10 recept på julmat

recept på risgrynsgröt
Pga att det är julvecka så utgår veckans mat denna vecka till förmån för all härlig julmat! Idag tänkte jag nämligen tipsa om några av mina favoriter på julbordet. Först ut är självklart risgrynsgröt. Ingen jul utan gröt till frukost. Eller hur?! Och jag tänkte även skriva en liten lista på vad vi brukar ha på julbordet hemma hos oss. Allt har jag inte recept på här på bloggen, men jag tycker alltid det är kul att läsa vad andra äter till jul.  Vad är ett måste hos er?
En lista på vår julmat:
Rödbetssallad
Sill
Hel laxsida med romsås
Sillröra
Ägghalvor
Janssonsfrestelse
Potatis
Brysselkål
Sallad
Bruna bönor
Julskinka
Potatis
Grönkål
Rödkål
Köttbullar
Prinskorv
Revbensspjäll
Julkorv
Sirapslimpa
Gräddost
Senap
Vad kan du inte vara utan på jul? Själv äter jag mest grönt och fisk på julbordet, det är mina favoriter. Och kanske en skinkmacka 🙂
rödbetssallad
Pappas hemgjorda rödbetssallad är ett måste till jul. Tillagad lite sådär på en höft, men alltid otroligt god.
apelsinsill
Sill är också viktigt. Här har jag gjort en apelsinsill, kul med lite variation tycker jag!
vegetarisk sill
Gillar man inte sill, eller om man är vegetarian så är den här ”sillen” ett perfekt alternativ!
 
hel laxsida med romsås
Vi brukar alltid grilla eller röka lax till jul. Det är min favorit! En hel laxsida tillagar man enkelt på grillen och det räcker till många!
vegetariska julköttbullar
Köttbullar är ett måste för många till jul. Och de här vegetariska köttbullarna smakar riktigt juligt och platsar absolut på julbordet!
julköttbullar
Om inte vegetariska köttbullar faller en i smaken har ni här mitt recept på klassiska julköttbullar. Så goda och fulla med smak!
 
pankogriljeradskinka i crock pot
Julskinka. Kungen på julbordet. Jag lagar alltid vår julskinka i min Crock Pot. Saftigare och godare julskinka får man leta efter! Här har jag gjort en griljering med pankoströbröd. Riktigt gott!
janssonsfrestelse
När jag gör janssons frestelse steker jag alltid löken först, så den blir riktigt söt och mjuk. Det blir verkligen så mycket godare då!
Varm brietårta

Visst finns det plats för lite goda ostar på julbordet? Ifall man inte åt sig riktigt mätt på maten menar jag. En varm brietårta är så otroligt gott, ställ antingen fram på julbordet eller ta fram senare på kvällen. Jag lovar att det kommer att uppskattas av alla gäster <3

Nu ska jag strax ge mig ut och fixa klart med de sista julklapparna. Bara ett par kvar nu, sen så!
Hur ligger ni till i julplaneringen?

3
Kommentera

Snabbt och enkelt julgodis

snabbt och enkelt julgodis
Tredje advent är här och idag tänkte jag rispa er om ett snabbt och enkelt julgodis som varken kräver att du kokar kola, smälter choklad eller något alls i den stilen.
Det är nämligen så att basen i detta julgodis är n helt vanlig klassisk chokladbollssmet. Men för att göra det lite roligare har jag piffat upp dom lite. Hur jag har gjort kan ni se på filmen här nedan:
 
 


En variant har jag smaksatt med pepparmyntsolja och rullat i krossad Marianne. En variant är fylld med Center och sedan rullad i kakao. Och den sista är smaksatt med pepparkakskrydda och sedan rullad i krossade pepparkakor. Ett perfekt litet pyssel för dig som inte vill varar så avancerad eller som letar efter ett bra julgodis att göra tillsammans med barnen.
 
snabbt och enkelt julgodis
 
Idag har jag och barnen en lugn hemmadag. Vi ska strax klä på oss och gå ut i det fina vädret. Sen ska vi baka lussebullar. Degen står på jäsning. En lugn och fin tredje advent. I eftermiddag blir det att klä granen och ladda upp inför sista veckan innan ju. Jag ska beta av de sista jobben som ska in nu innan jul. Göra iordning massor av härliga blogginlägg för er att läsa, hinna slå in ALLA julklappar (varför spar jag alltid det till sista stund..) förbereda den mat som går och samtidigt hinna njuta lite.. Men det känns som om den här veckan kommer att gå i 120 och jag längtar lite till annandagen. Då börjar liksom den riktiga julefriden infinna sig hos oss. Då får vi mysa runt i pyjamas hela dagen, mina föräldrar brukar komma hit och vi äter massa julmatsrester, spelar spel och bara har det lugnt och skönt. Det är nog bästa dagen på hela julen om ni frågar mig!
Chokladbollar, grund:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 knivsudd vaniljpulver
2 msk grädde
Rör smör och socker poröst med en elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Fortsätt vispa tills havregrynen är riktigt finfördelade. Forma små bollar. Smaksätt med något av följande:
 
ett par droppar pepparmyntsolja (eller papparmyntsarom) Smaka dig fram, men ha inte i för mycket
krossade 20 st Mariannegodis att rulla i
 
center
kakao att rulla i
ca 1 msk pepparkakskrydda
krossade pepparkakor att rulla i
 
Nu är det dags att klä på sig och gå ut i solen som äntligen tittat fram ett par timmar! Ha en riktigt skön tredje advent <3
 
 

0
Kommentera

Sex saffransrecept

saffransfudge
Sista helgen innan jul och  jag tänkte försöka förbereda så mycket jag kan inför julhelgen. Så sista arbetsveckan inte behöver bli så stressig. Men det finns ju så mycket gott man vill hinna med!. Därför tänkte jag samla ihop sex härliga saffransrecept här på Linnéas Skafferi. Perfekt så här till tredje adventsfikat. Eller om ni som jag vill förbereda inför nästa helg.
Först ut ett julgodis med saffran. Nämligen saffransfudge. Så gott och enkelt att göra! En omgång har jag redan gjort, men den har vi ätit upp. Så får bli fler på söndag!
saffransbiscotti-4
 
Till en kopp kaffe eller till lite glögg är saffransbiscotti så otroligt gott. En av mina favoriter så här till jul faktiskt!
saffransbullar med vit choklad
Ett av de mest sökta recepten nu under december är de här släta saffransbullarna med vit choklad. Magiskt goda och riktigt enkla att göra!
 
saffranssnittar med vit choklad
 
Letar du efter något lättbakat så är de här söta små saffranssnittarna något för dig! Buslätta att baka och grymt goda!
Jag bakade de här saffranssnittarna i min nya KitchenAid och ni har fortfarande möjlighet att vinna en!! Klicka er in på inlägget och var med och tävla bums!
saffransbullar med vit choklad
 
En av de saker som vi måste ha varje jul är de här lussebullarna med vit choklad. Alltså de är bara så grymt goda. Har ni inte testat dom, gör det bums! Jag har nog bakat dom till varje jul i 5-6 år nu!
 
budapestrulle saffran
En av de nya recepten jag testat i år är den här budapestrullen med saffran. Bäste desserten på riktigt länge faktiskt! Supergod!
Kul att testa nya varianter på klassiska recept tycker jag!
 
Jag hoppas att ni alla får en riktigt härlig adventshelg med massa mys <3 Jag ska ta en liten paus i soffan här, sen är det dags att fixa luciadisco åt barnen på Axels skola. Vad har ni för plant i helgen?
 
 

0
Kommentera

Vegetarisk sill

inlagd vegosill
Jag älskar all den kreativitet som kommer fram i och med att många av våra klassiker på julbordet får ny skepnad i form av vegetariska alternativ. Hur man provar sig fram för att hitta nya vägar ett servera klassisk mat. Och trots att man ibland kan känna att vår matkultur i Sverige inte är så svensk, så har vi så starka band till vår älskade julmat.  Så mycket kärlek finns till denna traditonella julmat att vi experimenterar oss fram till nya alternativ som kan passa alla. Så fint ändå <3
Som den som kom på att om man lägger in aubergine, så blir det ruskigt likt helt vanlig inlagd sill! Vilken grej va!? Perfekt att servera den som inte tror sig gilla just sill, inte tål fisk eller helt enkelt inte vill äta fisk.
 
Inlagd vego-sill:
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
1 zucchini
10 cm purjolök
1 morot
1 nypa salt
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp.
Skär zucchini i små tärningar, skiva purjolök och morot. Lägg i en stor glasburk. Ha i lagerbladen och salt. Slå över den varma lagen. Sätt lock på burken och förvara svalt.
Använd som grund i gubbröra eller olika sillröror.
 
vegetarisk sill
Orkar man inte hålla på att göra egna inläggningar och grejer är den här snabba vegetariska sillen ett fint alternativ. Här steker du istället auberginen mjuk och sen gör du en härlig röra. Här är en fräsch variant med citron och dill, men självklart går det bra att göra en klassisk senapssill av det också. Det är bara fantasin som sätter gränser här!
 
Vegetarisk sill::
1 aubergine
salt
1 dl creme fraîche
skal från 1 citron
1 msk färsk citronsaft
2 msk finhackad dill
Skär auberginen i sillstora bitar. Lägg auberginbitarna i en varm, torr stekpanna. Låt steka på medelvärme under omrörning. Salta lätt. Efter en stund kommer auberginen släppa ifrån sig vätska. Fortsätt att steka tills den känns mjuk. Låt svalna helt.
Blanda samman creme fraîche, citronskal, citron och dill. Ha i auberginbitarna och rör om väl. Ha upp på en väl rengjord burk och låt stå i kylen minst ett dygn innan servering.
 
vegetarisk sill
Jag älskar när det blir sill över och man under juldagarna sen kan ta sig en hård smörgås med sill på. Ett ägg till det och en enkel lunch är klar på ett par minuter <3
Nu längtar jag verkligen efter julhelgens all mat. Jag längtar också efter vila. Jag och Sebastian har gjort upp värsta listan på alla serier och filmer vi ska se ikapp under ledigheten. Samtidigt som jag filar på nytt träningschema. Balansen bland allt i livet är så viktig. Och den här hösten har det varit väldig obalans i mitt liv. Jag drog på mig en så långdragen förkylning som tog mig över 2 månader att bli av med. Så jag kom in i en liten dålig cirkel där det mest bestått av att försöka ro alla jobbrpojekt i hamn, se till att allt med barnen flyter på och då och då dammsuga av här hemma. Tiden med vänner, för träning och ensamtid med Sebastian har helt bortprioriteras. Så trist och tråkigt. Men nu så hoppas jag kunna återställa balansen i livet <3 Ibland behöver man bryta mönstret helt. Och då kommer julen väldigt passande känner jag!
 
Ha nu en riktigt härlig fredag och glöm inte bort att kolla in här under helgen för mer julinspiration! Ni vet väl också att ni hittar mig på Instagram och Facebook?

1
Kommentera

Vegetariska julköttbullar

vegetariska julköttbullar
Med bara drygt en vecka kvar till självaste julafton känns det helt rätt att bjuda på lite härliga julmatsrecept här på Linnéas Skafferi.
Klassiska julköttbullar vet nog de flesta hur man gör vid det här laget, eller hur? Om inte hittar ni mitt allra bästa recept på de godaste julköttbullarna här. Men hur gör man då om man vill förnya sig lite? Om någon i familjen blivit vegetarian eller om man själv helt enkelt känner för vegetariska julköttbullar? Jo man gör helt enkelt vegetariska julköttbullar 🙂
Jag är inte så mycket för att ersätta kött med något vegetariskt alternativ som ska smaka kött. Främst för att det väldigt sällan smakar kött (pga inget kött i). Jag tror att det är där man ofta gör missen. Man tror att vegetariska köttbullar ska  smaka köttbullar. Fast det liksom inte är något kött i. Och så blir man besviken.
vegetariska julköttbullar
Fast ska jag vara ärlig blev de här vegetariska köttbullarna väldigt nära en vanlig köttbulle. Jag kryddade med julsenap och kryddpeppar för att få den där riktiga julkänslan på dom. Och de blev supergoda. Bland de godaste jag smakat faktiskt!
Mina julköttbullar är inte veganska, då de innehåller ägg.
 
vegetariska julköttbullar
Nu sitter jag här i köket och jobbar med en stor kopp kaffe framför mig och lite av salamichokladen jag gjorde för en stund sedan när Martin från P4 Västmanland var här. Receptet på den kommer upp under helgen. Ett riktigt roligt julgodis att pyssla ihop faktiskt!
Nu ska jag jobba undan massor, sen är det dags att hämta barnen och ikväll blir det ljusfest på förskolan. Så mysigt! Igår kväll tog jag med Axel in till kyrkan för att se luciakröningen. Alltså det var så vackert! Jag har själv sjungit i kör under hela min uppväxt, så jag har gått min beskärda del av lucatåg under mitt liv. Men det var himla fint att få sitta i kyrkbänken och bara lyssna. Ett magsikt vackert luciatåg med så duktiga sångare! Innan lucia med sina tärnor tågade ut överraskade lucian med att fria till sin kille! Hon gick ner på knä och allt med ljusen brinnande i kronan, vilken grej <3
Och när vi kommer ut i mörkret på kyrktrappan faller stora flingor från himlen och luciaföljet står utanför i kylan och fortsätter sjunga. Vilken helt otrolig kväll det blev.
 
Nu till köttbullarna. Vi åt upp dom igår till middag. Gjorde potatismos och brunsås till. Isac åt två stora portioner så känner att de är väl recenserade då (ni vet ju hur treåringar kan vara med mat….)
Vegetariska julköttbullar, ca 40 st:
2 dl solroskärnor
1 gul lök
2 dl svarta bönor
2 msk julsenap
3 ägg
1 1/2 – 2 dl ströbröd
kryddpeppar (eller ett par tsk sju kryddor, det är också gott att ha i och ger julig smak!)
salt
Lägg solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint mjöl. Skala och skär löken grovt. Ha i den och mixa tills löken är finfördelad.
Tillsätt sköljda svarta bönor och senap. Pulsera mixern ett par gånger så att bönorna mosas. Tillsätt ägg, ströbröd (mängden ströbröd beror på hur stora ägg du har, känns smeten alldeles för lös, tillsätt lite mer ströbröd.) och kryddor.
Blanda till en slät smet. Låt stå och svälla ca 15 minuter.
Blöt händerna med kallt vatten och forma smeten till bollar. Skölj av händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så kladdar smeten mindre. Stek i en stekpanna i en klick smör tills de fått fin stekyta och är genomvarma.
 
Byter du ut något på julbordet mot ett vegetariskt alternativ i år?
 

2
Kommentera