Morotskakans dag

morotskaka med frosting
Idag är det morotskakans dag och precis som alla andra temadagar är det en dag som bör firas <3 Jag älskar att ta tillfället i akt och få sätta lite extra guldkant på tillvaron. Om det så bara är genom att bjuda familjen på morotsmuffins! Man behöver inte göra en sådan stor grej av alla temadagar, men jag tycker absolut att man kan fira de man gillar. I matväg finns det massor av temadagar under året. Och februari är verkligen full av dom i år. Under februari kan vi fira:

  • 1 februari- vegetariska dagen
  • 3 februari- morotskakans dag
  • 5 februari- nutelladagen
  • 8 februari- ägghalvans dag
  • 13 februari- fettisdagen (semmeldagen)
  • 14 februari- alla <3 dag
  • 15 februari- geléhallonets dag
  • 25 februari- grapefruktens dag

Alltså 8 hela dagar med temat mat, bara under februari! Helt galet, men ändå lite roligt!
morotskaka
Men så till dagens tema, vilket är morotskaka. Och såklart har jag ett par riktigt goda recept att bjuda er på denna dag! Som den här morotskakan. Som jag valt att göra lite lyxigare genom att grädda i en mindre form, dela och fylla med ett lagar frosting. Sedan täcka hela härligheten och dekorera lite fint! Det är absolut bästa sättet att lyxa till en morotskaka tycker jag! Och visst blir det fint?
morotsmuffins
De absolut godaste morotsmuffinsarna jag ätit är de här. Jag bakade dom förra året och jisses så goda de blev! Blir nog att baka en ny omgång riktigt snart igen! Jag gillar muffinsformatet på dom, det tilltalar mig på något vis!
En till som också uppmärksammat morotskakans dag är min bloggkollega Emily. Kolla in hennes tjusiga morotskaka här <3
Hur ställer du dig själv till alla dessa temadagar? Blir du obstinat och tvärvägrar att så ens äta en kanelbulle på kanelbullens dag? Eller är du mer som mig och tycker att det är riktigt festligt att få fira allt som firas kan?
Oavsett om ni kommer att fira denna temadag eller ej, så önskar jag er en riktigt härlig lördag!

1
Kommentera

Semmelcheesecake

semmelcheesecake
När man precis trodde att nu kan man inte göra fler semmelvarianter, då dyker det upp ännu en! Här om dagen såg jag till och med ett recept på en semmeldrink!!
Jag kan ju inte vara sämre, därför knåpade jag ihop en semmelcheesecake här förra veckan. Jag älskar kombinationen av mandel, kardemumma och grädde. Det är bara så gott! Så även om man står fast vid att semlor ska vara semlor och ingen jäkla semmelcheesecake, så tycker jag ni ska testa den här. För den är himla god!
semmelcheesecake
Botten är gjord av mandelmassa, men man borde också kunna mixa små mandelbiskvier till pulver och blanda med smör och göra botten av. Det borde också bli en riktig höjdare!
Jag har av någon anledning fått för mig att jag inte tycker om cheesecake man bakar i ugn. Varför vet jag inte, det är ju supergott!! Här har man gått i 30 år och trott att man inte är så förtjust i en viss grej, och så visar det sig vara precis tvärt om. Jag antar att jag någon gång ätit en variant som inte alls föll mig i smaken. Och sen fått för mig att det är något jag inte tycker om.
Men det här var verkligen så gott! Till påsk kanske det blir en med citron, fräscht och fint <3
semmelcheesecake’Här har vi haft en lugn fredagsmorgon. Isac har kollat på Pippi på rymmen och jag har städat av lite. Finns inte mycket som slår att ha ett nystädat hus så här på fredagen! Dagens planer är ännu oplanerade. Jag passar på att jobba undan lite nu. Kanske får vi lite fikagäster eller så åker vi bort och fikar. Jag älskar de här fredagarna som jag och Isac har hemma tillsammans. Så fint att ta dom lite som dom kommer! En otroligt bra start på helgen Vad har ni för er idag?
 
Semmelcheesecake:
botten:
200 g mandelmassa
1 helt ägg
1 äggvita
100 g smör
Riv mandelmassan, blanda med ägg och äggvita. Smält smöret och rör i det. Klä en springform med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175°C i cirka 10-15 minuter.
fyllning:
400 g färskost
3 dl creme fraiche
3 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk hel kardemumma
Vispa samman färskost, crème fraîche, ägg, socker och vanilj till en slät smet. Mortla kardemummakärnorna och rör i. Häll färskostsmeten över botten och grädda i cirka 25-30 minuter.
Låt svalna helt i kylskåp. Gärna över natten.
2 dl grädde
florsocker
färska bär
När kakan stelnat helt, skär kakan i tårtbitar. Vispa grädden och spritsa ut lite grädde på varje tårtbit.
Sikta över florsocker och dekorera med ett färskt bär.

7
Kommentera

Bakad sötpotatis

bakad sötpotatis
Hej härliga torsdag. Med tösnö, blötsnö och allmänt slask. Men vet ni, det gör mig inte så mycket. I veckan såg man faktiskt en strimma ljus på himlen när jag körde barnen till skola och förskola i 7-tiden! Vi är på väg åt rätt håll, mot ljuset! Hur underbart är inte det? Helt fantastiskt om ni frågar mig!
Idag är det dessutom första februari, vilket inte bara är starten på vabruari utan det är också vegetariska dagen! Alltså man kan inte annat än älska alla dessa fina temadagar!  Och dagen till ära har jag ett riktigt fint och smarrigt vegetariskt recept att bjuda på. Nämligen bakad sötpotatis.
Hur snygga är inte de här lila sötpotatisarna?!  Dom har verkligen en helt magisk lila färg innanför skalet. Så fina!
bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis har liksom blivit 2000-talets bakad potatis. Ni vet den där rätten som folk kunde få för sig att göra för sisådär 15-20 år sedan. En stor, hel ugnsbakad potatis med någon röra till.
Eftersom jag inte är speciellt förtjust i vanlig, kokt potatis är inte bakad potatis min grej. Men det här är verkligen något helt annat! Jag tycker bakad sötpotatis är perfekt att äta som den är, med en god röra och en sallad till. Det passar även riktigt bra att servera till grillat, eller varför inte som del i en större buffé?
 
När man gör bakad sötpotatis kan man göra på fler sätt. Antingen gör man som här, delar potatisen och ugnsbakar den. Sen lägger man på en klick röra och äter den så. Men du kan också dubbelbaka sötpotatisen som jag gjort här.
Andra goda recept på just sötpotatis ni också måste testa är:

bakad sötpotatis
Hemma hos oss har både förkylning och magsjuka härjat i veckan. Men nu verkar det som om allt ordnar upp sig (nästa gång ni hör från mig ligger jag antagligen däckad i antingen influensa eller magsjuka när jag nu jinxar det såhär!). Helgen är nära och planen är att åka och kolla på ny soffa och säng på lördag. Så jag hoppas verkligen vi alla håller oss pigga nu!
 
På tal om vegetariska dagen  så finns det ett par vegetariska recept jag märkt att ni gillar lite extra mycket här på Linnéas Skafferi. Så är ni sugna på lite mer grön mat, kolla då in de här receptet:

 
Har ni några favoriter när det kommer till vegetariskt?
 
Bakad sötpotatis:
2 sötpotatisar (jag tog lila för de är så snygga)
olja
1 fp fetaost
2 dl turkisk yoghurt eller gräddfil
färsk persilja
citron
salt & peppar
solroskärnor
Tvätta sötpotatisen och dela dom i halvor. Lägg på en plåt och ringla över lite olja och salt. Baka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills de är helt mjuka. Tag ut ur ugnen och låt svalna något.
Smula ner fetaosten i en skål. Tillsätt yoghurt, finhackad, färsk persilja, saft från 1/2 citron, salt och peppar.
Tag en gaffel och arbeta runt potatisen i skalet. Lägg sedan på en rejäl klick fetaoströra på varje potatishalva. Strö sist över lite rostade solroskärnor. Ät som de är till en sallad, eller som tillbehör!
Nu önskar jag er en riktigt härlig dag, imorgon är det FREEEDAG!!!

1
Kommentera

Vegetarisk pastagratäng

vegetarisk pastagratäng med linser
inlägget innehåller annonslänkar
Idag tänkte jag dela med mig av ett superbra tips på vardagsmat, nämligen en vegetarisk pastagratäng. Det här är typisk vardagsmat hemma hos oss. Antingen äter vi det som pasta med sås eller så här, som en pastagratäng. Jag brukar ta fram min tjusiga gryta och göra en rejäl omgång, då räcker det till både middag och ett gäng luncher!
Jag brukar ofta göra en sås på röda linser. Man kan säga att den ersätter den klassiska köttfärssåsen hemma hos oss. Ni vet en sån där bra grund man kan ha till det mesta.
Jag brukar krydda min linssås på två olika sätt. Antingen tar jag det klassiska spåret och smaksätter med paprika, torkad oregano, timjan, lite chili- ja men ni vet. Det här vanliga som man har i köttfärssås.
Eller så kryddar jag upp den med 7-kryddor. En orientalisk kryddblandning med kardemumma, vitpeppar, svartpeppar, kanel,  ingefära och kryddnejlika. Den passar riktigt bra i olika pastasåser eller till köttfärs. Jag brukar köpa färdigblandad i matbutiken och jag använder den fler gånger i veckan!
 
vegetarisk pastagratäng med linser
Till den här pastagratängen använde jag mig av kikärtspasta. Det är en favorit hemma hos oss. Kanske inte att äta precis som den är. Men i gratänger gör den sig perfekt! Kokar inte sönder, utan behåller sin fina form och har en nötig och got ton i sig. Men man kan självklart ta den pasta man själv föredrar. Jag är så glad att jag hittat de här ersättningprodukterna för klassisk pasta. Inte för att jag inte tål pasta eller så. Men min mage mår verkligen inte bra av att äta det. Pasta gjort på olika baljväxter går däremot mycket bättre!
Som sagt, hur ni kryddar den här pastagratängen välja ni lite själva. Men har ni inte testat 7-kryddor rekommenderar jag det starkt 🙂
Gratängen har jag toppat med lite fetaost, men den går även bra att byta ut mot någon annan smakrik ost. Men hoppa inte över osten, den ger en fin smak till maten!
Vegetarisk pastagratäng med linser:
1 gul lök
2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk sjukryddor
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver.
1/2 dl balsamvinäger eller rött vin
2 dl röda linser
2 fp krossade tomater
ca 3-5 dl vatten
salt & svartpeppar
färsk persilja
3 dl keso
1 fp fetaost
4 port pasta av valfri sort.
 
Skala och stek lök och vitlök mjuk i en gryta. Skala och riv morötterna. Låt de steka med i grytan tillsammans med alla kryddor ett par minuter.
Tillsätt sedan balsamvinäger, röda linser, krossade tomater och vatten. Låt allt koka i cirka 30 minuter eller tills linserna mjuknat. Ha eventuellt i mer vatten om linssåsen känns för tjock.
Smaka av med salt, peppar och finhackad, färsk persilja. Medan linssåsen kokar i grytan, tillaga pastan enligt recept på förpackningen.
Blanda i den kokta pastan i grytan. Bred över keso och smula sist fetaosten och fördela jämnt över keson. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter.
Servera med något grönt till och ketchup!
Så länge mina barn får ha ketchup på maten är de nöjda 🙂 Och som vanligt blir den här pastagratängen bara godare dagen efter när den fått stå till sig lite!

7
Kommentera

5 goda gratänger

 
gratäng med rödbetor
En ny härlig vecka är här och det är hög tid att planera inför veckans mat om du inte redan gjort det! Igår på  instagram skrev jag lite om det här med att våga testa nya maträtter. Att inte alltid laga samma vanliga. Jag älskar vardagsmat och testar nya grejer varje vecka. Dels för att det ingår i mitt arbete, men också för att jag skulle bli galen av att äta lika mat vecka ut och vecka in.
Därför kände jag att det passade riktigt bra att lyfta 5 goda gratänger i veckans mat denna vecka. För just gratänger är perfekt mat att våga ta ut svängarna i lite tycker jag. Man kan ta lite av vad som finns hemma och vad man tror kan passa ihop. Lite så var det när jag kom fram till receptet på den här rötbetsgratängen. Alla de smaker jag har haft i passar så oroligt bra ihop. Och så blev det en rackarns god gratäng också!
kycklingratäng med ajvar
 
En annan storfavorit här hemma är kycklinggratäng med ajvar. Bästa vardagsmaten tycker barnen! Massor med smak som du enkelt får till tack varje att det är ajvar i. Och så lättlagad!zucchinigratäng
För ett par år sedan gjorde jag den här zucchinigratängen. Så gott alternativ till klassisk potatisgratäng! Jag gör den ofta på sommaren ett perfekt tillbehör till grillat! Men den passar såklart lika bra mitt i vintern.
 
vegetarisk grönsaksgratäng
Som jag skrev tidigare, det jag gillar med gratänger är att man kan ha i lite av vad som finns hemma. Här har jag gjort en grönsaksgratäng av vad som fanns hemma. Perfekt till lite pasta!
 
fiskgratäng
Ikväll blir det fiskgratäng hemma hos oss. Så enkel vardagsmat! Och just denna fiskgratäng brukar gå hem hos stora som små! Runt om fisken har jag spritsat broccolimos, men ta det mos ni gillar bäst! Idag kommer vi göra på blomkålsmos tror jag. Så gott!
 
ananaspaj
Veckans goda får bli den här ananaspajen! Jag vet att ni är många, många, många där ute som testat den och det är en storfavorit vet jag. Så om ni tillhör någon av de få personer som inte provat den än, gör det bums! Gillar man nu inte ananas kan man byta ut det mot hallon eller blåbär. Jag har även hört om någon som gör den på hjortronsylt istället för ananas <3
Idag arbetar jag hemifrån då jag har Isac hemma från förskolan. Lite, lite feber, hostig och snorig. Och trött. Förhoppningsvis kortar vi sjukperioden och låter bli att smitta ner alla andra på förskolan om han får vara hemma och ta det lugnt någon dag. Så idag arbetar jag från soffan i mjukisbyxor. Känns faktiskt helt ok 😉 Även om det inte är kul för Isac att inte vara på topp!
Jag önskar er alla en riktigt härlig start på veckan!

2
Kommentera