5 vegetariska recept att testa

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar

Ny vecka med nya spännande möjligheter! Och den här veckan tänkte jag tipsa om 5 vegetariska recept att testa. Man behöver ju inte äta alla under en vecka, men att då och då peta in en ny maträtt i den vanliga middagsrutinen tycker jag är väldigt bra. Då blir det inte en sån stor grej av det. Men Om du testar 1 nytt recept i veckan under 20 veckor, så är det kanske 10 av de 20 som man tycker riktigt mycket om. Vips har man 10 nya maträtter att lägga till i veckomenyerna. Bra va?

De här halloumibiffarna var det riktigt länge sedan jag gjorde, så de måste absolut lagas här i veckan. Jag har smaksatt mina med ajvar och färsk persilja. Men självklart kan du använda andra smaksättningar också. Lite hetta från chili skulle vara gott, eller varför inte ösa på med flera sorters färska örter? Servera halloumibiffarna i pitabröd, eller till en god sallad. Eller varför inte istället för klassiska hamburgare?

chili sin carne vegetariskt i crock pot

Det här blir det till middag hos oss i morgon. I flera veckor har jag gått runt och varit sugen på en riktigt god chili sin carne och imorgon blir det äntligen av. Jag älskar olika sorters vegetariska grytor. Det är så tacksamt att laga, för med rätt kryddning blir det så gott! Den här har jag lagat i min crock pot. Vilket innebär att den har tillagats länge på låg temperatur. Perfekt med mat som sköter sig själv medan man kan göra annat!

glutenfria zucchiniplättar med fetaost

Fördelen med att varje vecka plocka fram recept till veckans mat är att jag får möjlighet att gå igenom alla recept. Och varje vecka hittar jag på något recept som jag tänker att: Åh det där var länge sen jag gjorde! Som de här zucciniplättarna. Jag gjorde dom i somras. Perfekt att äta som förrätt bara som dom är med lite tzatziki. Tillsammans med lite ugnsrostad potatis, sallad och sås blir det en riktigt god och mättande middag!

glutenfria bovetevåfflor

Man KAN göra våfflor som är matiga och mättande. Gör man dom på bovetemjöl istället för vanligt vetemjöl mättar de betydligt bättre! Dessutom blir de naturligt glutenfria! Bovetevåfflor med chiasylt och lite grädde <3

springrolls- vietnamesiska sommarrullar

Har ni testat att göra egna sommarrullar? Som vårrullar fast de är inte friterade! Perfekt pyssel att låta gästerna vara med och skapa själva.

Här öser snön ner utanför fönstret och jag ska planera upp veckans jobb. Senare idag är det dags för Axels första utvecklingssamtal på skolan <3 Min lilla plutt! Det är ändå något lite magiskt när barnen tassar in i skolans värd. Så mycket nytt och roligt att lära sig. Allt ifrån att hänga knäveck i klätterställningen till att göra olika experiment och lära sig stava svåra ord. Allt finns det utrymme för! Under åren på förskolan lärde pedagogerna känna båda oss och Axel så väl, men nu är det ett par nya ögon som ska berätta vilka framsteg som gjorts under året. Vad vi behöver öva på och vad som fungerar bra. Det ska allt bli lite spännande.

1
Kommentera

Semmelmunkar

semmelmunkar
 
Klarar vi av en variant av semlor till? Klart vi gör! Låt mig presentera, semmelmunkar <3 Det är absolut inte mitt påhitt från början. Men ett väldigt enkelt sätt att lite fort fixa sig en semla! Här har du ett bröd, fyllning av mandelmassa, den spritsade grädden och så ett lock. Pudra sist lite florsocker över. Det blir nästan så nära man kan komma en klassisk semla, utan att det egentligen är det.
Bakar man sina egna munkar kan man även tillsätta kardemumma i degen.
semmelmunkar
Jag tycker det är himla fint att göra saker i mini-format. Förutom att det blir extremt gulligt och fint, så känns det liksom lite mer ok att ta sig en mini-munksemla. Och om man dessutom serverar dom på det här viset så känns det extra lyxigt.
Jag kan säga att barnen blev helt överlyckliga som kom hem till detta här om dagen!
 
Semmelmunkar 4 stora eller 8 mindre:
4 stora sockermunkar eller 8 mindre
ca 100 g mandelmassa
ett par msk grädde eller mjölk
3 dl grädde
Dela munkarna. Riv mandelmassan fint och blanda tillsammans med grädde eller mjölk slätt. Fyll upp en spritspåse och spritsa mandelmassan på bottendelen av munken. Vispa grädden och sprita sen på mandelmassan. Lägg på locket och pudra över florsocker.
Ät direkt!
 
Fler goda recept på semlor hittar ni här:

 
Nu är det ju inte många dagar kvar till fettisdagen då vi alla får frossa i hur många semlor som helst! Själv har jag faktiskt inte ätit en enda semla än i år. Kanske blir det en på tisdag. Eller så bakar jag någon av varianterna på semla här ovan. Jag kan nästan tycka att det är godare.. Och favoriten är nog ändå semmelkladdkakan <3
Vad tycker ni? Ska semla vara semla? Eller får man hitta på nya saker och sätt att servera semlor på?
 

0
Kommentera

Lax i citronsås

lax i citronsås, fisk i ugn
Jag tror inte man kan ha för många olika recept på fisk i ugn. Det är en sådan bra vardagsmat, som i vissa fall även bara kan lyxas till lite och utan problem serveras till helgen. Det här receptet på lax i citronsås har jag gått och funderat på länge. Men så igår blev det äntligen av att provlaga det. Och vet ni, vilken succé det blev! Isac som den typiska 3-åringen han är vägrar rakt av att äta fisk. För att det är fisk. (någon som känner igen det där…)
Så jag tänkte om jag gör en riktigt god sås till fisken, så kan han iallafall äta potatismos och sås. Men det slutade faktiskt med att han åt en halv laxfilé, massor med sås och ett helt lass potatismos. Och han tyckte det var supergott. Bättre betyg än så kan en maträtt knappast få från en 3-åring!
lax i citronsås, fisk i ugn
Den här laxen i citronsås passa perfekt att servera en helt vanlig torsdag, men lyxar man till det lite genom att använda färsk lax och strö lite handskalade räkor på toppen- ja då kan man utan problem servera detta en fredag eller lördagskväll! Jag älskar recept som man enkelt kan anpassa efter tillfälle!
Men idag är det äntligen fredag, solen skiner från en klarblå himmel och jag ska jobba en stund till, sen är det dags att fredagsstäda lite. Sen hoppas jag våra nya soffor kommer idag! Våra gamla har verkligen gjort sitt och det ska bli så skönt att få lite nytt till vardagsrummet känner jag!
Det jag gillar man den här fisken är att det verkligen är få ingredienser och inget hackande och pickande. Perfekt!
Lax i citronsås:
4 laxfiléer
3 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 msk hummerfond
1 msk dill
1 msk (fisk)rom
ca 1 msk citron
salt och svartpeppar
 
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Blanda creme fraiche, mjölk och hummerfond i en kastrull. Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan dill, rom och citron. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken och ställ in i en 150 °C varm ugn. Ugnsbaka laxen i cirka 30 minuter eller tills laxen är klar.
Du kan höja värmen på ugnen och korta tillagningstiden, men jag tycker fisk alltid blir godare om man sänker temperaturen och lagar den lite längre.
Till fisken serverade jag potatismos till barnen och vi vuxna åt grönsaker till. Men nästa gång ska jag nog göra blomkålsmos till oss. Det blev otroligt gott med mos till den smaskiga såsen!
Ha en riktigt fin fredag <3

97
Kommentera

Chokladpaj

no bake oreo chokladpaj
Det finns vissa desserter som är så löjligt enkla att göra att man inte riktigt tror det är sant. Så är det med den här chokladpajen. Ingen ugn behövs, för det är en så kallad no bake paj. Pajskalet är dessutom gjort av oreos, vilket inte bara är sjukt gott, det är även väldigt lättbakat.
Allt du behöver för att få till pajskalet är  oreos och smör. Hur smidigt är inte det!? Sen är själva fyllningen verkligen busenkel att göra.
no bake oreo chokladpaj
Idag har jag suttit och klippt ihop en liten film till det här receptet. Att en förmiddags inspelning kan skalas ner till cirka 1 minut. Som det i sig tar flera timmar att klippa! Jag börjar tycka att det är riktigt kul att göra rörligt material, är det något ni känner att ni vill se mer av? Kommentera gärna och trycka på hjärtat här längst ner i inlägget. På det viset märker jag vilka inlägg ni tycker bra om och vill se mer av. Så jag inte sitter och arbetar med saker ni inte alls är intresserade av.
 
Tillbaka till pajen då. Alltså det här är en sån där bra paj man kan göra i ordning och sedan ha i frysen. Tag bara ram den cirka 30 minuter innan den ska ätas så hinner den tina lite Superbra att ha på lut ifall man får oväntat besök (som om det kommer finnas något kvar tills dess.. Den risken är rätt minimal!)
Vi åt lite helt vanlig vaniljglass till pajen, det blev supergott.
Jag valde att blanda i 1/3 mörk choklad för att bryta av det söta lite. Men självklart kan du köra på bara mjölkchoklad om du gillar det allra bäst. Eller varför inte ta en smaksatt choklad. Möjligheterna är oändliga!!
 
No bake chokladpaj:
2 pkt Oreos, ca 300 g
100 g smör
2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, minst 70%
200 g mjölkchoklad
25 g vit choklad
Lägg oreos i en matberedare och mixa till ett fint pulver. Smält smöret och tillsätt det. Blanda smör och kaksmulor till en deg. Tryck ut detta i en form med löstagbar kant. Ställ kallt minst 30 minuter. Gärna i frysen så det stelnar ordentligt.
Värm vispgrädde i en kastrull, grädden ska bara sjuda, inte koka. Hacka mörk-och mjölkchoklad. Ha i det i den varma grädden och blanda till en glansig smet.
Fyll upp det kalla pajskalet med chokladsmeten. Smält den vita chokladen och droppa den i en cirkel. Tag en tandpetare och dra igenom alla droppar för att forma små hjärtan.
Låt stå i frysen cirka 1 timme eller tills chokladsmeten stelnat helt.
Servera med en kula riktigt god glass.

20
Kommentera

5 familjevänliga recept

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Igår var det Nutelladagen och jag tipsade er om 10 grymt goda recept där jag använt nutella. Därför kommer veckans mat först idag. Och den här veckan tänkte jag att vi kör på 5 familjevänliga recept. Recept som alltid går hem hos mig. Och som mina barn faktiskt äter. Om det nu inte är en dag som treåringen inte äter över huvudtaget. Då kan inte ens pannkaka få honom att äta och då är det bara att lägga ner. Han äter en annan dag.
Första receptet jag tänkte dela med mig av är hemgjorda fiskpinnar. Och man kan kanske tycka att det är lite onödigt att så och göra egna fiskpinnar när det finns färdiga i mataffären. Men, att just göra egna fiskpinnar och låta barnen vara med och hjälpa till är ett perfekt sätt att kanske få barnen att faktiskt äta fisk! Testa en dag när du inte är superstressad!
vegetarisk stroganoff med morors och halloumi
Storfavoriten hos oss är halloumistroganoff. Perfekt vardagsmat! Det går enkelt att göra och alla i min familj älskar det!
vegetarisk pastagratäng med linser
En av mina favoriter är den här vegetariska pastagratängen. Jag gör den allra helst på kikärstpasta, den lite nötiga smaken den pastan har gör sig så bra i den här pastagratängen! Och får bara barnen ösa ketchup på är dom lyckliga 🙂
enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål
Ajvar är min räddning i nöden! Jag vet inte hur många gånger jag hittat en burk ajvar i skafferiet och på det viset klarat att snabbt röra ihop en god familjemiddag! Den här kycklinggrytan med ajvar är mitt bästa tips på god snabbmat. Så lättlagad och god!
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Allas älsklingsrätt, lasagne med halloumi. Har ni inte testat den än så gör det bums! Den passar lika bra en måndagskväll som en lördag med goda vänner och kanske ett glas vin till? Går enkelt att förbereda en dag i förväg, den blir bara godare då!
chokladsmoothie
En sak till som brukar gå hem är chokladmsoothie! Perfekt att servera till frukost eller varför inte till ett fint mellanmål? MUMS MUMS!
 
Nu ska jag strax åka hem mot Sala. Idag har jag spenderat hela dagen på Loppi-kontoret där vi filmat in ett gäng filmer ni kommer att få se inom en snar, snar framtid! Det är så himla kul att börja skapa lite rörligt material och få visa er. Allt blir liksom lite mer personligt på det viset <3
Jag hoppas ni alla har en riktigt toppenbra start på veckan! Om ni har någon god mat inplanerad för veckan, dela gärna med er <3
 
 

6
Kommentera