Vegobollar i tomatsås

vegobollar i tomatsås
Hallå i stugan,
 
Hur har ni alla det så här ett par dagar in på det nya året? Har ni lyckats hålla alla era nyårslöften?
Många har som löfte och mål att skära ner på kött och äta mer vegetariskt, och som tur är för alla er har jag en hel drös med nya recept jag kommer att testa och lägga ut här på Linnéas Skafferi under året. Att laga mat utan kött är varken krångligt eller svårt tycker jag. Istället för att försöka efterlikna kötträtter försöker jag skapa helt nya rätter istället. Som de här vegobollarna i tomatsås. Jag har inte ens tänkt tanken att försöka få dom att smaka som köttbullar. Varför skulle jag? De är ju inte köttbullar..
Istället har jag smaksatt dom med basilika, vitlök och soltorkade tomater! Grymt gott och enkelt att laga. Jag tillagar alltid grönsaksbollar och liknande i ugnen. Bra mycket enklare än att hålla på och steka i evigheters evighet. Det är inte min grej det.
 
Veganbollar:
1 dl solroskärnor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g soltorkade tomater
700 g kikärtor
färsk basilika
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
Lägg solroskärnor, gul lök och vitlök i en matberedare med knivarna monterade.  Mixa tills solroskärnorna och löken finfördelats.Ha i väl sköljda kikärtor och soltorkade tomater, fortsätt mixa. Du kan behöva pausa då och då för att skrapa ned på sidorna.Lägg i ett knippe färsk basilika och smaka av med citron, salt och peppar.Fortsätt mixa till en slät massa.
Fukta händerna med kallt vatten och forma sedan kikärtsröran till små runda bollar. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt och platta till något.
Ugnsbaka veganbollarna i 200°C i cirka 30 minuter. Vänd dom efter halva tiden.
Tomatsås:
2 gula lökar
olja
1 msk tomatpuré
2 msk balsamicovinäger
800 g hela, konserverade tomater
salt & svartpeppar
Skala och finhacka löken. Stek den långsamt på medelvärme i olja tills den mjuknat och nästan blivit genomskinlig. Tillsätt tomatpuré och balsamicovinäger. Låt allt fräsa ihop en liten stund. Tillsätt sedan de konserverade tomaterna. Låt allt småkoka på låg värme i minst 20 minuter, gärna längre. Kokar inte tomaterna sönder av sig själv kan du dela på dom med hjälp av en trägaffel medan tomatsåsen kokar. Smaka av med salt och peppar.
Servera veganbollarna tillsammans med tomatsåsen. Strö gärna lite färsk basilika på toppen.
 

0
Kommentera

5 fräscha recept på vardagsmat

vegetarisk grönsaksgratäng

Så var det dags för den första veckoplaneringen av mat i år. Även om det redan är tisdag tänkte jag att det ändå kunde vara på plats. Och vad passar bättre att starta det nya året med än 5 goda och fräscha recept på vardagsmat?! Det här är verkligen mat som jag älskar! Jag får ibland frågan om vilken min favoritmat är. Aldrig kan jag svara. Men nu vet jag. Mat som dessa recept. Det är sån mat jag allra helst äter. Fräscht, enkelt och gott! En gemensam nämnare för många av recepten är att de innehåller fetaost eller halloumi. Och massor av grönsaker! MUMS MUMS!

Som den här grönsaksgratängen med fetaost. Perfekt vardagsmat! Gör en stor omgång och ät som den är, eller servera biffar, korv eller stekt halloumi till!

pokébowl med lax och kokosris

Ingen har väl undgått hysterins kring förra årets stora mattrend, Poké Bowl? Och jag förstår ju varför. Det är genial matlagning! Plocka ihop färgglada råvaror eller ta av vad som finns hemma, lägg upp allt i en snygg skål och taaa daa, en supertrendig Poké Bowl står framför dig!

kycklingratäng med ajvar

Förutom att min mat ska vara fräsch och god, så ska den vara lättlagad. Därför kommer olika sorters gratänger högt upp på min lista av favoritmat! Mat som bara sköter sig i ugnen medan jag hinner göra annat. Dammsuga av, beta av lite jobb, umgås med barnen eller köra igång en maskin med tvätt. Den här kycklinggratängen med ajvar och fetaost är typisk vardagsmat hemma hos oss. Och den går hem hos stora som små!

vegetarisk pytt i panna

Genom att rota igenom vad man har hemma i kyl och skafferi kan man för det mesta trolla fram en hel del fantastisk mat. Sen kan man kalla det pytt i panna. Bra va?

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar

Små enkla biffar av olika slag gillas också här hemma. Vi äter dom antingen med en stor härlig sallad eller i bröd. Här har jag gjort halloumibiffar med morot som jag smaksatt med ajvar. Gudagott!

Det var 5 härliga middagar att testa nu på nya året. Själv ska jag testlaga ett nytt recept idag tänkte jag. En pastasås med belugalinser, det påminner lite om helt vanlig köttfärssås, fast det är en vegetarisk variant. Sån mat går alltid hem hos mina barn. Blir receptet bra så kommer det upp på bloggen <3 Nu ska vi rocka vidare det här jullovet som förutsätter en vecka till (fick ställa klockan på 8 i morse och både barn och jag var mer döda än levande då…) Ljuvligt med jullov 🙂

25
Kommentera

Gott Nytt 2018!

nyårsdukning
Gott Nytt År kära, fina läsare!
Idag är det den sista skälvande dagen av 2017 och om några timmar går vi in i 2018.
Jag funderade på att skriva ihop en liten årsresumé, men det får vänta tills i morgon. Just nu ville jag bara kika in och tacka er alla läsare som hänger med mig varje dag. Både här på bloggen och på instagram.
 
Ett litet sista minuten dukningstips kommer här. Använd små fina flaskor med bubbel som bordsplacering. Sätt på en namnlapp på varje flaska och placera ut på tallrikarna runt om på bordet. Personligt, enkelt och väldigt fint! En del av flaskorna klädde jag i folie, för att få lite variation. Fint va <3
Lite vitt, tunt tyg och massor av levande ljus, så är nyårsdukningen fixad!
nyårsdukning
 
Nu ska jag ta en liten paus på soffan. Har hunnit med en sväng på gymmet och varit till mormor och morfar och lämnat hunden som får vara där i natt. Han är inte skotträdd men det är ändå skönt att veta att han är långt bort från alla smällare. Jag passade även på att lämna lite nyårsmat till dom. Potatisgratäng, rostbiff, mimosasallad och vanlig sallad. En flaska cider, en påse twist och två portioner av vår nyårsdessert.
Efter att ha funderat fram och tillbaka i flera veckor blev årets nyårsdessert chokladmousse. Två olika smaker varvade och sedan dekorerad med chokladkulor, nyårsströssel och bärpulver. Det finns ju så många recept att välja bland, men tillslut kunde jag bestämma mig. Bild och recept kommer under veckan.
 
Nu återstår det bara att en en gång önska er alla ett riktigt fint slut på 2017, hur ni än väljer att fira! Vi hörs av igen nästa år 🙂
Ta hand om er idag, ät massa god mat, umgås med de personer ni gillar allra bäst och fira in det nya året <3
 
Kram
 
Linnéa

5
Kommentera

15 desserter till nyår

pavlova med aftereight-
Nyårsafton närmar sig med stormsteg och har du inte bestämt dig för vad ni ska äta till nyårsdessert är det hög tid att göra det nu. Som tur är finns det massor av lättlagade desserter som ni utan problem hinner handla till och göra i ordning i dag eller i morgon förmiddag. Jag har letat i arkiven och hittat 15 makalöst goda desserter som passar utmärkt att servera till nyår. Dessutom är alla relativt enkla att göra. Precis som jag vill ha det!
Först ut är denna pavlova med After Eight. Gillar man inte just mintsmaken går det såklart bra att byta ut den mot annan choklad.
hasselbacksäpplen med vaniljkräm
Det här var höstens stora favoritdessert. Hasselbacksäpplen <3  Så fint att servera i en gammal kopparstekpanna tillsammans med hemgjord vaniljvisp. En riktigt god dessert!
chokladfluff med geisha chokladmousse
 
Chokladmousse på bara 2 ingredienser? Japp, det är fullt möjligt och blir sååå gott! Är perfekt att använda som fyllning i tårtor också.
 
enkel jordgubbsdessert trifle
Gör en riktigt fin jordgubbsdessert i portioonsglas! För extra lyxig känsla, marinera jordgubbarna i champagne innan! Välj själv om du tar med eller utan alkohol. Stick i ett tomtebloss och desserten är fixad!
fruktfat med nutelladipp
 
Skippa desserten och gör en nutelladipp istället! Fixa i ordning massor av god frukt, kex och annat gott och låt gästerna dippa loss! Avslappnat och väldigt enkelt!marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
 
Världens kanske enklaste marängtårta! Jag brukar för enkelhetens skull använda mig av färdiga marängbottnar. Så enkelt och sååå gott!
 
pavlova-6
Förra årets väldigt uppskattade nyårsdessert. Pavlova. Gör en stor eller som här, flera mindre. Riktigt lyxigt blir det med en fyllning av grädde, lemon curd och färska bär!
cheesecake med daim täckt med choklad
Jag är riktigt svag för desserter som går att förbereda i god tid och sedan bara ta fram en stund innan den ska serveras. Därför hamnar fryst cheesecake alltid högt upp på min lista av favoritdesserter! Här har jag smaksatt min cheesecake med Daim. Gissa hur gott!
ananaspaj
En av de mest lagade recepten här på Linnéas Skafferi skulle jag tro. Ananaspaj <3 Ett recept som hängt med i små många år och alla fullkomligt älskar det. En granne brukar byta ut ananasen mot hjortronsylt, vilket också ska vara jättegott!
smördegshjärtan med nutella
 
Gör frasiga små smördegshjärtan fyllda med nutella som nyårsdessert (vill man inte göra hjärtan går det såklart bra att göra rundlar eller fyrkanter också!
smördegsrutor med äpple
När vi ändå är inne och pratar om smördeg. Äppelrutor med glass och hemgjord kolasås. Bara gissa hur gott det är då!?
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
 
Sväng ihop en riktigt snabb och god cheesecake i glas till nyår. Perfekt om du varken orkar eller vill stå så länge i köket! Det här brukar vara en perfekt dessert att äta efter en lite tyngre middag!
cheesecake-nyår-
Det här är också en av alla de nyårsdesserter jag gjort genom åren. Bakom fatet med cheesecake skymtar en liten bula på magen, för där inne låg lilla Axel och gottade till sig <3 Helt makalöst att det är 7 år sedan!
chokladmousse med passionsfrukt
Söt vit chokladmousse med lite syrlig passionsfrukt till. Så gott och enkelt att göra!
citrusdessert
Lemon curd, blåbär, digestivekex och grädde, allt varvat i fina glas. Det blir ett superbra avslut på nyårsmiddagen.
 
Det här är några av de desserter jag velar bland inför morgondagen. Då jag självklart inte riktigt bestämt mig än för vad vi ska äta. Barnen önskade fruktsallad och glass. Så det får dom. Men vad vi vuxna ska avsluta året med får jag klura ut nu under dagen. Vad ska ni äta till  nyårsdessert?

236
Kommentera

Ostbricka och tilltugg till nyår

ostbricka tilltugg nyårEn ostbricka till nyår är ju nästan ett måste. Antingen att ställa fram som vickning, eller nästan ännu hellre, som tilltugg till fördrinken. Då är alla lite hungriga och ost, kex, frukt och tilltugg har aldrig smakat bättre!
Antingen gör man det rysligt enkelt för sig och plockar ihop av de bästa ostarna man vet och gör en härlig osttårta. Köp ett gäng goda kex och ös sedan på med olika sorters frukt och marmelad. Mums så gott! Känner man för att spendera lite mer tid i köket finns det massor av enkla tilltugg att göra. Här tänkte jag tipsa om frasiga smördegspinnar, ädelostfyllda dadlar och kryddade nötter. Allt passar riktigt fint att servera på nyårsafton!
ostbricka tilltugg nyår
 
Osttårta:
1 stor rund brieost
1 mellanstor camembert
1 liten, rund ädelost
färsk timjan
Lägg brieosten på en bricka. Lägg på camembert och ädelost så du får en hög fin ”tårta”. Dekorera med färsk timjan.
Ädelostfyllda dadlar:
200 g torkade dadlar
100 g ädelost
Gör ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan. Dela ädelosten i små bitar och fyll varje dadel med en bit ädelost.
Kryddade nötter:
ca 200 g blandade naturella nötter
1 msk olivolja
salt
paprikapulver
vitlökspulver
honung
Ha upp nötterna i en medelvarm stekpanna och rosta dom lätt. Rigla över olja och blanda väl. Tillsätt salt, paprikapulver och vitlökspulver. Skaka om stekpannan väl och låt nötterna rostas i cirka 5 minuter. Ringla över honung mot slutet. Ha upp på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
 
ostbricka tilltugg nyår
 
Frasiga smördegspinnar:
250 g smördeg
1 ägg
1 dl  finriven parmesan
svartpeppar
Värm ugnen till 225°C. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Strö över den rivna parmesanen och tryck till lite så den fastnar ordentligt. Skär smördegen i cirka 1 cm breda remsor. Tvinna smördegsremsorna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda  mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjat få färg.
 
Har ni några favoriter som ni gärna serverar som tillugg eller på ostbrickan?

27
Kommentera