ANNONS

Saffranssnittar med vit choklad

Inlägget är ett samarbete med KitchenAid
 
saffranssnittar med vit choklad
December är en måndag då vi bakar som aldrig förr! Därför tyckte jag det passade så otroligt bra att samarbeta med KitchenAid just nu! Saffran är ju något vi starkt förknippar med julen, men många av oss har varken tid eller ork till att stå och göra egna lussekatter. Men man längtar ändå efter doften av saffran som sprider sig genom hela köket, Därför tog jag fram det här receptet på saffranssnittar med vit choklad. De är superenkla att baka och smakar helt makalöst gott. Det är helt omöjligt att bara ta en!
kitchen aid
Mina saffranssnittar med vit choklad bakade jag i min nya fina KitchenAid som jag fick hem i veckan. Alltså, visst är den snygg! Jag valde även att få till den snygga vita skålen. Då kan jag variera den och de klassiska rostfria skålarna som följer med när man köper maskinen. Jag tycker den blev mycket snyggare med den här vita skålen, som rymmer hela 4,8 L (!!). Perfekt att både använda till småkaksbak som jag gjort här, men även till att baka större mängder kakor eller sätta vetedegar i. Jag känner att denna maskin kommer att få arbeta ganska hårt denna jul faktiskt.
KitchenAid är en av de kraftfullaste köksmaskinerna på marknaden och med alla olika spännande tillbehör är det otroligt användbar att ha i sin köksmaskinpark! Att den dessutom är otroligt snygg att ha framme på köksbänken är ju en ren bonus! Förutom att använda den till just bakning kan du även köpa till köttkvarn, pastapress, mjölkvarn, juicepress och massor av fler tillbehör.
 
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Jag har fått möjligheten att tävla ut en 125 Artisan från KitchenAid till mina läsare också! Allt du behöver göra är att kommentera med ditt bästa recept du skulle vilja göra med hjälp av en KitchenAid-maskin. Jag väljer ut mitt favoritrecept den 20/12!
Om du inte har turen att vinna har även min portal LOPPI en egen tävling – den hittar du här! Sen vill jag också tipsa om att om du köper en KSM125 eller KSM175 på Bagaren & Kocken får ni 20% rabatt på alla KitchenAid tillbehör. Kod: LOPPI. Gäller t.o.m. 17 dec.
För att se hur det gick till när jag bakade mina saffranssnittar, kolla in filmen här nedanför:
 


 
När man bakar med saffran finns det ett par saker man bör tänka på:
Det är nämligen så att saffran älskar smör och socker (vem gör inte det liksom). Därför är det lätt att just vanliga lussebullar blir lite torra och fadda i smaken. Gör du istället lussebullar fyllda med mandelmassa eller med vit choklad blir de betydligt saftigare och mer smakrika. Där får nämligen saffranet hjälp av både lite fett och socker för att komma till sin fulla rätt. Därför försöker jag ofta tillsätta det när jag bakar med just saffran. Det kan vara något att tänka på inför framtida saffransbak <3
I de här söta små kakorna har jag rört ut mitt saffran i apelsinblomsvatten. Dels är det lättare att få ut saffranet jämnt i smeten men sedan ger just apelsinblomsvatten en otroligt fin, lite blommig smak till de här kakorna. Men vill du går det självklart bra att använda någon form av likör eller liknande istället.
 
Saffranssnittar med vit choklad:
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk apelsinblomsvatten
1/2 g saffran (1 pkt)
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
100 g vit choklad
Blanda smör och socker mjukt. Rör ut saffranet i apelsinblomsvatten. Tillsätt detta. Ha i vaniljpulver, bakpulver och mjöl. Hacka chokladen och blanda i den. Rör till en slät och smidig deg. Dela degen i tre lika stora bitar. Rulla till tre längder och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut längderna med hjälp av fingrarna. Grädda i 175 °C i cirka 12 minuter. Skär de varma längderna i sneda kakor med en vass kniv. Låt svalna på plåten. Förvara i en burk med lock eller frys in.
 
inlägget är ett samarbete med KitchenAid

2
Kommentera

Pepparkakans dag- 5 goda recept

recept klassisk mjuk pepparkaka
Idag är det pepparkakans dag <3 Och förutom det får vi fira alla som heter Anna som har namnsdag idag. Alltså två fina anledningar att fira ordentligt! Vad passar då bättre än att plocka fram 5 goda pepparkaksrecept?  Även om det är helt ok att bara sitta och doppa små färdigköpta pepparkakor i kaffe hela förmiddagen, så kan det ju vara kul att baka något också.
Så här är 5 av mina bästa pepparkaksrecept!’
Först ut är den här härliga mjuka pepparkakan! Det är ju bara så gott!!
pepparkakssnittar
 
För dig som vill baka något enkelt, men ändå vill att det smakar som pepparkakor är pepparkakssnittar grejen. Grymt goda och lättolkade!
skurna pepparkakor
Kanske det bästa receptet jag har i sammanhanget pepparkaka. Alltså har ni inte testat de här så bara måste ni! Jag älskar skurna pepparkakor och de här är i mitt tycka så mycket godare än vanliga. De blir inte alls torra och tråkiga utan fulla med smak!
pepparkakskladdkaka
Vem älskar inte kladdkaka? Och det är ju självklart att man ska kunna njuta av denna kaka även under jul .Därför uppfanns pepparkakskladdkakan av någon smart person. Och här är min variant av den.
pepparkaksglass
Även glass är kanske något man inte riktigt förknippar med vinter och jul. Men gör man en grymt god basglass och sen har i små bitar av pepparkaksdeg. Ja då får man pepparkaksglass. Dra mig baklänges ett par gånger så gott det är. Och riktigt enkelt. Ni måste kolla in receptet!
Den här helgen är vi uppbokade precis hela helgen med jobb, middag med vänner, förberedelser för byns luciatåg och så själva luciatåget i morgon. Så just nu ligger jag i soffan och försöker samla kraft inför de här två dagarna. Sen går veckan i ett med massor av jobb, luciatåg för Axel på skolan och Isac har ljusfest på förskolan. Sen avslutar Axel veckan med luciadisco. Men vet ni, sen kommer helgen och då har vi två dagar som är helt oplanderade! Vi ska bara mysa hemma och äta långfrukost, klä granen, kolla på film och ta det lugnt! Jag längtar så det nästan gör lite ont i själen faktiskt
Ha en helt fantastisk helg! Och glöm inte att kolla in här i morgon, för då har jag roliga grejer på G <3

0
Kommentera

Enkel saffransfudge till jul

saffransfudge
 
Hur går det med julförberedelserna? Har ni börjat så smått? Det är ju faktiskt bara lite drygt två veckor kvar till jul nu! Alltså jag önskar det fanns 5 adventshelger, då fick man liksom en helg till då det är ok att frossa i tända ljus, mys, glögg och pepparkakor. Men men, nästa år kanske vi helt enkelt ska börja en vecka tidigare? Lägga in det i kalendern redan nu?
I veckan har jag i alla fall provbakat lite julgodis. Bland annat den en silkeslen saffransfudge! Dra mig baklänges så gott! Och oförskämt enkelt att göra! Jag har läst att många som börjar i god tid fryser in julgodiset och sen tar fram lagom till jul. Någon som testat? Låter ju supersmidigt. Här äts allt upp annars..
saffransfudge
En sak som är väl värd att investera i när man gör just julgodis är en bra termometer. Jag behöver verkligen investera i en ny, eller vad säger du Josefin?!?!  För det är så mycket enklare att veta exakt när kola och fudge är klar om man har en termometer. Sen kan man såklart även använda sig av kulprovet bara för att vara extra säker på att få rätt konsistens. Nästa vecka kommer en guide till vilka temperaturer som gäller för olika slags godis här på bloggen. Så håll utkik.
En annan sak man alltid ska tänka på är att det inte ska stormkoka. Just fudge har jag upplevt kan bli lite grynig då.
saffransfudge
Den här enkla fudgen är verkligen något för saffransälskaren! Len och mjuk i konsistensen och med en riktigt god saffranssmak. Hade man velat är det gott att låta saffranet dra i lite likör eller liknande innan. Det bryter av allt det söta lite.
 
Saffransfudge:
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g vit choklad
1/2 g saffran (1 pkt)
ev 1 msk likör (mandellikör skulle säkert vara supergott!!)
Blanda grädde och socker i en kastrull. Koka till ca 120°C eller tills smeten klarar ett kulprov. Tag kastrullen från värmen och tillsätt saffran. Hacka chokladen och blanda i den. Rör tills all choklad smällt helt. Placera ett bakplåtspapper i en avlång brödform och häll i fudgen. Låt stelna helt i kylen, gärna över natten. Skär sedan i kuber. Förvara svalt.

6
Kommentera

Pepparkaksgrottor med Dumle

  pepparkaksgrottor-

Hej alla fina läsare!

Idag tänkte jag lägga upp ett härligt recept på pepparkaksgrottor. Som en variant på den klassiska hallongrottan ni vet? Fast här har degen fått ljuvlig smak av pepparkakskrydda och istället för en klick sylt har jag lagt i en dumle med pepparkakssmak. Gissa hur gott det här blev då?
Har man ingen dumle hemma går det precis lika bra att fylla kakorna med lingonsylt. Ibland kan det bara vara lite skönt att ta en klassisk kaka som många känner igen och sen göra en liten twist på det! Och personligen älskar jag att smaksätta i princip allt med pepparkakskryda, det blir ju så galet gott!

pepparkaksgrottor-

Just nu sitter jag uppkrupen i soffan med ett täcke virat runt mig. Igår började en av mina visdomständer spöka igen, eller det är tandköttet runt om som blir inflammerat. Det här händer tyvärr då och då och är något jag haft problem med i över 10 år nu. Fick massor av bra tips från er läsare på instagram, verkar vara ett vanligt problem det här.
Men den här gången gick värken ända upp i örat, genom hela käken och ner i halsen, så ont brukar jag inte ha. Tvärdäckade tidigt på soffan i gå kväll och sen har jag drömt mardrömmar, feberdrömmar, svettats och frusit som en galning hela natten. När jag vaknade vid 6 kändes det som om halva ansiktet var uppsvällt, men hade inte alls lika ont längre. Somnade dock om till kl 9 och jag har fortfarande inte fått mycket gjort idag. Känner mig helt slut! Så kroppen jobbade nog på rätt hårt inatt. Men det är snart dags att ta en dusch. Ska till Stockholm i em. Först för att träffa Josefin på Loppikontoret då vi ska filma en grej och sen ska jag på ett event med Influact och Kitchen Aid. Dagens jobbplan sprack totalt kan man ju säga, så får försöka ta igen det på onsdag och torsdag..

pepparkaksgrottor-

De här små kakorna är perfekta att baka tillsammans med barnen då det är lite lagom med moment som faktiskt barnen kan vara med på. Rulla, lägga i formar, ta av pappret på godisarna, äta godisarna, fylla kakorna med godisarna.. Ja ni förstår. Perfekt litet pyssel om man tröttnat på att baka pepparkakor vid det här laget.

Pepparkaksgrottor med Dumle:

200 g smör
1 dl strösocker
1/1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
4 1/2 dl vetemjöl

Dumle med pepparkakssmak

Rör smör och socker riktigt mjukt. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. Forma till bollar och lägg i småkaksformar.
Tag bort pappret från dumlen och tryck ner en hel dumle i varje kaka. Låt stå kallt minst 30 minuter. Grädda i 175 °C i cirka 15 minuter. Låt svalna helt. Förvara i burk med tättlock.

Vilken är din favoritkaka så här till jul? Är det den klassiska pepparkakan eller gillar du något annat?

4
Kommentera

5 goda fiskrecept

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Även om första advent har passerat och vi nu så snött får börja frossa i allt gott julen för med sig måste vi ju fortfarande äta helt vanlig vardagsmat i veckorna. En kan ju inte äta julmat från första december till jul, det är ju liksom lite ohållbart. Därför tipsar jag idag om 5 goda fiskrecept. Många har svårt för att hitta på nya sätt att servera fisk, därför bjuder jag idag på allt från hemgjorda fiskpinnar, till fisksoppa med saffran och fiskgratäng. Det ena godare än det andra om du frågar mig 🙂
 
Först ut är fiskpinnarna. Så otroligt gott, men framförallt enkelt att göra själv! Jag tillagar alltid mina i ugnen, inget stekande, inget vändande och trixande. Bara fina små goda fiskpinnar <3
fisksoppa med saffran
En annan riktigt god fiskrätt är fisksoppa med saffran. Kanske inte en vardagsrätt, men passar utmärkt som fredagsmys eller varför inte som en god förrätt så här i adventstider! Saffran i mat kan vara lite klurigt. Men i fisksoppa är det bara så gott tycker jag!
fylld lax i ugn
Senaste favoriten hemma hos oss är fylld lax i ugn. Här har jag fyllt laxen med röd pesto och fetaost. En klockren och väldigt bra kombination som ni bara måste testa!
fisk i ugn med skagenröra
Den här fisken med skagenröra är en storfavorit hos många och jag har fått massor av uppskattande kommentarer om denna. En riktig vardagsfavorit hos oss!
fiskgratäng
Fiskgratäng. Många har väldigt dåliga barndomsminnen och ryser nästan lite vid blotta tanken kring denna maträtt. MEN det finns ju så många goda varianter man kan göra av fiskgratäng. Här med en riktigt god sås och ett krämigt broccolimos. MUMS så gott!
chokladmousse med pepparkakssmak
Vi är ju ändå inne i december. Glöggmingel, glöttträffar och julbort avlöser varandra. Och vad passar då bättre än chokladmousse med pepparkakssmak? Så gott! Perfekt till efterrätt, eller gör i små glas och servera på glöggträffen. MUMS!
 
Ha en riktigt härlig start på veckan mina vänner <3
 

0
Kommentera