Hemgjord pizza med halloumi och fikon

hemgjord pizza med halloumi
Äntligen fredag <3
Och vad passar bättre att runda av arbetsveckan med än en riktigt god pizza? Personligen äter jag ytterst sällan köpepizza, helt enkelt för att här där jag bor finns det liksom ingen pizza som faller mig i smaken. Det är alltid på tok för mycket ost och oftast väldigt degig botten. Men hemgjord pizza, det är en helt annan femma! På den här pizzan har jag skippat tomatsåsen och använt mig av tomatpesto istället. Det ger en annan lite kryddigare ton och blir väldigt gott. Det går såklart bra att ta grön pesto eller vanlig tomatsås också.
Som jag skrev är ostiga pizzor inte riktigt min grej, därför har jag bara använt halloumi och lite mozzarella som ost på den här pizzan. Det passar mig utmärkt! Men vill man ha lite mer ost på går det självklart bra att strö över lite riven ost innan pizzan åker in i ugnen.
Pizza ca 3 mindre pizzor:
3 dl kallt vatten
1/2 paket jäst
1/2 dl olivolja
6-8 dl durumvetemjöl
en nypa salt
fyllning:
1 burk tomatpesto
mozzarella
1 fp halloumi
inlagd paprika
oliver
färska fikon
ruccola
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om. Täck med plastfolie och låt jäsa på ett svalt ställe över natten eller ett par timmar i rumstemperatur. Låt degen stå framme i rumstemperatur minst 30 minuter innan den ska bakas ut.
Baka ut 2-3 runda pizzor av degen på ett mjölat bord. Bred ut tomatpesto på pizzabottnarna.
Skiva mozzarella och halloumi och fördela över pizzorna. Strimla paprikorna fint och lägg ut tillsammans med oliver på pizzorna. Grädda i omgångar i 250°C i cirka 15 minuter, gärna på en pizzasten för att få extra knaprig botten.
Dela fikonen och lägg dom tillsammans med mer oliver och ruccola på de varma pizzorna. Ät på direkten!
 
Sugen på mer pizza-inspo? Kolla då in de här recepten:

Nu ska jag planera upp den här fredagen och helgen. Vi ska tapetsera om i vardagsrummet i helgen (ääääntligen!!) så en tur till Västerås för att köpa in lite nya gardiner, gardinstänger, lampor och annat sånt där viktigt står på schemat i eftermiddag. Ska bara övertala barnen om att det ska bli himla kul att tillbringa eftermiddagen i butiker först.. 😉

2
Kommentera

Sega toscasnittar

toscasnittar
Jag älskar att experimentera i köket, att hitta på nya recept av gamla klassiker. När jag såg att Camilla som har den grymt fina bakbloggen My Kitchen Stories hade gjort  sjukt fina toscasnittar blev jag sugen på att testa att göra egna. Sega kolasnittar i kombination med härlig toscasmet. Kan det liksom bli bättre än så?
Knappast!
Hade jag haft lite pistagenötter hemma hade jag finhackat dom och strött över toscasmeten. Men jag och barnen passade på att baka dom här nu på sportlovet, så jag fick ta av vad vi hade hemma helt enkelt. Vi gjorde iordning en omgång toscasnittar och chokladbollar, sen klädde vi på oss alla ytterkläder vi kunde hitta och tog sparken i -12 °C (kändes som -25 °C, minst!), strålande sol och hysterisk blåst till min mormor och morfar. Där blev det först pannkaka, sen fikade vi på allt gott vi hade med oss. Efter det var det bara att sparka hem igen. Har ni testat att köra två barn på spark i motvind någon gång? Jisses så svettig jag blev!
 
toscasnittar
Det iskalla vädret här har fortsatt hålla i sig. Och som ett brev på posten har vårat vatten frusit. Flera gånger på bara ett par dygn. Och tillsist så frös ett rör sönder. Då är det himla tur att man har fina grannar runt omkring som ställer upp och kommer med verktyg och rördelar fast det är kväll, kolsvart ute och bara fixar allt. Det är guld värt! Så nu fungerar vattnet, rören är extra isolerade, värmefläkt och frostvakt är igång, huset är nystädat och allt känns lite bättre mot tidigare idag.
Till mina toscasnittar tog jag mitt helt vanliga recept på kolakakor, men gjorde en toscasmet som jag klickade ut i mitten. Segt, sött och så gott!
Toscasnittar:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 knivsudd  äkta vanilj
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 msk mjöl
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde
ca 100 g mandelspån eller hackade nötter
Värm ugnen till 175 °C
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Blanda socker, mjöl, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka upp och koka i lika 5 minuter
Dela degen i 2 delar och rulla ut dem till längder på en plåt med bakplåtspapper och platta ut den en aning med hjälp av fingrarna. Gör en fördjupning längst med i vara längd och klicka i toscafyllningen.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får fin gyllene färg. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.

4
Kommentera

5 goda pastarecept

vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Pasta, en av de mest populära middagarna va? Har man dålig fantasi eller skralt i plånboken, då kan man alltid laga en pasta med tomatsås. Eller vill man lyxa till det lite kan man laga en pasta med oxfilé. Äter man inte vanlig pasta av någon anledning finns det nu så många bra ersättningsprodukter. Bönpasta tillexempel. Perfekt att göra lasagne på. Och matvägrar barnen, då brukar en klassisk köttfärssås göra susen för aptiten! Så den här veckan tipsar jag om 5 goda pastarecept. Perfekt så här på sportlovets första dag, det kanske är fler än jag som funderar över hur jag ska få ihop lunch OCH middag till alla hungriga barn under veckan?
Mitt första tips är min bästa lasagne med halloumi. Fungerar precis lika bra att göra på lasagneplattor av bönor om man så önskar. En riktig favorit hos alla här hemma!
bönpasta med kyckling och pesto
Tips nr 2 är den här otroligt goda pastan med pesto och kyckling. Superlätt att laga och uppskattat av många. Känns lite lyxigt fast den passar precis lika bra att laga mitt i veckan.
vegetarisk pastagratäng med linser
Tips nr 3 är att göra en mumsig pastagratäng. Jag brukar göra en rejäl laddning så det räcker till matlådor. Perfekt att stoppa i frysen eller ha i matlåda under veckan.
pasta med oxfilé
Vill man lyxa till det lite finns det bara ett alternativ. Oxilfépasta. Gräddigt, krämigt och syndigt gott! Jag som inte ens äter rött kött kan inte låta bli att äta den här ibland. För det ÄR SÅ GOTT<3  Dessutom är det löjligt lättlagat!
klassisk köttfärsås med pasta
Mitt absolut bästa tips för att få barnen att äta: Köp hem figurpasta. Både Ica och Willys har i form av olika djur, maskiner eller bokstäver. Gör sedan en köttfärssås till och ställ fram en flaska ketchup. Jag lovar att de flesta barn glatt mumsar i sig. I den här köttfärssåsen har jag rivit i massor av morötter som barnen inte kommer att märka, men det ger en söt och fin smak i köttfärssåsen tycker jag.
o´boybollar chokladbollar med o´boy
När man har barn hemma på lov kan det vara kul att baka något tillsammans. Satsa på något enkelt och lättbakat, som O´boybollar. En storfavorit hos mina barn. Rulla i färgglatt strössel och få en fin fikastund tillsammans sen <3
 
Nu ska jag strax laga lite lunch här hemma. Axel har sin allra bästa kompis Frank här idag och det är fullt ös kan jag säga. Tur det är bra väder så de kan gå ut och göra av med massor av energi i snön. Och ännu bättre är att de är snälla och låter lillebror Isac vara med och leka <3 Sånt är så fint att se tycker jag!

1
Kommentera

Bananplättar

bananplättar

Bananplättar är en otroligt bra rätt att kunna laga. Funkar som frukost, mellanmål, lunch eller varför inte som dessert.
Med lite matigare tillbehör som keso eller kanske naturell kvarg, nötter och rivna morötter blir det matigt och mättande. Men tar du istället och serverar vispad grädde och bär-ja då har du en lite nyttigare dessert eller ett gott mellanmål. Söta små mättande plättar som framförallt barnen älskar (stora som små…)

Det fina med de här små plättarna är att de innehåller 3 ynka ingredienser. De är dessutom både mjölk och glutenfria. Fint va? Jag stekte mina plättar i smör-för det tycker jag blir absolut godast. Kan man eller vill man inte äta smör- ta tex kokosolja.

bananplättar

För oss drar sportlovet igång nu. Och det är allt lite efterlängtat! Efter två veckor med en hel del feber och snoriga näsor börjar vi se ljuset i tunneln. Isac vaknade med feber men alltså hur mycket energi kan man ha när man är 3 år och har feber?! Tillslut fick dom helt enkelt klä på sig och gå ut och leka av sig lite energi i snön. Sen kom de in och fikade, laddade batterierna och började om. Då fick de gå ut igen.
Idag bjöd jag grabbarna på bananplättar och de åt med glad aptit. Ett bra tips om det är fler som har barn som är lite krassliga och dåliga på att äta. Testa då de här plättarna. De går garanterat hem!

bananplättar

Många recept jag har testat har tyvärr varit lite svåra att få till då de lätt faller isär. Men de här plättarna lyckas jag alltid med! Trixet är att steka på medelvärme och låta smeten nästan stelna helt innan de vänds. Då håller de ihop bra! Ibland har jag mixat smeten helt slät med stavmixer, ibland mosar jag bara banenen med en gaffel, både funkar bra tycker jag!

Bananplättar, ca 20 st:

2 stora, mogna bananer
4 ägg
1 krm vaniljpulver
Mosa bananerna med en gaffel (eller mixa med mixerstav).Knäck i äggen och ha i vaniljpulvret, blanda väl. Hetta upp en plättlagg och smörj med lite smör. Fördela smeten i plättlaggen och grädda på medelvärme tills de stannat lite på ovansidan. Vänd plättarna och grädda tills de får fin färg.

Servera grädde, bär, keso, nötter, kvarg eller varför inte en kula vaniljglass till. Så gott!
Nu hoppas jag ni alla får en riktigt härlig helg!

11
Kommentera

Fisktacos med mangosalsa

fisktacos mangosalsa
Helgen närmar sig med stormsteg och det är låga att planera vad det ska bli för mat. En stor favorit här hemma är fisktacos! Perfekt att servera som lite plockmat till lördagens melodifestival. Ställ fram skålar med ingredienser och låt var och en göra iordning sin egen. Eller fixa färdigt allt  i förväg och ställ ut på ett stort fat och låt gästerna hugga in. Supergott till ett glas bubbel.
Eller varför inte byta ut den klassiska fredagsmiddagen mot fisktacos? Fräscht och så gott! Vill man kan man även marinera räkor och ha till.
Mangosalsan jag gjort till är lite smått beroendeframkallande och passar utmärkt att servera till det mesta. Lax, kyckling, färsbiffar, vegobiffar. Ja allt!
fisktacos mangosalsa
Här hemma fortsätter sjukstugan. Isac har fortfarande feber och Axel är så snorig. Funderar starkt på att åka in till Apoteket i morgon och köpa en sån där nässkölj, någon som testat? Man vill ju bara få slut på eländet nu! Själv har jag lite feber och ont i kroppen. Men hoppas ett par lugna dagar här kan råda bot på det. Ligger hopplöst efter med massor av jobb, så vore riktigt fint att orka jobba undan lite nu i helgen. Men vi får se vad kroppen orkar med helt enkelt.
Förra hösten drog jag på mig en förkylning som höll i sig i över två månader på grund av att jag hade så sjukt mycket jobb att jag helt enkelt inte hade tid att vara hemma och sjuk. Men det blev verkligen inte bra. Alla jobb levererades i tid. Men det var allt. Jag själv var nerkörd i botten, kunde inte träna, orkade inte göra något alls, inte träffa vänner eller ens gå på bio med mannen. Så när julen väl kom var jag slut som artist helt enkelt. Där tänker jag INTE hamna igen. Bättre att ta två dagar på soffan och bara sova bort förkylningen än att vara sjuk i flera månader. Och med tanke på att barnen verkligen inte är på topp och Sebastian är borta så blir det kanske ett par lugna dagar här hemma <3
fisktacos mangosalsa
I morgon är det som sagt fredag och det ska bli riktigt härligt. Jag älskar mitt jobb och arbetar i stort sett varje helg. Men den där fredagen, den är ändå speciell. Bara känslan av att inte behöva vakna till väckarklockan är ju obetalbar! Det och att få äta riktigt långa frukostar, det är nog det bästa med helgerna tycker jag!
 
Fisktacos:
ca 500 g lax
2 limefrukter
1/2 röd chili
salt
Skär laxen i 1×1 cm stora kuber. Lägg dom i en bunke. Pressa saften ur limefrukterna och finhacka chilin, ha detta över laxen. Salta. Låt gärna stå och marinera en stund medan du gör salsan.
Stek sedan laxen hastigt i en het panna så den får färg runt om. Du kan behöva steka i omgångar så det inte blir så fullt i stekpannan.
Mangosalsa: 
250 g fryst, tinad mango i bitar
200 g gurka
1/2 rödlök
1 knippe färsk persilja eller koriander
1 limefrukt
1 msk flytande honung
chili flakes
salt
Lägg den tinade mangon i en skål. Skär gurkan i små bitar. Skala och finhacka löken. Finhacka persilja eller koriander. Blanda samman allt.
Pressa över limesaften, ringla över honungen, strö över chili flakes och salta lätt. Rör om väl.
till servering:
salladsblad
svarta och vita sesamfrön
persilja/koriander
Lägg ut fina, lite skålformade salladsblad på en bricka. Lägg en sked salsa i botten på varje blad. Ha i ett par tärningar lax och toppa allt med sesamfrön och hackad persilja/koriander. Servera direkt.
 
Fler goda tacorecept hittar ni här:

 
Ville tacovariant är din favorit?

12
Kommentera