfflan. Skopa upp tre fina kulor av glassen och ringla sist över chokladsåsen. Dekorera med ett par färska jordgubbar.

1
Kommentera

Hemgjord pizza med halloumi och fikon

hemgjord pizza med halloumi
Äntligen fredag <3
Och vad passar bättre att runda av arbetsveckan med än en riktigt god pizza? Personligen äter jag ytterst sällan köpepizza, helt enkelt för att här där jag bor finns det liksom ingen pizza som faller mig i smaken. Det är alltid på tok för mycket ost och oftast väldigt degig botten. Men hemgjord pizza, det är en helt annan femma! På den här pizzan har jag skippat tomatsåsen och använt mig av tomatpesto istället. Det ger en annan lite kryddigare ton och blir väldigt gott. Det går såklart bra att ta grön pesto eller vanlig tomatsås också.
Som jag skrev är ostiga pizzor inte riktigt min grej, därför har jag bara använt halloumi och lite mozzarella som ost på den här pizzan. Det passar mig utmärkt! Men vill man ha lite mer ost på går det självklart bra att strö över lite riven ost innan pizzan åker in i ugnen.
Pizza ca 3 mindre pizzor:
3 dl kallt vatten
1/2 paket jäst
1/2 dl olivolja
6-8 dl durumvetemjöl
en nypa salt
fyllning:
1 burk tomatpesto
mozzarella
1 fp halloumi
inlagd paprika
oliver
färska fikon
ruccola
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om. Täck med plastfolie och låt jäsa på ett svalt ställe över natten eller ett par timmar i rumstemperatur. Låt degen stå framme i rumstemperatur minst 30 minuter innan den ska bakas ut.
Baka ut 2-3 runda pizzor av degen på ett mjölat bord. Bred ut tomatpesto på pizzabottnarna.
Skiva mozzarella och halloumi och fördela över pizzorna. Strimla paprikorna fint och lägg ut tillsammans med oliver på pizzorna. Grädda i omgångar i 250°C i cirka 15 minuter, gärna på en pizzasten för att få extra knaprig botten.
Dela fikonen och lägg dom tillsammans med mer oliver och ruccola på de varma pizzorna. Ät på direkten!
 
Sugen på mer pizza-inspo? Kolla då in de här recepten:

Nu ska jag planera upp den här fredagen och helgen. Vi ska tapetsera om i vardagsrummet i helgen (ääääntligen!!) så en tur till Västerås för att köpa in lite nya gardiner, gardinstänger, lampor och annat sånt där viktigt står på schemat i eftermiddag. Ska bara övertala barnen om att det ska bli himla kul att tillbringa eftermiddagen i butiker först.. 😉

2
Kommentera

Sega toscasnittar

toscasnittar
Jag älskar att experimentera i köket, att hitta på nya recept av gamla klassiker. När jag såg att Camilla som har den grymt fina bakbloggen My Kitchen Stories hade gjort  sjukt fina toscasnittar blev jag sugen på att testa att göra egna. Sega kolasnittar i kombination med härlig toscasmet. Kan det liksom bli bättre än så?
Knappast!
Hade jag haft lite pistagenötter hemma hade jag finhackat dom och strött över toscasmeten. Men jag och barnen passade på att baka dom här nu på sportlovet, så jag fick ta av vad vi hade hemma helt enkelt. Vi gjorde iordning en omgång toscasnittar och chokladbollar, sen klädde vi på oss alla ytterkläder vi kunde hitta och tog sparken i -12 °C (kändes som -25 °C, minst!), strålande sol och hysterisk blåst till min mormor och morfar. Där blev det först pannkaka, sen fikade vi på allt gott vi hade med oss. Efter det var det bara att sparka hem igen. Har ni testat att köra två barn på spark i motvind någon gång? Jisses så svettig jag blev!
 
toscasnittar
Det iskalla vädret här har fortsatt hålla i sig. Och som ett brev på posten har vårat vatten frusit. Flera gånger på bara ett par dygn. Och tillsist så frös ett rör sönder. Då är det himla tur att man har fina grannar runt omkring som ställer upp och kommer med verktyg och rördelar fast det är kväll, kolsvart ute och bara fixar allt. Det är guld värt! Så nu fungerar vattnet, rören är extra isolerade, värmefläkt och frostvakt är igång, huset är nystädat och allt känns lite bättre mot tidigare idag.
Till mina toscasnittar tog jag mitt helt vanliga recept på kolakakor, men gjorde en toscasmet som jag klickade ut i mitten. Segt, sött och så gott!
Toscasnittar:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 knivsudd  äkta vanilj
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 msk mjöl
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde
ca 100 g mandelspån eller hackade nötter
Värm ugnen till 175 °C
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Blanda socker, mjöl, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka upp och koka i lika 5 minuter
Dela degen i 2 delar och rulla ut dem till längder på en plåt med bakplåtspapper och platta ut den en aning med hjälp av fingrarna. Gör en fördjupning längst med i vara längd och klicka i toscafyllningen.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får fin gyllene färg. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.

4
Kommentera

5 goda pastarecept

vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Pasta, en av de mest populära middagarna va? Har man dålig fantasi eller skralt i plånboken, då kan man alltid laga en pasta med tomatsås. Eller vill man lyxa till det lite kan man laga en pasta med oxfilé. Äter man inte vanlig pasta av någon anledning finns det nu så många bra ersättningsprodukter. Bönpasta tillexempel. Perfekt att göra lasagne på. Och matvägrar barnen, då brukar en klassisk köttfärssås göra susen för aptiten! Så den här veckan tipsar jag om 5 goda pastarecept. Perfekt så här på sportlovets första dag, det kanske är fler än jag som funderar över hur jag ska få ihop lunch OCH middag till alla hungriga barn under veckan?
Mitt första tips är min bästa lasagne med halloumi. Fungerar precis lika bra att göra på lasagneplattor av bönor om man så önskar. En riktig favorit hos alla här hemma!
bönpasta med kyckling och pesto
Tips nr 2 är den här otroligt goda pastan med pesto och kyckling. Superlätt att laga och uppskattat av många. Känns lite lyxigt fast den passar precis lika bra att laga mitt i veckan.
vegetarisk pastagratäng med linser
Tips nr 3 är att göra en mumsig pastagratäng. Jag brukar göra en rejäl laddning så det räcker till matlådor. Perfekt att stoppa i frysen eller ha i matlåda under veckan.
pasta med oxfilé
Vill man lyxa till det lite finns det bara ett alternativ. Oxilfépasta. Gräddigt, krämigt och syndigt gott! Jag som inte ens äter rött kött kan inte låta bli att äta den här ibland. För det ÄR SÅ GOTT<3  Dessutom är det löjligt lättlagat!
klassisk köttfärsås med pasta
Mitt absolut bästa tips för att få barnen att äta: Köp hem figurpasta. Både Ica och Willys har i form av olika djur, maskiner eller bokstäver. Gör sedan en köttfärssås till och ställ fram en flaska ketchup. Jag lovar att de flesta barn glatt mumsar i sig. I den här köttfärssåsen har jag rivit i massor av morötter som barnen inte kommer att märka, men det ger en söt och fin smak i köttfärssåsen tycker jag.
o´boybollar chokladbollar med o´boy
När man har barn hemma på lov kan det vara kul att baka något tillsammans. Satsa på något enkelt och lättbakat, som O´boybollar. En storfavorit hos mina barn. Rulla i färgglatt strössel och få en fin fikastund tillsammans sen <3
 
Nu ska jag strax laga lite lunch här hemma. Axel har sin allra bästa kompis Frank här idag och det är fullt ös kan jag säga. Tur det är bra väder så de kan gå ut och göra av med massor av energi i snön. Och ännu bättre är att de är snälla och låter lillebror Isac vara med och leka <3 Sånt är så fint att se tycker jag!

1
Kommentera

Bananplättar

bananplättar

Bananplättar är en otroligt bra rätt att kunna laga. Funkar som frukost, mellanmål, lunch eller varför inte som dessert.
Med lite matigare tillbehör som keso eller kanske naturell kvarg, nötter och rivna morötter blir det matigt och mättande. Men tar du istället och serverar vispad grädde och bär-ja då har du en lite nyttigare dessert eller ett gott mellanmål. Söta små mättande plättar som framförallt barnen älskar (stora som små…)

Det fina med de här små plättarna är att de innehåller 3 ynka ingredienser. De är dessutom både mjölk och glutenfria. Fint va? Jag stekte mina plättar i smör-för det tycker jag blir absolut godast. Kan man eller vill man inte äta smör- ta tex kokosolja.

bananplättar

För oss drar sportlovet igång nu. Och det är allt lite efterlängtat! Efter två veckor med en hel del feber och snoriga näsor börjar vi se ljuset i tunneln. Isac vaknade med feber men alltså hur mycket energi kan man ha när man är 3 år och har feber?! Tillslut fick dom helt enkelt klä på sig och gå ut och leka av sig lite energi i snön. Sen kom de in och fikade, laddade batterierna och började om. Då fick de gå ut igen.
Idag bjöd jag grabbarna på bananplättar och de åt med glad aptit. Ett bra tips om det är fler som har barn som är lite krassliga och dåliga på att äta. Testa då de här plättarna. De går garanterat hem!

bananplättar

Många recept jag har testat har tyvärr varit lite svåra att få till då de lätt faller isär. Men de här plättarna lyckas jag alltid med! Trixet är att steka på medelvärme och låta smeten nästan stelna helt innan de vänds. Då håller de ihop bra! Ibland har jag mixat smeten helt slät med stavmixer, ibland mosar jag bara banenen med en gaffel, både funkar bra tycker jag!

Bananplättar, ca 20 st:

2 stora, mogna bananer
4 ägg
1 krm vaniljpulver
Mosa bananerna med en gaffel (eller mixa med mixerstav).Knäck i äggen och ha i vaniljpulvret, blanda väl. Hetta upp en plättlagg och smörj med lite smör. Fördela smeten i plättlaggen och grädda på medelvärme tills de stannat lite på ovansidan. Vänd plättarna och grädda tills de får fin färg.

Servera grädde, bär, keso, nötter, kvarg eller varför inte en kula vaniljglass till. Så gott!
Nu hoppas jag ni alla får en riktigt härlig helg!

10
Kommentera