Grönsaker i ugn med fetaost

 
 
grönsaker i ugn med fetaost
inlägget innehåller annonslänkar
I somras lagade jag grönsaker i ugn flera gånger i veckan. Då blandade jag av allt gott som fanns, bredde ut allt på en stor plåt och tillagade det i ugnen. Som den här skördesalladen eller den här salladen. Så gott och ett perfekt tillbehör att äta till det mesta.
Jag ser framför mig en sommar med massor av goda middagar precis som dessa. Jag älskar att blanda goda grönsaker och rotfrukter med örter och kryddor. Gott att äta som det är eller ha det som tillbehör. I vår ska jag ta tag i mina sorgliga pallkragar och försöka styra upp odlingen lite. Det är ju så kul att pyssla med, men just nu är det en del av trädgården som verkligen behöver lite kärlek. Har ni några bra tips på trädgårdsbloggar så hojta gärna till!
 
grönsaker i ugn med fetaost
I går hade vi 80-årskalas för min mormor Åsa. Jag började baka bröd vid 7-tiden och landade sedan hemma i soffan strax innan kl 22. Så igår var det fullt ös från tidig morgon till sen kväll. Men nu är hon ordentligt firad av vänner och familj <3
Dagen bjöd på kalas i flera omgångar och idag känner jag att det blev lite mycket tårta och potatisgratäng. Så idag var jag var sugen på något fräscht och inte så gräddigt. Efter att ha kollat igenom vad kyl och skafferi hade att erbjuda fick det bli en omgång grönsaker i ugn. Jag hittade dessutom ett paket fetaost där inne i kylen som jag toppade grönsakerna med. Så gott!
Idag har jag båda grabbarna hemma. Isac vaknade vid 8 och hade över 38 graders feber trots alvedon och Axel är riktigt förkyld. Jag trodde de här förkylningarna skulle bli bättre när barnen blev lite större? Och inte tvärt om? Men nu hoppas vi på att några dagar hemma och sen ett fint sportlov på det gör att barnen får ladda batterierna, bli helt friska och komma tillbaka till skola och förskola med nya krafter!
Till receptet då. Ni kan ju ta av de grönsaker och rotfrukter ni har hemma. Här var det lite tomt, men hade zucchini, paprika, lök och vitlök. Och det är en himla bra grund. Ha i de grönsaker och rotfrukter du gillar bäst. Allra godast är det såklart att krydda med färska örter, men i brist på det tog jag torkade.
 
Grönsaker i ugn:
2 paprikor
2 zucchini
1 gul lök
1 vitlök
1 fp (ca 230g) ekologiska linser 
1 msk grönsaksbuljong
oregano, timjan (eller färska örter som basilika och persilja)
salt & svartpeppar
olja (gärna smaksatt med citron)
150 g fetaost
solroskärnor
salladslök
Skär paprika och zucchini i bitar. Lägg i en ugnsfast form. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda i det i grönsakerna tillsammans med avrunna linser. Smaksätt med grönsaksbuljong, örter, salt och peppar. Ringla över lite olja och rör om allt väl. Smula fetaost över grönsakerna. Ugnsrosta i 225°C i cirka 35-40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och osten fått färg.
Hacka salladslök och strö över grönsakerna tillsammans med solroskärnor. Ät direkt.
 
Har ni klarat er från alla förkylningar nu i februari, eller hur går det för er?

6
Kommentera

Mat till sportlovet

hemgjorda chicken nuggets nyttiga
Nu börjar fler och fler gå på sportlov runt om i landet. Här där jag bor får vi allt vänta en vecka till, sen ser barnen fram emot en hel veckas ledigt. Själv ska jag försöka pussla ihop veckan så barnen får vara hemma och lediga men jag ändå hinner jobba. Detta livspussel. Men något som faktiskt kan underlätta är att få lite inspiration till enkel och kul mat på sportlovet. Mat som barnen gillar och som utan problem går att laga till en hel drös ungar, Risk finns ju att det kommer vara en kompis eller två hemma under veckan. Mina barn älskar hemgjorda chicken nuggets. Jag gör mina i ugnen vilket underlättar enormt.
tacopizza på tortillabröd
Pizza, vem älskar inte pizza? Gör man dessutom tortillapizza blir maten riktigt lättlagad! Barnen kan själva välja topping och förhoppningsvis blir då alla nöjda och äter upp sin mat 🙂
vegetarisk tacotårta
En av förra veckans storfavoriter är den här tacotårtan. Riktigt enkel att laga med betydligt mycket roligare än vanlig tacos. Jag brukar alltid göra den vegetariskt.
bönbiffar med morot och majs
Jag har upptäckt att middagar där barnen får plocka ihop sin egen mat oftast är den mest populära maten. Därför går ofta olika slags biffar med tillbehör ofta bra hem hos oss och mina barn. Här har jag gjort biffar med morot och majs som kan ätas i pitabröd med grönsaker, eller varför inte med lite härlig cole slaw!
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Favoriten, alla dagar i veckan är halloumistroganoff. Mina barn tröttnar verkligen aldrig på denna maträtt!  Har ni inte testat än så måste ni det <3
kolakakor med choklad
En perfekt sysselsättning under lediga dagar är att baka något ihop! Men mitt bästa tips är att baka inte så avancerade saker med barnen. Sänk hellre nivån och låt barnen vara delaktiga i det hela. I fredags bakade jag de här kolakakorna med choklad tillsammans med barnen. Axel läste receptet och Isac hade i alla ingredienser. Mäkta stolta var de båda två efter att ha bakat så goda kakor tillsammans. Vi skippade till och med fredagsgodiset och åt lite kakor istället!
 
Har ni några planer inför lovet? Eller har ni kanske redan haft lov? Jag tänkte mig en längre utflykt med barnen, till något badhus runt om eller kanske en tripp till Cosmonova. Har ni några bra tips på vad man gör under sportlovet med en 6 och en 3 åring?
 
 
 

3
Kommentera

Tacotårta

vegetarisk tacotårta
Kära vänner. Det är FREDAG idag! Hur härligt som helst! Och vad passar bättre just en fredag än att lägga till ett nytt taco-recept i samlingen? Låt mig presentera tacotårta. På inget vis alls min uppfinning, men ändå mitt recept. Jag upplever att familjen verkligen uppskattar nya varianter av tacos. Den klassiska går absolut hem, men det är väldigt sällan vi äter hemma. En tacogratäng eller som här, tacotårta blir det däremot lite oftare. Eftersom jag ogärna äter rött kött gör jag dom alltid vegetariska. Här kan jag säga att man garanterat inte saknar köttet utan det går precis lika bra att göra basen på röda linser istället. Men vill man absolut göra med köttfärs går ju det också bra såklart!
vegetarisk tacotårta
Det jag gillar med den här sortens matlagning är att man liksom kan ta av vad man har hemma eller tycker om. Underbart för mig, rena mardrömmen för andra som absolut vill ha ett recept att följa till punkt och pricka. Därför kommer såklart ett recept som det bara är för er att följa. Men vill ni ta ut svängarna, så har ni min fulla tillåtelse! Jag älskar när jag får kommentarer från er där ni talat om att ni testat ett recept. Men bytte ut ditt mot datt, eller testade att göra si istället får så. Då har jag verkligen lyckats med det jag vill uppnå med Linnéas Skafferi. Att ni ska bli mera våghalsiga i köket, tänka utanför ramarna och testa nytt!
vegetarisk tacotårta
Fredag idag som sagt, en ganska efterlängtad fredag. Veckan har varit fullspäckad och självklart blev Axel sjuk mitt i allt. Men som tur är har mamma kunnat vara hemma med honom onsdag och torsdag! Vad gjorde vi utan henne! Nästa vecka är också rätt intensiv, men sen väntar en veckas sportlov. Jag ser framför mig nöjda glada bar, en mamma som hinner jobba undan massor medan barnen fint leker tillsammans eller har någon kompis här. Ett par vändor i pulkabacken. Kanske ska vi baka något gott tillsammans eller åka och göra något roligt. Det är min vision av veckan.. Vi hoppas alla på att den ska bli verklighet, eller hur 🙂
 
Till min vegetariska tacotårta kan man egentligen ha vad som man gillar bäst. Ni människor som gillar jalapeno, det blir säkert grymt gott att skiva i om man tycker det är gott. Jag valde att ha tomater, paprika och majs i min. Det passar vår familj bra. Men som sagt, här är det bara fantasin som sätter gränser!
 
Vegetarisk tacotårta:
1 purjolök
2 dl röda linser
1 påse tacokrydda
ca 400 g krossade tomater (en fp)
ca 2 dl vatten
röd paprika
majs
tomater
1 dl riven ost
1 dl creme fraiche
1 burk tacosås
salladslök
tortillabröd
Strimla purjolöken och stek den mjuk. Tillsätt röda linser och tacokrydda. Låt steka ett par minuter under omrörning. Tillsätt sedan krossade tomater och vatten. Låt allt koka ihop tills linserna mjuknat. Du behöver eventuellt tillsätta mer vatten om det blir för torrt.
Skär paprika i tunna skivor.
Lägg ut ett tortillabröd i en form (jag använde en springform, men du kan ta en rund pajform också. Bred ut ett lager linsröra och lägg på skivad röd paprika. Lägg sedan på ett nytt tortillabröd, bred på linsröran och ha på majs, Lägg på ett tortillabröd med linsröra och strö över ost. Upprepa tills du har slut på ingredienser. Avsluta genom att blanda crème fraîche med tacosås. Bred detta på det sista lagret tortillabröd. Dela körsbärstomater och tryck ner dom i såsen. Gratinera i 225°C i cirka 15-20 minuter.
Servera med en stor sallad, nachochips, salsa, guacamole eller vad som du tycker passar allra bäst till tacos!
 

16
Kommentera

Rosa varm choklad

var choklad rosa alla hjärtans dag

Glad Alla Hjärtans Dag <3 Visst är det en dag man kan fira i både stort och smått! Jag har förberett lasagne hemma (en av familjens favoriträtter) som vi ska äta ikväll och kanske blir det någon liten söt present till barnen och mannen. Precis lagom om ni frågar mig! Det bästa med dagar som dessa är att man kan och får fira dom precis hur man vill. Och känner man för att fira bara lite, ja då kan man ju tillexempel göra sig en mugg varm rosa choklad efter maten istället för efterrätt. Det uppskattas garanterat av både barn och vuxna!

var choklad rosa alla hjärtans dag

Jag vet att det är fler runt om i Sverige som börjar få sportlov nu. Då är det perfekt att ha ett recept på en riktigt lyxig varm choklad på lager, eller hur?  Gott att dricka efter en dag i skidspåret eller pulkabacken! Hos oss har vi en hel del snö kvar faktiskt. Så jag hoppas det håller sig till v 9 när mina barn har sportlov. Det är så mycket roligare när man kan vara ute och åka pulka eller skridskor under de lediga dagarna. Hur ser vintervädret ut hos er?

Chokladen jag har gjort här är med vit choklad vilket gör det till en väldigt söt varm choklad. Vill du göra en mer vuxen varm choklad kan du istället för vit choklad ha i mörk. Men då är det ganska svårt att färga den rosa 😉

Rosa varm choklad, två stora muggar:

4 dl mjölk
75 g vit choklad av bra kvalité
vaniljpulver
några droppar röd karamellfärg
grädde
strössel
flaggor
sugrör

Värm mjölken, den ska inte koka, bara sjuda. Hacka chokladen och tillsätt den tillsammans med vanilj. Tag kastrullen från värmen och rör tills all choklad har smält. Färga med några droppar karamellfärg. Häll upp i två muggar. Vispa grädden tjock och spritsa på chokladen. Dekorera med strössel, flaggor och sugrör. Drick direkt.

Vill man som sagt ha en mindre söt choklad går det bra att byta ut den vita chokladen mot den man föredrar bäst, men då är det svårt att färga den fint.

Nu önskar jag er alla en riktigt fin alla hjärtans dag <3

5
Kommentera

5 vegetariska recept att testa

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar

Ny vecka med nya spännande möjligheter! Och den här veckan tänkte jag tipsa om 5 vegetariska recept att testa. Man behöver ju inte äta alla under en vecka, men att då och då peta in en ny maträtt i den vanliga middagsrutinen tycker jag är väldigt bra. Då blir det inte en sån stor grej av det. Men Om du testar 1 nytt recept i veckan under 20 veckor, så är det kanske 10 av de 20 som man tycker riktigt mycket om. Vips har man 10 nya maträtter att lägga till i veckomenyerna. Bra va?

De här halloumibiffarna var det riktigt länge sedan jag gjorde, så de måste absolut lagas här i veckan. Jag har smaksatt mina med ajvar och färsk persilja. Men självklart kan du använda andra smaksättningar också. Lite hetta från chili skulle vara gott, eller varför inte ösa på med flera sorters färska örter? Servera halloumibiffarna i pitabröd, eller till en god sallad. Eller varför inte istället för klassiska hamburgare?

chili sin carne vegetariskt i crock pot

Det här blir det till middag hos oss i morgon. I flera veckor har jag gått runt och varit sugen på en riktigt god chili sin carne och imorgon blir det äntligen av. Jag älskar olika sorters vegetariska grytor. Det är så tacksamt att laga, för med rätt kryddning blir det så gott! Den här har jag lagat i min crock pot. Vilket innebär att den har tillagats länge på låg temperatur. Perfekt med mat som sköter sig själv medan man kan göra annat!

glutenfria zucchiniplättar med fetaost

Fördelen med att varje vecka plocka fram recept till veckans mat är att jag får möjlighet att gå igenom alla recept. Och varje vecka hittar jag på något recept som jag tänker att: Åh det där var länge sen jag gjorde! Som de här zucciniplättarna. Jag gjorde dom i somras. Perfekt att äta som förrätt bara som dom är med lite tzatziki. Tillsammans med lite ugnsrostad potatis, sallad och sås blir det en riktigt god och mättande middag!

glutenfria bovetevåfflor

Man KAN göra våfflor som är matiga och mättande. Gör man dom på bovetemjöl istället för vanligt vetemjöl mättar de betydligt bättre! Dessutom blir de naturligt glutenfria! Bovetevåfflor med chiasylt och lite grädde <3

springrolls- vietnamesiska sommarrullar

Har ni testat att göra egna sommarrullar? Som vårrullar fast de är inte friterade! Perfekt pyssel att låta gästerna vara med och skapa själva.

Här öser snön ner utanför fönstret och jag ska planera upp veckans jobb. Senare idag är det dags för Axels första utvecklingssamtal på skolan <3 Min lilla plutt! Det är ändå något lite magiskt när barnen tassar in i skolans värd. Så mycket nytt och roligt att lära sig. Allt ifrån att hänga knäveck i klätterställningen till att göra olika experiment och lära sig stava svåra ord. Allt finns det utrymme för! Under åren på förskolan lärde pedagogerna känna båda oss och Axel så väl, men nu är det ett par nya ögon som ska berätta vilka framsteg som gjorts under året. Vad vi behöver öva på och vad som fungerar bra. Det ska allt bli lite spännande.

1
Kommentera