Vegetarisk grönsaksgratäng med fetaost

vegetarisk grönsaksgratäng’Som jag skrivit här så många gånger förr: enkel vardagsmat är det jag gillar allra, allra bäst att laga. Att fundera och klura ut nya goda recept. Som här, där jag gjort en vegetarisk grönsaksgratäng toppad med lite fetaost.
Har man inte tiden att låta den gå en stund i ugnen kan man äta den som en riktigt härlig sås,perfekt till lite pasta. Eller så kulle man säkert kunna lägga i ett gäng lasagneplattor och göra en god och enkel lasagne av det hela. Men vi åt den som en gratäng. Tillsammans med lite grönsaksbollar och sallad. Idag blev detta min lunch, och jag tror nästan den var ännu godare då! Idag hade jag lite pasta till. Så gott!
Basen till den här grönsaksgratängen är sådant som jag redan hade hemma. Krossade tomater, morötter, lök, paprika, vitlök och bönor. Just idag tog jag svarta bönor, men du kan med all säkerhet röra i kokta linser också.
Det viktiga när man lagar sån här mat är att inte glömma kryddorna. Ös på. Bara krossade tomater, morötter och paprika smakar inte så mycket i sig själva. Så här måste du våga krydda.
Ser ni på kanten av gratängen? Det är nästan som om tomatsåsen blivit lite karamelliserad, och det blir såå gott! Så ha tålamod och vänta tills gratängen ser ut så här. Det är det väl värt, jag lovar!
Istället för att riva över massa ost tog jag fetaost och smulade på toppen. Enkelt och ger massor av smak!
 
vegetarisk grönsaksgratäng
Alltså hur vackra är inte dessa brysselkål? Köpte dom här i veckan men har inte blivit av att jag lagat till dom än. Vad tycker ni jag ska göra med dom? Älskar brysselkål så kunde inte låta bli att köpa dom när de var så fina <3
 
Till gratängen då. Jag gjorde en ganska stor form. Jag gillar när det blir mat över så man har möjlighet till matlåda dagen efter. Känn dig fri att använda de kryddor och smaker du gillar bäst. Jag tog en ganska klassisk kryddkombination här som gör sig fint till pasta bland annat. Man hade nog även kunnat ha i lite hackade oliver om man kände för det.
 
Vegetarisk grönsaksgratäng med fetaost:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1/2 dl balsamvinäger
2 stora morötter
2 fp krossade tomater
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
1 buljongtärning
ca 1 dl vatten
2 paprikor
färsk persilja
1 fp svarta bönor
salt & svartpeppar
ca 150 g fetaost
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuka i lite olja. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt steka med någon minut. Riv morötterna grovt och ha i dom tillsammans med balsamvinägern och rör om.
Ha i krossade tomater, kryddor, buljong och vatten. Låt allt snabbt koka ihop. Skär ner paprikan i minde bitar och rör i tillsammans med massor av hackad färsk persilja och kokta svarta bönor. Smaka av med salt och peppar.
Ha upp såsen i en ugnssäker form och smula över fetaost. Gratinera i 220°C i cirka 30 minuter eller tills såsen tjocknat ordentligt.
Ät till vegobollar, korv, köttbiffar, pasta eller precis som den är med lite sallad och keso. MUMS!

13
Kommentera

Enkel mandelgröt

 
mandelgröt
Hej vintersverige! I natt föll den första riktiga snön här där jag bor, två fluffiga decimeter snö täcker nu hela världen utanför mitt fönster och allt jag vill är att dricka något varmt, äta pepparkakor, pyssla och ligga på soffan och läsa tidningar. Jag känner helt enkelt för att ha jullov. Men, det får vänta. Först har jag ett par fullspäckade veckor med jobb framför mig. Sen så.
Men idag när vi vaknade upp till denna vintervärld blev jag så otroligt sugen på varm gröt! Risgrynsgröt är gott någon gång ibland och kanske då till helgen. Istället kom jag på att jag kunde koka mig en portion mandelgröt. Gröten kryddade jag med kanel, kardemumma och vanilj. Det doftade helt fantastiskt i hela köket!
mandelgröt
Det fina med mandelgröt är att den naturligt är glutenfri, kokar man den dessutom på havremjölk eller annan växtbaserad mjölk passar den perfekt att servera till de som inte tål gluten eller mjölk. Värre är det för dom som inte tål mandel. Då får man helt enkelt välja ett annat alternativ 🙂
När jag skapar recept är min första tanke att det ska passa mig och min familj. Sedan brukar jag även försöka tänka till att recepten enkelt ska kunna anpassas ifall man har någon form av allergi. Som tyvärr många har idag. Det är helt omöjligt att ta fram recept som alla kan äta. Vissa är veganer, andra äter LCHF och en del äter bara pasta med ketchup. Men jag hoppas ändå att det ska finnas något här hos mig som alla kan bli inspirerade av.
mandelgröt
Gröten blir naturligt ganska söt, därför var det väldigt gott att bryta av allt det söta med lite sura lingon. Ja öste på ett gäng direkt från frysen. Supergott!
Annars tror jag en klick äppelmos också hade gjort sig riktigt bra till de här smakerna!
 
Mandelgröt är perfekt att göra som frukost eller mellanmål. Tack vare all härlig energi i mandlarna håller man sig mätt länge. Sånt gillar jag 🙂
 
Mandelgröt 1 port:
3 msk mandelmjöl
1 dl valfri mjölk
1 ägg
kardemumma
kanel
vaniljpulver
 
Blanda mandelmjöl, mjölk och ägg i en kastrull, tillsätt alla kryddor. Låt koka upp under omrörning. Koka tills gröten tjocknat.
Servera med iskall mjölk, hackade nötter och lingon.
 
Nu börjar det äntligen hända grejer här hemma! Efter en veckas förarbete har nu hallen fått sig ett första lager färg och i morgon är det matrummets tur. Jag längtar så tills allt är klart! Samtidigt som målaren är här och målar försöker jag jobba. Om ni kollar in mina stories på Instagram kan ni se hur det går… Haha, lite rörigt är det allt, men det fungerar. Förhoppningsvis är allt målat och klart på fredag. Som jag längtar!

11
Kommentera

5 vardagsrecept för hela familjen

fylld lax i ugnLjuva måndag, en helt ny och oskriven vecka ligger framför oss. En hel härlig vecka med dagar som ska fyllas med värdefulla ting och trevliga middagar.
I de bästa av värdar. Kanske kommer vi stressa oss igenom veckan och servera färdiga fiskpinnar med pulvermos? Just stressen kan jag inte hjälpa er med, men det där med trevliga och vällagade middagar, det kan jag kanske hjälpa till lite med! Den här veckan har jag plockat fram 5 vardagsrecept för hela familjen. Mat som vi lagar ofta och som min familj gillar. Stora som små!
Först är min senaste favorit, fylld lax. Så otroligt enkelt att göra men så gott! Har man bara pesto och soltorkade tomater hemma så kan man enkelt laga sig denna smaskiga middag. Funkar utmärkt att göra med kyckling också!
 
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Just nu är det här nog favoriten hemma hos mina barn! Och jag förstår dom, det är ju supergott! En vegetarisk stroganoff med morot och halloumi, perfekt vardagsmat som är enkel att laga!
kikärtsgryta
Har man en slow cooker är det här en riktigt god rätt att laga. En ljuvlig kikärtsgryta som får köka på låg värme riktigt länge så smakerna utvecklas. Så gott med alla kryddiga smaker. En middag helt i min stil! Jag lagar gärna mat i min Crock Pot, men har man ingen kan man självklart tillaga grytan på spisen.
 
kycklingratäng med ajvar
 
När fantasin flyr och jag inte har en aning om vad vi ska äta blir det ofta den här enkla kycklingratängen med ajvar. Enklare vardagsmat får man ju leta efter! Plus att barnen verkligen också gillar det. Så härligt med mat som alltid går hem hos alla!
klassisk köttfärsås med pasta
Får min 3-åring Isac bestämma skulle vi äta skabetti med kössfärsås alla dagar i veckan. Det är ALLTID han spontana svar när jag frågar vad vi ska äta. Men det är något magiskt med just spagetti med köttfärsås. Jag har inte träffat en unge som inte älskar det.
Vi äter det väldigt sällan (antagligen för att jag själv helst inte äter nötkött) så när mina barn väl får det är det nästan lite lyx!
Vilken mat går allra bäst hem hos er? Mina barn, speciellt 6-åringen är riktiga allätare och äter nog faktiskt allt.
 
Hemgjord glass utan maskin
Och får barnen och mannen bestämma hos oss, ja då äter dom gärna glass! Jag tänkte försöka nära en julig variant av denna hemgjorda glass som du gör helt utan maskin. Vad tror ni om det?
 

5
6 kommentarer
ANNONS

TÄVLING!

mingelmat
Idag kör jag igång en superhärlig tävling på INSTAGRAM där ni har möjlighet att vinna TVÅ exemplar av Systrarna Eisenmans härliga boj Mingelmat!
En perfekt bok så här års då glöggmingel och adventsmys står för dörren. Boken innehåller hela 565 recept på snittar, snacks och smårätter! Rena drömmen för dig som ska anordna en mysig kväll för vänner och familj med andra ord!
För att vara med och tävla, så klicka dig in på instagram. Där finns alla tävlingsregler.
 
Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig fredagskväll! Här ska vi för första gången på länge bara ha en lugn och skön hemmakväll hela familjen. Som jag sett fram emot det!
Kram på er alla, så hörs vi mer under helgen! Och glöm inte bort att vara med och tävla!

0
Kommentera

Enklaste snackset, hemgjorda grönkålschips

hemgjorda grönkålschips
Alltså det finns ju så mycket gott att äta här i världen. Och allt är faktiskt inte onyttigt. En del saker är faktiskt riktigt goda! Som krispiga, lite salta grönkålschips. Ett perfekt snacks att ta till så här inför den kommande helgen.
Grönkål är helt i säsong just nu så det är bara att passa på att göra sig ett par omgångar grönkålschips.
Äter man inte upp alla chips på en gång är de perfekta att strö över en sallad eller kanske använd till att toppa tilltuggen till glöggminglet med. Det ger fin färg och lite extra textur!
Jag är en människa som älskar att småäta. Hellre än att äta ett rejält mål mat går och och stoppar i mig något då och då. Vilket inte alls är bra och något jag försöker jobba bort. Men på kvällar eller när jag sitter många timmar framför datorn är det som om jag inte överlever om jag inte får äta på något! Då är grönkålschips perfekt att ta till. Inte nog med att de är enkla att göra, de går ruskigt fort också. Och innehåller bara 3 ingredienser. Bra va! Sen är det klart att grönkålschips aldrig kan ersätta smaken av vanliga chips och har man svårt för kål är det här kanske inget för dig. Men det kan vara värt att testa! Det är salt, lite krispigt och gott, tycker jag!
Nu ska jag strax hämta upp barnen på skola och förskola. Mammahjärtat mår lite dåligt efter att ha varit borta större delen av förra veckan och hela dagen igår. Så idag blir det att hämta tidigt och sen åka till badhuset. Det ska bli himla mysigt. Sen väntar en hel helg då vi bara ska ha mys och umgås. I morgon har jag lovat Isac att vi ska baka chokladbollar och sen tänkte jag testa ett nytt tacorecept till kvällen. Blir det bra ankommer det upp här på bloggen sen 🙂
Enkla grönkålschips:
200 g grönkål
ca 1 msk olivolja
flingsalt
Ansa grönkålen genom att skära bort den tjocka stamman i mitten. Skär ner kålen i mindre bitar. Lägg i en skål och ringla över olja och flingsalt. Massera in allt ordentligt. Torka i 200°C varm ugn i cirka 7-10 minuter. Kålen ska vara krispig men inte bränd.
I morgon kommer det upp en himla fin tävling på instagram som ni inte vill missa, så håll utkik efter den!
 
Har du testat grönkålschips? Vad tyckte du i så fall?

10
Kommentera