Snabba kanelbullar

Snabba kanelbullar smördeg
Kanelbullar är ju något som de alla flesta älskar! De väcker hos många så otroligt fina barndomsminnen och idag känns en hembakad kanelbulle riktigt lyxig! Mormor brukar säga att hon ”bara” har kanelbullar att bjuda på, men för mig kan jag nästan inte tänka mig något godare! Tyvärr är det inte riktigt alltid tid finns till att baka kanelbullar. Eller jo, tiden finns, men jag prioriterar min tid till annat.
Då är det himla bra när man kommer på små knep, som liksom gör livet enklare och godare! Som de här enkla kanelbullarna! De gör du på mindre än 30 minuter. Ingen deg som ska jäsas eller kavlas, inget kladd med mjöl. Och allt du behöver är 6 ingredienser! Hur bra låter inte det?
Snabba kanelbullar smördeg
De här bullarna är nämligen gjorda på smördeg istället  för vetedeg! Fiffigt va? Det blir liksom en blandning mellan ett wienerbröd och en kanelbulle. Frasigt goda bullar med massor av kanelsmak! MUMS!
Snabba kanelbullar smördeg
De här bullarna av smördeg äts med fördel precis nygräddade, de är verkligen som godast då! Ett perfekt knep att ta till när man får lite oplanerat besök då du enkelt har färdig smördeg i frysen. Sen är allt du behöver smör, socker, kanel, ägg och pärlsocker! Jag skulle kunna gissa mig till att de är rysligt goda att fylla med nutella, eller varför inte vaniljkräm! Måste testas känner jag!
 
Snabba kanelbullar smördeg
Jag hade en förpackning med 400 g smördeg, uppdelat på 4 ark. Det går precis lika bra med smördeg på rulle.
Låt smördegen ligga framme och tina innan du börjar baka, det är helt omöjligt att göra fina bullar av fryst smördeg! Kall, men inte fryst, då går det lättast!
Jag fick ut ca 12 bullar av min förpackning med smördeg.
 
Snabba kanelbullar bakade av smördeg:
400 g färdig smördeg
ca 50 g mjukt smör
2 msk strösocker
1 msk kanel
1 ägg
pärlsocker
Låt s,ördegen tina, men fortfarande vara lite kall. Blanda mjukt smör, kanel och socker i en skål. Bred detta över hälften av smördegen. Lägg på resterande smördeg som ett lock. Kavla degen lätt så den trycks ihop lite. Skär i ca 12 smala remsor. Tvinna till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills bullarna fått fin färg.
 
MUMS till en kopp kaffe! Idag är det ju kanelbullens dag, firar du?

13
Kommentera

5 höstmiddagar som passar familjen

gulasch i crock pot
Hej måndag och hej en helt ny vecka!
Just idag tänkte jag bjud på 5 höstmiddagar som passar familjen. Jag vet inte om ni lagt märke till det, men det har verkligen blivit höst ute! Det är lite fuktigt i luften, det luktar lite blöta löv och det börjar vara lite småmörkt på mornarna. Jag har absolut inget emot hösten, men mörkret. Det gillar jag inte alls!
Men som tur är finns det iaf något som kan lysa upp i mörkret, och det är ju riktigt god mat! Så den här veckan känner jag verkligen för värmande, vällagad mat. Fler av recepten har jag lagat i min Crock Mot denna vecka. Men självklart kan du laga allt i en helt vanlig gryta på spisen om du inte äger någon slökokare 🙂
Först ut är ett recept på den absolut godaste gulasch jag ätit! Makalösa smakar måste jag säga!
ratatouille i crock pot
 
En god ratatouille är alltid bra att ha till hands. Ät som den är, eller tillsammans med korv eller en köttbit om du gillar det. Passa på tt laga en rejäl omgång och frys in. Perfekt att ta fram och sa som bas i en gryta sen!
mexikansk gryta i crock pot
Enkla och goda grytor- I Love It! Speciellt när de är fulla av smak och lättlagade 🙂 Här har jag gjort en mexikansk gryta med massor av godsaker som ni bara måste testa!
kycklingpanna med svamp
Ibland vill man att maten ska gå rysligt fort, men ändå kännas som ett vällagat mål mat. Då brukar jag göra enkla kycklinggrytor. Det går undan som tusan och blir så gott!
vegetarisk kikärtsgryta
Curry, citrongräs, ingefära och kokosmjölk- en underbar kombination tycker jag! Jag har gjort grytan helt vegetarisk med kikärtor, men självklart går det bra att blanda i kyckling eller varför inte grytbitar av lamm?
ananaspaj
Ananaspaj är en riktig klassiker vid det här laget som många verkligen älskar! Och den här veckan känner jag långt ut i tårna att det skulle passa utmärkt med en bit paj! Eller vad säger ni?
 
 

1
Kommentera

Himmelska mockarutor

mockarutor
Idag är det kaffets dag och vad passar egentligen bättre att baka än något med just kaffe i? Och kanske är mockarutor bland de godaste fikabrödet man kan äta som innehåller kaffe? Eller vad tycker du?
Jag tycker allt som oftast att recept på kärleksmums, snoddas, mockarutor eller vad man nu vill kalla dom för oftast är på tok för mjäkiga. Alltså vem vill ha en låg och tunn mockaruta? Inte jag i allafall! De ska ju vara höga och maffiga! Med massor av glasyr! (just här på bilden blev det en miss i beräkningen för jag hade inte florsocker hemma till så stor sats glasyr som jag brukar.
Sen väljer man ju själv vad man toppar sina mockarutor med. Kokos är klassiskt och gott, men till barnkalas brukar jag använda färgglatt strössel 🙂
Andra goda saker att baka eller dricka så här på kaffets dag är:

Och hos min fina bloggkollega Nina hittar ni den här helt underbara  Chokladkaka trifle med nuttellamousse. Ser makalöst god ut!
Mockarutor:
300 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
8 dl mjöl
6 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 msk kakao
3  dl mjölk
125 g smör
Glasyr:
6 msk färdigbryggt kaffe
3 msk kakao
ca 7 dl florsocker
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem växelvis med mjölken och smöret. Rör till en jämn smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt i formen.
Grädda i 225 °C i cirka 30 minuter. Prova med en sticka så kakan är klar i mitten.
Smält smöret och ha i kaffet. Rör i florsockret och kakao, vispa gärna med en liten visp tills glasyren blir klumpfri. Häll detta över den avsvalnade kakan och dekorera med kokos eller färgglatt strössel.
 
Nu avnjuter jag och Isac frukost i soffan framför tv:n. Det har liksom blivit vår fredagstradition. En himla fin sådan känner jag. Idag är det städdags här hemma så då flyr jag och Isac in till stan och fixar lite grejer. Barnen behöver helt otippat lite nya kläder igen(!?!?), innerskor till Axels idrott på skolan måste köpas och så klart lite gott till kvällens fredagsmys. Jag har inte riktigt bestämt än vad vi ska äta.. Har du några tips? Enkelt och gott är kraven!

1
Kommentera

Enkel grönsakssoppa

enkel grönsakssoppa
 
När det känns som om kyl och frys ekar ogästvänligt tomma. Då brukar man kunna skrapa ihop av de sista små grönsakerna och rotfrukterna och ändå få till en god soppa. För har man bara lite bra råvaror i grunden, ja då brukar det bli gott i slutändan.
Lite så var det här om dagen. Det var dags att laga middag, men av vad? Efter att ha inviterat läget insåg jag att vi hade ett helt gäng morötter som behövde ätas upp, likaså rödbetor, lök,  ett par potatisar och lite annat smått och gott. Så det fick helt enkelt bli grönsakssoppa till middag.
Jag älskar att slänga i ett par rödbetor så soppan får en sån där knallig röd färg! Det är verkligen en fröjd för ögat att äta då.
Egentligen kan du ta lite av vad du har hemma. Koka det mjukt mjukt med kryddor och buljong. Mixa allt och servera med ett gott bröd. Vips har du en mumsig och billig middag klar!
 
Jag hade en förpackning med förkokta rödbetor hemma och tärnade i två av dom mot slutet. Har du inte det går det självklart bra att ta okokta och låta dom koka med!
Enkel grönsakssoppa:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 sötpotatis
3 morötter
1 palsternacka
ca 1 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongtärningar
2 rödbetor
färsk persilja
citron
salt & svartpeppar
creme fraiche
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i lite olja i en gryta.
Skala sötpotatis, morötter och palsternacka. Skär ner i mindre bitar. Lägg i grytan och slå på vatten och buljongpulver. Låt koka tills rotfrukterna är helt mjuka.
Skär ner de förkokta rödbetorna i mindre bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med färsk persilja.
Mixa allt slätt. Smaka av med citron, salt och svartpeppar. Häll upp i skålar och klicka i creme fraîche innan servering.
 
Perfekt att göra och ha i frysen och ta fram som matlåda!
 

0
Kommentera

Kolakakor med choklad

kolakakor med choklad
Kolakakor är en kär klassiker! Här har jag gjort en variant med choklad i. Ett kul sätt att piffa upp en klassisk kaka utan att den tappar sin karaktär. Och frågar ni mig blev det grymt gott, helt omöjligt att låta bli dom!
För mig är det en kaka jag mins från barndomen då mormor alltid bakade dessa. Dom fanns alltid i skåpet hemma hos mormor och morfar.
kolakakor med choklad
Just kolakakor är väldigt tacksamma kakor att baka. De går ruskigt fort och är så enkelt. Det är garanterat därför det finns ett helt gäng olika varianter av kolakakor här på bloggen!

Och inte kan jag bestämma mig för vilken variant jag tycker är godast heller!
kolakakor med choklad
Just nu ligger jag nerbäddad i soffan och jobbar. Har blivit dunderförkyld! Har haft en förkylning i snart en månad som liksom inte velat bryta ut. Men jag har varit hängig, trött och haft lite feber. I fredags kände jag äntligen att jag var piggare- jag var på banan igen! För att sedan bli superförkyld nu! Så otroligt trist. Sebastian är borta på konferens till i morgon kväll, så funderar på att åka och hämta barnen lite tidigare från skola och förskola och åka hem och ha en myseftermiddag i soffan. Måste bara jobba undan en del grejer vid datorn, hinna baka en sväng och fota lite först.. Ha, vilken vilsam dag det kommer att bli!
Kolakakor med choklad:
200 gram smör
2 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g valfri choklad. Jag tog minkrokant. Sååå gott!!!
Låt smöret bli rumstempererat. Blanda smör socker, vanilj och sirap. Tillsätt vetemjöl och bakpulver. Blanda till en smidig, lätt kladdig deg.
Hacka chokladen och blanda i degen.
Rulla till tre lika stora längder. Platta till med fingrarna.
 
Grädda i 180 °C i cirka 12-15 minuter. Ju kortare tid du gräddar, ju segare kakor får du. Skär de varma kakorna direkt på plåten i sneda bitar. Grymt goda till en kopp rykande hett kaffe <3
 
Vilken småkaka är din   A B S O L U T A  favorit?

8
Kommentera