Pepparkakssnittar

 

pepparkakssnittar
Om man kikar lite tillbaka i arkivet hittar man ett recept på Axels pepparkakssnuttar. Axel var 2 1/2 och döpte dom mina papperkakassnittar till pepparkakssnuttar. Ett betydligt sötare namn om du frågar mig 🙂
De här kakorna är perfekta att baka om man är sugen på pepparkakor eller något juligt, men inte har ork, tid och lust att stå i köket massa timmar. De bakas på samma sätt som sirapskakor och blir så grymt goda! Nu har ju Axel hunnit bli drygt 6 år, men han gillar dom precis lika mycket fortfarande! Den här gången fick jag dom sådär riktigt sega och goda, helt omöjligt att bara ta en av dom!
 
pepparkakssnittar
Kakorna är smaksatta med bland annat pepparkakskrydda. Men när jag var in på ICA i veckan var det tvärslut precis där man borde ha hittat massor av påsar med denna kryddblandning. Typiskt! Men då kom jag på att jag ju skulle beställa ekologisk pepparkakskrydda från Änga Gård till jul! Får bli helgens projekt att göra det!
Nu ska jag bara jobba klart, sen blir det att gå och sova. Är helt hysteriskt trött! Igår hade vi julfest på Loppikontoret. Alltså vilket härligt gäng vi är! Bartendern blandade drinkar och julmusiken pös ur högtalarna. Efter middagen lekte vi hela havet stormar, det har jag nog inte lekt på sisådär 20 år. Jag och Paula kom till final och det blev en stenhård kamp om sista stolen. Som jag tyvärr förlorade då jag först satte mig men sen tacklade hon mig brutalt av stolen så jag föll i golvet, Jag tror tusan jag fick ett blåmärke!
Vet inte när jag skrattade så sist.. Men kvällen blev rätt sen och jag var inte hemma i Sala förrän efter 1 någon gång i natt. På tok för sent för en småbarnsmamma som jag mitt i veckan 😉
 
 
Pepparkakssnittar:
150 gram smör
2 dl strösocker
3 msk sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
3 msk pepparkakskrydda
2 tsk kanel
Blanda smör och socker mjukt med elvisp, tillsätt sirapen.
Rör samman mjöl, bakpulver, vanilj, pepparkakskrydda och kanel. Ha i det i smörblandningen, blanda tills allt gått ihop till en deg. Känns den allt för torr kan du ha i lite mer sirap.
Dela degen i 4 lika stora delar och rulla ut dem till längder. Flytta över dem till 2 plåtar med bakplåtspapper och platta ut dem med hjälp av fingrarna.
Grädda i 200 °C i cirka 15 minuter. Ju kortare tid du gräddar ju segare kakor. Gräddar du dom lite längre blir de knapriga istället. Välj det du föredrar.

7
Kommentera

4 enkla recept på julgodis

 
wienernougat
Nu är november snart en minna blott och vi brakar rakt in i december om bara någon dag med allt vad det innebär! Därför tänkte jag redan idag tipsa er om 4 enkla recept på julgodis. För jag VET att ni är många där ute som redan smygstartat med julgodiset. Man måste ju faktiskt prova sig fram under december så man har den rätta uppsättningen att ge bort, duka fram eller äta helt själv till jul!
Jag vill faktiskt slå ett slag för det hemgjorda julgodiset i år! Kul projekt att göra med familjen eller vänner och en väldigt uppskattad present att ge bort! Jag själv har en hel lista med julgodis som ska provlagas och som ni förhoppningsvis får ta del av här innan jul!
 
Först ut är den här klassikern, wienernougat. Har du provat att göra egen någon gång? Så enkelt och fantastiskt gott! Ni bara måste testa!
pepparkakschokladbollar
Ett annat tips är att ta de väldigt uppskattade chokladbollarna och piffa till dom lite. De går garanterat hem hos alla barn, jag lovar! Chokladbollar med pepparkakssmak är ett måste till julens alla tillfällen!
hemgjord daim
Att göra egen daim är faktiskt inte alls svårt och blir kalasgott! Om du gillar att experimentera med smaker kan du använda apelsinchoklad på toppen, eller kanske någon annan favoritchoklad med smak. Blir supergott!
 
gräddkolaEn hederlig, vanlig gräddkola är ju faktiskt otroligt gott! Ibland trixar man till allt så himla mycket, när det enkla ofta är det goda! Så jag vill ändå slå ett slag för den här helt vanliga, enkla och klassiska gräddkolan. Den är alltid en vinnare på gottebordet!
 
Nu ska jag strax bege mig mot Loppikontoret där årets julfest går av stapeln. Så håll utkik på allas instagram och instastories ikväll för att hänga med oss på julfest! Kommer att bli grymt kul, det känner jag redan nu! Ett stort plus är att de valde ett väldigt bra tema för festen i år. Så håll utkik, alla kommer att vara grymt snygga!

2
Kommentera

5 goda recept med halloumi

 
Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Darlingar, det är måndag och sista veckan i november. Vad hände med hösten? Till helgen är det första advent och jag vet helt ärligt inte riktigt hur allt ska hinnas med innan julkarusellen drar igång.
Ett sätt är ju att underlätta det här med vardagsmaten. Under hela hösten har jag haft olika teman på veckans mat. Allt från min familjs stora favoriträtter, till mina bästa recept på fisk, kyckling, pasta och vegetariskt. Men den här veckan föll turen på halloumi. Alltså vilket uppsving denna produkt fått de senaste åren. Från att från början bara varit något man misslyckades totalt med när man grillade (hur många paket halloumi har man inte bränt på grillen so far liksom). Till att idag vara något många faktiskt äter flera gånger i veckan! Personligen Ä L S K A R   jag halloumi. Och så gör hela min familj. Så att använda det som råvara är väldigt tacksamt hos oss.
Så den här veckan hittar ni 5 goda recept med halloumi här på Linnéas Skafferi.
Först tipsar jag om de här halloumibiffarna med morot. Jag har smaksatt dom med lite ajvar, men tillsätt de kryddor eller smaksättningar du gillar allra bäst för att få riktigt härlig smak på de här biffarna.
vegetarisk stroganoff med morors och halloumi
Vid det här laget är det här en klassiker hemma hos oss. Och barnens stora favorit. Och jag förstår dom, det är liksom barnsligt gott. Och så lättlagat. Stroganoff med halloumi och morötter. Tydligen gillar jag kombon av halloumi och morot, då jag upptäckt att jag har det i flera recept. Kanske är det ostens sälta mot morotens sötma som blir full pott smakmässigt?
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
Jag har tappat räkningen på hur många kommentarer jag fått om den här lasagnen nu. Så uppskattad av så många. Vilket jag tycker är himla kul! Den får det bli till middag i veckan hos oss. Lasagne med halloumi. 
vegetarisk pytt i panna
Jag älskar att plocka ihop av vad som finns hemma och bara trolla fram lite god vardagsmat av det. Sen kallar jag det bara för pytt i panna. Får man sen pytt i panna över, men det inte riktigt räcker till alla. Då kan man koka lite matvete och blanda i tillsammans med lite mer grönsaker. Då har man helt plötsligt en riktigt matig sallad. Och vad passar bättre än att steka på lite halloumi till det?
amarantsallad med halloumi och rödbetshummus
Och på tal om sallad, alltså sallad <3 halloumi. Jag älskar att ha halloumi till sallad, och här har jag gjort en grymt god rödbetshummus som går så fint ihop med sältan. Sån här mat äter jag gärna när jag får bestämma helt själv och inte behöver ta hänsyn till va resten av familjen gillar Till just den här salladen hade jag även amarant, så gott!
 
pepparkakskladdkaka
Och på tal om godsaker. Alltså har ni testat pepparkakskaddkaka någon gång? Om inte. Baka en nu! Eller i alla fall till helgen. Ok? Så jäkla gott!

18
Kommentera

Enkelt recept på focaccia

focaccia
Hej du härliga fredag!
Idag tänkte jag tipsa om ett bröd ni kan baka till helgen. Som ni kanske märkt på avsaknaden av matbröd är det här inte riktigt min grej. Jag har varken tålamodet eller dt riktiga intresset av att baka matbröd. Däremot älskar jag att äta det 🙂
Men, det finns ett par bröd jag ändå gillar att baka. Och focaccia är ett av dom! Det här lyckas jag alltid med! Så enkelt och gott, går dessutom utmärkt att variera!  Jag använder alltid samma grundrecept, sen är det bara att tillsätta olika smaksättningar. Jag gillar fetaost eller oliver allra bäst. Men det är också gott med kryddor och tomater!
focaccia
 
Jag var hemma hos mina föräldrar och bakade det här brödet i våras och använde då deras gjutjärnspannor att grädda bröden i. Det blev superba. Både smakmässigt och sen blev det väldigt snyggt att ställa fram hela stekpannan på bordet med brödet i! Men har man inga stekpannor som klarar av ugnen så går det bra att baka ut som på vanlig plåt istället. Det här receptet räcker till 2 större runda bröd eller ca 6 mindre. När man gör en diktning kan det bli superfint att göra mindre bröd och lägga på varje tallrik.
focaccia
Solen skiner, jag har sovit djupt och tungt hela natten och alla här hemma är på bra humör. Jag och Isac ska strax åka och fredagshandla allt viktigt, sen kommer Axel hem från skolan med två nya klasskompisar. Tänk så underbart att få vara barn och ha hittat nya fina vänner <3 När ens barn börjar ny skola är man ju alltid lite orolig som förälder hur det ska gå, ska dom få nya vänner eller kommer det bli jobbigt. Men Axel har fått så många nya vänner den här hösten. Så otroligt kul!
Ikväll blir det fredagsmys med familjen och i morgon ska barnen sova hos sin mormor och morfar. Sebastian ska iväg och träffa sina vänner och jag och min bästa Anna har äntligen bokat in en eftermiddag/kväll med lite shopping, bio och middag! Som jag längtat efter detta! Nu håller vi bara tummar och tår att alla förblir skapligt friska så vår date blir av…
 
Enkel focaccia, 2 bröd:
25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 nypa flingsalt
7 dl vetemjöl
tips på smaksättning:
färsk rosmarin
urkärnade oliver
fetaost
tomater
flingsalt
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, honung, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Strö över lite mjöl och täck sedan bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.
Ha upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Arbeta snabbt igenom degen och lägg dom i två gjutjärnsstekpannor. Tryck ut ordentligt. Ha i önskad smaksättningt. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Ringla över lite olja och salt, gör massa hål i den jästa degen med hjälp av fingrarna.
 
Har du inga bra stekpannor, grädda bröden på en vanlig plåt bara.
Grädda i 200 °C i cirka 20 minuter.

3
Kommentera

Mjuk pepparkaka

recept klassisk mjuk pepparkaka
Det är få saker som är godare än en klassisk mjuk pepparkaka tycker jag! Vi äter det väldigt sällan och därför blir det lite speciellt, känns nästan lite lyxigt liksom. Fast det egentligen bara är en mjuk kaka. Men just den här är bara så god!!
Jag föredrar den helt som den ät, med en god kopp kaffe till. Men vispar man lite grädde till och strör över lite lingon blir det mer som en dessert. Eller som här då jag gjort en len och härlig glasyr och hällt över. Då blir det mindre vardagsfika och mera festligt!
Det finns verkligen massor av olika recept på mjuk pepparkaka, men de allra flesta har två saker gemensamt. De innehåller fil/gräddfil och lingon. Och massa goda kryddor såklart! Och det här är inget undantag, nej här hittar ni allt man vill ha av en mjuk pepparkaka. Den är saftig och har massor av smak från kanel och nejlika. Så gott! Glasyren på toppen är helt frivillig. Jag tyckte det blev lite fint men är precis lika gott utan nästan. Men är ju en smaksak 🙂
recept klassisk mjuk pepparkaka
 
Idag blev det en dag hemma för mig och Isac. Han är inte jättesjuk, men har hostat i princip hela natten. Så det känns som jag inte har sovit något alls. Men det var dags för p4 Västmanland att komma hit och köra lite radio så då fick Isac vara hemma när jag ändå jobbar hemifrån hela dagen. Skönt för honom att få en lugn dag hemma medan jag jobbar.. Hoppas det hjälper att vara hemma och ta det lugnt ett par dagar nu så det inte blir värre av förkylningen. Sen börjar det visst härja magsjuka runt om oss också. Den hoppas jag verkligen vi klarar oss ifrån i år!
Nu ska jag passa på att jobba undan det sista, sen får vi åka och hämta Axel på fritids. Så hoppas jag på en lugn och skön kväll hemma sen!
 
Mjuk pepparkaka:
75 g smör
6 dl mjöl
3 1/2 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
3 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
1 klick smör och ströbröd till formen.
 
Smält smöret. Låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör i ägg, filmjölk och lingon i det avsvalnade smöret. Vänd i de torra ingredienserna och rör om väl.
Smörj och bröa en kakform. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.
Glasyr:
25 g smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk kanel
1 1/2 msk vatten
Smält smöret och rör i florsocker, kakao och kanel. Tillsätt sist vattnet. Rör om till en glansig glasyr.
Häll detta öve den avsvalnade kakan. Dekorera med lingon och florsocker.
Receptet har jag från början fått av en god vän till oss. Roders mjuka pepparkaka heter den egentligen. Jag har dock dragit ner lite på sockret och tillsatt lite ingefära och  mer kanel. Men det är verkligen en supergod mjuk pepparkaka som ni bara måste testa att baka! Perfekt att göra nu till helgen kanske?
 
 
Är ni på jakt efter en glutenfri mjuk pepparkaka kan jag tipsa om min fina bloggkollega Nina, som också precis vart i farten och bakat!
 

1
Kommentera