Busenkel gryta med ajvar

 
 
enkel gryta med ajvar, kyckling brysselkål
Den här busenkla grytan mad ajvar representerar min matlagning, min matfilosofi och den här bloggen så väl. Det är enkelt. Det är gott, Det är snabblagat. Det går att variera i det oändliga. För mig är alla dessa saker viktiga. Viktiga för att jag ska få till mitt livspussel där jag vill servera familjen god och nyttig mat som enkelt lagas oavsett dag i veckan.
Det är då recept som dessa är livsviktiga. Där det egentligen inte spelar någon roll om du gör den på kyckling, falukorv, halloumi eller tofu. Eller om du använder philadelphiaost eller creme fraîche. Resultatet blir ungefär detsamma ändå. Men du har en otroligt bra bas att arbeta med. Ett basrecept du i princip kan laga en gång i veckan, men varje gång laga en ny rätt.
enkel gryta med ajvar, kyckling brysselkål
Just den här gången stekte jag kyckling och gjorde en ajvargryta med kyckling. Men föredrar falukorv så funkar det. Eller varför inte halloumi, det skulle säkert bli dögott.
Ajvar är något jag alltid försöker ha hemma. Det är liksom räddaren i nöden. Perfekt som en enkel kall sås tillsammans med lite turkisk yoghurt, som smaksättning i pastasås eller som här, i en gryta. När det kommer till mat vill jag inte krångla till det. Det finns sällan tid till det en helt vanlig tisdag. Och jag vet inte hur det är hos er, men här hemma går grytor av olika slag alltid hem. Själv föredrar jag att äta dom med massor av grönsaker och så kanske ett par matskedar ris eller så.
enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål
Just idag kände jag ett rejält sug efter brysselkål, alltså det är nog min favoritgrönsak. Jag brukar steka dom i lite smör, ringla lite honung över som tar udden av den värsta beskan och så massor av flingsalt. Varken mer eller mindre än så och det blir galet gott!
Dagen idag började ovanligt bra. Äntligen nådde jag en milstolpe och nu är ni över 10 000 som följer mig på instagram. Kanske inte en jättehög siffra för vissa, men om jag tänker på att det skulle stå 10 000 personer här ute i min trädgård och alla skulle följa mitt arbete, det jag gör, mina bilder och min vardag. Varje dag. Då är det ändå ganska coolt. Sen blev det en spontan kaffe som förhoppningvis kan leda till superroligt grejer här framöver.
Sen gick det liksom utför kan jag säga. Mamma ringer och säger att hon antagligen fått rosfeber, igen. (det visade sig vara rosfeber och allt är under kontroll nu med penicillin och grejer), det är grått, mulet och på tok för mörkt för att kunna fota fina bilder i dagsljus. När väl ljuset kommer ska jag flytta undan lite grejer och lyckas spräcka hela stortånageln. Det  gjorde  så   ont!!!! Eftersom jag var mitt uppe i massa jobb drog jag runt 3 minion-plåster och tänkte att jag får ta det där senare.. Kan säga att en spräckt stortånagel och 75 min yoga inte var bästa kombon ikväll.. Så strax ska jag ta och ta hand om min stackars tå.
Men dagen var ändå produktiv, tån gör bara lagom ont och mamma mår förhoppningsvis bättre. Så dagen slutar nog helt ok ändå..
 
Gryta med ajvar och kyckling:
700 g kyckling
15 cm purjolök
2 msk paprikapulver
200 g philadelphiaost (går bra att ta creme fraîche också)
2 dl ajvar
en skvätt vatten, kanske 1/2 dl
citron
färsk persilja
salt & peppar
Skär kycklingen i bitar och bryn hastigt i en gryta eller stekpanna. Strimla purjolöken fint och låt den steka med. Pudra över paprika.
Tillsätt sedan philadelphiaost, ajvar och lite vaken. Blanda om väl och låt puttra tills du har en tjock sås och kycklingen är helt klar. Smaka av med lite citron, finhackad persilja, salt och peppar.
 
Servera råris och goda grönsaker till.
Perfekt vardagsmat som inte ens tog 30 minuter att laga!

6
Kommentera

5 snabba middagar under 30 minuter

hemgjord gyros på kyckling
 
Den här veckan tipsar jag om 5 snabba middagar under 30 minuter. För vissa dagar är det bara så att middagen måste gå gott att laga. Men själv känner jag att det ändå bör vara god och vällagad mat. Främst eftersom JAG VET att det finns så mycket god mat som inte tar över en timme att laga. Alla de recept jag länkat till här tar runt 30 minuter att få till. Och ändå är det god och hemlagad mat!!
Som det här med att göra egen gyros, har du bara kryddorna färdigblandade och klara fixar du ihop den här middagen på ett litet kick! Gott en måndag, men även perfekt att göra istället för tacos en fredag! Vi har lagat det på vår muurikka och det blev verkligen toppengott!
köttfärsås med linser och morötter
Pasta med köttfärssås är ju en klassiker. Men det är faktiskt himla bra mat! Det går fort att laga och det går hem hos barnen. VARJE GÅNG! Här har jag drygat ut köttfärssåsen med massa linser och morötter. Bra för plånboken och för miljön.
Och gott i matlåda blir det också!
 
lax i ugn
Lax i ugn är en riktig räddare i nöden hemma hos oss. Jag brukar alltid se till att ha fiskfiléer i frysen hemma. Då vet jag att jag alltid kan få till en snabb middag. Tg bara upp lax eller torskfiléer på morgonen. Krydda och sen in i ugnen. Kokt potatis, ris eller broccolimos och en snabb kall sås till och maten är klar på 30 minuter. Är i princip enklare än falukorv och makaroner! Det här är också vår 6-årings favoriträtt 🙂
 

linssoppa

Soppa är lite underskattat tycker jag. Det finns faktiskt så många fördelar med denna rätt. Dels kan du i stort sett laga det av vad som finns hemma. Skruttiga små grönsaker och rotfrukter får nytt liv i en soppa, vilket gör den väldigt bra för miljön och plånboken. Sen är soppa otroligt bra att frysa in i portioner och sedan ta fram till lunch! En god smörgås till och lunchen/middagen är räddad.
Här har jag gjort en linssoppa med massor av goda kryddor! SÅ gott!

tortillapizza med kyckling

Det här har länge varit en riktig räddare. När man bara har ett paket tortillabröd, lite tomatsås eller som här pesto, grönsaker och ost hemma. Ja då kan man alltid göra tortillapizza! Precis som med gyrosen passar det lika fint en dag mitt i veckan som till fredagsmyset. Lätt som en plätt att laga och väldigt omtyckt!

snabb cheesecake i glas philadelphiaost

När vi ändå är igång på temat snabbt och enkelt finns det ingen annan dessert att tipsa om än denna snabba cheesecake i glas! Perfekt avslut på en god middag!

Vad lagar ni helst när det ska gå fort men ändå vara gott? Kom med härliga tips!

1
Kommentera

Frågestund!!

brunch

FRÅGESTUND!

Nu var det riktigt länge sedan vi hade en liten frågestund här i bloggen. Där ni får möjlighet att ställa de frågor ni undrar över! Stort som smått. Om mitt jobb, om mig, när drar jag ingång med youtube, om vad jag har för mig, kommer det bli en podd, eller om ni har några frågor kring recept, bilder eller så.
Det trillar då och då in frågor här på bloggen, jag försöker alltid svara men ibland kommer det annat emellan tyvärr!

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

I samma veva tänkte jag också passa på att fråga ER lite saker. Snart är det dags att sätta sig med planeringen för 2018. Vad ska hända under året, vilka är mina mål och drömmar. Så då undrar JAG:

  • Vad vill ni läsa om här på Linnéas Skafferi? Bakning, vego, vardagsmat, barnmat, kött, tips & trix? Vad är DU intresserad av?
  • Om jag skulle satsa på YouTube, vad skulle ni vilja se där?
  • Om jag startade en podd, vad skulle ni vilja att den handlade om?
  • Vilka andra kanaler följer ni mig i? Vet ni att jag finns både på instagram och Facebook?
  • Hur hittade du hit till bloggen?

 
Nu ska jag stänga ner datorn för en stund och försöka njuta ev en lite ledig fredag i det väldigt fina vädret som kom efter gårdagens oväder! Var nästan lite läskigt att gå och lägga sig när det blåste och regnade så ute! Men nu skiner solen från en blå himmel och det ser ut att bli en riktigt fin höstdag här i Sala. Vi fredagspeppar till tusen då jag och mina små pojkar är ensamma ikväll. Det blir Idol, och mys i soffan för hela slanten! Vad har ni för er denna härliga fredag?

0
Kommentera

Enkel dessert på 2 ingredienser- chokladfluff

chokladfluff med geisha chokladmousse
Helgen står inför dörren och vad passar då bättre än med ett tips om en makalöst god och enkel dessert?
Jag vet inte om ni har hört talas om fluff? Det är något man ofta använder till tårtfyllning. Men det är faktiskt precis lika gott att äta som dessert. Det blir som en chokladmousse, fast kanske inte riktigt lika fluffigt utan mer kompakt. Men makalöst gott!
En perfekt dessert att göra i ordning i förväg och bara ta fram när det ska serveras. Jag valde att smaksätta mitt fluff med geishachoklad. Men det går såklart bra att använda vad man gillar allra bäst. Mintkrokant, mörk choklad eller varför inte vit choklad!
chokladfluff med geisha chokladmousse
Chokladfluff är som sagt utmärkt att fylla tårtor med. Och eftersom du dessutom kan variera den i det oändliga är det bara din fantasi som sätter gränserna. Ta den choklad du gillar allra, allra bäst och använd den! Du kan även om du känner för det, smälta ner typ ahlgrensbilar eller annat godis och smaksätta med. Lite väl sött att äta som dessert, men kul fyllning i tårtan!
chokladfluff med geisha chokladmousse
Det underbara me den här enkla desserten är att du gör den på bara två (!!!!) ingredienser. Sånt passar mig alldeles utmärkt!
 
Nu ska jag stöka undan det sista jobbet här, sen hämta barnen och åka mot badhuset. Jag har haft så otroligt mycket jobb sista tiden och känner att bloggen blivit lite lidande. Men nu har jag betat av en rejäl puckel, så nu hoppas jag att jag får mer tid att lägga upp massa smarriga recept här! Sen har jag varit rejält förkyld i snart 6 veckor, men det börjar ge med sig nu och jag känner mig betydligt piggare, även om jag fortfarande hostar och snorar rejält!
 
Geishafluff, perfekt som dessert eller tårtfyllning:
200 g geishachoklad
3 dl vispgrädde
 
Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta ner i grädden på medelvärme. Det får inte koka! När all choklad smält, blanda om väl och låt svalna helt i kylskåp. Är chokladgrädden för varm kommer det inte gå att vispa den sen. Så låt det gärna svalna över natten eller så.
Vispa sedan upp chokladgrädden till en tjock och krämig konsistens. Använd som tårtfyllning eller ha upp i en spritspåse och spritsa i vackra glas. Toppa med lite hackade hasselnötter. Ställ svalt tills servering.
 
Ett otroligt enkelt och väldigt användbart recept!

18
Kommentera

Enklaste receptet på hel kyckling

hel kyckling i crock pot
En av mina favoriträtter är nog hel kyckling. Jag brukar antingen tillaga den i Crock Pot eller i ugnen. Så smidigt och enkelt, perfekt vardagsmat helt enkelt! Och herre så gott moset blir som du lagar tillsammans med kycklingen. Kanske det absolut godaste jag ätit!
Sötpotatisen, morötterna och sellerin tillagas tillsammans med kycklingen och får så otroligt god smak! Ni bara måste testa!

Jag har ju tillagat min kyckling i en Crock Pot, som är en slökokare. Perfekt att laga mat i då den sköter sig helt själv. Men har man ingen Crock Pot så går det självklart bra att tillaga kycklingen i en lergryta eller en vanlig gryta med lock i ugnen. Jag brukar då räkna ca 1 timme i ugnen per kilo kyckling.

Hel kyckling i crock pot eller ugn:

1 hel kyckling på drygt 1 kg
2 sötpotatisar
4 morötter
3 selleristjälkar
10 cm purjolök
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk ekologisk lantbuljong Reene Voltaires är en storfavorit här hemma
1 1/2 dl vatten
salt
svartpeppar

Tvätta och tärna potatis och morötter. Skär selleri och purjolök i rejäla bitar. Skala och skär lök och vitlök i stora bitar.
Lägg allt i botten på crock potten eller i din gryta. Ta lite av rotfrukterna och fyll kycklingen med. Lägg kycklingen ovanpå alla rotfrukter. Slå över vattnet. Krydda med lantbuljong, salt och svartpeppar.

Jag körde kycklingen på låg värme i cirka 6 timmar.
I ugnen brukar jag räkna 1 timme/kilo.

Tag ur kycklingen och lägg på en ugnsplåt. Värm ugnen till 225 °C och grilläge. Ställ in kycklingen och låt den få lite färg..
Tag upp alla rotfrukter och mixa till ett mos med en stavmixer. Späd med lite av buljongen du har i grytan. Klicka i lite smör i moset och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar.

Middagen är serverad!

Både barn och vuxna verkligen älskar den här maten!

2
Kommentera