Saftig banankaka

saftig banankaka med choklad

Hej där hemma!

Idag tänkte jag bjuda på ett supersmarrigt och väldigt miljöklokt recept. Nämligen en supersaftig banankaka.
Jag vet inte hur det  är hemma hos er, men här är familjen periodare när det kommer till frukt. Ibland går det 3 kilo bananer i veckan, ibland 1/2. Och då står man där med massa bananer som behöver ätas upp NU, annars är det bara att kasta dom. Och att kasta mat är ju bara inte kul. Antingen kan man ta och skiva ner bananerna och lägga in i frysen. På ett litet kick kan du sen göra världsgod och nyttig glass.

Eller, så använder du dom till att göra en sjukt god banankaka.

saftig banankaka med choklad

Man kan säga att den här banankakan liksom har allt. Förutom det uppenbara har den en sjukt god kakaosmak och sen ringlade jag lite smält mörk choklad med smak av kaffe över hela kakan som pricken över i! Det där sisa är helt och totalt frivilligt. Men kan verkligen rekommenderas. I min värld så är banan, choklad och kaffe en helt magisk kombination. Men kanske vore det gott med mintchoklad också. Eller, så länge du ringlar smält choklad över banankakan blir det nog bra.

saftig banankaka med choklad

Bra att komma ihåg när du bakar den här kakan är att väldigt mogna bananer är att föredra. Har du någon gång försökt mosa halvorna bananer? Rakt omöjligt.
Om du känner för att baka banankaka på stört och affären bara har väldigt gröna, fråga om dom eventuellt har ett gäng bananer som är lite för mogna för att sälja. Då kanske du till och med får dom gratis! Eller i alla fall för en mycket mindre peng. Sånt gillar jag 🙂

Banankaka med choklad:

3 ägg
1 dl rårörsocker (eller 1 1/2 dl strösocker)
100 g smör
1 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 väl mogna bananer

att toppa med:

bananer
mörk choklad

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
Smält smöret och ha i kardemumma, ingefära, vanilj och kakao. Rör om väl. Tillsätt mjölken. Blanda de övriga torra ingredienserna. Varva mjöl och smör och mjölkblandingen i de uppvispade äggen. Mosa bananerna och vänd sist i dom.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och bred ut smeten däri. Skala och dela ett par bananer. Tryck försiktigt i bananerna i smeten.
Grädda i 200°C i ca 30 minuter. Håll koll mot slutet, kakan får inte bli torr!
Låt kakan svalna helt innan du ringlar smält choklad över den. Ät banankakan till en rykande kopp kaffe eller varför inte tillett glas iskall mjölk?

Har du några bra tips för att ta tillvara på mat du annars kanske skulle ha slängt?

PS. Ni vet väl att ni även kan följa mig på INSTAGRAM och FACEBOOK?

12
4 kommentarer

Nyttig chokladgröt med banan

chokladgröt havregrynsgröt med kakao, banan och bär
Som jag tidigare nämt, ett par gånger eller så är jag en frukostälskare av rang! Jag älskar att sitta och njuta länge av min frukost. Till helgen ska helst hela köksbordet vara knökfullt av godsaker. Men jag har en liten regel. Jag vill att frukosten ska vara nyttig. Det är ändå det första du fyller magen med och sätter liksom standarden för resten av dagen. Därför tycker jag det är himla kul att testa mig fram med nya grötrecept. För vad fyller magen bättre än en skål varm och ljuvlig gröt?
Den här gången testade jag att smaksätta min gröt med kakao.. En nyttig chokladgröt med banan, bär och nötsmör. Mättande, varmt och framförallt otroligt gott! Perfekt så här års!
chokladgröt havregrynsgröt med kakao, banan och bär
Att bara blanda i kakao i sin klassiska havregrynsgröt och tro att det ska bli gott, är inte den rätta vägen att gå. Det blir en fadd och nästan torr smak. Nej kakaon behöver något mer som lyfter och gör den sådär silkeslen och god. Därför mosade jag i en halv banan- vilken skillnad det blev! Och som alltid, vill du ha en mer mättande gröt skulle jag föreslå att du vispar i ett ägg.
Du kan även röra ner en matsked nötsmör av något slag. Jag valde att toppa min gröt med mandelsmör, men vill du kan du röra i osötad jordnötssmör, mandelsmör eller hasselnötssmör direkt i den varma gröten. Det mättar superbra och ger en fin smak!
Fler härliga recept på gröt hittar ni här:

chokladgröt havregrynsgröt med kakao, banan och bär
Idag jobbar jag från soffhörnet iförd mjukisar under en filt. Axel har intagit den andra soffan. Så länge vi bara håller oss lugna i soffan utan för stora utsvävningar mår vi ändå rätt så ok. Men det räcker med att plocka fram och undan efter frukosten, eller att gå ut till postlådan så är jag helt slut!
Dagens alla större jobb bokade jag om (med mig själv, haha) tills i morgon. Börjar dagen med ett par timmar hos frissan, sen hoppas jag att jag är på benen för har massor av saker att slutföra i morgon. Men så är livet när man arbetar med det jag gör. Det finns så otroligt många fördelar, men den största nackdelen är att jag inte kan ta in någon annan som gör jobbet om jag eller barnen är sjuka.. Men nu kurerar vi oss allt vad vi kan, så hoppas jag att den här envisa sjukan kan ge med sig någon gång!
 
Chokladgröt med banan 1 port:
1 dl havregryn
2 dl vatten
3 tsk kakao
1/2 banan
Blanda havregryn, vatten och kakao i en kastrull. Låt koka upp och koka på medelvärme under omrörning i cirka 3 minuter eller tills havregrynen är helt mjuka. Tag kastrullen från spisen. Mosa bananen och rör i den.
Toppa gröten med dina favoriter och servera iskall mjölk till. Jag gillar havremjölk allra bäst.
Nu ska jag beta av lite mail, sen blir det kanske att se någon serie och slumra lite på soffan en stund!

23
Kommentera

5 enkla och goda pastamiddagar

pasta med tomatsås med produkter från matsmart.se
Enkla pastamiddagar är kanske de bästa middagarna!
Vi äter inte pasta jätteofta hemma hos oss. Och även om middagar som spagetti och köttfärsås alltid, alltid går hem. I alla fall hos de yngre medlemmarna i vår familj, kan det vara kul att äta något annat ibland. Som pasta med tomatsås. Låter man bara tomatsåsen få ta lite tid. Och koka längre än 15 minuter, minst 20 men kanske allra helst 30. Då blir den helt makalöst god. Såsen får en lite sötare ton ju längre den kokar. Här har jag använt en pasta som är gjord på mungbönor, men självklart tar ni den pasta ni gillar allra bäst!
 
pasta med oxfilé
Pasta kan som sagt vara enkelt och snällt mot plånboken, men pasta kan också innebära oxfilé! Har du inte testat den här än? Bara gör det! Ok? Jag tänkte testa att göra en vegetarisk variant där jag byter ut oxfilé mot halloumi. Vad tror ni om det? Jag tror det kan bli helt magiskt gott!
 
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Den här grymma lasagnen har ni med all säkerhet sett förut här på bloggen. Men den är ju bara såå god! Jag har testat att göra den både med färska och vanliga lasagneplattor, men måste säga att den blev allra godast på vanliga. Jag vet inte om det kan ha och göra med att de suger upp mer vätska än de färska? Hur som, det här är en riktig storfavorit hos oss! Vegetarisk lasagne med halloumi och spenat!
vegetarisk pastasås med linser
Ännu ett recept på tomatsås. Men här med röda linser och morötter. Perfekt mat för en tunn plånbok eller om man bara inte orkar handla hem massa ingredienser. För i alla fall så har jag alltid hemma av de här grejerna hemma. Jag älskar att ha i kanel eller kanske lite choklad i just tomatsåser. Det är något med det där sträva som passar så otroligt bra i en tomatsås. Är det något ni märkt av?
pasta med kyckling och pesto
Pasta, kyckling, pesto och soltorkade tomater. Lyxigt, enkelt, vardagsmat eller en mumsig helgmiddag! Lätt är det att laga också. Hur bra som helst 🙂
 
äppelkaka
Och ska ni baka något i veckan? Då tycker jag ni ska testa den här fantastiskt goda äppelkakan. Receptet är efter min man Sebastian gammelmormor Ragnhild. Ett klassiskt och enkelt recept på äppelkaka med få ingredienser men ett alltid lika bra resultat! Det är fint med gamla välbeprövade recept som liksom går i arv i flera generationer.
Nu ska jag strax plocka ihop här på kontoret. Axel är med oss på jobbet idag då det är studiedag på skolan. Men varken han, jag eller Sebastian mår speciellt bra. Så vi åker nog snart hem och fortsätter jobba ifrån soffhörnet. Envisa förkylningar som vägrar att ge med sig. Kanske behöver vi alla en lugn eftermiddag på soffan. Jobbet finns garanterat kvar i morgon också! Vad har ni för er idag? Jobbar ni? Vabbar? Föräldralediga?

4
Kommentera
ANNONS

7 tips för en lyxig frukost

Polarbröd tekaka
 
I samarbete med Polarbröd.
I helgen fick vi möjlighet att prova Polarbröds nyhet. Nämligen deras otroligt fluffiga, saftiga och lyxiga klassisk tekaka. Ett bröd som verkligen gick hem hos oss.
Jag älskar verkligen att få duka upp en lyxig frukost för hela familjen till helgen. Allra bäst är det när jag lyckas smyga ner själv till köket medan barnen myser kvar i sängen och kollar på tv. Att i lugn och ro få plocka fram och lägga upp olika sorters pålägg fint, duka med servetter och tända ljus. Det är den absolut bästa starten på helgen tycker jag.
Polarbröd tekaka
Jag gillar att ha färskost på mina smörgåsar. Oavsett vilket slags bröd jag använder så föredrar jag färskost framför smör. Speciellt om man ska ha andra pålägg på. Som här, färska tomater med salt och krasse. Mums så gott säger jag bara!
Det finns ett par saker jag alltid ser till att ha med för att få till en riktigt lyxig frukost:

  • Kaffe/te och juice- ett måste att ha något gott att dricka till frukosten. Först burkar jag ta en kopp te, sen ett par koppar kaffe.
  • Goda pålägg- ser till att det alltid finns något för alla!
  • Fina servetter och porslin. Jag dukar gärna med udda, färgglada tallrikar och muggar. Det brukar barnen verkligen gilla.
  • Tända ljus. Oavsett om det är juli eller december. Alltid tända ljus! Mysfaktor 100%
  • Gott bröd. Orkar/hinner du baka själv, toppen. Om inte så finns det massor av goda alternativ i affären. Som Polarbröds klassiska tekaka.
  • Färsk frukt och bär. Även det är ett måste. Jag brukar skära upp apelsiner i klyftor och lägga färska bär i små skålar. Perfekt att sitta och plocka med.
  • TID: Det är det absolut viktigaste. Avsett tid till att äta en lång frukost tillsammans. Lägg undan mobiler och datorer.

Polarbröd tekaka
Mina barn fullkomligt älskar hela Polarbröds sortiment. Och de här tekakorna var inget undantag. Under hela sommaren har de mumsat i sig Polararklöver, eller som barnen säger- hjärtsmörgåsar, så det var skönt att de kunde byta brödsort för ett tag nu 🙂
Polarbröd tekaka
En sak som jag bara unnar mig i sällsynta fall är marmelad eller sylt på smörgås. Någon gång per år händer det och då är det bara så gott! Man kan ju i faktisk blanda de bär och frukter man gillar allra bäst när man kokar sylt eller marmelad.
Ett klassiskt grundrecept på marmelad som du nästan inte kan misslyckas med är alltid bra att ha, ifall suget på något sött på mackan blir för stort! Därför tänkte jag dela med mig av det grundrecept jag alltid använder mig av.
 
Grundrecept marmelad på bär:
1/2 kg bär
1/2 kg syltsocker
Rensa och skölj bären noga.
Blanda bär och socker i en kastrull. Låt sakta koka upp under omrörning. Bären släpper efter en stund ifrån sig vätska. Låt koka i ca 5 minuter. Skumma av med en slev.
Häll upp den varma marmeladen på helt rena burkar. Sätt direkt på locket. Förvara mörkt och svalt. Det blir drygt 1/2 L marmelad.
 
Polarbröd tekakaTill helgen vet jag att vi kommer få möjlighet till minst en mysfrukost tillsammans hela familjen. Där det finns möjlighet till en lång, lyxig stund tillsammans. Barnen brukar ganska snabbt äta upp vad de tagit åt sig och sen brukar jag och Sebastian faktiskt få tid att sitta ner och dricka ett par koppar kaffe och bara prata. Det är lyx det!
Inlägget är i samarbete med Polarbröd.
 

4
Kommentera

Nyttig variant av Rocky Road

nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Mörk choklad, nötter och torkad frukt. Allt i en enda härlig blandning. Där har du en nyttig variant av Rocky Road. I en klassisk Rocky Road brukar det både vara marshmallows, kola och sött jordnötssmör. Här har jag bytt ut marshmallows mot dinkelpuffar, för att ge lite luft i godiset. Kola mot torkad frukt- frukten ger en söt och fin smak. Och istället för sötat jordnötssmör har jag tagit en osötad variant.
Fördelen med att göra hemgjort godis på just mörk choklad är att man nöjer sig med bara ett par bitar. När jag äter ljusare choklad kan jag utan problem stoppa i mig 10 stycken. Här känner man sig ganska nöjd efter ett par. Och det är det jag gillar med det hela.
Jag får känslan av något chokladigt och lite sött, men ett par bitar är nog.
 
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Just nu sitter jag på kontoret och känner att allt jag vill är att krypa ner i soffan med en ask av dessa. En envis och riktigt seglivad förkylning verkar vilja bryta ut på riktigt just nu och jag känner mig allt annat än på topp! Men har massor att göra i morgon. Så just nu finns ingen riktig tid till att vara sjuk. Det blir att kurera sig i soffan ikväll och hoppas på det bästa! Massor med te, vatten och så lite ordentligt med sömn på det, så ska nog allt ordna sig till imorgon!
Nyttiga rocky road:
200 g 80 % mörk choklad
2 msk osötat jordnötssmör (eller annat nötsmör)
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl hackade mandlar
1/2 dl hasselnötskross
1 dl dinkelpuffar
1 dl russin
frystorkade granatäpplekärnor och hasselnötskross till dekoration
Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt jordnötssmör, vaniljpulver, hackade mandlar, hasselnötter, dinkelpuffar och russin. Rör om väl. Klä en mindre form med bakplåtspapper och ha i chokladsmeten. Låt stelna helt. Skär i små bitar.
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera