Idag kör jag igång en superhärlig tävling på INSTAGRAM där ni har möjlighet att vinna TVÅ exemplar av Systrarna Eisenmans härliga boj Mingelmat!
En perfekt bok så här års då glöggmingel och adventsmys står för dörren. Boken innehåller hela 565 recept på snittar, snacks och smårätter! Rena drömmen för dig som ska anordna en mysig kväll för vänner och familj med andra ord! För att vara med och tävla, så klicka dig in på instagram. Där finns alla tävlingsregler.
Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig fredagskväll! Här ska vi för första gången på länge bara ha en lugn och skön hemmakväll hela familjen. Som jag sett fram emot det!
Kram på er alla, så hörs vi mer under helgen! Och glöm inte bort att vara med och tävla!
Alltså det finns ju så mycket gott att äta här i världen. Och allt är faktiskt inte onyttigt. En del saker är faktiskt riktigt goda! Som krispiga, lite salta grönkålschips. Ett perfekt snacks att ta till så här inför den kommande helgen.
Grönkål är helt i säsong just nu så det är bara att passa på att göra sig ett par omgångar grönkålschips.
Äter man inte upp alla chips på en gång är de perfekta att strö över en sallad eller kanske använd till att toppa tilltuggen till glöggminglet med. Det ger fin färg och lite extra textur!
Jag är en människa som älskar att småäta. Hellre än att äta ett rejält mål mat går och och stoppar i mig något då och då. Vilket inte alls är bra och något jag försöker jobba bort. Men på kvällar eller när jag sitter många timmar framför datorn är det som om jag inte överlever om jag inte får äta på något! Då är grönkålschips perfekt att ta till. Inte nog med att de är enkla att göra, de går ruskigt fort också. Och innehåller bara 3 ingredienser. Bra va! Sen är det klart att grönkålschips aldrig kan ersätta smaken av vanliga chips och har man svårt för kål är det här kanske inget för dig. Men det kan vara värt att testa! Det är salt, lite krispigt och gott, tycker jag!
Nu ska jag strax hämta upp barnen på skola och förskola. Mammahjärtat mår lite dåligt efter att ha varit borta större delen av förra veckan och hela dagen igår. Så idag blir det att hämta tidigt och sen åka till badhuset. Det ska bli himla mysigt. Sen väntar en hel helg då vi bara ska ha mys och umgås. I morgon har jag lovat Isac att vi ska baka chokladbollar och sen tänkte jag testa ett nytt tacorecept till kvällen. Blir det bra ankommer det upp här på bloggen sen 🙂 Enkla grönkålschips:
200 g grönkål
ca 1 msk olivolja
flingsalt
Ansa grönkålen genom att skära bort den tjocka stamman i mitten. Skär ner kålen i mindre bitar. Lägg i en skål och ringla över olja och flingsalt. Massera in allt ordentligt. Torka i 200°C varm ugn i cirka 7-10 minuter. Kålen ska vara krispig men inte bränd.
I morgon kommer det upp en himla fin tävling på instagram som ni inte vill missa, så håll utkik efter den!
Har du testat grönkålschips? Vad tyckte du i så fall?
En av de absolut bästa sakerna med mitt yrke är att man får träffa väldigt många spännande, trevliga och inspirerande personer. Som i helgen när jag äntligen fick möjlighet att träff Monica och Lisa Eisenman. Kanske mer kända som systrarna Eisenman. Kokboksförfattarna vars böcker jag lusläst från pärm till pärm. Speciellt de där första åren efter att jag började blogga. Jag har faktiskt alla deras böcker och de har under åren varit en enorm inspirationskälla! Och nu är vi bloggkollegor! Hur coolt är inte det egentligen?
Jag har kollat igenom deras oroliga arkiv med recept och hittat 5 favoriter som jag tänkte passa på att tipsa er om!
Först ur är den här härliga pastan. Pasta med grönkål, pinjenötter, citron och parmesan. Alltså hur gott lät inte det?
Något jag aldrig testat at göra själv är pasta. Men efter att ha kollat igenom alla härliga recept och fastnat för det här på hemgjord pasta, så tänker jag att kanske är det dags att ta sig i kragen och testa. Det verkar ju faktiskt inte så farligt svårt, och ser otroligt gott ut!
Har du gjort egen pasta nån gång?
Nu finns det ju inte bara massor av goda recept på mat hos mina kära bloggkollegor, det finns en hel del sötsaker också 🙂 Här är ett recept på chokladbollar gjorda på dadlar och jordnötssmör. Fulla med energi och ser så goda ut!
Är man sugen på en riktigt chokladig chokladkaka har jag nu hittat receptet! Hur god ser inte den här saftiga chokladkakan ut?! Ett måste att testa känner jag!
Det sista receptet jag tänkte tipsa om idag är deras hemgjorda granola. Den här har jag testat och den är så god! Perfekt att toppas frukostyoghurten med!
I helgen som var fick jag äntligen möjlighet att träffa Lisa och Monica. Så glada och trevliga! Att de nu bestämt sig för att satsa på bloggandet tycker jag är riktigt kul! Ni hittar dom på deras blogg systrarna Eisenman och deras instagramkonto.
Håll lite utkik mot slutet av veckan, då kommer jag nämligen ha en superfin tävling på instagram där du kan vinna två fina böcker från systrarna Eisenman! Det vill du inte missa!
Halva november har redan passerat och vi är med full fart på väg mot december! Varje år tycker jag det är kul att hitta på något nytt att bjuda på till glöggkvällar eller kanske till självaste julafton. Just nu verkar budapestrulle vara otroligt populärt då jag ser att ni är många som söker på det och hamnar hos mig. Därför tänkte jag, kan man inte göra en julig variant av denna folkkära bakelse?
Och visst kunde man det. Gott folk, låt mig presentera budapestrulle med saffran och lingon!
’
Kanske det godaste jag bakat på länge. Den härliga marängen fick precis lagom mycket saffranssmak och de lite sura lingonen bröt fint av mitt i allt det söta. En perfekt kombination med andra ord!
I en klassisk budapestrulle ska man använda malda hasselnötter. Men jag kände att mandel måste passa lite bättre till just saffranet. Jag passade även på att lösa upp saffranet i en skvätt amaretto, vilket gav bakelsen ytterligare en liten skjuts i helt rätt riktning.
Är du rädd att lingonen blir för sura så kan du sockra dom lätt först, men det är helt en smaksak. Jag gillar kontrasten mellan det söta och det sura, medan andra tycker att bakelser faktiskt SKA vara söta. Så där väljer du helt själv hur du gör.
När jag skivat upp min budapestrulle strödde jag över lite krossad pepparkaka. Det blev verkligen pricken över i kan jag säga!
Att baka en budapestrulle är absolut inte svårt, utan är faktiskt ganska enkelt och lättbakat. Men det känns riktigt lyxigt! Perfekt att bjuda på så här i snart juletider! En annan fördel är att det naturligt är glutenfritt. Perfekt att baka om man har gäster som är glutenintoleranta 🙂 Budapestrulle med saffran och lingon, ca 8 bitar:
4 äggvitor
1 + 1 dl strösocker
1/2 g saffran
1 tsk amaretto
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl maizena/potatismjöl
ca 3 dl grädde
ca 2 dl frysta lingon
ev strösocker
pepparkakor
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt undertiden 1 dl socker, lite i taget tills du får en glansig och fin maräng.Blanda ut saffranet i lite amaretto, tillsätt det i marängen.
Blanda samman 1 dl socker, hasselnötsmjöl och maizena. Rör om så allt blandas väl. Vänd ned mjölblandningen i marängen försiktigt med hjälp av en slickepott.
Fyll en spritspåse med marängsmeten. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa sedan ut smeten i långa, täta, jämna rader. Grädda i 175 °C i cirka 20 minuter. Glänta lite på ugnsluckan och släpp ut lite fukt efter cirka halva tiden. Låt svalna något. Vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Drag försiktigt av det gamla bakplåtspappret. Sitter det väldigt mycket fast kan du prova att fukta det lite innan du lossar.
Vispa grädden och bred ut ett tunt lager över hela bottnen (ta inte förryckte grädde, då blir det svårt att rulla ihop den sen). Fördela frysta lingon över grädden (sockra ev lingonen innan). Börja rulla från ena långsidan, försök att få en så tight rulle du kan utan att platta till den. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen med skarven nedåt.
Linda in i bakplåtspapper och låt vila cirka en timme. Dela rullen i 8 lika stora delar. Krossa pepparkakor och strö över.
Supergott till en kopp rykande glögg eller till en kopp kaffe. Ni bara måste testa!
Måndag morgon, solen har precis orkat upp på en klarblå himmel och det är dags att presentera veckans mat. Den här veckan har jag plockat fram 5 härliga kycklingrecept.
Här hemma är kyckling snabb och härlig vardagsmat och när jag inte riktigt vet vad jag ska laga så brukar jag ta till några av de här recepten. Enkla goda och omtyckta av hela familjen!
Först ut, en supergod och lättlagad kycklinggryta med pesto. Kyckling och pesto måste jag ändå säga är väldigt bra vänner. Servera råris, mathavre eller kanske bara en härlig sallad till!
Två andra smakkombinationer jag gillar är kyckling och ajvar. Så enkel vardagsmat att det nästan är löjligt! När inspirationen är noll, då tar jag ofta till just den här härliga grytan med ajvar.
Mina barn älskar kycklingklubbor, och jag förstår dom! Just de här har jag tillagat på låg värme i min crock pot. Men det går självklart bara att köra dom i ugnen om man känner för det!
En snabb och enkel kycklingpasta är aldrig fel! Kyckling, parmesan och soltorkade tomater är alla goda vänner som verkligen är grunden för en riktigt härlig middag!
Barnens favorit är nog ändå hemgjorda chicken nuggets. Riktigt enkla att göra och betydligt mycket godare än de helfabrikat du köper i butiken. Perfekt fredagsmys att sitta och doppa hemgjorda chicken nuggets i goda dipsåser!
Baka något gott under veckan eller till helgen. Vad sägs om sega kolakakor med choklad? Absolut bästa småkakan om du frågar mig 🙂
Nu har jag äntligen landat hemma efter en helt grym helg på Sthlm Food & Wine- Sveriges största mat & vinmässa. Jag tog beslutet att det nog var klokt att hålla sig hemma idag. Både knopp och kropp är helt slut efter helgen kan jag säga. Så jag har helt enkelt installerat mig i sängen och jobbar ett par timmar härifrån. Sen tror jag allt att det får bli en promenad i det härliga vädret. Lite sol och luft behövs efter en helg instängd i en stor mässhall!
Jag hoppas ni alla har en riktigt härlig start på veckan <3