Frågestund!!

brunch

FRÅGESTUND!

Nu var det riktigt länge sedan vi hade en liten frågestund här i bloggen. Där ni får möjlighet att ställa de frågor ni undrar över! Stort som smått. Om mitt jobb, om mig, när drar jag ingång med youtube, om vad jag har för mig, kommer det bli en podd, eller om ni har några frågor kring recept, bilder eller så.
Det trillar då och då in frågor här på bloggen, jag försöker alltid svara men ibland kommer det annat emellan tyvärr!

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

I samma veva tänkte jag också passa på att fråga ER lite saker. Snart är det dags att sätta sig med planeringen för 2018. Vad ska hända under året, vilka är mina mål och drömmar. Så då undrar JAG:

  • Vad vill ni läsa om här på Linnéas Skafferi? Bakning, vego, vardagsmat, barnmat, kött, tips & trix? Vad är DU intresserad av?
  • Om jag skulle satsa på YouTube, vad skulle ni vilja se där?
  • Om jag startade en podd, vad skulle ni vilja att den handlade om?
  • Vilka andra kanaler följer ni mig i? Vet ni att jag finns både på instagram och Facebook?
  • Hur hittade du hit till bloggen?

 
Nu ska jag stänga ner datorn för en stund och försöka njuta ev en lite ledig fredag i det väldigt fina vädret som kom efter gårdagens oväder! Var nästan lite läskigt att gå och lägga sig när det blåste och regnade så ute! Men nu skiner solen från en blå himmel och det ser ut att bli en riktigt fin höstdag här i Sala. Vi fredagspeppar till tusen då jag och mina små pojkar är ensamma ikväll. Det blir Idol, och mys i soffan för hela slanten! Vad har ni för er denna härliga fredag?

0
Kommentera

Enkel dessert på 2 ingredienser- chokladfluff

chokladfluff med geisha chokladmousse
Helgen står inför dörren och vad passar då bättre än med ett tips om en makalöst god och enkel dessert?
Jag vet inte om ni har hört talas om fluff? Det är något man ofta använder till tårtfyllning. Men det är faktiskt precis lika gott att äta som dessert. Det blir som en chokladmousse, fast kanske inte riktigt lika fluffigt utan mer kompakt. Men makalöst gott!
En perfekt dessert att göra i ordning i förväg och bara ta fram när det ska serveras. Jag valde att smaksätta mitt fluff med geishachoklad. Men det går såklart bra att använda vad man gillar allra bäst. Mintkrokant, mörk choklad eller varför inte vit choklad!
chokladfluff med geisha chokladmousse
Chokladfluff är som sagt utmärkt att fylla tårtor med. Och eftersom du dessutom kan variera den i det oändliga är det bara din fantasi som sätter gränserna. Ta den choklad du gillar allra, allra bäst och använd den! Du kan även om du känner för det, smälta ner typ ahlgrensbilar eller annat godis och smaksätta med. Lite väl sött att äta som dessert, men kul fyllning i tårtan!
chokladfluff med geisha chokladmousse
Det underbara me den här enkla desserten är att du gör den på bara två (!!!!) ingredienser. Sånt passar mig alldeles utmärkt!
 
Nu ska jag stöka undan det sista jobbet här, sen hämta barnen och åka mot badhuset. Jag har haft så otroligt mycket jobb sista tiden och känner att bloggen blivit lite lidande. Men nu har jag betat av en rejäl puckel, så nu hoppas jag att jag får mer tid att lägga upp massa smarriga recept här! Sen har jag varit rejält förkyld i snart 6 veckor, men det börjar ge med sig nu och jag känner mig betydligt piggare, även om jag fortfarande hostar och snorar rejält!
 
Geishafluff, perfekt som dessert eller tårtfyllning:
200 g geishachoklad
3 dl vispgrädde
 
Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta ner i grädden på medelvärme. Det får inte koka! När all choklad smält, blanda om väl och låt svalna helt i kylskåp. Är chokladgrädden för varm kommer det inte gå att vispa den sen. Så låt det gärna svalna över natten eller så.
Vispa sedan upp chokladgrädden till en tjock och krämig konsistens. Använd som tårtfyllning eller ha upp i en spritspåse och spritsa i vackra glas. Toppa med lite hackade hasselnötter. Ställ svalt tills servering.
 
Ett otroligt enkelt och väldigt användbart recept!

18
Kommentera

Enklaste receptet på hel kyckling

hel kyckling i crock pot
En av mina favoriträtter är nog hel kyckling. Jag brukar antingen tillaga den i Crock Pot eller i ugnen. Så smidigt och enkelt, perfekt vardagsmat helt enkelt! Och herre så gott moset blir som du lagar tillsammans med kycklingen. Kanske det absolut godaste jag ätit!
Sötpotatisen, morötterna och sellerin tillagas tillsammans med kycklingen och får så otroligt god smak! Ni bara måste testa!

Jag har ju tillagat min kyckling i en Crock Pot, som är en slökokare. Perfekt att laga mat i då den sköter sig helt själv. Men har man ingen Crock Pot så går det självklart bra att tillaga kycklingen i en lergryta eller en vanlig gryta med lock i ugnen. Jag brukar då räkna ca 1 timme i ugnen per kilo kyckling.

Hel kyckling i crock pot eller ugn:

1 hel kyckling på drygt 1 kg
2 sötpotatisar
4 morötter
3 selleristjälkar
10 cm purjolök
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk ekologisk lantbuljong Reene Voltaires är en storfavorit här hemma
1 1/2 dl vatten
salt
svartpeppar

Tvätta och tärna potatis och morötter. Skär selleri och purjolök i rejäla bitar. Skala och skär lök och vitlök i stora bitar.
Lägg allt i botten på crock potten eller i din gryta. Ta lite av rotfrukterna och fyll kycklingen med. Lägg kycklingen ovanpå alla rotfrukter. Slå över vattnet. Krydda med lantbuljong, salt och svartpeppar.

Jag körde kycklingen på låg värme i cirka 6 timmar.
I ugnen brukar jag räkna 1 timme/kilo.

Tag ur kycklingen och lägg på en ugnsplåt. Värm ugnen till 225 °C och grilläge. Ställ in kycklingen och låt den få lite färg..
Tag upp alla rotfrukter och mixa till ett mos med en stavmixer. Späd med lite av buljongen du har i grytan. Klicka i lite smör i moset och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar.

Middagen är serverad!

Både barn och vuxna verkligen älskar den här maten!

2
Kommentera

5 goda fiskrecept för hela familjen

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Fisk är något som många tycker är lite svårt att laga. Kanske inte för att det är krångligt men för att det kan vara klurigt att komma på nya idéer. När jag var barn åt vi nog bara torsk i ugn med äggsås och fiskpinnar. Jag kan inte minnas att det serverades någon annan slags fisk.
Så för att underlätta lite för alla ni där ute som kämpar med att hitta ny inspiration när det kommer till vad ni ska servera för slags fisk till middag, här kommer 5 goda fiskrecept för hela familjen.
Först ut är mitt recept på hemgjorda fiskpinnar. Det kan låta ambitiöst att göra egna fiskpinnar, jag vet. MEN det blir ju så mycket godare och är faktiskt inte speciellt krångligt alls. Dessutom brukar det vara en riktig höjdare hos barnen!
 
fisk i ugn med skagenröra
Här har jag gjort en så god fisk med skagenröra som du enkelt tillagar i ugnen. Använd den fisk du gillar allra bäst. Torskrygg eller laxfiléer passar utmärkt. Till helgen blir det extra lyxigt att använda färsk fisk!
lax i ugn
Det här är nog en av mina favoriter. Enkel, lättlagad, god och nyttig vardagsmat. Inget krångel, bara härlig mat! Det är lax i ugn helt enkelt!
kokt torsk med äggsås
Alltså kokt torsk med äggsås och ärtor. Det är så klassiskt, enkelt, gott och bara fantastiskt. Ibland behöver det inte vara krångligare än så här. Jag brukar göra blomkål eller broccolimos till. Det blir bara så gott, ni måste testa!
torsk i ugn med pesto och fetaost
Torsk i ugn med pesto och fetaost. Ett recept som gör sig fint en fredag när man har vänner över på middag, men passar precis lika bra att laga en grå måndag som idag!
 
Det roliga med att varje vecka gå igenom alla mina recept. Jag hittar alltid något som det var ett bra tag sedan jag lagade och som var superdupergott! Bra att själv bli lite påmind om all god mat jag lagat  🙂
 
 

mazarinkaka, mazarintårta

Vi brukar ju alltid avsluta varje vecka med något riktigt gott och den här veckan är inget undantag 🙂 Den här makalöst goda mazarinkakan är ett måste att testa! Grymt god!
 
Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt härlig vecka <3

8
Kommentera

Enkel jordgubbsdessert

enkel jordgubbsdessert trifle
Finns det något lyxigare än små fina, färska jordgubbar? Jag tror nästan inte det. Så magiskt vackra med sin illröda färg, små frön och det gröna i kontrast till det röda. Ett bär som lämpar sig otroligt bra att göra dessert på. Som här, där jag gjort en enkel jordgubbsdessert. En trifle som det egentligen heter. Men det känns så avancerat att säga, så jag kallar det helt enkelt snabb jordgubbsdessert. För det är precis vad det är!
 
Jag måste säga att vi är ganska dåliga på att äta dessert här hemma. Det hinns liksom inte med på helgerna. Men snart igen ska jag bjuda på den här, för det var så makalöst gott! Och framförallt enkelt!
Receptet kräver bitar av sockerkaka. Om ni är som jag, så finns det inte superofta överbliven sockerkaka hemma. Eller sockerkaka överhuvudtaget om jag ska vara ärlig. Men vet ni, på mataffären finns  färdig sockerkaka att köpa, en perfekt liten avlång bit som passar perfekt för ändamålet.
Men OM det nu är så att du har sockerkaka över, ja då är det ett gyllene tillfälle att använda upp den här!
enkel jordgubbsdessert trifle
 
Den här enkla desserten passar sig utmärkt efter en god middag, såväl sommar, höst, vinter eller vår och brukar uppskattas av alla!
 
Här hemma skiner solen från en härligt blå himmel och det är sådan vacker höst ute! Här inne sitter jag och känner mig allt annat än pigg då näsan rinner och huvudet dunkar. Men idag ska jag äntligen få köra igång en kur Rinexin, så hoppas att jag blir bättre efter helgen. 5 veckors långdragen förkylning som bara blir värre och värre är verkligen inte kul! Men nu ska jag inte klaga, det hade kunnat vara värre! Det är fredag, jag och Isac har haft en mysmorgon och så kom mamma hit så vi åt frukost tillsammans. Nu ska jag jobba undan lite, boka flygbiljetter till en fotoworkshop jag ska på om någon vecka, sen blir det fredagsmyys! Vad gör ni idag?
Jordgubbstrifle 4 st:
ca 500 g sockerkaka
5 dl jordgubbar
1 lime
1 msk flytande honung
3 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
Dela sockerkakan i mindre bitar. Spar ett par hela jordgubbar till dekoration. Dela och blanda de övriga jordgubbarna med saften från 1 lime och honung. Vispa grädden luftig tillsammans med vaniljpulver.
Lägg ett lager sockerkaka i 4 mindre glasburkar/glas. Lägg i ett lager marinerade jordgubbar och ett lager med grädde. Upprepa tills burkarna/glasen är fulla. Avsluta med ett lager grädde och några färska bär.

11
Kommentera