Veckans mat- 5 recept på vardagsmat

Cevapcici, köttfärs, köttfärsbiffar

Veckans mat- 5 recept på vardagsmat. För visst behöver man lite hjälp på traven med vardagsmaten ibland? Det behöver iallafall jag. Då är det en riktig räddare i nöden att göra en planering över veckans middagar.

Först ut är klassisk cevapcici. Så himla gott! Förbered köttfärsen kvällen innan, då går detta supersnabbt att svänga ihop till middag!

Stuvade makaroner

Stuvade makaroner med falukorv. Vilken klassiker ändå va? Och här hemma jublar alltid hela familjen när detta står på menyn. Variera gärna falukorven mot kycklingkorv eller vegokorv ibland!rotfruktssoppa, grönsakssoppa, redd grönsakssoppa, grönsakssoppa med grädde

I tider med skenande matpriser kan det vara bra att fokusera på att laga någon lite billigare måltid per vecka. Som grönsakssoppa. Perfekt att laga om man råkar hitta på rotfrukter till extrapris på mataffären. Här har jag gjort soppan lite extra krämig och god.

Fiskburgare

Barnen har önskat fiskburgare här i veckan. För det brukar dom äta i skolan och det ÄR SÅ GOTT! Men här gäller det att undersöka noga. Hur ser fiskburgarna ut? Vad smakar dom? Hur är dom på utsidan?

Förr gjorde jag ofta fiskburgare, men det har jag tydligen slutat med. Jag kommer i veckan utgå från detta recept, och sedan ändra om lite utefter hur barnen beskrivit det dom får i skolan. Önska mig lycka till 😅

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Supersnabb kycklinggryta. Ja tack! En räddare i nöden då den inte ens tar 30 minuter att få färdig. Smakar finfint i matlåda också. Mer än så kan jag inte begära av en middag.

 

Vad äter ni till middag i veckan?

10
Kommentera

Snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar

smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Idag blev jag så sugen på rabarber. Så det blev en snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar. Enklare än så här blir det knappast inte.

Med en rulle färdig smördeg i kylen svänger du snabbt ihop en perfekt dessert eller varför inte en fika till kommande mors dag här i maj?smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Jag fick ut ca 6 bitar av min paj, men använder du två rullar smördeg får du såklart ut en större paj och fler bitar.

Pensla med uppvispat ägg och mjölk och strö över lite strösocker, så får du en knaprig och härlig yta. Allra godast tycker jag pajen är när den serveras ljummen.smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Torsdag idag och det känns precis som min arbetsvecka börjat här 😅 I måndags var det första maj och alla var lediga. I tisdags hör Isacs skola av sig och säger att han gjort illa foten, hämtar hem gossen efter lunch och han får vila sig och foten under dagen. Kl 2 på natten vaknar han och har jätte, jätteont. På morgonen har foten svällt upp rejält och han kan fortfarande inte stödja alls på den. Efter samråd med vårdcentralen åker vi in till akuten. Efter att ha spenderat ett par timmar på akuten, undersökts och röntgats konstaterar dom att inget är brutet iallafall. Men så gick även den arbetsdagen. Ibland känns det som om arbetsdagarna bara rinner mig ur händerna. För alltid är det något som händer.smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Men idag, då fick jag till nästan en hel arbetsdag. LYCKA! Firade med att baka den här mumsiga pajen. Att ha färdig smördeg hemma är verkligen räddaren i nöden ibland. På bara ett litet kick kan du svänga ihop en mumsig dessert.

Här har jag fyllt pajen med rabarber och jordgubbar. Men det går såklart fint med kanel och smörstekta äpplen, nektariner, blåbär, björnbär, hallon- ja ni fattar grejen!
smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Rabarbern och jordgubbarna stekte jag i lite smör, sedan slog jag på socker och lät allt koka ihop tills rabarbern mjuknat. En tesked potatismjöl gör att den härliga såsen som bildas av frukten håller ihop bättre och inte bara rinner ut. Så hoppa inte över den!

Snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar 6 bitar:

1 rulle (ca 250g) färdig smördeg
3 stjälkar rabarber
1 msk smör
ca 300 g jordgubbar
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
saft från 1/2 lime
1 tsk potatismjöl

1 ägg
1 msk mjölk
strösocker

Skär ner rabarbern i småbitar. Stek på medelvärme i lite smör. Dela undertiden jordgubbarna och blanda i dom. När jordgubbar och rabarber börjar släppa ifrån sig lite vätska blandas sockret i. Koka tills rabarbern mjuknat helt. Smaka av med vanilj och lite lime. Rör ut lite potatismjöl i vatten och ha kastrullen med rabarber och jordgubbar. Blanda väl och låt allt sjuda tills såsen tjocknar något.

Skär ut två rundlar av smördegen med hjälp av en tallrik/assiett.
Lägg ut den ena rundeln på en plåt med bakplåtspapper. Ha ut bärfyllningen i mitten. Spar någon centimeter runt om.
Lägg på den andra rundeln som ett lock. Tryck ihop kanterna, fäst genom att pressa en gaffel runt om på kanten så det blir ett fint mönster. Gör en fördjupning i mitten av pajlocket med fingret. Snitta sedan pajlocket med en vass kniv så ånga från frukten kan komma ut när pajen bakas. Vispa upp ägg och mjölk. Pensla pajlocket med detta. Strö över lite strösocker.

Grädda i 220°C i cirka 10 minuter eller tills pajen fått en gräddad yta.
Servera med grädde, glass eller rårörd vaniljsås.

Vårens enklaste paj, klar på ett litet kick!

12
Kommentera

Lime och kokoskyckling

Lime och kokoskyckling, kycklinggryta, asiatisk kyckling, middag på 30 minuter

Idag blev det något riktigt enkelt till middag, nämligen lime och kokoskyckling. Lättlagat som tusan och så gott.
Jag försökte hålla ingredienslistan kort. För ibland behöver man det.

I botten på skålen har jag ett lager nudlar som liksom får suga upp den goda såsen från kycklingen.
Jag har använt kycklinginnerfilé här. Den tycker jag är perfekt att använda i grytor där man kan ha lite större bitar. Då behöver man inte skära ner den i småbitar först.
Lime och kokoskyckling, kycklinggryta, asiatisk kyckling, middag på 30 minuter

Här gick vi från härliga 20 grader ute, middag på altanen och trädgårdsfix i lördags, till 4 plusgrader, blåst och småregn idag. Livets kontraster i april ändå. Så idag passade det fint med en värmande skål med kyckling.

Jag låter kycklingen koka i kycklingbuljong tills den är helt färdig, när buljongen reducerats slår jag på kokosmjölken. Jag upplever det som om kokosmjölken kan skära sig lite om man låter den koka? Men det kanske bara är jag?
Lime och kokoskyckling, kycklinggryta, asiatisk kyckling, middag på 30 minuter

Den här rätten kan du enkelt utveckla vidare. Ha i en påse wokgrönsaker kanske? Blanda i bladspenaten direkt i såsen. Ha i lite currypasta? Ja men ni förstår. Jag höll det väldigt enkelt och basic här. En bra grund att utgå ifrån och sen tillsätta det man har hemma eller gillar bäst. Men kombinationen lime-ingefära-kokos och chili, det är en oslagbar kombination och riktigt bra grund tycker jag.

Lime och kokoskyckling, 4 port:

4 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
kokosolja att steka i
chiliflakes
ca 700 g kyckling
ca 3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
2 1/2 dl kokosmjölk
1 röd paprika
2 lime
salt

4 port nudlar
bladspenat
sesamfrön

Skala vitlöken. Finhacka den och riv ingefäran. Stek den på medelvärme i kokosolja. Tillsätt lite chiliflakes och kycklingen. Stek detta på medelvärme under några minuter.
Häll på vatten och smula över buljongtärningen. Låt detta koka i cirka 7 minuter eller tills mer än hälften av vätskan kokat bort.

Slå på kokosmjölken. Strimla paprikan och ha i den. Smaka av med saften från 1 lime och lite salt.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Fördela dom i 4 skålar. Lägg på bladspenat och sedan kycklinggrytan. Toppa med skivor av lime och sesamfrön.

Gillar du koriander? Strö över det! Har du en burk currypasta öppen i kylen? Ha i av den. Jordnötter? Supergott att toppa med. Vill du ha mer färg på såsen- skvätt i lite soja. Möjligheterna är oändliga. Det är bara innehållet i din kyl och skafferi som sätter gränserna här.

14
Kommentera

Ugnsrostad delikatesspotatis med parmesan

potatis i ugn, potatis med ost, delikatesspotatis i ugn

Har du testat att ugnsrosta delikatesspotatis någon gång? Visst blir det supergott med helt vanlig potatis i ugn, men delikatesspotatis smakar lite mer, lite annat. Det finns många sorters delikatesspotatis att köpa i mataffären eller att odla själv. Mandelpotatis är kanske vår mest kända sort. Och den har jag använt här. Den är lite mjölig och nötig i smaken.potatis i ugn, potatis med ost, delikatesspotatis i ugn

En annan favorit bland delikatesspotatisarna är asparges. Förut gick den under namnet sparrispotatis, och det kallar jag den fortfarande pga så mycket enklare att uttala 😅

potatis i ugn, potatis med ost, delikatesspotatis i ugn

Ugnsrostad potatis, parmesan, salt och massor av färsk persilja. Det är allt som behövs för att kunna servera något riktigt gott. Som passar fint att ha som tillbehör till grillat, att dippa i en god sås som tilltugg  eller varför inte ha till en riktigt god hamburgare?

potatis i ugn, potatis med ost, delikatesspotatis i ugn

Ugnsrostad delikatesspotatis med parmesan:

900 g mandelpotatis eller annan delikatesspotatis
olja
2 dl finriven parmesanost
flingsalt
persilja

Dela potatisarna i halvor. Lägg ut i en ugnsfast form med skalsidan ned. Ringla över olivolja och 2/3 av osten. Salta. Baka i 175°C i cirka 40 minuter (tiden beror på hur stora potatisarna är).
Känn efter med sticka så de är mjuka rakt igenom.
Tag ut ur den varma ugnen, strö över resterade mängd riven parmesan, finhackad persilja och eventuellt mer salt.

Lättlagat och så fantastiskt gott!

18
Kommentera

Sockerkaka med blodapelsin

sockerkaka med blodapelsin, apelsinsockerkaka, blodapelsinsockerkaka

Sockerkaka med blodapelsin. Alltså hur gott blev inte det här!?
På mataffären var det extrapris på blodapelsiner. Så jag tänkte, varför inte smaksätta  en sockerkaka med lite härlig blodapelsin?

Jag plockade fram mormors recept på sockerkaka, den blir alltid bra. Och det fina med det receptet är att det är 1 dl vätska i den. Vilket gör att du har all möjlighet i världen att smaksätta den med något gott. Typ blodapelsin!sockerkaka med blodapelsin, apelsinsockerkaka, blodapelsinsockerkaka

Visst är det något vackert över en helt vanlig sockerkaka? Utan massa krusiduller? Och så gott till en kopp kaffe!

sockerkaka med blodapelsin, apelsinsockerkaka, blodapelsinsockerkaka

Här gör våren framsteg. Igår regnade den sista snön bort. Och en hel del is. Så skönt att vägarna tinar fram!
I morgon har visst barnen studiedag. Hade helt missat det och var helt fullbokad med jobb i veckan. Men som tur var kunde Sebastian vara hemma och fixa markservicen. Även om Axel planerar att dra till stan och spela fotboll så snart han vaknar..
sockerkaka med blodapelsin, apelsinsockerkaka, blodapelsinsockerkaka

Grundreceptet är som sagt min mormor Åsas. Bakad fler gånger än man kan tänka sig. Det är en sockerkaka på 3 ägg, 3 dl socker och 3 dl mjöl. Lätt som en plätt att komma ihåg tycker jag!

Sockerkaka med blodapelsin:

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
saft (1 dl) och skal från 1 blodapelsin
1 nypa salt

smör och ströbröd till formen

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vanilj. Smält smöret, riv i skalet och pressa saften ur blodapelsinen. Varva mjöl och vätska ner i äggsmeten och vänd om tills allt blandats ordentligt.
Smörj och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten och grädda i 180°C i cirka 40 minuter.

 

19
Kommentera