Mina 5 favoriter hos systrarna Eisenman

Gronkalspasta
 
En av de absolut bästa sakerna med mitt yrke är att man får träffa väldigt många spännande, trevliga och inspirerande personer. Som i helgen när jag äntligen fick möjlighet att träff Monica och Lisa Eisenman. Kanske mer kända som systrarna Eisenman. Kokboksförfattarna vars böcker jag lusläst från pärm till pärm. Speciellt de där första åren efter att jag började blogga. Jag har faktiskt alla deras böcker och de har under åren varit en enorm inspirationskälla! Och nu är vi bloggkollegor! Hur coolt är inte det egentligen?
Jag har kollat igenom deras oroliga arkiv med recept och hittat 5 favoriter som jag tänkte passa på att tipsa er om!
Först ur är den här härliga pastan. Pasta med grönkål, pinjenötter, citron och parmesan. Alltså hur gott lät inte det?
hemgjord pasta
Något jag aldrig testat at göra själv är pasta. Men efter att ha kollat igenom alla härliga recept och fastnat för det här på hemgjord pasta, så tänker jag att kanske är det dags att ta sig i kragen och testa. Det verkar ju faktiskt inte så farligt svårt, och ser otroligt gott ut!
Har du gjort egen pasta nån gång?
 
chokladboll2-768x1024
Nu finns det ju inte bara massor av goda recept på mat hos mina kära bloggkollegor, det finns en hel del sötsaker också 🙂 Här är ett recept på chokladbollar gjorda på dadlar och jordnötssmör. Fulla med energi och ser så goda ut!
 
 
SONY DSC
Är man sugen på en riktigt chokladig chokladkaka har jag nu hittat receptet! Hur god ser inte den här saftiga chokladkakan ut?! Ett måste att testa känner jag!
 
granola
Det sista receptet jag tänkte tipsa om idag är deras hemgjorda granola. Den här har jag testat och den är så god! Perfekt att toppas frukostyoghurten med!
 
I helgen som var fick jag äntligen möjlighet att träffa Lisa och Monica. Så glada och trevliga! Att de nu bestämt sig för att satsa på bloggandet tycker jag är riktigt kul! Ni hittar dom på deras blogg systrarna Eisenman och deras instagramkonto.
Håll lite utkik mot slutet av veckan, då kommer jag nämligen ha en superfin tävling på instagram där du kan vinna två fina böcker från systrarna Eisenman! Det vill du inte missa!

4
Kommentera

Budapestrulle med saffran

budapestrulle saffran
Halva november har redan passerat och vi är med full fart på väg mot december! Varje år tycker jag det är kul att hitta på något nytt att bjuda på till glöggkvällar eller kanske till självaste julafton. Just nu verkar budapestrulle vara otroligt populärt då jag ser att ni är många som söker på det och hamnar hos mig. Därför tänkte jag, kan man inte göra en julig variant av denna folkkära bakelse?
Och visst kunde man det. Gott folk, låt mig presentera budapestrulle med saffran och lingon!
budapestrulle saffran

Kanske det godaste jag bakat på länge. Den härliga marängen fick precis lagom mycket saffranssmak och de lite sura lingonen bröt fint av mitt i allt det söta. En perfekt kombination med andra ord!
I en klassisk budapestrulle ska man använda malda hasselnötter. Men jag kände att mandel måste passa lite bättre till just saffranet. Jag passade även på att lösa upp saffranet i en skvätt amaretto, vilket gav bakelsen ytterligare en liten skjuts i helt rätt riktning.
Är du rädd att lingonen blir för sura så kan du sockra dom lätt först, men det är helt en smaksak. Jag gillar kontrasten mellan det söta och det sura, medan andra tycker att bakelser faktiskt SKA vara söta. Så där väljer du helt själv hur du gör.
budapestrulle saffran
När jag skivat upp min budapestrulle strödde jag över lite krossad pepparkaka. Det blev verkligen pricken över i kan jag säga!
Att baka en budapestrulle är absolut inte svårt, utan är faktiskt ganska enkelt och lättbakat. Men det känns riktigt lyxigt! Perfekt att bjuda på så här i snart juletider! En annan fördel är att det naturligt är glutenfritt. Perfekt att baka om man har gäster som är glutenintoleranta 🙂
Budapestrulle med saffran och lingon, ca 8 bitar:
4 äggvitor
1 + 1 dl strösocker
1/2 g saffran
1 tsk amaretto
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl maizena/potatismjöl
ca 3 dl grädde
ca 2 dl frysta lingon
ev strösocker
pepparkakor
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt undertiden 1 dl socker, lite i taget tills du får en glansig och fin maräng.Blanda ut saffranet i lite amaretto, tillsätt det i marängen.
Blanda samman 1 dl socker, hasselnötsmjöl och maizena. Rör om så allt blandas väl. Vänd ned mjölblandningen i marängen försiktigt med hjälp av en slickepott.
Fyll en spritspåse med marängsmeten. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa sedan ut smeten i långa, täta, jämna rader. Grädda i 175 °C i cirka 20 minuter. Glänta lite på ugnsluckan och släpp ut lite fukt efter cirka halva tiden. Låt svalna något. Vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Drag försiktigt av det gamla bakplåtspappret. Sitter det väldigt mycket fast kan du prova att fukta det lite innan du lossar.
Vispa grädden och bred ut ett tunt lager över hela bottnen (ta inte förryckte grädde, då blir det svårt att rulla ihop den sen). Fördela frysta lingon över grädden (sockra ev lingonen innan). Börja rulla från ena långsidan, försök att få en så tight rulle du kan utan att platta till den. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen med skarven nedåt.
Linda in i bakplåtspapper och låt vila cirka en timme. Dela rullen i 8 lika stora delar. Krossa pepparkakor och strö över.
Supergott till en kopp rykande glögg eller till en kopp kaffe. Ni bara måste testa!

6
Kommentera

5 härliga kycklingrecept

kyckling med pesto och fetaost

Måndag morgon, solen har precis orkat upp på en klarblå himmel och det är dags att presentera veckans mat. Den här veckan har jag plockat fram 5 härliga kycklingrecept.
Här hemma är kyckling snabb och härlig vardagsmat och när jag inte riktigt vet vad jag ska laga så brukar jag ta till några av de här recepten. Enkla goda och omtyckta av hela familjen!

Först ut, en supergod och lättlagad kycklinggryta med pesto. Kyckling och pesto måste jag ändå säga är väldigt bra vänner. Servera råris, mathavre eller kanske bara en härlig sallad till!

enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål

Två andra smakkombinationer jag gillar är kyckling och ajvar. Så enkel vardagsmat att det nästan är löjligt! När inspirationen är noll, då tar jag ofta till just den här härliga grytan med ajvar.

kycklingklubbor i crock pot

Mina barn älskar kycklingklubbor, och jag förstår dom! Just de här har jag tillagat på låg värme i min crock pot. Men det går självklart bara att köra dom i ugnen om man känner för det!

snabb kycklingpasta

En snabb och enkel kycklingpasta är aldrig fel! Kyckling, parmesan och soltorkade tomater är alla goda vänner som verkligen är grunden för en riktigt härlig middag!

hemgjorda chicken nuggets nyttiga

Barnens favorit är nog ändå hemgjorda chicken nuggets. Riktigt enkla att göra och betydligt mycket godare än de helfabrikat du köper i butiken. Perfekt fredagsmys att sitta och doppa hemgjorda chicken nuggets i goda dipsåser!

kolakakor med choklad

Baka något gott under veckan eller till helgen. Vad sägs om sega kolakakor med choklad? Absolut bästa småkakan om du frågar mig 🙂

Nu har jag äntligen landat hemma efter en helt grym helg på Sthlm Food & Wine- Sveriges största mat & vinmässa. Jag tog beslutet att det nog var klokt att hålla sig hemma idag. Både knopp och kropp är helt slut efter helgen kan jag säga. Så jag har helt enkelt installerat mig i sängen och jobbar ett par timmar härifrån. Sen tror jag allt att det får bli en promenad i det härliga vädret. Lite sol och luft behövs efter en helg instängd i en stor mässhall!

Jag hoppas ni alla har en riktigt härlig start på veckan <3

4
Kommentera

Vietnamesiska sommarrullar

springrolls- vietnamesiska sommarrullar
Hallå lördag!
Idag drar dag 3 igång på Sthlm Food & Wine och vi har sågrymt kul här på mässan!
Men, det känns som jag konstant gått och småätit sedan i torsdags morgon, så nu är jag sjukt sugen på något fräscht och enkelt. Som Vietnamesiska sommarrullar, har ni testat det? Det är som vårrullar, fast inte friterade utan helt fräscha och goda. Man kan fylla dom med precis vad man vill, kött, kyckling eller bara med härliga grönsaker. Det är bara fantasin som sätter gränser här! Och jag tycker det är perfekt mat att bjuda på där man låter gästerna själva fylla sinna sommarrullar!
 
springrolls- vietnamesiska sommarrullar
Dag tre på mässan alltså och redan nu 20 minuter efter öppning är det full fart här med massor av härliga människor! Strax ska mina härliga bloggkollegor systrarna Eisenman visa hur man enkelt gör eget smör här i vår monter. Så är ni på mässan, kom förbi!
springrolls- vietnamesiska sommarrullar
 
Så letar ni efter uppslag till middag ikväll, testa Vietnamesiska sommarrullar. Kul att laga och så fräscht och gott!
Vietnamesiska sommarrullar:
50 g glasnudlar
1 stor morot
1/2 gurka
1 röd paprika
ca 100 g rödkål
1 avokado
1 mango
ca 100 g edamamebönor
små salladsblad
2 limefrukter
12 st runda rispapper (finns i asiatiska hyllan)
ev färska räkor, bitar av lax eller kyckling
Dippsås:
1 msk jordnötssmör
1 msk hett vatten
2 msk soya
1 msk risvinäger
vita sesamfrön
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
Skär morot, gurka, paprika, rödkål och avokado i riktigt fina strimlor. Skär mangon i små bitar.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt.
Doppa ett rispapper åt gången i vattnet. Det skall precis mjukna. Lägg ut det på en fuktig handduk. Lägg på en liten bunt av din fyllning mitt på rispappret, pressa över lite lime. Rulla ifrån dig ett varv, vik in sidorna och rulla sedan till en tight rulle. Upprepa med resterande rispapper.
Lägg jordnötssmöret i en skål, ha på det heta vattnet och blanda väl. Ha i soya, sesamolja och vita sesamfrön.
 

3
Kommentera

Kom och träffa oss på Sthlm Food & Wine!

linneas skafferi sthlm född & wine
Idag drar årets härliga mat och vinvässa, Sthlm Food & Wine igång. Och i år har jag och Gustav från bloggen Jävligt Gott i samarbete med Sthlm Food & WIne och matbloggspriset en strålande fin matbloggsmonter! Där kommer jag och Gustav laga mat och ha otroligt spännande och härliga gäster på besök under hela helgen! Mässan börjar alltså idag och är öppen till på söndag! Så vill ni komma och träffas, hänga lite i vår monter, prata om recept, matbloggar eller helt enkelt bara umgås lite med oss så är ni varmt välkomna till vår matbloggsmonter!
 
Lite så här ser vårt schema ut för helgen.
Innan själva matbloggspriset delas ut idag torsdag hittar ni mig på stora scenen där jag lagar mat! Så passa på, kom och provsmaka!
 

TORSDAG

11.00 Mässan öppnar
13.30 – 14.00 Matbloggspriset delas ut – @Stora scenen
14.00- 14.30 Mingel: Mingel med vinnarna från Matbloggspriset – @Matbloggsmontern
15.00-15.45 Matlagning: Camila Hamid från @Mykitchenstories.se, Vinnare Årets bakblogg 2016 och 2 i Folkets Val 2017 bakar – @Matbloggsmontern

16.00-16.30 Samtal: ”Att lyckas med sitt matinstagrammande” med @Tuvessonskan och @Cashewkitchen – @Matbloggsmontern

17.00-17.45 Matlagning: @JävligtGott lagar mat och lär ut veganska matlagningstekniker – @Matbloggsmontern

FREDAG

10.00 Mässan öppnar

12.00-12.30 Matlagning: Linnea Seidel, @LinneasSkafferi lagar mat – @Matbloggsmontern

13.00-13.45 Matlagning: Gustav Johansson, @JävligtGott lagar mat och lär ut veganska matlagningstekniker – @Matbloggsmontern

14.30-15.00 Samtal: Zeina Mourtada från @Zeinaskitchen berättar om hur hon byggt upp ett av Sveriges största och mest engagerade matcommunitys

16.00-16.30 Samtal: Vart är bloggbranchen på väg? Influencers of Sweden + fler i trendspanande samtal – @Matbloggsmontern

17.30-18.00 Samtal: Att jobba med bloggare som strategi – samtal med företaget Smakbox – @Matbloggsmontern

18.15-19.00 Mingel: Bloggarmingel med Smakbox, Jävligt Gott och Linneas Skafferi – @Matbloggsmontern

 

LÖRDAG

10.00 Mässan öppnar
11.00-11.45 Matlagning: Systrarna Eisenman, @eisenmansisters, Lagar mat och signerar sin nya bok – @Matbloggsmontern
12.30 -13.45 Samtal:Bloggande kockar i offentlig verksamhet. Gustav leder ett samtal mellan @happyfoodbypetra,@Fredrikrosell, @Leilalagar och @nordefors – @Matbloggsmontern

14.00-14.45 Matlagning: med Petra Cavini, @happyfoodbypetra – Vinnare Matbloggspriset Folkets Val – @Matbloggsmontern

15.15-15.45 Samtal: Bloggare som aktiva konsumenter och recensenter – Samtal om Vegokommissionen mellan @Javligtgott och @vegologi

16.00-16.45 Matlagning: Gustav Johansson, @JävligtGott lagar mat i @Matbloggsmontern

SÖNDAG

11.00-11.30 Matlagning: Linnea Seidel, @LinneasSkafferi lagar mat – @Matbloggsmontern

12.00-12.45 Matlagning: Gustav Johansson, @JävligtGott lagar mat – @Matbloggsmontern

13.00-13.30 Bloggare som aktiva konsumenter och recensenter — Samtal om Vegokommissionen mellan Gustav och @vegologi

15.00-15.30 Samtal: Zeina Mourtada från @Zeinaskitchen berättar om hur hon byggt upp ett av Sveriges största och mest engagerade matcommunitys
 
Vi ses väl på mässan!?

0
Kommentera