Vit chokladmousse med lemon curd

vit chokladmousse med lemon curd
Nyårsafton närmar sig med stormsteg och det är hög tid att planera menyn. Oavsett som firar storslaget med huset fullt av vänner, i en fjällstuga eller bara hemma med familjen är det fint att kunna bjuda på något gott till dessert. Och dessertdjungeln så här till nyår är ju verkligen enorm. Vad ska man välja? En mastig tårta? Pannacotta? Eller kanske en sprakande glassbomb? Idag tänkte jag tipsa om en god och enkel dessert som passar ypperligt till nyårsafton, nämligen vit chokladmousse med lemon curd.
Jag är ju verkligen för desserter som serveras i portionsglas. Du får genast en kanske enkels dessert att verka riktigt lyxig då! Stick i ett tomtebloss i varje glas och nyåret avslutas på bästa vis!
vit chokladmousse med lemon curd
Idag är planen att packa ihop hela familjen och åka till Fyrishov i Uppsala och bada. Jag har inte varit där sedan jag själv var barn. Så ska bli kul at se hur det ser ut nu. Det här med jullov när barnen börjar bli lite större är verkligen något helt annat än de lugna hemmadagar man hade när barnen var små.. Men det är bara att hänga med och njuta av dagarna.
Dock drog jag en rejäl vurpa i morse. Ramlade ner för 2/3 av trappen. Tog emot mig med vänster höft och armbåge. Alltså det gjorde så ont att det bara snurrade i hela huvudet och illamåendet bara sköljde över mig. Fick i mig lite frukost och sen la jag mig på soffan. Tvärsomnade (som jag alltid gör när jag mår dåligt..) Vaknade upp nu en dryg timme senare. Armbågen är på g att svälla upp men nu kan jag röra armen lite mer i alla fall. Så blir en lugn dag i badhuset för min del idag!
 
Chokladmousse är ju toppen eftersom det går att variera i det oändliga. Jag älskar kombinationen vit choklad och citron. Sött men ändå fräscht! Ett perfekt avslut på en härlig nyårsmiddag! Orkar man inte göra egen lemon curd finns det att köpa i mataffären.
Vit chokladmousse med lemon curd:
150 g vit choklad
1 äggula
2 dl grädde
Smält chokladen i ett vattenbad. Tag skålen med choklad från värmen och låt den svalna. Vispa upp äggulan och ha i den i den avsvalnade chokladen, rör till en jämn och glansig smet. Om chokladen skär sig är den fortfarande lite för varm. Tillsätt då lite av grädden och rör om, då brukar den gå ihop sig igen.
Vispa grädden mjuk och vänd försiktig ner den i chokladen. Blanda allt med hjälp av en slickepott. Ha upp chokladmoussen i fina små glas och ställ svalt.
Lemon curd:
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Tillsätt en sked lemon curd till varje glas med chokladmousse.

20
Kommentera
ANNONS

Pavlova med After Eight

Inlägget är ett annonssamarbete med After Eight.

pavlova med aftereight-

Nu är det hög tid att planera inför årets viktigaste dessert. Nämligen nyårsdesserten!! Det finns ju så mycket gott att välja bland, men jag gillar verkligen att göra portionsdesserter till nyår. Jag tycker det känns lite extra lyxigt och ser ut som om man lagt ner lite mer tanke bakom det hela då.

En storfavorit hos oss är pavlova. Av flera olika anledningar.
Dels är det en väldigt smidig dessert att göra då du kan grädda marängerna flera dagar i förväg. Så är det bara att spritsa på valfri fyllning och dekorera när den stora kvällen kommer. De är även väldigt lätta att variera. Smaksätt på olika sätt, gör en stor eller flera små.

Men det allra bästa är nog att om det går åt pipsvängen, marängerna blir inte fina eller helt enkelt inte så lyckade. Då är det bara att göra en gigantisk marängsviss av alltihop! Fiffigt va?! Det gäller att alltid ha ett ess i rockärmen när man ska göra nyårsdessert!

 
pavlova med aftereight-
After Eight är en riktig klassiker som funnits med hela min barndom men även nu sen jag blivit vuxen. En ask After Eight går liksom alltid hem. Men förutom att äta chokladen rakt upp och ner är det väldigt gott att använda den i bakverk och desserter. Jag personligen älskar mintchoklad och tycker det ger en grymt god smak i allt från småkakor till lyxiga desserter.
Här har jag valt att smälta lite After Eight som jag rörde ut i varje portionspavlova. Sen är själva chokladkrämen i mitten på varje pavlova också gjort på After Eight. Med färska bär, fint strössel och tjusiga dekorationer är det här den perfekta desserten att avsluta 2017 med!
 
pavlova med aftereight-
 
Pavlova med After Eight, 12 mindre eller 6 lite större.:

4 rumstempererade äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk balsamvinäger
50 gram After Eight
200 g After Eight
2 dl vispgrädde
färska bär, strössel, dekoration
Separera äggvitorna från gulorna. Ha upp äggvitorna i en helt ren och torr bunke. Helst i rostfritt stål eller glas. Vispa på låg fart i början och höj efterhand. Vispa tills äggvitan börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt då sockret, lite i taget och fortsätt vispa. Marängen ska bli riktigt glansig. Tillsätt balsamvinägern.
Värm ugnen till 150 °C. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Fyll upp marängen i en spritspåse (jag använde en rund tyll, men ta den du gillar bäst). Spritsa ut 12 mindre eller 6 lite större pavlovor. Gör en liten fördjupning i mitten på varje.
Smält chokladen i ett vattenbad. Klicka i lite av chokladen i varje maräng och sprid runt med en kniv.
Grädda marängerna i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen. Öppna ugnsluckan en gång för att få ut lite fukt.
Låt marängerna svalna helt.
 
Lägg choklad och grädde i en kastrull. Låt chokladen smälta ner i den varma grädden. Låt chokladgrädden svalna, gärna över natten.
Vispa upp den helt kalla chokladgrädden tills den blivit fluffig.
Precis innan servering:
Spritsa eller klicka att chokladkrämen på varje pavlova. Lägg på färska bär strö strössel över. Servera direkt!
 
Vad ska ni äta till dessert på nyårsafton?

25
Kommentera

8 tips att göra av julmatsrester

tortillapizza
God fortsättning alla fina läsare! Jag hoppas ni alla haft en helt underbar jul <3
Annandagen är här och jag vet inte hur det är hos er, men vi har fortfarande massor av julmat kvar i kylen1 Trots att vi åt av maten både på julafton och på juldagen. Och efter ett par rejäla julmiddagar så här kan man ju känna att man börjat tröttna lite. Men i stället för att maten ska stå där i kylen och till sist bli gammal och möglig finns det massor av saker man kan använda julmatsresterna till!
Så idag tänkte jag ge er 8 tips på vad ni kan göra av julmatsrester:

  • Tortillapizza med julskinka– Får du julskinka över är detta perfekta lunchen/middagen att slänga ihop. Passa på att använda upp julskinka, julost och färsk rödkål på denna pizza!
  • Prinskorv/köttbullar och potatismos- På juldagen gjorde jag potatismos av den överblivna potatisen från julafton och stekte på prinskorv och köttbullar. Barnen blev överlyckliga och åt massor.

omelett
 

  • Omelett– En enkel och god lunch där du kan använda upp massor av rester från julmiddagen!
  • Pytt i panna- Precis som med omelett är detta ett gyllene tillfälle att använda upp rester. Skär ner potatis, köttbullar, korv, grönsaker och skinka. Stek på och servera med ett stekt ägg och lite rödbetssallad kanske?
  • Massor med sill kvar? Gör silltårta som förrätt på nyårsafton!
  • Ris a la malta kvar? Varva ris a la malta med apelsiner i fina glas och servera som mellanmål eller dessert en kväll här i mellandagarna.
  • Potatissallad– Vi lyckas alltid få massor av kall, kokt potatis över. Gör en god potatissallad och ät till den lax och sill som blir över.
  • Servera ägghalvorna till frukost- då går de åt i ett nafs.

 
Har du några bra tips man kan använda överbliven julmat till? 
Nu myser vi här i soffan en stund, men strax ska vi gå ut på en promenad. Jag älskar de här dagarna då man bara får mysa runt i pyjamas, ta en promenad, äta lite frukt eller godis och kolla på film. Det händer aldrig här hemma att vi har oplanerade dagar som dessa, så detta är verkligen att ladda batterierna för oss <3
Jag önskar er en riktigt fin fortsättning på julhelgen!

9
Kommentera

Brända mandlar

recept brända mandlar
Brända mandlar är ett fint inslag på gottebordet till jul. Ett perfekt komplement till all den choklad det lätt blir.
Jag älskar brända mandlar och kan inte låta bli att köpa när det finns på marknader och liknande. Då köper jag en påse till barnen och så en till mig som jag kan äta i smyg när dom inte ser. Jag vet inte vad det är med brända mandlar. Kanske att man äter det så sällan så de blir lite speciella? Vad tror ni?
Brända mandlar är ett gott och enkelt att göra, där du bara behöver 3 ingredienser och en kastrull. Sockret ska smälta och sedan kristallisera sig och bli helt vitt. Det brukar även börja knäppa lite i mandlarna. Då är det dags att ta kastullen från spisen. Låter du kastrullen stå på för länge kommer sockret smälta igen och bli bärnstensfärgat. Så se till att ta av kastrullen i tid!
 
Idag börjar jag dagen hemifrån. Sitter i soffan under barnens Minion-täcke med den tända granen och hunden som sällskap. Bästa starten på länge känner.jag. Kroppen börjar skrika efter julledigt nu. Både i tisdags och onsdags var jag tvungen att sova en halvtimme efter maten. Och ändå kunde jag somna på kvällen sen. De senaste veckorna har varit lite lugnare på jobbfronten, men det är väl då man inser hur trött man egentligen är. När kroppen börjar gå ner i varv inför ledigheten. Eller ledigt och ledigt, jag kommer såklart fortsätta uppdatera här under de närmaste veckorna, men inga större jobb är inplanerade och allt kan jag sköta hemifrån när barnen har jullov. Så skönt!
Idag ska jag försöka hinna med de sista ärendena på stan, fixa naglarna, storhandla inför jul och så ska vi fira in barnens jullov med fika på stan. Det längtar jag verkligen efter <3 Men först väntar ett par timmars jobb här ifrån soffhörnet med Nyhetsmorgon på i bakgrunden. Så här ska jag nog arbeta lite oftare 🙂
Brända mandlar:
200 g mandlar
2 dl ströscker
1/2 dl vatten
Lägg mandlarna i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Rosta mandlarna på medelhög värme. När mandlarna rostats, höj värmen och slå på socker och vatten. Låt allt koka under konstant omrörning tills sockret vitnar och det börjar knäppa i mandlarna.
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
Mandlarna är så vackra att de gärna får stå framme i en fin burk. Jag har min står i en klasskål med lock på kakelugnen. Så fint <3
Nu önskar jag er en otroligt fin torsdag <3

6
Kommentera

Juldessert- Glöggkokta päron

glöggkokta päron
 
I år har det help spårat ur hemma hos oss när det kommer till juldesserter! Alla vill ha sin vilja fram när det kommer till det söta avslutet på julmiddagen och många starka viljor finnas i denna släkt.
Så i år verkar det inte bara bli julmatsbuffé, det blir även en buffe av juldesserter!
Från början tror jag vi mest åt ris a ala malta och lite julgodis till juldessert. Men så bakade jag saffransbullar med vit choklad ett år (jag brukar ställa de ogräddade bullarna i en springform och grädda dom så de blir som en butterkaka ungefär. Perfekt som juldessert!) Det blev direkt en succé. Så under många år har vi ätit just ris a la malta och den där saffranskakan. Och en stor kopp kaffe till det. Perfekt!
Men så till förra hösten tog jag fram ett recept på glöggkokta päron till Blossa. Alla som smakade var rörande eniga om att det här måste vi ha till juldessert. Men vi måste även ha saffranskaka!
I år kom min moster med förslaget att ska vi inte ha mandelmusslor som juldessert i år?! Absolut tyckte alla. Men när jag började fråga vad vi skulle plocka bort från menyn för att vi inte skulle stå där med lika mycket dessert som mat, då jäklar blev det liv!
Tydligen blir det ingen jul om saffranskakan inte finns med, inte heller klarar vi oss utan glöggkokta päron. Och alla var rörande överens om att det vore jättegott med mandelmusslor.
Så i år kommer det finnas följande till juldessert hemma hos oss:
Ris a la malta (juldesserternas urmoder!)
Saffranskaka med vit choklad
Glöggkokta päron
Mandelmusslor
En hel massa julgodis och med all säkerhet en och annan chokladask.
 
Jag tror vi blir mätta och belåtna i år också.
 
Men så tillpäronen, så otroligt gott! Funderar på om man skulle kunna koka dom i vitvinsglögg och göra en nyårsdessert av kanske? Vad tror ni om det?
Glöggkokta päron 4 port:
4 fasta päron
1 flaska glögg
1 kanelstång
1 msk kryddnejlikor
3 dl valfri grädde
mandlar
ev ädelost
Skala päronen, men spar stjälken. Lägg päronen i en kastrull och slå på glögg så det täcker päronen. Ha i kryddorna. Koka tills päronen mjuknat, men inte kokat sönder, ca 30-40 minuter beroende på hur stora päron du har.
Vispa grädden lätt. Rosta mandlarna i en medelvarm och torr stekpanna. Låt som svalna och hacka dom sedan fint. Servera de glöggkokta päronen med en klick lättvispad grädde, finhackade mandlar och ev ädelost.
 
Om ni är sugna på att inspireras av andra juldesserter, så hittar ni ett helt gäng goda juldesserter här men ni hittar även lite gott här.
 

4
Kommentera