Inlägget är ett samarbete med KitchenAid
December är en måndag då vi bakar som aldrig förr! Därför tyckte jag det passade så otroligt bra att samarbeta med KitchenAid just nu! Saffran är ju något vi starkt förknippar med julen, men många av oss har varken tid eller ork till att stå och göra egna lussekatter. Men man längtar ändå efter doften av saffran som sprider sig genom hela köket, Därför tog jag fram det här receptet på saffranssnittar med vit choklad. De är superenkla att baka och smakar helt makalöst gott. Det är helt omöjligt att bara ta en!
Mina saffranssnittar med vit choklad bakade jag i min nya fina KitchenAid som jag fick hem i veckan. Alltså, visst är den snygg! Jag valde även att få till den snygga vita skålen. Då kan jag variera den och de klassiska rostfria skålarna som följer med när man köper maskinen. Jag tycker den blev mycket snyggare med den här vita skålen, som rymmer hela 4,8 L (!!). Perfekt att både använda till småkaksbak som jag gjort här, men även till att baka större mängder kakor eller sätta vetedegar i. Jag känner att denna maskin kommer att få arbeta ganska hårt denna jul faktiskt.
KitchenAid är en av de kraftfullaste köksmaskinerna på marknaden och med alla olika spännande tillbehör är det otroligt användbar att ha i sin köksmaskinpark! Att den dessutom är otroligt snygg att ha framme på köksbänken är ju en ren bonus! Förutom att använda den till just bakning kan du även köpa till köttkvarn, pastapress, mjölkvarn, juicepress och massor av fler tillbehör.
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Jag har fått möjligheten att tävla ut en 125 Artisan från KitchenAid till mina läsare också! Allt du behöver göra är att kommentera med ditt bästa recept du skulle vilja göra med hjälp av en KitchenAid-maskin. Jag väljer ut mitt favoritrecept den 20/12!
Om du inte har turen att vinna har även min portal LOPPI en egen tävling – den hittar du här! Sen vill jag också tipsa om att om du köper en KSM125 eller KSM175 på Bagaren & Kocken får ni 20% rabatt på alla KitchenAid tillbehör. Kod: LOPPI. Gäller t.o.m. 17 dec.
För att se hur det gick till när jag bakade mina saffranssnittar, kolla in filmen här nedanför:
När man bakar med saffran finns det ett par saker man bör tänka på:
Det är nämligen så att saffran älskar smör och socker (vem gör inte det liksom). Därför är det lätt att just vanliga lussebullar blir lite torra och fadda i smaken. Gör du istället lussebullar fyllda med mandelmassa eller med vit choklad blir de betydligt saftigare och mer smakrika. Där får nämligen saffranet hjälp av både lite fett och socker för att komma till sin fulla rätt. Därför försöker jag ofta tillsätta det när jag bakar med just saffran. Det kan vara något att tänka på inför framtida saffransbak <3
I de här söta små kakorna har jag rört ut mitt saffran i apelsinblomsvatten. Dels är det lättare att få ut saffranet jämnt i smeten men sedan ger just apelsinblomsvatten en otroligt fin, lite blommig smak till de här kakorna. Men vill du går det självklart bra att använda någon form av likör eller liknande istället.
Saffranssnittar med vit choklad:
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk apelsinblomsvatten
1/2 g saffran (1 pkt)
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
100 g vit choklad
Blanda smör och socker mjukt. Rör ut saffranet i apelsinblomsvatten. Tillsätt detta. Ha i vaniljpulver, bakpulver och mjöl. Hacka chokladen och blanda i den. Rör till en slät och smidig deg. Dela degen i tre lika stora bitar. Rulla till tre längder och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut längderna med hjälp av fingrarna. Grädda i 175 °C i cirka 12 minuter. Skär de varma längderna i sneda kakor med en vass kniv. Låt svalna på plåten. Förvara i en burk med lock eller frys in.
inlägget är ett samarbete med KitchenAid