5 lätta och goda middagar

vegetarisk stroganoff med svamp

Hej måndag och en ny härlig vecka!
Just nu känner jag för enkel och ganska snabb matlagning. Med recept som inte innehåller tusen ingredienser. Därför knåpade jag ihop en veckomatsedel med 5 lätta middagar. De är inte krångliga att tillaga, de kräver inte massor av tid eller råvaror. Utan det är enkel och god vardagsmat helt enkelt. Precis som jag vill ha det!

Först, en vegetarisk stroganoff. Här gjord på enbart champinjoner, men jag kan garantera att det blir supergott att steka lite halloumi och ha i också!

ugnsbakad lax med parmesan, vitlök och räkor

Lax i ugn med parmesan, vitlök och räkor. En himla god kombination som passar att äta vilken dag i veckan som helst! Jag älskar att tillaga olika sorters fiskfiléer i ugn. Det är den ultimata vardagsmaten och det går alltid hem hos oss!

köttfärssoppa med morötter
Köttfärssoppa är en riktig klassiker hemma hos oss vid det här laget! Ett recept jag lagat massor av gånger! Får man soppa över passar det utmärkt att servera pasta till och äta som spagetti och köttfärssås dag 2! Bra va!?
I veckan tänkte jag försöka göra en vegetarisk variant av den här favoriten. Jag tror det kommer att bli toppengott!
hemgjord shish kebab
Sish kebab kan ju låta lite småjobbigt att laga själv, men det är det verkligen inte, jag lovar! En enkel rätt som du får klart på lite mer än 30 minuter. Servera med råris, sallad och fetaoströra. Supergott1
kycklinggryta
Kanske ett var mina favoritrecept hittar ni här! En kycklinggryta med ajvar som jag lagar ofta. Ibland tillsätter jag lite creme fraîche. Ibland inte. Enkel att variera och framförallt, lätt att laga!
chokladfluff med geisha chokladmousse
På tal om enkla recept! Den här ljuvliga chokladmoussen gör du på endast 2 ingredienser och är så otroligt god, ni bara måste testa! Perfekt avslut på en god matvecka!
Nu hoppas jag att ni hittat lite inspiration till lättsam matlagning under veckan. Där man får en god och bra middag, utan allt för stor ansträngning.
Förra veckans tema var 5 snabba middagar under 30 minuter, kika gärna där också för lite tips!
 
Ha en helt fantastisk start på veckan <3

3
Kommentera

Makalöst god kladdkaka med kola och dumle

kladdkaka med kola och dumle
 
Kladdkaka. Kan det vara världens bästa uppfinning kanske? Lätt att baka och går att variera i det oändliga! Som den här, kladdkaka med kola, dumlesnack och härlig chokladganache.. Gissa hur gott det var? Känns riktigt lyxigt men är busenkel att baka. Perfekt till helgens fika!
Har ni föresten testat dumlesnack? Kanske mitt godaste godis just nu och perfekt att ha till denna kladdkaka. Hittar man inga dumlesnack går det såklart bra med vanlig dumle också. Men det blir liksom lite extra krispigt med dessa!
kladdkaka med kola oh dumle
Nu finns det ju färdig dulche de leche att köpa på burk vilket är himla smidigt. Förut fick jag alltid koka kondenserad mjölk i flera timmar för att få till den härlig krämiga kolasåsen. Nu är det bara att grabba tag i en burk på mataffären. Perfekt!
 
Idag är jag i Stockholm igen, två gånger på en och samma vecka blev det visst. Först ett möte på Loppi och sen efter lunch ska jag på ett spännande YouTube-boot camp. Ska bli intressant att se vad eftermiddagen kommer att bjuda på 🙂 Det verkar som om vi blir riktigt många bloggare där idag, så idag är det verkligen en bättre fredag helt enkelt!
kladdkaka med kola och dumle
 
Kladdkaka går ju som sagt att variera efter vad man är sugen på för stunden. Såg en härlig bild hos Frida på en liknande kladdkaka och blev så inspirerad att jag måste göra en egen variant! Har ni förresten kollat in hennes kladdkaka-arkiv!?  87 stycken hittar ni där! Helt galet 🙂
 
Kladdkaka med kola och dumle:
125 g smör
3 dl muscovadoströsocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 1/2 dl dulche de leche
200 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1 påse dumlesnack
Smält smöret i en kastrull. Ha i sockret och rör om väl. Knäck i äggen, ett i taget under omrörning. Tillsätt mjöl, kakao och vanilj. Vänd ihop till en slät smet. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och ha i smeten. Klicka ut kolan i små klickar över den ogräddade kladdkaka. Dra runt kolan med hjälp av en tandpetare eller kniv så den fördelas i kakan. Tänk på att kolan inte gräddas, så blir det för stora klumpar bli det väldigt, väldigt kladdigt..
Grädda i 200°C i cirka 15 minuter eller tills kakans kanter börjat bli fasta men kakan fortfarande är kladdig. Låt svalna helt, gärna i kylen.
Värm choklad och grädde i en kastrull och rör tills all choklad har smält. Akta så det inte bränns vid.
Häll detta över den kalla kakan. Dela dumlesnacks och fördela över kakan.
Låt stå svalt en stund innan ni sätter tänderna i den.
 

5
Kommentera

Rödbetsgratäng med solroskärnor och fetaost

gratäng med rödbetor
 
Som jag tidigare skrivit älskar jag att förenkla vardagen när det kommer till vardagsmaten. Och där är gratänger och grytor en superbra grej att ta till. Men det är ju också väldigt kul att variera sig lite. Därför testade jag att göra en rödbetsgratäng här i veckan. Jag åt den precis som den var med lite sallad och keso, medan resten av familjen åt stekt frukostkorv till.
Rödbetor är ju rätt söta i sig, därför är det gott med något lite salt till. Som tillexempel fetaost eller annan ost med mycket smak i. Rödbetor innehåller ju även en hel del vätska, därför tillsatte jag en burk philadelphiaost i gratängen för att liksom binda ihop allt, och det fungerade jättebra!
Ett perfekt alternativ till den klassiska, gräddiga potatisgratängen. Jag gjorde på 1 kg rödbetor och det blev en rejäl gratäng. Jag gillar när det blir mycket mat som räcker till både middag och matlådor, det underlättar så!
Just nu har vi precis avslutat en liten utbildning här på Loppi-kontoret där jag jobbar ifrån en stund idag, men snart är det dags att bege sig hem i det fina vädret till familjen igen! Vad har ni för er idag?
 
Rödbetsgratäng med solroskärnor och fetaost:
1 kg färska, okokta rödbetor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g färsk spenat
2 dl solroskärnor
150 g fetaost
2 msk pesto på soltorkade tomater
2 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 dl riven prästost eller västerbottenost
salt & svartpeppar
 
Skala rödbetor, lök och vitlök. Riv dom i matberedaren (går så mycket enklare än att riva för hand, även om det också fungerar såklart!).
Blanda tillsammans med spenat, solroskärnor och fetaost i en ugnsfast form. Rör ihop pesto ,grädde och philadelphiaost och häll på. Strö sist över lite riven ost. Salta och peppra.
Gratinera i 225 °C i cirka 30-40 minuter.
Ät precis som den är med en god sallad för ett vegetariskt alternativ eller stek korv eller annat att ha till!

15
Kommentera

Busenkel gryta med ajvar

 
 
enkel gryta med ajvar, kyckling brysselkål
Den här busenkla grytan mad ajvar representerar min matlagning, min matfilosofi och den här bloggen så väl. Det är enkelt. Det är gott, Det är snabblagat. Det går att variera i det oändliga. För mig är alla dessa saker viktiga. Viktiga för att jag ska få till mitt livspussel där jag vill servera familjen god och nyttig mat som enkelt lagas oavsett dag i veckan.
Det är då recept som dessa är livsviktiga. Där det egentligen inte spelar någon roll om du gör den på kyckling, falukorv, halloumi eller tofu. Eller om du använder philadelphiaost eller creme fraîche. Resultatet blir ungefär detsamma ändå. Men du har en otroligt bra bas att arbeta med. Ett basrecept du i princip kan laga en gång i veckan, men varje gång laga en ny rätt.
enkel gryta med ajvar, kyckling brysselkål
Just den här gången stekte jag kyckling och gjorde en ajvargryta med kyckling. Men föredrar falukorv så funkar det. Eller varför inte halloumi, det skulle säkert bli dögott.
Ajvar är något jag alltid försöker ha hemma. Det är liksom räddaren i nöden. Perfekt som en enkel kall sås tillsammans med lite turkisk yoghurt, som smaksättning i pastasås eller som här, i en gryta. När det kommer till mat vill jag inte krångla till det. Det finns sällan tid till det en helt vanlig tisdag. Och jag vet inte hur det är hos er, men här hemma går grytor av olika slag alltid hem. Själv föredrar jag att äta dom med massor av grönsaker och så kanske ett par matskedar ris eller så.
enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål
Just idag kände jag ett rejält sug efter brysselkål, alltså det är nog min favoritgrönsak. Jag brukar steka dom i lite smör, ringla lite honung över som tar udden av den värsta beskan och så massor av flingsalt. Varken mer eller mindre än så och det blir galet gott!
Dagen idag började ovanligt bra. Äntligen nådde jag en milstolpe och nu är ni över 10 000 som följer mig på instagram. Kanske inte en jättehög siffra för vissa, men om jag tänker på att det skulle stå 10 000 personer här ute i min trädgård och alla skulle följa mitt arbete, det jag gör, mina bilder och min vardag. Varje dag. Då är det ändå ganska coolt. Sen blev det en spontan kaffe som förhoppningvis kan leda till superroligt grejer här framöver.
Sen gick det liksom utför kan jag säga. Mamma ringer och säger att hon antagligen fått rosfeber, igen. (det visade sig vara rosfeber och allt är under kontroll nu med penicillin och grejer), det är grått, mulet och på tok för mörkt för att kunna fota fina bilder i dagsljus. När väl ljuset kommer ska jag flytta undan lite grejer och lyckas spräcka hela stortånageln. Det  gjorde  så   ont!!!! Eftersom jag var mitt uppe i massa jobb drog jag runt 3 minion-plåster och tänkte att jag får ta det där senare.. Kan säga att en spräckt stortånagel och 75 min yoga inte var bästa kombon ikväll.. Så strax ska jag ta och ta hand om min stackars tå.
Men dagen var ändå produktiv, tån gör bara lagom ont och mamma mår förhoppningsvis bättre. Så dagen slutar nog helt ok ändå..
 
Gryta med ajvar och kyckling:
700 g kyckling
15 cm purjolök
2 msk paprikapulver
200 g philadelphiaost (går bra att ta creme fraîche också)
2 dl ajvar
en skvätt vatten, kanske 1/2 dl
citron
färsk persilja
salt & peppar
Skär kycklingen i bitar och bryn hastigt i en gryta eller stekpanna. Strimla purjolöken fint och låt den steka med. Pudra över paprika.
Tillsätt sedan philadelphiaost, ajvar och lite vaken. Blanda om väl och låt puttra tills du har en tjock sås och kycklingen är helt klar. Smaka av med lite citron, finhackad persilja, salt och peppar.
 
Servera råris och goda grönsaker till.
Perfekt vardagsmat som inte ens tog 30 minuter att laga!

6
Kommentera

5 snabba middagar under 30 minuter

hemgjord gyros på kyckling
 
Den här veckan tipsar jag om 5 snabba middagar under 30 minuter. För vissa dagar är det bara så att middagen måste gå gott att laga. Men själv känner jag att det ändå bör vara god och vällagad mat. Främst eftersom JAG VET att det finns så mycket god mat som inte tar över en timme att laga. Alla de recept jag länkat till här tar runt 30 minuter att få till. Och ändå är det god och hemlagad mat!!
Som det här med att göra egen gyros, har du bara kryddorna färdigblandade och klara fixar du ihop den här middagen på ett litet kick! Gott en måndag, men även perfekt att göra istället för tacos en fredag! Vi har lagat det på vår muurikka och det blev verkligen toppengott!
köttfärsås med linser och morötter
Pasta med köttfärssås är ju en klassiker. Men det är faktiskt himla bra mat! Det går fort att laga och det går hem hos barnen. VARJE GÅNG! Här har jag drygat ut köttfärssåsen med massa linser och morötter. Bra för plånboken och för miljön.
Och gott i matlåda blir det också!
 
lax i ugn
Lax i ugn är en riktig räddare i nöden hemma hos oss. Jag brukar alltid se till att ha fiskfiléer i frysen hemma. Då vet jag att jag alltid kan få till en snabb middag. Tg bara upp lax eller torskfiléer på morgonen. Krydda och sen in i ugnen. Kokt potatis, ris eller broccolimos och en snabb kall sås till och maten är klar på 30 minuter. Är i princip enklare än falukorv och makaroner! Det här är också vår 6-årings favoriträtt 🙂
 

linssoppa

Soppa är lite underskattat tycker jag. Det finns faktiskt så många fördelar med denna rätt. Dels kan du i stort sett laga det av vad som finns hemma. Skruttiga små grönsaker och rotfrukter får nytt liv i en soppa, vilket gör den väldigt bra för miljön och plånboken. Sen är soppa otroligt bra att frysa in i portioner och sedan ta fram till lunch! En god smörgås till och lunchen/middagen är räddad.
Här har jag gjort en linssoppa med massor av goda kryddor! SÅ gott!

tortillapizza med kyckling

Det här har länge varit en riktig räddare. När man bara har ett paket tortillabröd, lite tomatsås eller som här pesto, grönsaker och ost hemma. Ja då kan man alltid göra tortillapizza! Precis som med gyrosen passar det lika fint en dag mitt i veckan som till fredagsmyset. Lätt som en plätt att laga och väldigt omtyckt!

snabb cheesecake i glas philadelphiaost

När vi ändå är igång på temat snabbt och enkelt finns det ingen annan dessert att tipsa om än denna snabba cheesecake i glas! Perfekt avslut på en god middag!

Vad lagar ni helst när det ska gå fort men ändå vara gott? Kom med härliga tips!

1
Kommentera