ANNONS

7 tips för en lyxig frukost

Polarbröd tekaka
 
I samarbete med Polarbröd.
I helgen fick vi möjlighet att prova Polarbröds nyhet. Nämligen deras otroligt fluffiga, saftiga och lyxiga klassisk tekaka. Ett bröd som verkligen gick hem hos oss.
Jag älskar verkligen att få duka upp en lyxig frukost för hela familjen till helgen. Allra bäst är det när jag lyckas smyga ner själv till köket medan barnen myser kvar i sängen och kollar på tv. Att i lugn och ro få plocka fram och lägga upp olika sorters pålägg fint, duka med servetter och tända ljus. Det är den absolut bästa starten på helgen tycker jag.
Polarbröd tekaka
Jag gillar att ha färskost på mina smörgåsar. Oavsett vilket slags bröd jag använder så föredrar jag färskost framför smör. Speciellt om man ska ha andra pålägg på. Som här, färska tomater med salt och krasse. Mums så gott säger jag bara!
Det finns ett par saker jag alltid ser till att ha med för att få till en riktigt lyxig frukost:

  • Kaffe/te och juice- ett måste att ha något gott att dricka till frukosten. Först burkar jag ta en kopp te, sen ett par koppar kaffe.
  • Goda pålägg- ser till att det alltid finns något för alla!
  • Fina servetter och porslin. Jag dukar gärna med udda, färgglada tallrikar och muggar. Det brukar barnen verkligen gilla.
  • Tända ljus. Oavsett om det är juli eller december. Alltid tända ljus! Mysfaktor 100%
  • Gott bröd. Orkar/hinner du baka själv, toppen. Om inte så finns det massor av goda alternativ i affären. Som Polarbröds klassiska tekaka.
  • Färsk frukt och bär. Även det är ett måste. Jag brukar skära upp apelsiner i klyftor och lägga färska bär i små skålar. Perfekt att sitta och plocka med.
  • TID: Det är det absolut viktigaste. Avsett tid till att äta en lång frukost tillsammans. Lägg undan mobiler och datorer.

Polarbröd tekaka
Mina barn fullkomligt älskar hela Polarbröds sortiment. Och de här tekakorna var inget undantag. Under hela sommaren har de mumsat i sig Polararklöver, eller som barnen säger- hjärtsmörgåsar, så det var skönt att de kunde byta brödsort för ett tag nu 🙂
Polarbröd tekaka
En sak som jag bara unnar mig i sällsynta fall är marmelad eller sylt på smörgås. Någon gång per år händer det och då är det bara så gott! Man kan ju i faktisk blanda de bär och frukter man gillar allra bäst när man kokar sylt eller marmelad.
Ett klassiskt grundrecept på marmelad som du nästan inte kan misslyckas med är alltid bra att ha, ifall suget på något sött på mackan blir för stort! Därför tänkte jag dela med mig av det grundrecept jag alltid använder mig av.
 
Grundrecept marmelad på bär:
1/2 kg bär
1/2 kg syltsocker
Rensa och skölj bären noga.
Blanda bär och socker i en kastrull. Låt sakta koka upp under omrörning. Bären släpper efter en stund ifrån sig vätska. Låt koka i ca 5 minuter. Skumma av med en slev.
Häll upp den varma marmeladen på helt rena burkar. Sätt direkt på locket. Förvara mörkt och svalt. Det blir drygt 1/2 L marmelad.
 
Polarbröd tekakaTill helgen vet jag att vi kommer få möjlighet till minst en mysfrukost tillsammans hela familjen. Där det finns möjlighet till en lång, lyxig stund tillsammans. Barnen brukar ganska snabbt äta upp vad de tagit åt sig och sen brukar jag och Sebastian faktiskt få tid att sitta ner och dricka ett par koppar kaffe och bara prata. Det är lyx det!
Inlägget är i samarbete med Polarbröd.
 

4
Kommentera

Nyttig variant av Rocky Road

nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Mörk choklad, nötter och torkad frukt. Allt i en enda härlig blandning. Där har du en nyttig variant av Rocky Road. I en klassisk Rocky Road brukar det både vara marshmallows, kola och sött jordnötssmör. Här har jag bytt ut marshmallows mot dinkelpuffar, för att ge lite luft i godiset. Kola mot torkad frukt- frukten ger en söt och fin smak. Och istället för sötat jordnötssmör har jag tagit en osötad variant.
Fördelen med att göra hemgjort godis på just mörk choklad är att man nöjer sig med bara ett par bitar. När jag äter ljusare choklad kan jag utan problem stoppa i mig 10 stycken. Här känner man sig ganska nöjd efter ett par. Och det är det jag gillar med det hela.
Jag får känslan av något chokladigt och lite sött, men ett par bitar är nog.
 
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Just nu sitter jag på kontoret och känner att allt jag vill är att krypa ner i soffan med en ask av dessa. En envis och riktigt seglivad förkylning verkar vilja bryta ut på riktigt just nu och jag känner mig allt annat än på topp! Men har massor att göra i morgon. Så just nu finns ingen riktig tid till att vara sjuk. Det blir att kurera sig i soffan ikväll och hoppas på det bästa! Massor med te, vatten och så lite ordentligt med sömn på det, så ska nog allt ordna sig till imorgon!
Nyttiga rocky road:
200 g 80 % mörk choklad
2 msk osötat jordnötssmör (eller annat nötsmör)
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl hackade mandlar
1/2 dl hasselnötskross
1 dl dinkelpuffar
1 dl russin
frystorkade granatäpplekärnor och hasselnötskross till dekoration
Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt jordnötssmör, vaniljpulver, hackade mandlar, hasselnötter, dinkelpuffar och russin. Rör om väl. Klä en mindre form med bakplåtspapper och ha i chokladsmeten. Låt stelna helt. Skär i små bitar.
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

5 vegetariska middagar för hela familjen

vegetarisk stroganoff med morot och halloumi

Den här veckan bjuder jag på 5 vegetariska middagar för hela familjen <3

Vi äter mycket vegetariskt hemma hos oss. Många gånger blir det en enklare matlagning då upplever jag det som. Många av basingredienserna är stapelvaror som jag alltid har hemma. Så med ett par härliga vegetariska recept på fickan kan man enkelt trolla fram en god vardagsmiddag,

Igår åt vi stroganoff med halloumi och morötter. Det är bara så gott! Jag gjorde en variant på den jag tidigare gjort och hela familjen åt med god aptit måste jag säga! Lite avundsjuk på min man Sebastian är jag allt som har detta till lunch idag!

vegetarisk lasagne med halloumi och spenat

Det är få saker som slår en klassisk lasagne. Det skulle i så fall vara en vegetarisk lasagne då. Vi fullkomligt älskar den här hemma hos oss. Perfekt vilken dag i veckan som helst. Lasagne blir ju nästan allra godast dagen efter, så gör den gärna en dag i förväg, så har du middagen klar på ett litet kick sen 🙂

vegetariska biffar

De här bönbiffarna med morot och majs var det riktigt länge sedan jag gjorde, men i veckan blir det äntligen av igen! Enkla att variera tillbehören till. Ät med sötpotatispommes. Eller i bröd, eller med en stor och härlig sallad! MUMS säger jag bara!

linssoppa med kokosmjölk

Jag äter gärna soppa. Speciellt så här på hösten. Gärna med en nybakat bröd till. Den här soppan är gjord på linser och kokosmjölk, den är smakrik och såå krämig.

ugnspannkaka

Helt vanlig, klassisk ugnspannkaka. Tänker ni på att det faktiskt också är rätt så vegetariskt. Jag serverar gärna lingonsylt, keso och massa rårivna morötter till. Det blir liksom lite mera marigt så tycker jag. Ugnspannkaka är något jag tar till när det är slut på det mesta hemma.

Nu har jag precis rullat in med tåget i Stockholm. Möte, jobb och en middag på Jamie´s med min familj och hela Loppi-gänget står på schemat idag. En bättre tisdag med andra ord!

6
Kommentera

5 enkla bröd att baka i helgen

bröd utan jäst
Fredag förmiddag och helgen är precis runt hörnet. Kanske är det bäst stunden på hela veckan? När man vet att en hel ledig helg ligger framför en? Och om du mot all förmodan inte har en aning om vad du ska fylla din helg media då kommer dagens tips väl till pass! Jag tipsar nämligen om 5 enkla bröd du bakar i helgen. Alla är utan jäst och behöver därför inte jäsa! Fiffigt va?
Jag gillar filmjölkslimpor av alla dess slag. Ofta bakar jag, skivar brödet och fryser in. Då kan man enkelt ta fram och rosta hembakat bröd vilken dag som helst. Det gillar jag.
I skrivande stund vet jag faktiskt att till helgen har vi det så bra. En nybakad limpa åkte i frysen i onsdags. Så till helgen kan vi rosta bröd för glatta livet hemma. Vilket mys!
 
Först ut, en klassisk filmjölkslimpa med lingonsylt.
grundrecept på filmjölkslimpa
Här har ni ett riktigt bra grundrecept på filmjölkslimpa. Tillsätt vad ni gillar bäst. Här har jag haft i rivet äpple, vilket passar perfekt så här års!
scones med tranbär
De helger man orkar gå upp och baka scones är väl bara de allra bästa va?! Här har jag haft tranbär i degen vilket jag tycker ger riktigt fin smak!
filmnjölkslimpa utan jästEtt saftigt bröd med solroskärnor, tranbär och mandlar. Nästa gång kanske jag provar att ha i hasselnötter och fikon istället. Fördelen med bröd som dessa är att du så enkelt kan variera smakerna.
glutenfritt bröd
Överraska och smaksätt dit bröd med rödbeta och lingon. Det här är ett glutenfritt bröd bakat på havre och och mandelmjöl istället! Supergott!
Nu ska jag och min syster som är hemma över helgen snart möta upp vår mamma för en dag tillsammans här i Stockholm. Det ska bli så skönt utan massa måsten, tider att passa och annat. Bara strosa runt och kanske shoppa en del. Sen bär det av hem till familjen och en lång härlig, ledig helg tillsammans. Det ser jag fram emot!
Hur ser era planer för helgen ut? Ledigt? Jobbar ni?
 
Ha nu en riktigt fin fredag! KRAM!

0
Kommentera

Så gör du enklaste lunchen-Salad in a jar

 
 
enkel lunch salad in a jar
Idag vill jag tipsa er om en sån där typisk bra grej. Nämligen hur du gör enklaste lunchen. Oavsett om det är att ta med till jobbet eller kanske på en picknick. Nämligen sallad in a jar. Eller som vi säger i Sverige- sallad i en burk. Men det låter ju inte alls lika gott kan jag tycka!
Här är det ju verkligen bara fantasin som sätter gränser på vad du kan ha i din sallad. Jag gjorde en helt vegetarisk variant med kokt quinoa, rödkål, vitkål, rivna morötter, tomater, blåbär och en vinägrette. Det är en otroligt bra bas. Som mättar fint och smakar gott. Sen kan du plocka i precis vad du vill. Kanske lite fetaost, kyckling eller ett lagar hummus? Det finns verkligen så mycket gott man kan ha i!
enkel lunch salad in a jar
Det allra bästa med de här fina salladsburkarna är att du kan göra i ordning dom i förväg och ha i kylen. Dom klarar sig fint ett par dagar, utan problem.
Under hela min uppväxt har jag varit otroligt, megaallergisk mot frukt i mat (alltså inte allergisk på riktigt. Jag har bara verkligen inte tyckt om det). Men så har något hänt. Kanske att jag blivit vuxen, att smaklökarna ändras. Inte vet jag, för alltså, hur gott är det inte med frukt i sallad? Nu menar jag verkligen inte konserverade mandariner eller så (det är jag fortfarande riktigt allergisk emot!). Men färsk och fin frukt. Lite jordgubbar i en sallad, eller som här, färska blåbär. MUMS!
enklaste lunchen salad in a jar
Att plocka ihop små burkar så här är också ett väldigt bra sätt att ta vara på överbliven sallad. Kanske får man lite reste av rivna morötter och en skvätt quinoa över efter middagen? Vips har du basen till en salad in a jar på g!
 
Sallad in a jar 4 burkar:
2 port quinoa
3 stora morötter
rödkål
vitkål
20 st cocktailtomater
2 dl blåbär
1/2 dl oivolja
1/2 dl vatten
1/2 äppelcidervinäger
1 tsk örtsalt
peppar
finhackade färska örter
Koka quinoa enligt instruktionerna på förpackningen och låt svalna. Skala och riv morötterna. Strimla rödkål och vitkål riktigt fint.
Om du ska äta salladen direkt:
Fördela quinoa i 4 glasburkar. Varva sedan rivna morötter, rödkål och vitkål i burkarna. Skär tomaterna i mindre bitar och toppa salladen med skurna tomater och färska blåbär.
Blanda samman olja, vatten och äppelcidervinäger. Rör i örtsalt, peppar och färska örter. Häll detta över salladen.
Om du ska spara salladen till senare:
Börja med att lägga dressingen i botten. Varva sedan resten av ingredienserna som ovan. När du ska äta, vänd bara ut burkens innehåll i en skål, så blandas allt med dressingen.
 
 

1
Kommentera